Teknoloji

iFixit’ten iPhone 16 pilini çıkarmakta kullanılacak USB güç kaynaklı özel araç

ifixit

iFixit, iPhone 16’nın yeni elektrikle sökülebilir yapışkanıyla tutturulan pilini çıkarmak için USB güç kaynaklı VoltClip adlı yeni bir araç satışa sundu. Apple, bu işlem için 9V’lik bir pil ve timsah klipsleri kullanılmasını önerirken, iFixit’in VoltClip aracı bu süreci hızlandırabilecek ve tek kullanımlık pillerin kullanımını ortadan kaldıracak bir alternatif sunuyor.

iFixit’in çevrimiçi mağazasında 10,95 dolardan satışa sunulan VoltClip, bir ucu kısa kablolarla timsah klipslerine, diğer ucu ise bir USB-C bağlantı noktasına dönüştürülen 12V DC adaptörüne sahip. Bu adaptör, bir USB-C güç çıkışını destekleyen herhangi bir cihaza bağlanarak 9 veya 12 voltluk bir güç sağlayabiliyor. Bu güç, iPhone 16’nın pilini yerinde tutan yapışkanın 60 ila 90 saniye içinde çözülmesini sağlıyor. Ancak, cihaz en az 9 voltluk bir güç sağlayamıyorsa VoltClip, 5 volta düşüyor ve iFixit’in testlerine göre bu güç yeni yapışkanı sökmek için yeterli değil.

Apple’ın onarım belgelerine göre, 30 volta kadar güç kullanılması çıkarma süresini daha da hızlandırıyor, ancak iFixit, VoltClip’in ilk versiyonunda “süreci basit ve uygun maliyetli” tutmayı tercih ettiklerini belirtiyor.

ifixit

iFixit VoltClip’i iPhone 16 pil onarım kitleriyle sunacak

Peki, bu çok özel araç için yaklaşık 11 dolar harcamaya değer mi? Eğer düzenli olarak iPhone 16 pillerini değiştirmeyi planlıyorsanız, VoltClip onarım kitinize faydalı bir ek olabilir. Ancak yalnızca bir kez pil değiştiriyorsanız, tek bir 9V pil ve uyumlu timsah klipsleri satın almak daha ekonomik bir çözüm olacaktır. iFixit, VoltClip’in diğer potansiyel kullanım alanlarını da öne çıkarıyor, örneğin bir uzaktan kumandalı arabayı çalıştırmak ya da ölü bir akıllı kapı kilidini geçici olarak canlandırmak. Ancak bu gibi spesifik durumlar, VoltClip’in maliyetini haklı çıkarmayabilir.

iFixit, gelecekte VoltClip’i iPhone 16 pil onarım kitleriyle birlikte sunmayı planlıyor, ancak bu kitlerin birkaç aydan önce piyasaya çıkması beklenmiyor.