Google’ın Huawei’nin Android lisansını askıya almasından sonra Çinli şirketin alternatif mobil işletim sistemine dair haberleri sıklıkla görmeye başlamıştık. HongMeng OS adını taşıyan ve uluslararası pazara da Ark OS olarak çıkması beklenen işletim sisteminin çıkışının yaklaştığına dair işaretler artıyor.
Çin’den çeşitli kaynaklar, Huawei’nin yeni işletim sistemiyle yüklü cihazları çıkarmaya hazır olduğunu haber veriyor. Bunlardan bir tanesi de Tianfeng International analisti Guo Mingxi. Onun söylediğine göre Huawei, Android’e alternatif işletim sistemiyle yüklü telefonlarını sonbaharda çıkarmaya başlıyor.
Ne var ki, sonbaharda beklenen amiral gemisi Mate 30 modeli yeni işletim sistemiyle gelmeyecek. Huawei yeni işletim sistemini öncelikle Çin pazarına sunacağı giriş ve orta segment telefonlarda denemeyi planlıyor.
Global Times’a göre, yeni işletim sistemi Tencent temsilcileriyle birlikte geliştiriliyor. Oppo ve Vivo’nun da yeni işletim sistemini test edenler arasındaymış. Hatta onu Google’ın Android’inden yüzde 60’a varan oranda daha hızlı bulmuşlar.
Yeni işletim sisteminin öncelikle Çin’de çıkarılacak olmasının nedeni olarak işletim sisteminin uluslararası pazardaki kitlelerin gereksinimlerini karşılayacak noktada olmaması gösteriliyor. Bu nedenle Huawei de çıkışı biraz ötelemiş gibi görünüyor. En sonunda, Huawei’nin ekosistemi yeteri kadar olgunlaştığında, küresel pazardaki cihazlarda da bu yeni işletim istemini göreceğiz. Belki Mate 30 pas geçilse de, gelecek sonbaharda çıkacak Huawei P40 serisinde Ark OS’i görebiliriz.
Huawei 200 milyon satış rakamını geçecek
Haberin başında sözünü ettiğimiz analist, ABD ve Çin arasındaki sorunlara rağmen, Huawei’nin 2018’den kalan tedariklerle 200 milyon satış rakamını geçeceğini tahmin ediyor. 215 milyon ile 225 milyon arası ürün miktarına ulaşılabilir. Bu da şirketin küresel akıllı telefon pazarındaki ikinciliğini sağlamlaştıracaktır. Ne var ki, son yaşananlar şirketin küresel pazarda liderliğe ulaşmasına yönelik hedefini biraz sekteye uğratacak gibi görünüyor.
ABD ve Çin arasındaki gerilimde Huawei de önemli ve çok konuşulan oyunculardan bir tanesi olmuştu. Huawei’nin akıllı telefonları ABD’deki mobil operatörler tarafından sözleşmeli olarak satılmıyordu. Aynı zamanda telekom operatörlerinin Huawei ekipmanlarını satın almamaları yönünde de devletten gelen önemli baskılar vardı. Geçen ayın ortalarında ABD Başkanı Trump tarafından çıkarılan özel emirle Ticaret Bakanlığı Huawei’yi kara listeye almıştı. Bu kararın hemen ardından da Google, Huawei’nin Android lisansını askıya almıştı. Mesele bu şekilde sadece ABD’deki tüketicileri ilgilendiren bir hâlden çıkmış, küresel çapta yayılmıştı.