Teknoloji

ABD’den Huawei konusunda farklı sesler geliyor

huawei developer accelerator

ABD’nin Huawei’yi kara listeye alması, teknolojinin dışında küresel siyaset ve ekonominin de önemli gündem maddelerinden biri hâline gelmiş durumda. Yasak konusunda neredeyse her gün yeni bir gelişme yaşanırken, hem gözlemcilerden hem de olayın taraflarından da farklı açıklamalar geliyor. Bu açıklamaların en yenilerinden birini ABD bütçesinin patronu Russell T. Vought yaptı. The Wall Street Journal’ın haberine göre; Vought, Huawei yasağının belli kısımlarının iki yıllığına ertelenmesini istiyor.

Vought’a göre, Huawei’ye yönelik yasak kararı devlete hizmet sağlayan telekom üreticilerinin sayısını ciddi ölçüde azaltacak. Resmi ünvanı Bütçe ve Yönetim Ofisi Direktörü olan Vought, bu durumun kırsal bölgelere hizmet götüren telekom operatörlerini de belirgin biçimde etkileyebileceğini belirtti.

ABD Başkan Yardımcısı ve çok sayıda Kongre üyesine bir mektup gönderen Vought, yasağın ertelenmesini talep etti. ABD bütçesinin şefi, özellikle geçtiğimiz yıl onaylanan bir savunma yasasında belirtilen taşeronlara ve federal kredi ve destek alıcılarına yönelik kısıtlamaların iki yıl daha ertelenmesini istedi.

ABD Kongresi, her yıl Ulusal Savunma Onay Yasası olarak bilinen bir yasa çerçevesinde savunmaya ayrılacak gerekli bütçeyi belirliyor. Yasa yapıcılar genellikle geçmesini istedikleri tasarıları da savunma bütçesiyle birlikte onaylatıyor. Huawei ve diğer Çinli telekom üreticilerine yönelik yaptırımlar, geçtiğimiz yıl ABD Kongresi’nin öncelikli hedefi konumundaydı.

Trump yönetimi son birkaç aydır, Huawei başta olmak üzere Çinli teknoloji şirketlerini ulusal güvenlik tehdidi olarak göstermek için ciddi mesai harcıyor. ABD Adalet Bakanlığı, ocak ayında Huawei’yi ticari sır hırsızlığıyla suçlamıştı.

Trump yönetiminin Huawei konusunda attığı adımları ulusal güvenlik için mi, yoksa Çin ile girdiği ticaret savaşında avantaj kazanmak adına mı attığı henüz net şekilde anlaşılabilmiş değil. ABD Başkanı Donald Trump da bu konuda kararsız görünüyor. CNBC‘ye konuşan Trump; Huawei’yi bir tehdit olarak gördüğünü, ancak aynı zamanda Çin’le yürütülen görüşmelerin seyri doğrultusunda Huawei hakkında bir şey yapabileceklerini dile getirdi.