IBM’deki bilim insanları 330 terabaytlık sıkıştırılmamış veriyi, ya da diğer bir deyişle 330 milyon kitaba eşdeğer nitelikteki bilgiyi avuç içine sığan büyüklükte bir kartuşun içine yerleştirmeyi başardı.
İnçkare başına 201 gigabitlik veri rekoru püskürtmeli manyetik teyp prototipi üzerinde elde edildi. Söz konusu yoğunluk şu anda ticari teyp sürücülerinde kullanılan alan yoğunluğunun 20 katını aşıyor. Bölgesel kayıt yoğunluğu belirli bir alanda depolanabilen bilgi miktarına karşılık geliyor.
Teyp sürücüleri bundan 60 yılı aşkın zaman önce icat edildi. Bu ortam biçimi devlet kuruluşlarında veya büyük organizasyonlarda önemli ve büyük miktardaki verileri depolamak için yoğun şekilde kullanılıyor. IBM’in ilk teyp birimi yarım inç genişlikte makaralara sahip teyplerle çalışıyordu. Bunlar sadece 2 megabayt civarında veri depolayabiliyordu.
Manyetik teyp Sony Storage Media Solutions tarafından geliştirilmişti. IBM, ulaşılan bu dönüm noktası sayesinde teypler üzerinde depolamanının bir on yıl daha öngörülebilir ölçekte olacağını söyledi.
IBM üyesi Evangelos Eleftheriou, teybin geleneksel olarak video arşivleri, yedekleme dosyaları, afet durumlarında kurtarma amaçlı kopyalama ve şirket içinde veri muhafaza etme gibi işler için kullanılmakta olduğunu, ancak sektörün bulutta, şirket dışında konumlanan uygulamalara doğru genişlediğini söyledi. Püskürtmeli teybin mevcut ticari teyplerin üretiminden biraz daha maliyetli olduğunu, buna rağmen daha yüksek kapasite potansiyelinin terabayt başına maliyeti çok çekici hâle getirdiğini, böylelikle de bu teknolojiyi bulutta uzun süreli depolama için pratik kıldığını sözlerine ekledi.
Araştırmacılar, inçkare başına 201 gigabite ulaşmak için birkaç yeni teknoloji geliştirdi. IBM, son birkaç yıldır Sony ile yakın şekilde çalışıyor. Özellikle de bölgesel kayıt yoğunluklarını artırmak için birlikte çalışmalar yürütüyor. Bu işbirliği sonucunda medya teknolojisinde çeşitli iyileştirmelerin kaydedildiği belirtiliyor. Bunların arasında uzun püskürtmeli teyp bandı için geliştirilmiş rulodan ruloya teknolojisi ve daha iyi yağlayıcı teknolojisi de bulunuyor. Bunlar manyetik teybin işlevselliğini daha kararlı hâle getiriyor.