IBM, Çin’e bazı ürünlerinin kaynak kodunu incelemesi için izin verdi. The Wall Street Journal’da yer alan haber, Çin pazarındaki varlığını artırmak isteyen IBM için mantıklı bir hamle gibi gözüküyor. Şirket gerekli güvenilirliği sağlayarak daha fazla kontratın altına imza atmayı amaçlıyor. Çin hükümeti son yıllarda kaynak kodu inceleme konusunda oldukça ısrarlı olsa da, özellikle Amerikan şirketleri Obama yönetiminin desteğiyle bu taleplere karşı koymayı başarıyor. IBM, Çin’in kaynak kodu inceleme talebini kabul eden ilk şirket olma özelliğini taşıyor.
Kaynak kodu, Çin pazarına girmeye çalışan yazılım şirketlerinin başını ağrıtan noktaların başında geliyor. Amerikan istihbarat kurumları tarafından yerleştirilen “arka kapı”lardan endişe duyan Çin, kaynak kodunu yazılımın arzu edildiği gibi çalıştığını kanıtlayan bir gösterge olarak değerlendiriyor.
Çin’in bu talebine olumlu yaklaşmayan Amerikan şirketleri, bu isteğe uyum göstermek için bazı alternatif çözümler geliştiriyor. Skype’ın sadece Çin pazarında faaliyet göstermesi amacıyla hazırladığı Tom Skype isimli versiyonu, bu yaklaşımın en önemli örnekleri arasında bulunuyor. Microsoft’un pek çok kişi tarafından kullanıcı bilgilerini Çin hükümetine sunmakla suçlanmasına neden olan Tom Skype, 2013’ün kasım ayında kapatılmıştı.
IBM’in kaynak kodu incelemesiyse güvenli bir odada gerçekleştirilecek, kodun kopyalanması mümkün olmayacak. Yine de, kaynak koduyla erişilen bilgilerin ileride IBM yazılımlarına yönelik saldırılarda kullanılacağına ilişkin bir endişenin varolduğunu belirtmek gerekiyor.