Manşetler

İlk Facebook Zaman Tüneli uygulamaları yayınlandı

Facebook, geçtiğimiz eylül ayında düzenlenen f8 geliştirici konferansında tanıttığı yenilikleri bir bir hayata geçiriyor. Tüm Facebook kullanıcılarının Zaman Tüneline girmesinin ardından zaman tünellerini zenginleştirmesi amaçlanan uygulamaların ilk kısmı da faaliyete geçti. Foodspotting, Foodily, Ticketmaster, Pinterest, Rotten Tomatoes, Pose, Kobe, Gogobot, TripAdvisor gibi yurtdışında popüler olan, Türkiye’de de belirli bir kullanıcı kitlesi bulunan servislerin Facebook uygulamaları faaliyete geçti.

Söz konusu servislerin Facebook uygulamaları sayesinde kullanıcıların buralar üzerindeki faaliyetleri Facebook Zaman Tüneli üzerinde görüntüleniyor. Zaman Tünelinize yeni uygulamalar ekledikçe, bu uygulamalara ait kutucukların Zaman Tünelinin üst taraflarına doğru eklendiğini göreceksiniz. Diyelim ki Foodspotting uygulamasını Zaman Tüneline eklediniz. Bundan sonra Foodspotting üzerinde gerçekleştirdiğiniz tüm istek, beğeni, yükleme gibi işlevlerin bildirileri Facebook Zaman Tüneli sayfasında da görünür olacak.

Her bir uygulama ile birlikte “beğenmek” gibi genel sayılabilecek fiilin dışında daha özel sayılabilecek “yemek pişirmek”, “istemek”, “okumak” gibi fiiller de Facebook’un literatürüne kazandırılıyor. Tabii, bunların İngilizce karşılıkları kullanılıyor. Facebook’u Türkçe olarak kullansanız bile uygulamalar içindeki dilin uygulamanın ana dili olduğunu görebilirsiniz. Yani, Zaman Tünelinizin ana dili Türkçe olsa bile, Zaman Tüneline eklediğiniz uygulamaların kutucukları içinde İngilizce olarak yazılmış çeşitli fiiller görebilirsiniz. Tabii, Türkiye’deki uygulama geliştiricileri bu uygulama işlerine ilgi gösterdikçe Türkçe fiilleri de bu alanlarda görmeye başlayacağız.

Zaman Tüneline Nasıl Uygulama Eklerim?

Zaman Tüneline uygulama ekleme işi biraz karışık gibi görünüyor. Öncelikle Zaman Tüneli Uygulamaları sayfasından başlamaya yarar var. O sayfada Zaman Tüneline eklenebilecek uygulamalar kategorilere ayrılmış şekilde veriliyor. Bazı uygulamaların bağlantısına tıkladığınızda doğrudan uygulamanın web sitesine yönlendiriliyorsunuz, bazılarında ise Facebook üzerinde barındırılan bir uygulama ekleme sayfası geliyor.

İşin mantığı şu. Uygulaması bulunan servisi Facebook hesabınızla bir şekilde bağlamak. Bunu yaptıktan sonra söz konusu uygulamanın kutucuğu otomatik olarak Zaman Tünelinin üst kısmına, Arkadaşlar kutucuğunun altına ekleniyor. Kutucukların yerini daha sonra değiştirmek, dizilimi özelleştirmek tabii ki, mümkün. Bundan sonra uygulaması bulunan servis veya site üzerindeki tüm faaliyetleriniz Facebook Zaman Tüneli sayfası üzerinden başkalarıyla da otomatik olarak paylaşılır olacak.

İlgili – Facebook Blog