BilimManşetler

Temmuz sıcakları iklim değişikliğinin sonucu mu?

temmuz sıcakları

Temmuz ayında kuzey yarımkürenin büyük bir bölümünde sıcak hava dalgalarıyla yüz yüze kalındı. Bu dalgalar, iklim değişikliği nedeniyle daha da yoğunlaşıyor. Yeni bir çalışma, içinde bulunduğumuz ayda yaşanan sıcaklık rekorlarının, iklim krizinin ne derece etkisi altında olduğunu ortaya koymaya çalışıyor.

Kuzey Amerika, Kuzey Afrika, Akdeniz ve Asya’nın büyük bölümünde sıcak hava kubbeleri oluştu. Dünya Meteoroloji Örgütü’nün ön verilerine göre, Temmuz’un ilk haftası, tüm zamanların en sıcak haftası olma olasılığını taşıyor. Özellikle Kuzey Amerika’nın Death Valley bölgesi ve Çin’in kuzeybatısında sıcaklık 50 santigrat dereceye kadar yükseldi. Aynı durum, İspanya, Fransa, Cezayir, Tunus ve ülkemizin bazı bölgelerinde de yaşandı.

Bugün yayınlanan bir çalışma, Güney Avrupa, Amerika’nın güneybatısı, Kuzey Meksika ve Çin’in alçakta kalan bölgelerinde temmuz ayında yaşanan sıcaklık dalgalarını inceliyor. Bu dalgaların iklim değişikliği olmadan gerçekleşmesinin “neredeyse imkansız” olduğunu belirten çalışma, World Weather Attribution (WWA) tarafından gerçekleştirildi. Bu ay Çin’deki şiddetli sıcak dalgasının da küresel ısınma nedeniyle 50 kat daha olası olduğu belirtildi. İklim değişikliğinin en yoğun hissedildiği yer ise Avrupa oldu. Burada sıcaklıklar, iklim değişikliği olmasaydı yaşanacak sıcaklıklardan 2.5 santigrat derece daha yüksekti.

Temmuz sıcakları: İklim değişikliğinin sonuçları

Bu durumun yıkıcı sonuçları oldu. Meksika’da 100’den fazla insan hayatını kaybetti. Ayrıca, Amerika ve Meksika sınırını geçmeye çalışan 100’den fazla insan daha aşırı sıcak nedeniyle yaşamını yitirdi. Aşırı sıcak, Death Valley’deki bir yürüyüşçünün ölümünün de muhtemel sebebi olarak gösteriliyor.

Araştırmanın yazarları, sanayi devriminden bu yana insanların neden olduğu yaklaşık 1.2 derecelik küresel ısınmanın olmadığı bir dünyada gerçekleşebilecek sıcaklıklarla karşılaştırma yapmak için bazı yöntemler de kullandılar. Eğer dünya temiz enerjiye geçmezse, iklim değişikliği ile sıcak hava dalgaları daha sık ve şiddetli hâle gelecek. Araştırma, küresel ısınmanın endüstri öncesi döneme kıyasla 2 derece artması durumunda, temmuz ayında görülen sıcak hava dalgalarının her birkaç yılda bir gerçekleşebileceğini belirtiyor.