Bilim

İngiltere yapay zekâ destekli kanser teşhis araştırmasına destek verecek

ingiltere yapay zeka
İngiltere yapay zekâ destekli kanser teşhis araştırması için büyük bir kaynak ayırmaya hazırlanıyor

İngiltere yapay zeka destekli kanser teşhis araştırmasına büyük bir destek vermeye hazırlanıyor. The Guardian’da yer alan habere göre, İngiltere Başbakanı Theresa May, yapay zekâ araştırması için milyonlarca pound fon ayırmayı planlıyor. Söz konusu yapay zekâ araştırmasıyla kanser ve diğer kronik hastalıkların teşhis aşamasında tespit edilmesi amaçlanıyor.

May’in konuşmasında teknolojinin “kaçınılabilir ölümler”i azaltabileceğini vurgulayacağı söyleniyor. Söz konusu teknolojinin 2033 itibarıyla her yıl 22 bin kişinin hayatını kurtarması hedefleniyor. Teknolojinin 2035’ten itibaren sağlıklı yaşam süresinin üzerine 5 yıl daha ekleyeceği söyleniyor.

Ancak burada önemli bir nokta dikkat çekiyor. Yapay zekâ teknolojisinin kanseri teşhis edebilmesi için İngiltere’nin Ulusal Sağlık Servisi’nin (NHS) elindeki genetik ve tıbbi verilerin yoğun ölçüde işlenmesi gerekiyor. Kısacası yeni yapay zekâ bir devlet kurumunun elindeki hassas ve kişisel bilgilere erişecek. May planın verilerini geçtiğimiz ocak ayında etik komitesiyle paylaşsa da, olası bir güvenlik açığı sonucunda hassas bilgilerin internete sızmasından endişe ediliyor.

İngiltere yapay zeka destekli kanser teşhis araştırmasına büyük bir kaynak ayırmayı planlasa da, gizlilik ve güvenlik konusundaki endişeler de konuşulacağa benziyor. Araştırmanın sonuçları hem yaşam hem de para kurtaracağı belirtilse de, NHS’ye hâli hazırda yeterince kaynak ayrılmadığı eleştirisi de plana şüpheyle bakanlar tarafından dile getiriliyor.