Huawei Y9 Prime 2019
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
A80Teknoblog koduyla 2000 TL üzeri alışverişinizde 80 TL indirim
Huawei, akıllı telefon pazarının son yıllardaki yükselen yıldızları arasında yer alıyor. Çıkardığı güçlü amiral gemisi telefonların rüzgarıyla küresel pazarda ikinciliğe yerleşen şirket, bu etkiyi orta segmente taşımayı da başarmıştı. Y serisi, Huawei’nin bu kategorideki en önemli silahları arasında bulunuyor. Y9 Prime 2019 ise bu serinin en yeni ve yenilikçi üyesi konumunda. Huawei Y9 Prime 2019 inceleme yazımızda bu dikkat çekici telefona dair detayları bulabilirsiniz.
[table id=22 /]
Huawei Y9 Prime 2019 inceleme: Tasarım
Huawei Y9 Prime 2019, genel hatlarıyla akıllı telefon pazarındaki modern tasarım eğilimlerini yansıtıyor. Ön panelinin neredeyse tamamı ekranla kaplı olan telefonun plastik arka paneli, yansıtıcı bir kaplamaya sahip. Bunun telefona cama benzeyen ve canlı bir görünüm kazandırdığını söylemek yanlış olmayacaktır. Polikarbon tercihi de telefonun elde dayanıklı bir hissiyat vermesine yardımcı oluyor.
6.59 inç büyüklüğündeki ekran, Y9 Prime 2019’un ön panelinin yüzde 84.3’lük kısmını kaplıyor. Günümüzde pek çok akıllı telefonda ekranın üstünde bir çentik veya kamera deliği bulunsa da, Y9 Prime 2019’da böyle bir unsur mevcut değil. Bunun nedeni, Huawei’nin telefonun ön kamerası için açılır bir mekanizma kullanması.
Telefonun ön panelinde ekran dışında göze çarpan bir unsur bulunmuyor. Ancak ekranın üst çerçevesine bakıldığında son derece ince olan ahize hoparlörünü fark etmek mümkün oluyor. Yuvarlatılmış köşeleri bulunan telefonun sol kenarı tamamen boş bırakılmış. Sağ kenarda ise güç butonu ve ses kontrol tuşları bulunuyor.
Y9 Prime 2019’un üst kenarı ise piyasadaki pek çok telefona kıyasla oldukça kalabalık. Üst kenarda soldan sağa doğru sırasıyla ön kamera mekanizması, nano SIM ve microSD kart yuvası ve ikinci mikrofon bulunuyor. Telefona tepeden bakıldığında ön kamera mekanizması bir tuş gibi görünüyor. Ancak kamera uygulamasında ön kameraya geçiş yapıldığında mekanizma yükseliyor ve küçük ön kamera ortaya çıkıyor.
Akıllı telefonun alt kenarında ise kulaklık jakı, mikrofon, USB-C girişi ve hoparlör ızgarası sıralanıyor. Hoparlör ızgarasından gelen sesin oldukça güçlü olduğunu ve kalitesinin de tatmin edici seviyede olduğunu söylemek gerekiyor.
Huawei Y9 Prime 2019’un arka panelinde ise aynı rengin iki farklı tonu kullanılmış gibi görünüyor. Test merkezimize gelen Yakut Yeşili renk seçeneğinde panelin üst kısmı daha koyu bir görünüme sahip. Alt tarafta ise ton biraz daha açılıyor.
Panelin orta üst kısmında yuvarlak parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Parmak izi tarayıcısının Y9 Prime 2019’daki tek biyometrik güvenlik çözümü olduğunu söylemekte fayda var. Üç lensli arka kamera sistemi ise panelin sol üst köşesine yerleştirilmiş. Kameraların hemen altında ise LED flaş bulunuyor. Sol alt taraftaki Huawei yazısı, arka panelin tamamlayıcı unsuru oluyor. Y9 Prime 2019’un arka panelinin parmak izlerini biraz fazla gösterdiğini belirtmekte fayda var.
Huawei Y9 Prime 2019 inceleme: Ekran
Huawei Y9 Prime 2019, daha önce de belirttiğimiz gibi, 6.59 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Bu IPS LCD panelin görüntü oranı 19.5:9. 2340 x 1080 piksel çözünürlük sunan bu ekranın piksel yoğunluğu değeri ise 391 ppi. Ekran, ön panelin yüzde 84.3’ünü kaplıyor. Y9 Prime 2019’un kutusundan ekran koruyucusuyla çıkmadığını belirtmekte fayda var.
6.59 inç büyüklüğündeki ekranın üstünde herhangi bir çentik veya delik bulunmaması ve ekran çerçevelerinin inceliği, Y9 Prime 2019’u multimedya içerik tüketimi için oldukça ideal bir cihaz hâline getiriyor. Ekran, hem büyüklüğü hem de “kesintisizliği” sayesinde izlenen içeriğin tadına varmaya yardımcı oluyor. Aynı keyfi Y9 Prime 2019 ile oyun oynarken yaşamak da mümkün.
Huawei Y9 Prime’ın ekranının görüntüleme açılarının da oldukça iyi olduğunu belirtmek gerekiyor. Farklı açılardan bakıldığında bile ekrandaki görüntüyü net, renkleri de canlı biçimde görmek mümkün oluyor. Akıllı telefonun ekranını güneş ışığı altında görme konusunda da herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor.
Full HD+ çözünürlüklü ekranın görüntü kalitesi beklentileri karşılıyor. Yüksek çözünürlüklü YouTube videolarını izlerken keskinlik seviyesi kullanıcıları tatmin edecek noktada. Buna rağmen, Y9 Prime 2019’un ekranının kontrast seviyesinin biraz daha gelişime açık olduğu söylenebilir.
Huawei Y9 Prime 2019’un ekranının parlaklık seviyesi, ortamın aydınlığına göre otomatik olarak ayarlanabiliyor. Buna ek olarak, telefonun ayarlar menüsü içindeki ekran sekmesi üzerinden ekranla ilgili tercihleri düzenlemek ve ayarları kişiselleştirmek de mümkün.
Y9 Prime 2019 sahipleri, ekranın renk modunu ve sıcaklık seviyesini kendi gözlerine uygun şekilde ayarlayabiliyor. Kullanıcılara bunun için Normal ve Canlı olmak üzere iki renk modu sunuluyor. Sıcaklık tarafında ise Sıcak ve Soğuk ayarlarına ek olarak, göze en uygun seviye renk dairesi üzerinden belirlenip ayarlanabiliyor.
Günümüzde her telefonun vazgeçilmez bir parçası hâline gelen mavi ışık filtresi, Huawei Y9 Prime 2019’da da mevcut. Kullanıcılar, göz konforu sekmesi üzerinden mavi ışık filtresiyle ilgili ayarları yapabiliyor. Filtrenin devreye giriş ve çıkışının zamanlanmasına ek olarak, filtre aktifken uygulanacak renk sıcaklığı da bu menü üzerinden ayarlanabiliyor.
Huawei Y9 Prime 2019’un ekranının canlılığı ve “tek parça” olması, telefonun genel kullanım deneyimini hatırı sayılır ölçüde yukarıya çekiyor. Ekranın Y9 Prime 2019’un tercih edilmesinde öne çıkabilecek faktörler arasında bulunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Huawei Y9 Prime 2019 inceleme: Donanım ve Performans
Huawei Y9 Prime 2019’un kalbinde Huawei’nin kendi üretimi olan Kirin 710F işlemci bulunuyor. Görsel yükü ise Mali-G51 MP4 GPU üstleniyor. Bu işlemciye 4 GB RAM ve 64 ya da 128 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Test merkezimize gelen modelde 128 GB depolama alanı mevcuttu.
Ancak bu alanın yaklaşık 18 GB’lık kısmı Android tarafından parsellendiği için gerçek kullanım için 110 GB’lık bir alan kalıyor. MicroSD kart desteği sayesinde bu alanın üstüne 1 TB daha ekleniyor. Ancak mevcut dahili depolama alanının da ortalama bir kullanıcı için fazlasıyla yeterli olduğu söylenebilir.
Huawei Y9 Prime 2019’un teknik donanımı, ortalama bir kullanıcının işlerini rahatlıkla görmesini sağlayacak bir performans sergiliyor. Standart sosyal medya, e-posta ve multimedya uygulamalarının ve internet tarayıcısının çalışmasında herhangi bir somut problemle karşılaşılmıyor.
Sistemden biraz daha fazla kaynak isteyen uygulamalar ve oyunlarda da genellikle bir sorunla karşılaşılmıyor. Ara sıra küçük problemler ortaya çıksa da, Kirin 710 telefonun yükünü kaldırma konusunda iyi bir performans sergiliyor. 4 GB RAM günümüz kriterlerinde çok yüksek bir yerde durmasa da, telefonun çoklu görev yönetimi pürüzsüze yakın işliyor. Çoklu görev ekranında uygulamalar arasında geçiş hızlı şekilde yapılıyor.
Y9 Prime 2019, teknik kadrosu itibarıyla bir oyun telefonu değil. Ancak büyük, çentiksiz ve deliksiz ekranı; cihazda oyun oynama isteğini fazlasıyla artırıyor. Asphalt: Xtreme gibi oyunları telefonda oynarken herhangi bir problemle karşılaşmadık. Ancak bu durumu garantiye almak için oyunu orta seviye ayarlarda oynadığımızı belirtmekte fayda var. Kısacası, kesintisiz bir deneyimin yolu sistemi fazla zorlamamaktan geçiyor.
Huawei Y9 Prime 2019’da biyometrik doğrulama çözümü olarak arka panelin ortasına yerleştirilen parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Tarayıcıya parmak izi kaydetmek oldukça kısa sürüyor. Başka telefonlarda neredeyse 30 saniye süren bu işlem, Y9 Prime 2019’da 15 saniye civarında bir süre içinde tamamlanıyor. Aynı hızı kilit açarken de sergileyen tarayıcı, parmak izini algılama konusunda da pürüzsüze yakın bir performans sergiliyor.
Y9 Prime 2019’un genel olarak çoklu görev, oyun ve üretkenlik odaklı işler için oldukça yeterli bir telefon olduğu söylenebilir. Ekranın büyüklüğü de bu işlerin kolayca yapılmasında önemli bir rol oynuyor. Akıllı telefon, AnTuTu benchmark testinden 132544 puan alıyor. Y99 Prime 2019, Geekbench 4 benchmark testinden ise tek çekirdekte 1544, çok çekirdekte ise 5543 puanla ayrılıyor.
Huawei Y9 Prime 2019 inceleme: Pil
Huawei Y9 Prime 2019, enerjisini 4000 mAh kapasiteli pilden alıyor. Bu pil, başta 6.59 inç Full HD+ çözünürlüklü ekran olmak üzere, telefonun ihtiyaçlarını karşılamakta yeterli oluyor. Kirin 710F işlemci, Huawei’nin arayüz özelleştirmeleri ve diğer bileşenlerin de katkılarıyla Y9 Prime 2019 bir günü rahatlıkla çıkarıyor.
Sosyal medya uygulamalarını kullanmak, e-posta okumak ve yazmak, internette gezinmek, yaklaşık 30 dakika oyun oynamak, 45 dakika boyunca YouTube’da video izlemek, 2 saat Spotify’da müzik dinlemek gibi eylemlerin bulunduğu bir kullanım senaryosunda bile Y9 Prime 2019’un pili telefonu neredeyse 17 saat boyunca açık tutmayı başarıyor.
Kullanım yoğunluğu azaltıldığında bu süre biraz daha yukarı çıkıyor. En azından ikinci günün yarısına kadar şarja ihtiyaç duymadan yola devam etmek mümkün oluyor. Telefonun ayarlar menüsü içinde bulunan pil sekmesinde de pil yönetiminde işe yarayacak çeşitli araçlar bulunuyor.
Burada yer alan “Pil kullanımını optimize et” seçeneğine dokunulduğunda kullanıcılara pil ömrünü artırmak için manuel olarak yapabilecekleri çeşitli değişiklikler öneriliyor. Yine pil sekmesi üzerinden performans, güç tasarrufu ve süper güç tasarrufu modlarını aktive etmek mümkün oluyor. Güç tasarrufu konusunda biraz daha titiz olan kullanıcılar, uygulamaların başlatılması ve arka planda çalışmasıyla ilgili ayarları da “Uygulama başlatma” seçeneği üzerinden yapabiliyor.
Huawei Y9 Prime 2019’un 4000 mAh kapasiteli pili, USB-C girişi üzerinden dolduruluyor. USB-C’nin varlığı, pilin daha hızlı şarj olmasını sağlaması bakımından önem taşıyor. Yine de, Huawei’nin amiral gemisi telefonlarında gördüğümüz şekilde bir hızlı şarj özelliğinin bulunmaması, Y9 Prime 2019’un eksik olduğu noktalardan biri olarak değerlendirilebilir.
Huawei Y9 Prime 2019 inceleme: Yazılım
Huawei Y9 Prime 2019, kutusundan Android 9 Pie yüklü olarak çıkıyor. Android’i Huawei’nin EMUI 9.1 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Huawei’nin diğer telefonlarını kullananların aşina olduğu EMUI, Android’e yoğun şekilde “yorum katan” arayüzler arasında bulunuyor. Ancak bu durum, EMUI’nin kullanımı zor bir arayüz olduğu anlamına gelmiyor.
Y9 Prime 2019’un standart ayarında tüm uygulamalar başlangıç ekranında gösteriliyor. Bunu düzensiz bulan kullanıcılar, ayarlar menüsündeki “Başlangıç ekranı stili” seçeneği üzerinden çekmece görünümüne geçiş yapabiliyor.
Çekmece görünümüne geçiş yapıldığında sadece telefonda ön yüklü olarak sunulan araç ve uygulamalar başlangıç ekranı üstünde gösteriliyor. Çekmecede uygulamalar alfabetik olarak sıralanıyor. Üst kısımda ise son kullanılan uygulamaların ikonları “Öneriler” başlığı altında listeleniyor. Çekmecenin en üstünde bir arama kutusu olduğunu belirtmekte de fayda var. Yine uygulamalara hızlı erişim için çekmecenin sağ tarafında, tıpkı eski telefon rehberlerinde olduğu gibi, tüm harfler alt alta sıralanıyor.
Huawei Y9 Prime 2019, yaşı ilerlemiş kişilerin telefonu daha rahat kullanabilmesi için basit mod adını taşıyan bir seçenek de sunuyor. Basit mod seçildiğinde arayüzdeki simgeler büyüyor ve arayüz basitleştiriliyor. Böylelikle telefonun kullanımında kafa karışma ihtimali minimuma indiriliyor. Basit mod, ayarlar menüsündeki ekran sekmesi üzerinden aktif hâle getiriliyor.
Huawei’nin tüm telefonlarında olduğu gibi, Y9 Prime 2019’da da kullanıcılara Temalar uygulaması içinde farklı tema seçenekleri sunuluyor. Kullanıcılar bu uygulama üzerinde hem ücretli hem de ücretsiz çok sayıda tema bulabiliyor ve seçtiği temayla arayüzü dilediği görünüme kavuşturabiliyor.
Huawei ve Google arasındaki ilişkin akıbeti belirsiz olsa da, Y9 Prime 2019’da Google’ın Android uygulamaları kullanıcıları ön yüklü olarak karşılıyor. Ana ekrandaki Google klasör üzerinde Gmail, Google Drive, Google Haritalar, Google Duo ve YouTube gibi uygulamaları bulmak mümkün.
Pek çok Android üreticisi gibi, Huawei de bazı görevleri doğrudan Google’ın uygulamalarına vermeyi tercih etmiş. Örneğin, telefondaki varsayılan mesajlaşma aracı görevini Android Mesajlar uygulaması üstleniyor. Chrome da telefonda ön yüklü olarak sunulan tek internet tarayıcısı konumunda. E-posta ve galeri gibi konularda ise Huawei’nin kendi çözümleri de Y9 Prime 2019’da yüklü olarak sunuluyor.
Huawei Y9 Prime 2019’da uygulamalara erişmek için Google Play Store’un yanı sıra Huawei’nin kendi uygulama mağazası AppGallery de kullanılabiliyor. AppGallery’deki uygulama sayısının da son birkaç ayda hatırı sayılır şekilde arttığını belirtmekte fayda var.
Y9 Prime 2019’da Google’ın uygulamaları dışında başka ön yüklü uygulama ve araçlar da mevcut. Amazon, Booking.com ve Facebook uygulamaları, Y9 Prime 2019’da kullanıcıları karşılayan uygulamalar arasında yer alıyor. Facebook’un adı geçmişken, “ikiz uygulama” özelliğinden bahsetmekte de fayda var. Başka Android telefonlarda da mevcut olan bu özellik sayesinde kullanıcılar, çoklu hesap desteği olmayan uygulamaların bir kopyasını oluşturup ikinci hesaplarını da telefon üzerinde aktif hâle getirebiliyor.
Y9 Prime 2019’un Araçlar klasörü ise kullanıcıların günlük hayatta yararlanabilecekleri araçları barındırıyor. Akıllı telefonun hesap makinesine, kayıt cihazına, FM radyoya ve hava durumu uygulamasına bu klasör üzerinden erişiliyor.
Huawei Y9 Prime 2019’un cihazlarındaki verileri yedeklemek için kullanabildikleri Yedekleme uygulaması da bu klasörün parçaları arasında yer alıyor. Uygulama geri yükleme yapmak için de kullanılabiliyor. Bu uygulama üzerinden hem harici bir depolama cihazına hem de bilgisayara yedekleme yapılabiliyor. Phone Clone uygulaması ise kullanıcıların eski cihazlarındaki verilerini Y9 Prime 2019’a mümkün olan en hızlı şekilde aktarmasını sağlıyor.
Y9 Prime 2019’da kullanıcılara cihazlarının depolama alanını yönetmelerinde yardımcı olan bir araç da mevcut. Ayarlar menüsü içindeki Depolama sekmesinde cihazda hangi içerik kategorisinin ne kadar alan kapladığı gösteriliyor. Sayfanın altındaki Temizle seçeneğine dokunulduğunda ise kullanıcılar cihazdan silebilecekleri şeyler konusunda öneriler bulabiliyor ve bu önerileri tek bir dokunuşla uygulamaya koyabiliyor.
Huawei Y9 Prime 2019 inceleme: Kamera
Huawei Y9 Prime 2019’un arkasında üç lensli bir kamera sistemi bulunuyor. Bu sistem; 16 megapiksel çözünürlüklü ana lens, 8 megapiksel çözünürlüklü ultra geniş açılı lens ve 2 megapiksellik derinlik sensöründen oluşuyor. Arka panelin sol üst köşesine dikey sıralanmış biçimde yerleştirilmiş bu üç lensin altında ise LED flaş bulunuyor.
Huawei, son yıllarda özellikle amiral gemisi telefonlarında kamerayla fark yaratmayı başarıyor. Y9 Prime 2019 da şirketin kazandığı tecrübenin yansıtıldığı bir cihaz olarak tanımlanabilir.
Y9 Prime 2019’un arka kamerası, standart modda makul üstü bir kalite seviyesini tutturmayı başarıyor. Kontrastı yeterli olan kameranın yakaladığı karelerin keskinliği yüksek. Bu sayede fotoğraflarda pek çok detay fark edilebiliyor. Renklere gelindiğinde ise canlılık konusunda bir problem olduğu söylenebilir. Bazı karelerde renkler normalde olduğundan daha soluk görünüyor.
Bu noktada Huawei’nin kamerada sunduğu yapay zekâ yazılımından destek almak faydalı olabiliyor. Kullanıcılar kamera arayüzündeki AI yazısına dokunduklarında yapay zekâ devreye giriyor. Yerleşik yapay zekâ algoritması, 22 farklı kategoriye yayılan 500’den fazla sahneyi algılayabiliyor.
Örneğin, gün batımı sırasında bir fotoğraf çekmek istediniz ve yapay zekâyı aktif hâle getirdiniz. Yapay zekâ sahneyi otomatik olarak algılıyor ve kamerayı en iyi gün batımı fotoğrafını çekecek şekilde ayarlıyor, fotoğrafı uygun şekilde düzenliyor. Bunun bitki, yemek, hayvan ve insan çekimlerine de uyarlanabildiğini belirtmekte fayda var. Yapay zekâ modunda renklerin solukluğu giderilse de, ortaya yine doğal bir görüntü çıkmıyor.
Huawei Y9 Prime 2019’un arka kamerasıyla gece yapılan çekimlerde gürültü etkisi belirgin biçimde görülüyor. Ancak kameranın gece modu, bu etkiyi önemli ölçüde kapatmayı başarıyor. Gece modu aktifken çekilen fotoğraflar bir ton daha parlak görünürken, renkler de bir nebze olsun canlanıyor.
Huawei Y9 Prime 2019’un açılır ön kamera mekanizmasında ise 16 megapiksel çözünürlüklü bir lens bulunuyor. Açılır mekanizma ekranı ferahlatmasının yanı sıra, daha güçlü bir kamera sisteminin kullanılmasını da mümkün kılıyor.
Ön kamerada standart modda çekilen fotoğraflar, sosyal medyada rahatlıkla paylaşılacak kalitede. Sadece bazı karelerde pozlama biraz fazla kaçmış gibi bir görüntü ortaya çıkıyor. Portre modunda yapılan çekimlerde ise arka planın bulanıklaştırılması biraz zayıf kalıyor. Bu modda kullanıcılara farklı ışıklandırma seçenekleri ve yüz güzelleştirme efekti de sunuluyor.
Huawei Y9 Prime 2019’un hem arka hem de ön kamerasıyla 1080p çözünürlüklü video kaydı yapılabiliyor.
Huawei Y9 Prime 2019 inceleme: Sonuç
Orta sınıf akıllı telefon pazarı iyiden iyiye kalabalıklaşmış durumda. Bu nedenle üreticilerin bu pazarda aradan sıyrılabilmeleri için farklı bir ya da birkaç özellik sunmaları önem taşıyor. Pek çok orta segment telefonda hemen hemen aynı bileşenler kullanıldığı için fark yaratma konusunda devreye kameralar ve yazılım gibi özellikler giriyor.
Y9 Prime 2019’un fark yaratacak özelliği, ön kamerasının açılır bir mekanizmaya yerleştirilmesi oluyor. Huawei’nin bu tercihi, ön kameranın kalitesinden ziyade ekranla bağlantılı deneyimi etkiliyor. Akıllı telefonun ekranının üstünde çentik veya delik bulunmadığı için Huawei Y9 Prime, multimedya içerik tüketimi için çok keyifli bir cihaz hâline geliyor. 6.59 inç ekran, hem bir şeyler izlemek hem de oyun oynamak için isteği körüklüyor.
4000 mAh kapasiteli pili ve şık tasarımı da Y9 Prime 2019’un öne çıkan özellikleri arasında bulunuyor. Akıllı telefonun arka kamera performansı yeterli seviyede olsa da, ön kamera “görsel” açıdan yarattığı etkiyi performansa taşıma konusunda biraz zayıf kalıyor.
Huawei Y9 Prime 2019, hâlihazırda 2799 TL karşılığında satılıyor. Büyük ekranı, uzun pil ömrü, günlük işleri sorunsuzca halletmeyi sağlayan teknik donanımı ve yapay zekânın da yardımıyla iyi bir performans sergileyen arka kamerası, Huawei Y9 Prime 2019’u orta segmentin kayda değer seçenekleri arasına sokmayı başarıyor.
Huawei Y9 Prime 2019
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
A80Teknoblog koduyla 2000 TL üzeri alışverişinizde 80 TL indirim