İBB Kültür AŞ Dijital Deneyim Müzesi, ziyarete açıldı. Yerli yaratıcılığın küresel bir deneyimle buluşma noktası olan müzede, 3 ve 4 boyutlu deneyim olanağı sağlayan tüm teknolojiler için gerekli yazılımlar Türk yazılımcılar tarafından geliştirildi. Beyoğlu Sütlüce’de bulunan İBB Kültür AŞ Dijital Deneyim Müzesi’nde TUCE Investment iş birliği ile yaratıcı konsept içerik tasarımları Project İstanbul imzalı. Kapsayıcı deneyimi desteklemek üzere inşa edilen tüm bu teknolojiler, her yaştan ziyaretçinin müzeyi her ziyaretinde farklı ve eşsiz bir deneyim yaşaması için incelikle tasarlandı.
Dijital Deneyim Müzesi, ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunmak amacıyla dijital teknolojiler ve multidisipliner yaklaşımla hazırlanan etkileşimli sergilere ev sahipliği yapacak. Müze ile ziyaretçilere dinamik bir öğrenme ortamı sağlamak ve etkileşimli teknoloji deneyimini tam anlamıyla sunabilmek amaçlanıyor. Bu doğrultuda; dijital medya, sanal ve artırılmış gerçeklik, dokunmatik ekranlar gibi farklı etkileşimli teknolojik ögelere yer veriliyor.
Bu teknolojilerin başında “Yapay Zekâ”, “Sanal Gerçeklik”, “Etkileşimli Ekranlar”, “Kızılötesi” ve “Derinlik Algılama Sensörleri” bulunuyor. Yerli yaratıcılığın küresel bir deneyimle buluşma noktası olan müzede, 3 ve 4 boyutlu deneyim olanağı sağlayan tüm teknolojiler için gerekli yazılımlar Türk yazılımcılar tarafından geliştirildi. Kapsayıcı deneyimi desteklemek üzere inşa edilen tüm bu teknolojiler, her yaştan ziyaretçinin müzeyi her ziyaretinde farklı ve eşsiz bir deneyim yaşaması için incelikle tasarlandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Dijital Deneyim Müzesi’nin açılış etkinliğinde şu ifadeleri kullandı: ” Göreve geldiğimizde sayısı 4 olan İBB kurumumuzun sorumluluğundaki müzeleri, 4,5 yılda 4’ten tam 22’ye çıkarttık. Bu, değerli bir başarıdır. Bu müzelerin önemli bir bölümü, tarihi alan ve yapıların yeniden işlevlendirilmesiyle hayata geçti. Müzelerimiz, bugünle geleceği buluşturan, çok özel mekanlar oldular. Şehrimize kazandırdığımız bu eserler, İstanbul’dan, özellikle memleketimizin ve dünyanın dört bir yanından, tam 11.5
milyon ziyaretçi ağırladı.”
Türkiye’nin metrekare bazında en büyük sabit dijital deneyim müzesini açtıklarını kaydeden İmamoğlu, “2000 metrekareye yayılan bu müze, İstanbul’un ilk tam kapsamlı dijital müzesi olma özelliğini de taşıyor. İBB Kültür AŞ Dijital Deneyim Müzesi, yeni nesil bir müzecilik anlayışının da özel bir örneği. Dijital sanata ve bilime etkileşimli biçimde erişme imkanı da sunuyor olacak. Tabii burada, zaman içerisinde değişen konseptlerle, yeni yazılımlarla heyecan verici yolculuğuna da sürdürülebilir bir şekilde devam edecek. Bir de gençlerimiz için özel bir müjdemizi duyuralım. Müzemiz bir hafta boyunca, 24 yaş ve altındaki tüm gençler için ücretsiz olacak. Müzemizi ziyaret etmek isteyen 24 yaş altı gençlerimiz, bu kampanyadan yararlanmak için, ‘Radar İstanbul’ uygulamasından aldıkları QR kod ile girişlerini yapabilirler. Emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum” dedi.
Haftanın her günü ziyarete açık olan Dijital Deneyim Müzesi, aynı zamanda Night Shift (gece seansı) ile ziyaretçilere teknolojinin, kültür ve sanatla iç içe geçtiği bir atmosfer sunacak. İBB Kültür AŞ’nin yeni nesil müzecilik anlayışıyla uyumlu bir şekilde tasarlanan projesi kapsamında; ziyaretçiler farklı sanat disiplinlerinden örnekleri deneyimleme şansı yakalayacaklar.
İBB Dijital Deneyim Müzesi gençlere kendilerini sergilemeleri için alan sunacak
İBB Dijital Deneyim Müzesi, sanata ve özellikle genç sanatçılara alan yaratma
misyonundan hareketle, kendilerini ifade edebilecekleri ve eserlerini gösterebilecekleri alanlar sunacak. Bunun bir örneği olarak; İBB Kültür AŞ’nin kısa süre önce başlattığı Gençlere Alan Açık: Medya Sanatı Yarışması’nda Seçici Kurul tarafından seçilen eserler müzede sergilenmeye başlayacak.