ManşetlerTeknoloji

İngiltere Premier Ligi’nde ofsaytlar iPhone’ların yardımıyla tespit edilecek

ingiltere premier ligi

İngiltere Premier Ligi, hakemlere video desteği sağlayan mevcut sistemini, onlarca iPhone kullanarak birçok farklı açıdan yüksek kare hızıyla video çekimi yapan yeni bir sistemle değiştiriyor. Bu sistem, futbolda en büyük tartışmaları yaratan kurallardan biri olan ofsaytın tespiti için kullanılacak.

Genius isimli şirket tarafından geliştirilen bu yeni sistem Dragon adını taşıyor. Aynı ağa bağlı onlarca iPhone 14’ü kullanan sistem, böylelikle hareketleri birden fazla açıdan yakalayabiliyor. Buna ek olarak, hızlı bulguların sağlanması için yapay zekâdan da yararlanılıyor. Ancak son kararın yine hakemde olacağını belirtmekte fayda var.

Genius’tan verilen bilgiye göre, Dragon ilk etapta her Premier Lig stadyumunda en az 28 iPhone’un kamerasını kullanacak. Sistem, iPhone 14 ve daha sonra çıkan modellerin kameralarından yararlanacak. iPhone’lar soğutucu fanları da bulunan özel su geçirmez kasalarla korunacak ve güç kaynağına bağlanacak. Şirket, dört iPhone’u bir arada küme hâlinde tutabilen düzenekler hazırladı.

iPhone’lar sahanın etrafına yerleştirildiğinde, birlikte birden fazla açıdan sürekli bir video akışı sağlayacak. Genius’tan verilen bilgiye göre, Dragon ile sahadaki her oyuncunun üstünde 7 ila 10 bin nokta izlenebilecek.

Yüksek kare hızıyla çekim bu sistemin önemli parçaları arasında yer alıyor. Zira video 50 fps ile çekildiğinde kritik an ilki kare arasında kalabiliyor. iPhone’lardan kurulan sistem ise 200 fps’ye kadar çekim yapabiliyor. Buna ek olarak, yapay zekâ yardımıyla kare hızı da artırılabiliyor.

Yeni İngiltere Premier Ligi sezonu 16 Ağustos’ta başlıyor

İngiltere Premier Ligi’nde yeni sezon 16 Ağustos’ta başlayacak. Bu yeni sistemin ofsayt pozisyonlarında uzun süren VAR incelemelerini kısaltıp kısaltmayacağı da sezonun başlamasıyla anlaşılacak.