Huawei mobil telekomünikasyon alanında taşları yerinden oynatan bir oyuncu. Batılı şirketlerin sunduğu altyapı desteğini onların sundukları fiyatın çok altında sunarak oyunun kurallarının baştan yazılmasına sebep olmuştu. Huawei altyapısı bizim operatörlerimiz tarafından da tercih ediliyor. Hatta 3G ile birlikte Huawei’yi daha fazla kullanacağız. Vodafone 3G altyapısını tamamen, Avea ve Turkcell ise bir kısmını Huawei’ye havale ettiler.
Türkiye’de bu kadar yoğun bir faaliyet içerisinde olan Huawei bir adım daha ileri giderek ülkemizde bir Ar-Ge merkezi kurma kararını aldı. Çin gezisinde olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte bu yolda adımlar da atıldı. Yeni Ar-Ge merkezine ilişkin “Mutabakat Zaptı” (Memorandum of Understanding), 28 Haziran 2009 tarihinde, Çin’in Shenzhen kentinde, Huawei Telekomünikasyon Dış Tic. Ltd. Şti. (Huawei Türkiye) Genel Müdürü Liang Zhihui ile T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) Başkanı Alpaslan Korkmaz tarafından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün huzurunda imzalandı. Ayrıntıları yazının devamındaki basın bülteninde bulabilirsiniz.
Dünya Mobil İletişim Pazarı Devi Huawei,Türkiye’deki ilk Ar-Ge Merkezini Açıyor!
Çin – Shenzhen, 28 Haziran 2009 – Yeni nesil telekomünikasyon şebeke çözümleri alanında dünya lideri Huawei Technologies (“Huawei”), Türkiye’deki ilk Ar-Ge merkezini açıyor. Dünyadaki Huawei Ar-Ge merkezlerinin 15.si olacak yatırım ile şirket, Türkiye’de çalışanlarına, yerel iş ortaklarına ve sektöre, gelecek nesil telekom teknolojileri konusundaki becerilerini ve uzmanlığını aktarmayı hedefliyor.
Başbakanlık Yatırım Ajansı ile imzalar, Cumhurbaşkanı Gül’ün Çin gezisi programında atıldı…
Yeni Ar-Ge merkezine ilişkin “Mutabakat Zaptı” (Memorandum of Understanding), 28 Haziran 2009 tarihinde, Çin’in Shenzhen kentinde, Huawei Telekomünikasyon Dış Tic. Ltd. Şti. (Huawei Türkiye) Genel Müdürü Liang Zhihui ile T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı) Başkanı Alpaslan Korkmaz tarafından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün huzurunda imzalandı.
Dünyadaki 50 operatörün 36’sına hizmet veren ve bir milyar kullanıcısı bulunan Huawei, gerçek anlamda bir telekomünikasyon devi. Şirket misyonunu; insanların yaşamlarını dijital yaşamla aralarında bir iletişim köprüsü oluşturarak zenginleştirmek şeklinde özetliyor. Törende, öncelikli hedefi müşterilerine ve özel ilgi gösterdiği ülkelere kalıcı katkılarda bulunmak olan Huawei’nin Türkiye’yi bölgenin “kilit” ülkelerinden biri olarak kabul ettiği ve bu nedenle de ilk etapta 150 Türk mühendisinin görev alacağı Ar-Ge merkezini kurma kararı aldığı kaydedildi. Kurulan bu merkezle Huawei’nin yüksek teknoloji birikiminin Türkiye’ye aktarılması, sektör profesyonellerine ve yeni mezunlara iş imkânı yaratılması ve gerek yerel gerekse uluslararası pazarlar için yeni ürünler geliştirilmesi hedefleniyor.
İmza töreni sırasında bir konuşma yapan Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, “Bu yatırım projesi, Yatırım Ajansı’nın katma değer yaratan, yüksek teknolojiye yönelik yatırımları teşvik etme temel misyonuna paralel olup büyük önem taşımaktadır. Ajans olarak, başlıca stratejik yaklaşımlarımızdan biri de Türkiye’yi ve ekonomisini, yenilikçilikle desteklenen, bilgiye dayalı bir ekonomi olarak tanıtmaktır. Bu nedenle de, projenin hemen başlangıcında Huawei Ar-Ge merkezinde görev alacak 150 Türk mühendis büyük önem teşkil etmektedir” şeklinde konuştu.
Başbakanlık Yatırım Ajansı ve BTK’ya Özel Teşekkür…
Tören sırasında Huawei Türkiye Genel Müdürü Liang Zhihui ise, “Faaliyet gösterdiğimiz toplumların uzun vadeli ortakları olarak, yüksek kaliteli eğitim aracılığıyla, eğitime katılanların becerilerini en son teknolojilere paralel şekilde geliştirmeye büyük önem veriyoruz. Türkiye’de sektörün uzun vadede gelişimine katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi. Karar verme sürecindeki etkili çalışmaları ve destekleri nedeniyle Başbakanlık Yatırım Ajansı ve Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu’na (BTK) teşekkürlerini sunan Zhihui, “Türkiye yalnızca kendi içinde değil, bölgede de ekonomik büyüme için güçlü ve sağlam bir platform teşkil ediyor. Türkiye’deki yetenekli ve kalifiye iş gücü bizleri oldukça etkiledi” şeklinde konuştu.
Dünya çapındaki Huawei çalışanlarının yaklaşık % 50’si Ar&Ge çalışmaları yapıyor ve yıllık gelirin % 10’u Ar-Ge çalışmaları için kullanılıyor. Şirket aynı zamanda Türkiye’deki üç büyük mobil operatörün 3G ekipmanları alanında ana tedarikçisi konumunda. Türkiye pazarında 2002 yılından bu yana faaliyet gösteren “Huawei Telekomünikasyon Dış Tic. Ltd.” ise şu anda Orta Asya ve Kafkas bölgelerinin merkezi konumunda. Huawei IP-tabanlı FMC çözümlerinin tümünün tedariki konusunda büyük rol oynuyor ve bu konudaki yatırımlarına devam ediyor. Bu çözümlerle son kullanıcıların her zaman, her yerde kesintisiz iletişim hizmetlerinden yararlanabilmelerine olanak sağlıyor. Şirket mobil şebeke, geniş bant şebeke, IP-tabanlı, optik şebeke, katma değerli telekom hizmetleri ve uç birimleri içeren ürün gamı oluşturdu. Huawei’nin geleceğe odaklı gelişmelere geçişte bir avantajı bulunuyor ve bu avantaj sayesinde müşterilerine rekabetçi iletişim çözümleri ve hizmetleri sunabiliyor.
Dünyanın en iyi 50 operatörünün % 70’i tarafından tercih edilen Huawei, 2002’den bu yana 350 yerel çalışanı ile Türkiye’de gösterdiği faaliyetler kapsamında, Türk Telekom, Turkcell, Vodafone Türkiye ve Avea ile iş birliği yaparak, şebeke çözümleri ve ekipmanları tedarikçisi konumunda birçok başarıya imza attı.