İncelemelerManşetler

Huawei Watch D İncelemesi

huawei watch d inceleme

Akıllı saat veya bileklik gibi giyilebilir ürünlerde kalp hızı ölçümü artık bir standart hâline geldi. Son birkaç yıldır gördüğümüz kanda oksijen düzeyi ölçümü de standart olma yolunda ilerliyor. Üst sınıf akıllı saatlerde ise EKG, giderek daha fazla gördüğümüz bir özellik oluyor. Bu üç sağlık özelliğini içeren Huawei Watch D, şimdiye kadar bir akıllı saatte pek görmediğimiz bir yeteneği, kan basıncı, halk arasında daha da iyi bilinen ismiyle tansiyon ölçümünü barındırıyor. Yakın zamanda Türkiye’de satışa sunulan bu ilgi çekici Huawei akıllı saatini bir süredir kullanıyoruz. İzlenimler ve yorumlar Huawei Watch D inceleme yazısında ve videosunda yer alıyor.

Huawei Watch D inceleme: Tasarım, Donanım ve Özellikler

Huawei Watch D, diğer Watch serisi akıllı saatlerde gördüğümüz tarzda dairesel bir ekrana sahip değil. Bunun yerine dikdörtgen şekilli bir ekran var. Biraz daha Huawei Watch Fit serisi bilekliklerin biçimine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki, büyük ekranı nedeniyle daha geniş ve uzun. Bununla birlikte boyutları bir akıllı saatin makul sınırlarının dışına çıkmıyor. Kasa, 13.6 milimetrelik kalınlık ve 40.9 gram ağırlıkla, yakın zamanda incelemesini yayınladığımız kulaklıklı Huawei Watch Buds‘dan daha ince ve hafif. Bununla birlikte, saatin genişliğiyle hemen hemen aynı genişlikte olan kayışı nedeniyle, gösteriş ve şıklık açısından Buds modelinden biraz daha geride kaldığını söylememiz gerekiyor.

huawei watch d inceleme

Bununla birlikte Huawei Watch D, bileğe rahatlıkla oturan ve uzun süreli kullanımda bile sıkıntı yaratmayan bir akıllı saat. Arka tarafta yer alan kavisli safir cam, saat bileğe rahatça oturacak biçimde tasarlanmış. Burada sekiz adet PD1 sensörü yer alıyor. Bunlar sayesinde kalp atış hızı ve diğer sağlık çıktıları yüksek doğrulukla ölçülüyor.

Diğer Watch serisi Huawei akıllı saatlerinde gördüğümüz kurma kolu bu saatte yok. Onun yerine sağ kenarda iki adet fiziksel düğme var. Bunların hemen üstünde, önden bakıldığında rahatlıkla görüşecek biçimde eğik çerçeve üzerine yerleştirilmiş HOME ve HEALTH tuşları var. Üstte olan uygulama menüsüne girmeyi veya herhangi bir uygulamadayken saat kadranına dönmeyi sağlıyor. Diğeri ise Huawei Watch D’nin en önemli özelliği olan tansiyon ölçümüne kısayoldan erişmeyi mümkün kılıyor. Bununla birlikte Ayarlar içinden bu kısayol düğmesine başka bir işlev atayabilirsiniz.

huawei watch d inceleme

Kayıştan da ayrıca bahsetmek gerekiyor. Watch D’nin kayışı tansiyon ölçümü için büyük bir önem arz ettiği için saatin vazgeçilmez bir parçası. Bu nedenle diğer Watch serisi akıllı saatlerinden farklı olarak kayış doğrudan kasaya monte edilmiş, değiştirme imkanı yok. Kayışın çift katmanlı bir tasarımı var. Dış katmanda lastik kullanılırken içte ise özel bir hava yastığı var. Kutudan bu yastığın farklı boyutta bir yedeği çıkıyor. Küçük bileklikler de böylelikle akıllı saati rahatlıkla kullanabilir. Bu yastık, tansiyon ölçümü sırasında şişerek görevini yerine getiriyor. Kayışın tokası ise 316L1 paslanmaz çelikten yapılmış. Huawei, bu tasarımda daha az karbon kullanıldığını, malzemenin korozyon ve ısı direnci açısından üstün olduğunu söylüyor. Toka sağlam olmakla birlikte açılması için fazla bir kuvvet uygulamak gerekmiyor.

Huawei Watch D’nin de IP68 sertifikasına sahip olduğu belirtiliyor. Yani denize veya havuza girme konusunda herhangi bir sıkıntı olmayacaktır. Ancak kayıştaki hava yastığı kumaştan yapıldığı için, bunun kuruması, saatin diğer yerlerine göre daha uzun zaman alacaktır.

huawei watch d inceleme

Huawei Watch D’nin dikdörtgen şekilli ekranı 1.64 inçlik köşeden köşeye uzunluğa ve 456 x 280 piksel çözünürlüğe sahip. İnç başına 326 piksel yoğunluk sayesinde fazlasıyla keskin ve net bir görünüm sağlıyor. AMOLED ekran geniş görüş açıları sunarken güneş ışığı altında da iyi bir görüş sunuyor. Böylelikle Watch D kullanıcıları, tüm ayrıntıları her koşulda rahatlıkla görebilir. Herhangi bir kurma kolu olmadığı için, saatin kontrolü ekrana dokunarak veya ekranda kaydırarak sağlanıyor. Ekranın tepkiselliği gayet iyi, kaydırma, sürükleme ve dokunmalara verilen yanıtlar fazlasıyla hızlı. Bu da Watch D’nin iyi bir kullanıcı deneyimi sunmasına büyük katkıda bulunuyor.

Ekranın etrafını saran çerçeve ince değil, ancak Huawei bu çerçeveyi eğik biçimde tasarlayarak saatin yüzey alanının daha da fazla olmasının önüne geçmiş. Öte yandan bu eğik çerçeve saatin profilinin de normale göre daha ince görünmesine katkısı bulunuyor.

Huawei Watch D inceleme: Sağlık ve Egzersiz

Sağlık ve egzersiz özellikleri açısından, daha önce incelediğimiz Huawei Watch serisi akıllı saatlerinin birçok unsurunu barındırmakla birlikte, Huawei Watch D onlardan daha fazlasını sunuyor. Tabii ki, tansiyon ölçümünden bahsediyoruz. Huawei’nin TruBP olarak adlandırdığı algoritma sayesinde kan basıncının ölçümü yüksek doğrulukla gerçekleştiriliyor. Huawei, bu algoritmanın geliştirme çalışmalarının son 6 yıldır devam ettiğini ve 20’den fazla ilgili patentin bulunduğunu belirtiyor. TruBP; akıllı ölçüm yardımı, kan basıncı duyarlılığı değerlendirmesi, özellikleri ve pozisyonu destekliyor.

huawei watch d inceleme

Watch D’de yer alan dahili tıbbi sınıf hassas hava basıncı sensörü, 0,01 mmHg’ye kadar kalp ritim basıncı değişikliklerini tanımlayabiliyor. 128 Hz Basınç kontrol devresi ise bir mikro pompa kullanarak hava akışını ayarlıyor. Havayolu tasarımı ise +3 mmHg basınç doğruluğu ile sonuçlanan akışkan simülasyona dayanıyor.

Normalde en iyi tansiyon ölçümü koldan, çok da küçük sayılmayacak bir yastığın kolun etrafına sarılmasıyla yapılır. Huawei Watch D, kayıştaki hava yastığı ile bu sistemin bir benzerini daha küçük bir sistemde oluşturuyor. TruBP ve dahili tıbbi sınıf hassas hava basıncı sensörü de, bilekten yüksek doğrulukta tansiyon ölçümü yapılmasına aracı oluyor.

Peki, Huawei Watch D ile tansiyon ölçümü nasıl yapılır? Saatin kenarında bulunan Health tuşuna bastığınızda Tansiyon uygulaması açılıyor. Ekrandaki Ölçüm Yap düğmesine tıklattıktan sonra kolunuzu 45 derecelik bir açıyla, saat kalple aynı hizada olacak şekilde tutmanız gerekiyor. Sessiz olmanız ve hareket etmemeniz de şart. Kayıştaki yastığın yavaş yavaş şiştiğini hissedeceksiniz. Ayrıca nabzınızı da hissetmeye başlayacaksınız. Yaklaşık 30 saniye gibi bir sürede tansiyon ölçümü bitiyor.

huawei watch d inceleme

Kan basıncı, yani tansiyon ölçümünde iki değerin saptaması yapılır. Bunlar; üst (sistolik) ve alt (diyastolik) değerlerdir. Bunların ölçümü ise mmHg, yani milimetre cıva cinsinden yapılır. Normal kan basıncında sistolik değerin 120’nin altında, diyastoliğin ise 80’in altında olması gerekir. Buna göre kan basıncı sonucunu yorumlayabilirsiniz. Öte yandan nabız değeri de kan basıncı sonuç ekranında gösterilen parametreler arasında bulunuyor.

Huawei, yüksek doğruluğun sağlamak amacıyla birden fazla profesyonel tıp veya sağlık kurulumu tarafından ayrı ayrı değerlendirme yapıldığını dile getiriyor. Bunların arasında Sichuan Üniversitesi Batı Çin Hastanesi, 301 Hospital, Ruijin Hospital gibi Çin’in bilinen sağlık kuruluşları sayılıyor.

Watch D’nin tansiyon ölçümlerinin doğruluğunu test etmek amacıyla Omron’un koldan ölçüm yapan dijital tansiyon ölçeriyle çeşitli karşılaştırmalar yaptık. Önce Omron cihazı, sonra Huawei Watch D ile ya da tam tersi sırada, farklı zamanlarda testler yaptık. Çıkan sonuçların birbirine yakın aralıklarda olduğunu gözlemledik. Hatta bazı durumlarda küçük veya büyük tansiyon arasındaki farklar sadece 2-3 mmHg mertebesinde oldu. Bu da Huawei Watch D ölçümlerine yüksek oranda güvenilebileceğini gösteriyor.

huawei watch d inceleme

Kalp hızı veya kanda oksijen düzeyi ölçümü gibi işler, Huawei akıllı saatlerinde otomatik olarak, belirli aralıklarla yapılıyor. Ne var ki, tansiyon ölçümünü benzer şekilde sürekli biçimde ölçmek pratik olarak zor. Huawei, bunun yerine tansiyon ölçümü hatırlatıcısı kullanıyor. Günlük hatırlatıcı sayesinde, her sabah kan basıncınızı ölçmenizi size hatırlatacak bir anımsatıcıyı ekranda görebilirsiniz. Bu işlevi özelleştirmek ve farklı bir zamanda hatırlatıcı görmek de mümkün.

Tansiyon uygulaması içinden saatle yaptığınız ölçümlerin kayıtlarını görebilirsiniz. Daha fazla bilgi ise bağlı telefondaki Huawei Sağlık uygulamasında görülebiliyor. Sağlık kayıtları içinde Tansiyon gibi yeni bir bölümün eklendiğini göreceksiniz. Tansiyon uygulamasında yer alan Ayarlar bölümünde ise kayışa takılan yastığın boyutuna göre bilek çevresinin ayarlanması veya tansiyon ölçüm biriminin değiştirilmesi yapılabiliyor.

Bu arada Tansiyon uygulamasında Konuk Ölçümü olarak adlandırılan bir bölüm de var. Normaldir ki, Watch D’yi bileğinizde gören yakınlarınız veya arkadaşlarınız tansiyonlarını ölçmek isteyecektir. Huawei, bu şekilde yapılan ölçümlerin sizin kayıtlarınızla karışmasını önlemek için Konuk ölçümü adlı bir özellik de sunuyor. Tansiyon uygulamasında aşağı kaydırdığınızda, seçenekler içinde bunu göreceksiniz. Bu şekilde yapılan tansiyon ölçümleri kayıtlara girmiyor.

huawei watch d inceleme

Tansiyon ölçümünün dışında; EKG, kalp hızı, kanda oksijen düzeyi gibi diğer dolaşım sistemi ölçümleri de yapılıyor. TruSeen 5.0+ sistemi sayesinde yüksek doğruluğa ulaşılıyor. Buradaki performansın, daha önce deneyimlediğimiz ve aynı özellikleri barındıran Watch GT 3 Pro gibi akıllı saatlerle aynı seviyede olduğunu görüyoruz. Kalp hızı ve kanda oksijen düzeyi ölçümü sürekli yapılabiliyor. Sonuçları Watch D’deki ilgili uygulamalarda veya saat kadranında sürükleyerek kolaylıkla erişebileceğiniz bilgi kartlarında görebilirsiniz.

Uyku takibi, stres testi, cilt sıcaklığı gibi, Huawei Watch serisi akıllı saatlerden alıştığımız sağlık özellikleri Watch D’de mevcut ve bunlar iyi şekilde çalışıyor. Cilt sıcaklığı ölçümü de sürekli yapılabiliyor, bunun için Huawei Sağlık uygulamasında sürekli ölçümü açık hâle getirmelisiniz. Watch D’nin ekranında, her bir sağlık özelliği için özet niteliğinde veriler gösterilirken, bağlı telefondaki Huawei Sağlık uygulamasında çok daha detaylı ve görsel açıdan zengin bilgiler ve içerikler bulmak mümkün oluyor.

Öte yandan son bir yıl içinde satışa çıkmış olan Huawei akıllı saatlerinde ve bilekliklerde görmüş olduğumuz Huawei Sağlıklı Yaşam Yoncası Watch D’de mevcut. Uyku hatırlatıcıları, su alımı, nefes alma ve daha fazlası dahil olmak üzere sağlıklı alışkanlıklar ve rutinler gelişmenize yardımcı olacak çeşitli hedefler ve gösterimler hem saat ekranından hem de bağlı telefondaki Huawei Sağlık uygulamasında görülebiliyor.

huawei watch d inceleme

Huawei Watch D, egzersizden çok sağlık odaklı bir saat olsa da, Huawei bu akıllı saatte de zengin bir egzersiz modu desteği sunuyor. Yetmişten fazla egzersiz modu desteği var. Koşmak, bisiklete binmek, halat atlama ve daha fazlasını takip imkanı var. Ayrıca kapalı ve açık yürüyüş, iç ve dış mekan koşusu, eliptik egzersiz ve kürek makinesi egzersiz modu gibi altı günlük spor destekleniyor. Üstelik dahili GPS özelliği sayesinde, yanınızda bağlı telefon olmadan da dışarıda yürüyüş, koşu, bisiklet gibi egzersizleri gerçekleştirebilir ve rota bilgilerini kayıt altına alabilirsiniz. Öte yandan Egzersiz Ayarları içinden etkinleştirdiğiniz takdirde; yürüyüş, koşu, eliptik bisiklet ve kürek gibi egzersizlere başladığınızda, egzersiz otomatik olarak algılanır ve siz Egzersiz uygulaması içinden etkinleştirmeden takip başlar.

Her bir egzersizin sonunda, ilgili bilgileri Watch D’nin ekranında görebilirsiniz. Bağlı telefondaki Huawei Sağlık uygulamasında ise egzersizle ilgili daha fazla bilgiyi, doyurucu analizler ve grafiklerle birlikte görebilirsiniz.

Huawei Watch D inceleme: Pil

Huawei Watch D’de 451 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Huawei, standart kullanım koşullarında bu pilin 7 güne kadar dayanabildiğini belirtiyor. Bizim de pratikteki deneyimlerimiz bu doğrultuda. Akıllı saati tam dolu şekilde kullanmaya başladıktan sonra, her gün 1 tansiyon ölçümü, günde 1 veya 2 kez dışarıda yürüyüş egzersizi takibi, ekranın bileği hareket ettirerek uyandırılması gibi unsurların olduğu bir kullanımda, tek bir şarjla 7 ila 8 günlük bir kullanım süresine ulaştık. Sonuç olarak bir hafta boyunca, cihazı şarj etmeden tek bir şarjla kullanmanız mümkün oluyor.

huawei watch d inceleme

Kutudan çıkan USB-A uçlu kablosuz şarj aygıtını kullanarak Watch D’yi şarj edebilirsiniz. 1-2 saatlik bir sürede saatin pili tamamen doluyor. Bilgisayarın USB portuna bağlamak en pratik çözüm olurken, uygun uçlu bir şarj adaptörü yardımıyla prize bağlayıp şarj edebilirsiniz. Diğer Huawei akıllı saatleri gibi, Qi uyumlu bir kablosuz şarj matını veya ters kablosuz şarj uyumlu bir akıllı saati kullanarak kablosuz şarj etmek mümkün görünmüyor. Çünkü kasa ve kayışın birleşik yapısı, saatin düzgün ve kararlı biçimde şarj matı yüzeyine tutunmasına izin vermiyor.

Huawei Watch D inceleme: Yazılım

Teknoblog ofisine test için gelen Huawei Watch D’de HarmonyOS 2.1 yüklü olarak geliyor. Diğer Huawei akıllı saatlerinde görmüş olduğumuz birçok araç ve uygulama bu akıllı saatte de mevcut. Ancak bazı farklılıklar da yok değil.

huawei watch d inceleme

Öncelikle, saatin dikdörtgen ekranına uygun farklı saat kadranları var. Huawei’nin akıllı saatte yüklü olarak sunduğu çeşitli saat kardanları, özellikle tansiyon gösterimi gibi öne çıkan bir özelliğe odaklanıyor. Bağlı telefondaki Huawei Sağlık uygulamasında yer alan kadran galerisinden, ücretli veya ücretsiz farklı saat kadranlarını da edinebilirsiniz. Üstelik fotoğraf galerinizde bulunan görüntülerden de saat kadranları oluşturabilirsiniz.

Home tuşuna bastığınızda ulaştığınız uygulama menüsü ise liste görünümünde. Dairesel ekranlı HarmonyOS saatlerinde gördüğümüz uygulama ikonlarının ızgara görünümünde yer aldığı bir seçenek bu akıllı saatte yok. Uygulamalara baktığımızda, yukarıda saydığımız sağlık ve egzersiz özelliklerine ait uygulamalar başta geliyor. Sonrasında Müzik, Uzaktan Kamera, Hava Durumu, Kronometre, Zamanlayıcı, Alarm, El Feneri Telefonu Bul gibi uygulamaları burada da görüyoruz. Bağlı telefona gelen bildirimleri de Watch D’nin ekranında görebilirsiniz. Huawei Sağlık uygulamasından, hangi uygulamaların bildirimlerinin akıllı saatin ekranında gösterileceğini seçebilirsiniz.

huawei watch d inceleme

Huawei Watch D’nin kurulumu için Huawei Sağlık uygulaması gerekiyor. Bu uygulama Huawei telefonlarında zaten yüklü olarak geliyor. App Store’da da Huawei Sağlık uygulaması mevcut. Android telefonlara ise Huawei AppGallery’yi kurduktan sonra Sağlık uygulamasını indirebilirsiniz. Konuyla ilgili detayları bu bağlantıda bulabilirsiniz.

Huawei Watch D inceleme: Sonuç

  • huawei watch d inceleme
  • huawei watch d inceleme
  • huawei watch d inceleme
  • huawei watch d inceleme
  • huawei watch d inceleme
  • huawei watch d inceleme
  • huawei watch d inceleme
  • huawei watch d inceleme
  • huawei watch d inceleme
  • huawei watch d inceleme
  • huawei watch d inceleme

Huawei Watch D, sağlamlık ve rahatlık konusunda diğer Huawei akıllı saatlerinin çizgisini tutturmakla birlikte, dairesel ekranlı diğer saatlere göre biraz daha sade ve mütevazı bir görünümü var. Yine de kasa ve kayışta kullanılan malzemeler üst seviyede ve kaliteli. Kalınlığı ve büyüklüğüyle normal bir akıllı saatin standardını aşmıyor. Suya dayanıklılığı sayesinde her ortamda rahatlıkla kullanılabilir, ancak kumaş hava yastığının varlığı nedeniyle saati suya temas ettirme konusunda biraz daha isteksiz olduğumuzu söylememiz gerekiyor.

Huawei Watch D, zengin egzersiz takip özellikleri ve dahili GPS barındırsa da, bu akıllı saatin egzersiz takibinden daha çok sağlık takibi odaklı bir akıllı saat olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Özellikle yaşı belirli bir seviyenin üzerinde olanlar için, Huawei Watch D’nin sahip olduğu özellikler listesi, onu bir hayli kullanışlı hâle getirecektir. Üstelik zengin bir cihaz desteğine sahip olması, herkesin rahatlıkla kullanmasına izin verecektir.

Bu akıllı saatin flaş özelliği olan tansiyon ölçümünün, sadece reklam panolarını süsleyen bir özellik olmadığını, gerçekten de yüksek doğruluk sunan bir işlev olduğunu yapmış olduğumuz karşılaştırmalarla görüyoruz. Tabii ki, tıbbi tanı ve müdahale amaçlı ölçümlerde koldan tansiyon ölçümü yapan aletleri kullanmak daha yerinde olacaktır. Ancak tansiyonunu sürekli ölçmek ve bunu kontrol altında tutmak isteyenler için Huawei Watch D, tutarlı ve yüksek doğruluklu sonuçlar sunuyor ve sağlık durumu hakkında anlamlı bir tablo sergiliyor. EKG, kalp hızı ve diğer unsurlar da bunu destekliyor.