Apple, 2016’da FBI’ın San Bernardino saldırısı zanlısına ait iPhone’u kırma talebine karşı durmuş ve güvenlik savunucularının takdirini kazanmıştı. Ancak teknoloji devi, devletlere bu konuda bir taviz vermişe benziyor. Eğer telefonun verileri iCloud tarafından yedeklenmişse, Apple bu verileri soruşturmalara yardımcı olmak için ilgili makamlara teslim edebiliyor.
Apple’ın bu tavizi, doğal olarak, bazı çevrelerde kaygı oluşturuyor. Bir Rus güvenlik şirketi, kullanıcıların iCloud Drive’a kayıt olmaları durumunda cihazlarının telefon görüşmesi kayıtlarını gizlice Apple’ın sunucularına gönderdiğini ortaya çıkardı. Apple’dan yapılan açıklamada ise sistemin tam anlamıyla böyle işlenmesi için tasarlandığını belirtti.
Elcomsoft adını taşıyan güvenlik şirketi, gizlilik sorununu bir bilgi notuyla gözler önüne serdi. Eğer kullanıcılar iCloud Drive’ı aktif hâle getirirlerse, görüşme geçmişlerinin her eş zamanlamada Apple sunucularına gönderilmesini engelleyemiyor. Şirket, bu bilgi notuyla kilitli ve geçiş kodu bilinmeyen telefonlardaki kayıtları ve kişileri çıkartabilen bulut yazılımının duyurusunu yapmayı da ihmal etmedi.
Kısacası Elcomsoft, ortaya çıkardığı durumla aslında kolluk kuvvetlerine Apple’ın güvenlik önlemlerinin etrafından dolaşmada yardımcı olabilecek bir yazılımın tanıtımını yapıyor. Şirket, Apple’ın söz konusu kayıtları 4 ay boyunca sakladığını öne sürüyor. The Intercept ise söz konusu yazılımın 2014’te yaşanan büyük iCloud sızıntısında ünlülerin fotoğraflarını çalmak için kullanıldığını iddia etti.
iCloud telefon dışında FaceTime ve mesaj kayıtlarını da tutuyor
Apple görüşme kayıtlarının sunucularında saklandığını doğruladı. Şirket bu sayede telefon görüşmesi, FaceTime ve mesaj kayıtlarının tüm cihazlarda eş zamanlanabildiğini belirtti. Ancak şirket bu kayıtların dışarıya sızdırılmadığının altını çizmeyi ihmal etmedi.