Ağ ürünleri tarafında seçenekler eskisine göre çok daha fazla. Tüketiciler de satın alacakları ürünün özellikleri üzerinde daha fazla kafa yoruyor. Bugünlerde bir modem veya router satın almayı düşünüyorsanız, biraz daha detaylı araştırma yapmanızda, iyi biçimde değerlendirip karar vermenizde fayda var. Çünkü Wi-Fi 6 gibi yeni bir kablosuz ağ teknolojisi yavaş yavaş uçuşa geçiyor. Üstelik herkesin evinde veya iş yerinde bir modeme veya router cihazına bağlanmaya çalışan daha fazla cihaz var. Bu tür cihazların taleplerine de iyi şekilde cevap verecek, bağlantı kesintilerine neden olmayacak bir seçim yapmak en güzeli olacaktır. Huawei, ağ ürünleriyle de tüketicilere farklı deneyimler ve yüksek performans sunmayı hedefliyor. Bir süredir en son ağ ürünlerinden Wi-Fi AX3 Quad Core router cihazını Teknoblog ofisinde deneyimliyoruz. Huawei Wi-Fi AX3 inceleme yazısında bu ürünle ilgili yorumlar ve bilmeniz gereken önemli noktalar yer alıyor.
Huawei Wi-Fi AX3: Tasarım ve Özellikler
Huawei Wi-Fi AX3 şık bir tasarımla geliyor ve bulunduğu ortama fazlasıyla yakışacaktır. Yüksek 5 dB kazanç seviyesine (iki adet 5 GHz ve iki adet 2.4 GHz) sahip dört adet katlanabilir anteni, yan yana yerleştirilmiş ve sadece bir doğrultuda hareket ediyor, ek yön ayarlaması söz konusu değil. Bu durum anten yönlerini ayarlama ve sinyali yönlendirme konusunda hareket alanını kısıtlayabilir. Ancak bu antenlerin kolayca ve modemin gövdesine doğru düzgün biçimde katlanması, küçük bir çantada bile rahatlıkla taşınmasını sağlıyor. Antenlerin en sağda olanının üzerinde Wi-Fi 6 Plus ibaresini görüyoruz.
Wi-Fi AX3’ün ön tarafında küçük bir lamba var. Eğer cihazın internet bağlantısı yoksa, bu lamba kırmızı renkte yanıyor. Yeşil renkte yanması ise internet bağlantısının var olduğunu ve cihazın düzgün şekilde çalıştığını gösteriyor. Cihazın üst kısmında, ortaya yerleştirilmiş bir WPS eşleştirme düğmesi var. Huawei’nin AI Link uygulamasının logosunu paylaşan bu düğmeye bastığınızda yönlendirici cihazı eşleştirme moduna giriyor. Kurulum sırasında ya da birden fazla cihazı aynı anda birbirine örgü tipinde bağlayacaksanız, buna basmalısınız. Bu düğmenin hemen altında ise Huawei logosunu görüyoruz. AX3’ün üst kısmında dikkat çeken bir başka ayrıntı ise, NFC özellikli Android telefonunuzla Wi-Fi şifresini elle girmeden hızlı bir şekilde bağlanmak için kullanabileceğiniz özel NFC alanı oluyor. Ne yazık ki, bu alan iPhone’larda çalışmıyor.
Router cihazının altında ise ürün etiketi bulunuyor. Buradan cihaz hakkındaki tüm bilgileri alabilirsiniz. Tam ürün modeli olan WS7200, üretildiği ülke, Huawei AI Life uygulamasını indirmek için QR kodu, yönetici ekranı IP adresi gibi bilgiler burada yer alıyor. Son olarak, yönlendirici cihazının arka tarafında güç girişi, WAN giriş bağlantı noktası, sıfırlama pimi, güç düğmesi ve üç adet 1 Gbps bağlantı noktası bulunuyor.
Donanım tarafında Huawei, AX3 yönlendiricinin iki sürümünü sunuyor ve bunların ikisi de Türkiye’de satılıyor. AX3 Dual-Core çift çekirdekli işlemci, AX3 Quad-Core ise dört çekirdekli işlemciyle geliyor. Bizim elimizdeki model dört çekirdekli işlemci taşıyor.
Huawei, ev yönlendiricileri için tasarlanmış GigaHome 650 yongasını temel alan kendi donanım çözümünü kullanıyor. Şirketin belirttiğine göre, GigaHome 650 ev yönlendirici yonga seti, çok çeşitli bağlı cihazlar için tek bir çözüm niteliğini taşıyor. Yonga setinin ana mimarisi, güç hattı iletişimi (PLC) yongası ve CPU yongasını içeriyor.
WiFi yongası, iki antenle birlikte 160 MHz’lik bir tepe frekans bant genişliğinde 3 Gbit/s’ye kadar en yüksek verimi destekliyor. Huawei’nin 5G algoritmaları tarafından desteklenen bu yonga seti, 2.4 GHz ve 5 GHz çift bant desteğini tek bir yongada entegre ederken, parazit önleme ve çok kullanıcılı zamanlama gibi özellikler sunuyor. Huawei’nin söylediğine göre AX3, 160 MHz’yi desteklediğinden, AX3’ü Huawei’nin Wi-Fi 5 özellikli akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar gibi 160 MHz destekleyen cihazlara bağlarken internet hızı yüzde 60 veya üzeri oranda artacaktır.
GigaHome 650, yönlendiriciye kurulu çeşitli uygulamalar için güçlü bilgi işlem performansı sağlarken, 1.4 GHz’e kadar çalışma frekansına sahip dört Cortex-A53 CPU çekirdeği barındırıyor. 2,4 GHz bantta 574 Mbps ve 5 GHz bantta 2402 Mbps ile 3000 Mbps seviyesinde teorik hıza ulaşabiliyor.
Huawei, geleneksel yönlendiricilerin aksine, çok sayıda cihazı AX3’e daha yüksek verimlilikle bağlayabileceğinizi söylüyor. AX3, OFDMA çoklu kullanıcı teknolojisi sayesinde, aynı anda birden fazla cihaza veri gönderilebiliyor. 2,4 GHz’de maksimum 4 aygıta, 5 GHz’de ise maksimum 16 aygıta aynı anda hizmet verilebiliyor. Ve çift bantta toplam 128 cihaza kadar bağlantı sağlanabiliyor.
AX3, Wi-Fi ölü bölgelerini kolayca yönetmeyi sağlayan, zayıf bağlantıları güçlendiren 2 adet bağımsız güç amplifikatörü ile kablosuz kapsama alanını geliştiriyor. Bundan hem Wi-Fi 5 hem de Wi-Fi 6 cihazları yararlanabiliyor.
Huawei WiFi AX3’ün içindeki bileşenler bu cihazın yüksek performanslı bir yönlendirici olduğunu gösteriyor. Wi-Fi 6 standardına göre, maksimum 3000 Mbps bant genişliğini desteklemek ve aynı anda 128 cihaza bağlanmak için yeterli olacak şekilde 256 MB RAM ve 128 MB ROM’a sahip. Yönlendiricide 1.4 GHz Gigahome dört çekirdekli işlemci bulunuyor.
Huawei Wi-Fi AX3: Kurulum ve Yazılım
Huawei Wi-Fi AX3 ağ yönlendirici cihazının kurulumu oldukça basit. Deneyimi olmayan herhangi bir kullanıcı bile Kurulum Sihirbazı yardımıyla kurulum işlemini birkaç dakika içinde tamamlayabilir. Kurulumu akıllı telefon üzerinden Huawei AI Life uygulaması üzerinden gerçekleştirebileceğiniz gibi, klasik yöntemi kullanarak bir bilgisayar üzerinden internet tarayıcısı aracılığıyla web arayüzüne bağlanabilir ve kurulum işlemlerini burada yapabilirsiniz. Güç girişini bağladığınız adaptörü prize takın, daha sonra ağ operatörünüzün cihazından ya da doğrudan şebekeden gelen ağ kablosunu WAN portuna takın. Sonrasında yukarıda bahsettiğimiz kurulum seçeneklerinden bir tanesini tercih edebilirsiniz. Eğer mobil uygulama üzerinden kurulum yapacaksanız Huawei AI Life iOS ve Android uygulamalarının bağlantılarını burada veriyoruz.
Eğer Huawei Wi-Fi AX3’ü internet tarayıcısı üzerinden kurmak istiyorsanız, bunun için tarayıcınızın adres çubuğuna 192.168.3.1 adresini girmeniz gerekiyor. Tabii ki, bunun için öncelikle bilgisayarınızı Ethernet portu aracılığıyla router cihazına bağlamanız gerekiyor. Öncelikle, şartları ve lisans sözleşmesini kabul etmelisiniz. Bu noktada router cihazı, Android telefonlar ve iPhone için bir uygulamanın mevcut olduğunu da belirtiyor. Bir sonraki adımda, gece 03.00 ile 05.00 arasında otomatik olarak gerçekleştirilebilecek yazılım güncelleme seçeneğini etkinleştirebilirsiniz. Kurulumdaki bir sonraki adım ise kendi Wi-Fi ağınızı oluşturmaktır. Yönlendirici çift bant teknolojisini desteklediğinden, varsayılan olarak tek bir 5 GHz öncelikli ağ oluşturulur. Yine de, bu seçeneği devre dışı bırakabilirsiniz. Yeniden başlatmanın ardından router cihazı, aygıtların bağlanabileceği yeni bir kablosuz ağ oluşturacaktır. Tüm bu süreçler birkaç dakikada tamamlanıyor ve Wi-Fi AX3 kullanıma hazır hâle geliyor. Yönlendirici cihazını Huawei AI Life uygulaması aracılığıyla kurma işlemleri de web tarayıcısı yöntemine oldukça benziyor.
Web arayüzü beş farklı bölümden oluşuyor. Kullanıcı girişi yaptıktan sonra erişebildiğiniz Başlangıç Ekranı bölümünde ağınızın genel durumu kolay anlaşılır bir şema yardımıyla gösteriliyor. Yönlendiricinin geniş ağ ile var olan anlık indirme ve yükleme hızları, istemci cihazlarla var olan Wi-Fi bağlantı türeri bu şemada gösteriliyor. Sistem çalışma süresi, internet bağlantısı süresi ve yönlendirici cihazın IP adresi de bu sayfada gösteriliyor. Bu ekranın altında ise AX3’ü yeniden başlatmanızı sağlayan bir kontrol mevcut.
İnternet’e Bağlan bölümü altında WAN bağlantısını yaparken kullanacağınız kontroller bulunuyor. Sahip olduğunuz bağlantının türüne göre internet erişimi modunu ve diğer ayarları bu bölümden düzenleyebilirsiniz. Wi-Fi Ağım bölümü ise Wi-Fi ayarlarının hepsini içeriyor. Wi-Fi adını belirleme, güvenlik modunu seçme ve bunun gibi ayarları bu bölümde görüyoruz. Cihazı Yönet bölümü ise Wi-Fi AX3’e bağlı olan istemci cihazları görmenizi, bu cihazların internet erişimini veya hızlarını sınırlandırmanızı sağlıyor. Her bir cihazı daha iyi tanımak amacıyla özel isim de verebilirsiniz.
Diğer İşlevler bölümü altında ise yönlendirici hakkında bilgiler ve güncellemelerin yönetimi mevcut. Ağ, Wi-Fi, DDNS, güvenlik ve sistemle ilgili daha gelişmiş düzeydeki ayarları da burada görebilirsiniz. Görüldüğü üzere Huawei, Wi-Fi AX3’ün en çok ihtiyaç duyulacak, genel kullanıcı kitlesini ilgilendiren basit ayarlarını ana menüler altında toplarken, daha profesyonel düzeyde bilgi ve deneyim gerektiren tüm kontrolleri Diğer İşlevler bölümüne toplamış.
AI Life mobil uygulaması üzerinden de web arayüzü üzerindeki kontrollerin büyük bir kısmına erişiliyor. Wi-Fi bağlantınızın durumunu görmenin yanı sıra bağlı olan tüm cihazları görebilir, bunların internet erişimini ve hızlarını düzenleyebilirsiniz. Misafir ağı oluşturma, ebeveyn kontrollerine erişim, yönlendirici cihazının bakım ve hata tarama işlemlerini gerçekleştirme gibi işlemler de AI Life uygulamasında mevcut.
Bunlara ek olarak bir Wi-Fi ağı kurma, bir ağ sinyal seviyesi seçme imkanı, paraziti ortadan kaldırma işlevi de dahil olmak üzere bir Wi-Fi ağının kalitesini kontrol etme, gerekli durumlarda bir Wi-Fi tekrarlayıcı cihazı bağlamak gibi yetenekler de AI Life uygulamaısnda mevcut. Ön paneldeki gizemli AI Life düğmesini kullanarak WPS’yi (şifresiz eşleştirme işlevi) etkinleştirme veya devre dışı bırakma ve yedek bir Wi-Fi 5 ağı oluşturma gibi imkanları da bu uygulamada görüyoruz.
Ayrıca, Yönlendirici ayarları bölümüne girerek cihazı yeniden başlatabilir, belirli zamanlarda cihazın otomatik olarak kapalı kalmanızı sağlayabilirsiniz. Örneğin AX3 uyuduğunuz odadaysa, yönlendiricinin ağ bağlantısını geceleri kapatabilirsiniz. Bunun yanı sıra bu bölümde parolayı değiştirme, diğer yönlendirici ayarlarından ve saat dilimi ayarlarını görüyoruz. Ağ ayarları bölümünde ise İnternet bağlantısı ve IPv6 ayarları var. IPv6 ayarları çok basit, sadece bir düğmeyi açarak yönlendirici cihazın ayarları otomatik olarak yapmasını sağlayabilirsiniz.
Huawei Wi-Fi AX3: Performans ve Güvenlik
Başlangıçta da belirttiğimiz gibi, Wi-Fi AX3 en güncel Wi-Fi protokolü olan Wi-Fi 6’yı destekliyor. Hatta daha da ileri giderek Wi-Fi 6 Plus desteğini sunuyor. Wi-Fi 6 Plus, Huawei ve Wi-Fi Alliance arasındaki özel bir anlaşmanın ürünü. Standart Broadcom ve Qualcomm platformlarını kullanan diğer ürünlerden farklı olarak Huawei, kendi donanım çözümlerini geliştiriyor. Çinli Gigahome ve Kirin çiplerine sahip bir dizi Wi-Fi 6 Plus çözümü yalnızca Huawei ve Honor yönlendiricilerinde ve istemci cihazlarında kullanılıyor ve Wi-Fi 6 Plus da bu cihazlarda daha iyi bir kablosuz bağlantı deneyimini elde etmeyi sağlıyor. Wi-Fi 6 Plus, Wi-Fi 6’dan farklı olarak ağın menzilini artırıyor, sinyal 6 dB kadar güçlendiriliyor. Daha yüksek güçlü sinyalin duvar ve benzeri engellerden geçişi de daha kolay oluyor. Normal Wi-Fi 6 cihazları minimum 20 MHz bant genişliğinde çalışırken, Huawei’nin Wi-Fi 6 Plus cihazları en düşük 2 MHz bant genişliğinde çalışabiliyor. Bu da sinyal kalitesini iyileştiriyor, daha uzun menzillerde ve daha düşük sinyal kaybıyla çalışmayı sağlıyor. Aynı zamanda, kısa menzilli bir ağ kullanımında, iletim hızı önemli ölçüde artıyor. Ve bunların tümü, ultra geniş 160 MHz bant genişliği için uçtan uca destek sayesinde oluyor. Kısa menzilli senaryolarda Wi-Fi 6 Plus, normal bir Wi-Fi 6 ağında 80 MHz’den iki kat daha yüksek hız sağlıyor.
Bununla birlikte elinizdeki Samsung, Asus ve benzeri üreticilerin Wi-Fi 6 destekli akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar veya diğer cihazları Huawei Wi-Fi AX3 ile sorunsuz biçimde kullanabilirsiniz.
Huawei Wi-Fi AX3’ü yaklaşık 45 metrekarelik ofisimizde kullanıyoruz. Bu nedenle ofis içinde menzil ve kapsama alanı konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Ofisten dışarı çıkıp koridorda gezindiğimizde de, yönlendirici cihazından 10 metre kadar uzakta ve arada duvarlar varken bile idare edecek düzeyde bir internet erişiminin kurulduğunu gördük. Tabii ki, kullandığımız cihaz Huawei Mate 40 Pro olunca, Wi-Fi 6 Plus’ın yukarıda saydığımız avantajları pratikte de görülmüş oluyor.
Ofiste 100 Mbps maksimum indirme ve 10 Mbps maksimum yükleme hızlı fiber internet kullanıyoruz. Huawei Mate 40 Pro ile Wi-Fi 6 bağlantısı aktif durumdayken yaptığımız Speedtest hız testinde yaklaşık 92 Mbps indirme ve 9.6 Mbps yükleme hızlarını gördük. Benzer bir sonucu yine Wi-Fi 6 desteğine sahip olan 2021 model Huawei MateBook 14 ile gördük. Wi-Fi 6 destekli iPad Air da Speedtest’te benzer sonuçlar verdi. Kısacası Wi-Fi 6 bağlantısında ağ bağlantısından maksimum performansta, kabloyla bağlantıya yakın seviyede bir verim elde etmeyi sağlıyor. Bu testlerde Wi-Fi AX3 ile arada yaklaşık 1-1,5 metrelik mesafenin bulunduğunu belirtelim.
Daha önce internet servis sağlayıcısının verdiği fiber internet modem cihazını tek cihaz olarak kullanıyorduk. Bu cihazın Wi-Fi kapasitesi ve aynı anda desteklediği istemci aygıt sayısı sınırlıydı. Öyle ki, ofiste çalışırken akıllı telefon üzerinden yayınladığımız müziği dinlediğimiz Chromecast Audio cihazı sürekli kesilirdi, cihazı yeniden başlatmak gerekirdi. Wi-Fi AX3’ü bağladıktan sonra bu sıkıntılar ortadan kalktı ve sabahtan akşama kadar müzik keyfini kesintisiz biçimde yaşayabiliyoruz. Yine, daha önce gördüğümüz, ofiste kullanmaya başladığımız her yeni cihazla gördüğümüz bağlantı problemleri de ortadan kalktı.
Isınma konusunda da Wi-Fi AX3 memnun edici bir performans gösteriyor. Ofiste kullandığımız test cihazının sadece işlemcinin bulunduğu kısımda hafif bir sıcaklık artışı var. Bunun dışında kalan yüzey ise gayet serin. Yönlendirici cihazının yaklaşık bir aydır aralıksız çalıştığını ve herhangi bir şekilde yeniden başlatma işleminin bile yapılmadığını söyleyelim. Buna rağmen performans konusunda da herhangi bir sıkıntı çıkarmadı. Bir kere çalıştırdıktan sonra unutabilirsiniz, desek yanlış olmayacaktır.
Güvenlik tarafında da Wi-Fi AX3, WPA3 gibi güncel bir kablosuz ağ güvenlik standardını destekliyor. Günümüzde birçok popüler cihazda bu desteği görmeye başladık. AX3’te de bu desteği görmek memnun edici. Bunun dışında firewall, DMZ, PAP/CHAP, DMZ/DoS saldırı koruması gibi işlevler de bulunuyor.
Huawei Wi-Fi AX3: Sonuç
Artık yönlendirici cihazı alışverişi yaparken Wi-Fi 6 gibi bir teknolojinin varlığını dikkate almanız gerekiyor. Akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve diğer kablosuz aygıtlar bu desteği sunmaya başlamışken, evinizde veya iş yerinizde kullanacağınız cihazın da bu desteğe sahip olması önemli. İşte Huawei Wi-Fi AX3 Quad Core ilk başta bunu sunuyor. Üstelik Wi-Fi 6 Plus desteği sayesinde, bir Huawei mobil cihazı kullanmanız durumunda daha verimli bir ağ iletişimi sağlıyor. Bununla birlikte her marka cihazla Wi-Fi AX3’ün iyi şekilde anlaştığını ve yüksek hızda veri iletişimi sağladığını görüyoruz.
Evinizde veya iş yerinizde kullandığınız internet bağlantı hızınızın sunulan tepe değerine mümkün olduğu kadar yüksek seviyede yaklaşma imkanı sağlayan AX3, aynı ağ içinde dosya transferi, NAS üzerinden içerik akışı ve benzeri işler için de fazlasıyla kullanışlı. Sunduğu Wi-Fi 6 desteği gigabit seviyesinde kablosuz bağlantı hızlarını mümkün kılıyor ve pratikte de bu yüksek hızın farkını göreceksiniz. Bunun dışında, dört çekirdekli işlemcisi, RAM ve ROM bakımından da işlemciyle uygun çizgide olması, bu cihazın yüksek performans sunmasını mümkün kılıyor. Performans açısından fazlasıyla memnun kaldığımızı söylemeliyiz.
Huawei Wi-Fi AX3’ün kolay kurulumu ve kolay yönetilebilir bir web arayüzü sunması da artıları arasında yer alıyor. NFC alanı sayesinde Wi-Fi bağlantısını kolay biçimde kurmaya izin vermesini de unutmamalı. AI Life uygulaması da farklı bir uygulamayı yüklemeye ihtiyaç duymadan yönlendirici cihaz ayarlarını yönetmeye izin verecektir.
Wi-Fi AX3 Quad Core, Huawei Online Mağaza’da şu anda 749 TL gibi indirimli bir fiyattan sunuluyor. Bu da kaçırılmayacak bir fırsat. Bu fiyatla yüksek performanslı ve günümüzün kablosuz ağ trendlerini yakalayan bir cihaza sahip olabilirsiniz.