Teknoloji

Huawei, ABD yaptırımlarına rağmen TSMC çiplerini kullanmaya devam ediyor

huawei

Kanadalı araştırma firması TechInsights, Huawei tarafından hazırlanan yapay zeka hızlandırıcılarından birini detaylı bir incelemeye tabi tuttu ve bu cihazda Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) tarafından üretilen bir çip bulundu. Bloomberg, raporun kamuoyuna açıklanmasının ardından, araştırmayla ilgili anonim kaynaklarla görüştü.

Bu anonim kaynaklara göre, TechInsights’ın araştırmasında Huawei’nin yapay zeka hızlandırıcılarında TSMC tarafından üretilmiş bir Ascend 910B çipi bulundu. İncelemeyi yapan TechInsights, konu hakkında yorum yapmayı reddetti.

Reuters’ın haberine göre, TechInsights, bulgularını kamuya açıklamadan önce TSMC’ye iletti. Bunun üzerine TSMC, bu ayın başlarında ABD Ticaret Bakanlığı’nı bilgilendirdi. Financial Times’ın konuyla ilgili kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, TSMC, Huawei’nin Ascend 910B çipine benzer bir çip için bir müşterisinin sipariş verdiğini bildirdi. FT’nin kaynaklarından biri, TSMC’nin hem söz konusu müşteriyle hem de Ticaret Bakanlığı ile bu şüpheli sipariş üzerine görüştüğünü belirtti.

ABD Ticaret Bakanlığı, Huawei’ye karşı ek ticaret kısıtlamaları uygulayarak, şirketin yabancı firmalar tarafından üretilen çiplere erişimini engelledi. ABD hükümeti bu yıl başında yaptırımları daha da sıkılaştırarak, Intel ve Qualcomm’un Huawei için çip üretme lisanslarını da iptal etti.

TSMC, 2020’nin eylül ayından bu yana Huawei ile bir iş ilişkisi içinde olmadığını ABD Ticaret Bakanlığı’na bildirdi. Ayrıca, TSMC Bloomberg’e yaptığı açıklamada, Huawei için herhangi bir çip üretmediğini ve mevcut kısıtlamalar nedeniyle bu tür bir üretimin yapılmadığını belirtti. Huawei ise Ascend 910B çipini “kullanıma sunmadığını” açıkladı.

Huawei daha önce de benzer girişimlerde bulunmuştu

Bu durum, Huawei’nin ABD yaptırımlarını ve ticaret kısıtlamalarını delme girişimlerinin ilk örneği değil. Bloomberg’in mayıs ayında yaptığı bir başka araştırma, Huawei’nin Harvard Üniversitesi de dahil olmak üzere ABD’deki üniversitelerde gizli araştırmaları finanse ettiğini ortaya çıkarmıştı. Araştırmaların finanse edilmesi, Washington merkezli bir bilimsel araştırma vakfı olan Optica üzerinden yapılmıştı. Vakıf, haziran ayında bu fonları geri verme kararı alırken, CEO’ları Elizabeth Rogen ve Chad Stark ağustos ayında görevlerinden istifa etti.