IBM’in yardım masası servislerinden faydalanan bir şirkette çalışanlar, yakında BT departmanını aradıklarında karşılarında IBM’in yapay zekâsı Watson’ı bulabilir. Yardım masasına Watson tabanlı bir asistanlık servisi ekleyen şirket, böylelikle kurumsal çalışanların teknolojik sorunlarını zaman ve mekandan bağımsız olarak her yerde çözmeyi vadediyor. IBM Watson, otomatik botlardan farklı insanlara gerçek bir kişiyle konuştukları hissiyatını veriyor. Cevaplarını kişiselleştirebilen Watson, teknolojiyle pek haşır neşir olmayan kişilere daha rahat anlayabilecekleri bir dilden cevap veriyor.
E-posta hesabına ekstra depolama alanı ekleme, şifre sıfırlama ya da yeni bir şirket telefonu veya bilgisayarı sipariş etme gibi konularda Watson gerekenleri vakit kaybetmeden yapıyor. IBM’in yapay zekâsı, yeteri kadar bilgi sahibi olmadığı konulara dair sorunlarda ise kullanıcıları gerçek bir BT personeline yönlendiriyor.
Ancak Watson’ın girdiği her etkileşimden bir şeyler öğrendiğini unutmamak gerekiyor. Aldığı ya da almadığı her yanıt, IBM’in yapay zekâsına kendisini geliştirmesi için yardımcı oluyor. Dolayısıyla zaman içinde Watson’ın arayanları gerçek insanlara yönlendirdiği vakalar giderek azalabilir.
IBM Watson ile İşyeri Destek Servisleri’ni geliştirmeyi amaçlıyor
IBM’in mobilite hizmetlerinden sorumlu genel müdürü Richard Esposito, Watson’ın yardım masasına entegrasyonu konusunda şu ifadeleri kullandı: “Günümüzde hem devlet kurumlarının hem de özel kurumların çalışanlarına verimli yetenekler kazandırması gerekiyor. Böylelikle devletler vatandaşlarına, şirketler ise müşterilerine daha gelişmiş bir deneyim ve etkileşim yaşatabiliyor. Doğal dili algılayabilen ve doğal dilde iletişim kurabilen, çalışanlarla konuşurken öğrenebilen bir sisteme ihtiyacımız var. Watson ile İşyeri Destek Servisleri’ne bu değeri kazandırmayı amaçlıyoruz.