Şiddet içeren içerikler ve bunların oldukça hızlı biçimde yayılması, sosyal medya şirketlerinin önündeki en büyük problemler arasında yer alıyor. Devletler de sosyal medya şirketlerinin bu konularda daha fazla sorumluluk almasını istiyor. Bu sorumluluğu bir tür yasal yükümlülük hâline getirmeye hazırlanan ülkeler arasına İngiltere de katıldı.
Bu sabah Kültür, Medya ve Spor Departmanı tarafından yayınlanan Çevrimiçi Zararlar raporu; sosyal medya şirketleri, dosya sunucu siteleri ve içerik saklayan diğer şirketler için yeni ve bağımsız bir düzenleyici kurum oluşturulmasını öneriyor. Bu rapordaki öneriler yasaya dönüştüğü takdirde, internet şirketlerinin platformlarındaki zararlı içeriklerin yayılmasını engellemesi yasal zorunluluk hâline geliyor.
Raporda neyin “çevrimiçi zarar” olarak görüldüğü konusuna da açıklık getiriliyor. Şiddet içeren, intihara teşvik eden, yanlış bilgi barındıran, siber zorbalık yapan ve çocukları uygun olmayan içeriklere götüren içerikler İngiltere’nin “çevrimiçi zarar” kategorisine giriyor.
Yeni düzenleyici kurum, internet şirketlerinin yeni kurallara uymasını garanti altına almak için sert yaptırımlar uygulayacak. Bu yaptırımlar arasında büyük para cezaları kesmek ve sitelere erişimi engellemek bulunuyor. Söz konusu şirketlerin yöneticilerine cezai yaptırım uygulamak da potansiyel uygulamalar arasında yer alıyor.
İngiltere İçişleri Bakanı Sajid Javid, teknoloji devlerinin ve sosyal medya şirketlerinin üzerinden kâr ettikleri genç insanları koruma konusunda ahlaki bir sorumluluğunun olduğunu belirtti.
İngiltere bu konuda harekete geçen ilk ülke değil. Avustralya da Yeni Zelanda katliamının ardından bir yasa çıkarmış ve sosyal medya şirketlerinin sorumluluğunu artırmıştı.