Teknoloji

Hubble, Yıldızı Tarafından Işınlanan AU Mic b Gezegenini İnceliyor

hubble

Hubble teleskobu, kendi yıldızının radyasyon saldırısına maruz kalan ve bu sebeple atmosferinin sürekli tahrip olduğu bir dış gezegen olan AU Mic b’yi inceledi. Araştırma, The Astronomical Journal‘da yayınlandı.

Sadece bir haftada bir yılı tamamlayan ve çoğunlukla yoğun radyasyon bombardımanına tabi olan Neptün büyüklüğündeki bu gezegen, gökbilimcilerin ilgisini çekiyor.

Hubble’ın yaptığı gözlemler, AU Mic b’nin ev sahibi yıldızı AU Microscopii ile olan karmaşık ilişkisini aydınlatıyor. Yıldızdan gelen radyasyonun gezegenin hidrojen atmosferini sürekli olarak yok ettiği biliniyor, ancak bazen atmosferin tahrip olmadığı, bazen ise büyük miktarda atmosferin kaybolduğu belirlendi.

Dartmouth College’de baş araştırmacı olarak görev yapan Keighley Rockcliffe, “Bir gezegenin yıldızının önünden geçerken atmosfer kaçağının tamamen algılanmazdan, çok algılanıra doğru bu kadar kısa sürede geçişini hiç görmedik.” dedi. Rockcliffe, bu değişkenliğin yıldızın saldırdığı parlamaların değişimlerinden kaynaklanıyor olabileceğini düşünüyor.

Gezegenleri ağırlamak için çok genç olan yıldız, 100 milyon yaşından daha genç. Yıldızın manyetik alanları ve yıldız atmosferi arasındaki etkileşim, yıldız rüzgarı etkisine sebep oluyor ve bu da yakındaki gezegenin atmosferinin süpürülmesine yol açıyor.

Araştırmacılar, gezegenin atmosfer kaybındaki bu garip değişikliğin, Hubble’ın ölçümleri almadan hemen önce meydana gelen güçlü bir güneş patlamasından kaynaklanıyor olabileceğini öne sürüyorlar. Ayrıca, yıldız rüzgarlarının atmosfer kaybını önemli ölçüde değiştirebileceği de düşünülüyor.

Araştırmacılar, AU Mic b gibi aşırı radyasyon ortamlarında dış gezegenlerin nasıl yaşayabileceğini öğrenmek istiyorlar. Rockcliffe, “Bu tür ortamlarda hangi tür gezegenlerin hayatta kalabileceğini, yıldızın sakinleştiğinde son hallerinin nasıl olacağını ve nihayetinde yaşam olasılığının olup olmayacağını merak ediyoruz.” dedi.