Huawei Android ekosisteminde ismini her geçen gün daha fazla sivriltiyor, Çinli üreticinin akıllı telefonları giderek daha fazla kullanıcıdan ilgi görüyor. Huawei de gelen bu ilginin verdiği motivasyonla daha çekici, üst sınıf Android telefonlardan hiç de aşağı kalmayan tasarımlara ve malzeme kalitesine sahip telefonlar sunuyor. Böylelikle fiyatı 2500 TL ve üstü seviyelere çıkmış olan üst sınıf akıllı telefonlardan daha makul fiyatlarda, yine onların seviyesinde bir kullanıcı deneyimini elde etmek mümkün oluyor. Huawei P8, Çinli üreticinin en son amiral gemisi ve tam da belirttiğimiz tanıma uyan bir Android telefonu. Daha uygun fiyata üst seviyede bir Android deneyimi isteyenlerin ilgisini çekecek Huawei P8 ile ilgili detayları incelememizde bulabilirsiniz.
Video İnceleme
Tasarım
Huawei P8 görünüş itibarıyla sahip olduğu fiyat etiketinden daha değerli duruyormuş izlenimini veriyor. İnce işçiliğin eseri olduğu belli olan, biraz iPhone 5s’ten biraz da Sony Xperia Z3’ten ilham alan bir tasarımının yine de Huawei P8’e özel olmayı başardığını belirtmeliyiz.
144.9 x 72.1 x 6.4 mm.’lik boyutlara ve 144 gr. ağırlığa sahip metal gövdeyi farklı kılan çeşitli dokunuşlar mevcut. Arkada sol üst köşeye yerleştirilmiş kamera, 6.4 mm. gibi ince bir profile rağmen tamamen içe yerleştirilmiş, böylelikle kameranın dışa çıkıntı yapması ve P8’in bir yüzeye rahat şekilde yerleştirilememesi gibi bir durum söz konusu değil. Telefonun önüne baktığımızda ise herhangi bir buton veya yazı görmüyoruz.
Huawei P8’in önü ve arkası da kenarlarla yivlenmiş hatlarla buluşuyor. Benzer şekilde yivlenmiş geçişleri Samsung Galaxy S6’da, Apple iPhone 5s’te, HTC One M9’da da görüyoruz. Bu yapılar telefonları daha zarif ve çekici yapsa da, aşınma ve çizilmelere karşı daha hassas olduğunu da belirtmemiz gerekiyor. Ancak Huawei P8’de bu yivlenmiş çizgileri daha sağlam bulduğumuzu belirtmeliyiz. Telefonu birkaç hafta kullanıyor olmamıza rağmen ciddi bir aşınma veya çizik görmedik.
Huawei P8’in ön yüzünde yer alan 5.2 inç ekran, yüzeyin yüzde 71’lik kısmını kaplıyor. Ekran kenardan kenara uzanan bir yerleşime sahip ki, bu da Huawei P8’in tek elle rahatlıkla kavranmasını sağlıyor. Baş parmağınızla ekranın büyük bir kısmına, telefonu avuç içinde hareket ettirmeye gerek duymadan erişebilirsiniz. Ekranın üstünde kalan dar alanda ahize hoparlörü, çevresel ışık sensörü ve 8 megapiksel ön kamera yer alıyor. Ekranın altında kalan bölüm ise boş bırakılmış.
P8’in sol kenarında herhangi bir tuş, giriş, çıkış yer almıyor. Sağ kenarda ise ses tuşları, güç butonu, microSD ve nano SIM kart yuvalarını görüyoruz. MicroSD kart yuvasını nano SIM kart yuvası olarak kullanmak, böylelikle Huawei P8’de bir yerine iki hattı birden kullanmak da imkan dahilinde. Alt kenarda microUSB portu, hoparlör, mikrofon, üst kenarda da 3.5 mm. kulaklık jakı ve ikinci mikrofon yer alıyor. Arka tarafta 13 megapiksel kamera ve çift renkli LED flaş sol üst kenara yerleştirilmiş. Huawei logosu da arkada dikkat çeken başka bir ayrıntı. Öte yandan alt kenarda da, P8’in anten sistemi için yerleştirilmiş olan plastik şerit dikkat çekiyor. Bu şerit kenarlara doğru da uzanıyor. Benzer şeritleri, kısa da olsa sağ ve sol kenarların üst taraflarına doğru da görüyoruz.
Donanım ve Performans
Huawei P8’in 5.2 inç ekanı 1080 x 1920 piksel Full HD çözünürlüğe sahip. Ekran Galaxy S6’dakiyle aynı büyüklüğe sahip, ancak Quad HD yerine Full HD’nin tercih edildiğini görüyoruz. Bu tercih çok da moral bozucu sayılmaz, çünkü 424 ppi piksel yoğunluğuyla bu ekran gayet keskin ve net yazılar ve grafikler sunmayı başarıyor. IPS LCD ekran Corning Gorilla Glass 3 ekran camıyla örtülmüş durumda. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Huawei P8’in ekranını saran ince çerçeve sayesinde bu telefonu kavramak ve kullanmak daha kolay oluyor. Ekran yeteri kadar büyük bir görüntüleme alanına sahip. Parlaklık da memnun edici seviyede ve gün ışığında bile Huawei P8’i rahat şekilde kullanmaya olanak sağlıyor.
Huawei’nin Emotion UI kullanıcı arayüzünde P8’in ekranının renk sıcaklığını ayarlamayı sağlayan bazı seçenekler bulunuyor. Bununla ekranı daha sıcak veya soğuk renk ayarına göre ayarlayabilir, gözünüzün en rahat edeceği şekilde kullanabilirsiniz. Renk üretimi konusunda Huawei P8’in fena bir performans sergilemediğini söyleyebiliriz, ancak kırmızı gibi bazı tonlarda aşırı doygunluğun gözlendiğini belirtmek gerekiyor. Bunun dışında ekranın siyah renk derinliği noktasında da başarılı. IPS LCD ekran her açıdan bakıldığında iyi bir görüş sunuyor ve ortamın ışık koşullarına düzgün şekilde uyum sağlıyor. Sonuç olarak Huawei P8’in ekranı kullanıcılarına canlı, renkli ve net bir görsel deneyim sunmayı başarıyor.
Huawei’nin geliştirdiği 64-bit HiSilicon Kirin 930 yongaset, Huawei P8’in ihtiyaç duyduğu işlemci gücünü sağlıyor. Bu yongaset big.LITTLE mimarisine göre yerleşmiş iki adet dört Cortex-A53 çekirdek grubundan oluşuyor. Bir grup 2.0 GHz’lik çalışma frekansıyla yoğun işlevler için ayarlanmışken, 1.5 GHz’lik diğer grup da telefon görüşmeleri, e-posta, müzik dinleme, internette gezinme gibi standart telefon işlevlerini üstleniyor. Bu donanım paketinin epey verimli bir performans sergilediğini görüyoruz. Huawei P8 hızlı ve iyi işleyen, yoğun işlemci gücü gerektiren uygulama ve oyunların bile altından kalkabilen bir telefon. Takılma veya çökme gibi sorunlara hemen hemen hiç rastlamadığımızı söylesek yanlış olmaz. Benchmark testlerinde P8’in elde ettiği sonuçların Snapdragon 810 işlemcili telefonlardan pek de aşağı kalmadığını görüyoruz. Örneğin AnTuTu Benchmark testinden 48000 civarında bir sonuç elde etti. Bu, Huawei P8 ayarında bir telefon için gerçekten de etkileyici görünüyor.
Kablosuz bağlantı tarafında Huawei P8’in 802.11a/b/g/n Wi-Fi, Wi-Fi Direct, Bluetooth 4.0+LE, A-GPS ve GLONASS destekli GPS gibi artık üst sınıf Android telefonlarında standart hâline gelmiş bileşenleri barındırdığını görüyoruz. HSPA desteği sayesinde mevcut 3G şebekelerinden mümkün olan en yüksek hızı almaya olanak sağlayan Huawei P8’in geniş bir LTE desteği de mevcut. Birçok farklı LTE bandını destekleyen Huawei P8, böylelikle 1 Nisan 2016’dan itibaren faaliyete geçecek 4.5G servislerini de en iyi şekilde destekleyecektir. Cat 6 LTE desteği teoride 300 Mbps indirme ve 50 Mbps yükleme hızlarına erişimi sağlıyor. Tabii ki, pratikteki hız bundan daha düşük seviyede olacaktır, yine de epey tatmin edeceğini söylemek pek yanlış sayılmaz.
2600 mAh kapasiteli pile sahip olan Huawei P8 böylelikle Samsung, HTC gibi şirketlerin amiral gemisi Android telefonlarından biraz daha yüksek kapasitede pil barındırmış oluyor. Bu pil normal kullanımda yaklaşık bir buçuk gün kadar dayanabiliyor. Telefon bekleme modundayken kapasite düşüşü epey yavaş oluyor. Doğal olarak video izlemek veya oyun oynamak pilin daha çabuk şekilde tükenmesine neden oluyor.
Huawei’nin Emotion UI kullanıcı arayüzü bazı kapsamlı güç yönetim araçları sunuyor. Bu sayede telefonun pil kullanımını daha yakından izlemek, hangi uygulamaların pil tüketimine olumsuz etkide bulunduğu konusunda sağlıklı bir resim edinmek mümkün oluyor. Ayrıca telefon pil performansını optimize etmeye yönelik çeşitli çözümler de sunuyor. Hangi uygulamaların veya ayarların optimize edilmesi gerektiğine yönelik tavsiyeler veriyor. Huawei P8’in pilinin bitmeye yakın seviyeden tam dolu hâle gelmesi yaklaşık 3.5-4 saat gibi bir zaman alıyor.
Yazılım
Huawei P8’de Android 5.0 Lollipop yüklü olarak geliyor, bunun üzerinde de Huawei’nin özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü Emotion UI çalışıyor. Huawei’nin kullanıcı arayüzü sade ve düzenli görünümü, anlaşılır menüleriyle epey kullanışlı gibi görünüyor.
Uygulama menüsü yok, bunun yerine bütün uygulama kısayolları, bileşenler ve klasörleri bir arada organize etme fırsatına sahipsiniz. Günün farklı saatlerinde ve değişik mekanlarda kullandığınız uygulamaları, bileşenleri bir araya getirerek her biri farklı işlevlere göre ayarlanmış ana ekran panelleri oluşturabilirsiniz. Parmağınızı ekranın üst kısmından aşağı sürüklediğinizde bildirimlere erişiyorsunuz. Ayrıca bildirimlerin yanında yer alan ikinci bir sekme de Wi-Fi, mobil veri, ses, Bluetooth, Rahatsız etmeyin gibi sık kullanılan ayarların kısayollarını sunuyor, bunlara hızlı erişim sağlıyor.
Huawei P8’e ses tanıma işlevi eklemiş, ancak bu işlev ne yazık ki Türkçe desteklemiyor. Yine de, ses tanımayı açabilir, art arda üç kez “Okay emy” diye seslenerek Huawei P8’e sesinizi tanıtabilir, bunun sonrasında uyandırma işlevi için sesinizi kullanabilir, “Okay emy” veya başka bir şekilde seslenerek Huawei P8’in nerede olduğunu bulabilir veya bir kişiye telefon etmesini sağlayabilirsiniz. Örneğin, Huawei P8’i bulmak için “Okay emy” diye söze başlayıp hemen arkasından “Where are you?” diye sorduğunuzda Huawei P8’in arkasındaki flaş ışığı yanıyor, zil sesi de çalmaya başlıyor. Ayrıca Huawei P8’den İngilizce dilinde “Buradayım” anlamında bir söz de duyuyorsunuz.
P8’de yer alan bir başka yazılımsal özellik de akıllı ekran görüntüsü alma yöntemi. Huawei P8 ekrana parmak uçlarıyla dokunmak ile parmağın eklem noktasıyla vurmak arasındaki farkı anlıyor. Bu da ekran görüntüsünü, ses kısma ve güç butonuna aynı anda basmak yerine, telefonun ekranına art arda iki kez, sanki kapıya tıklatır gibi tıklatarak almayı sağlıyor. Bunun dışında Huawei P8 ile birlikte sunulan özel ekran filmini kullanarak telefonun sağ ve sol üst köşelerine hızlı işlevler atayabilir veya normalde ekranın alt kısmında görünen sanal navigasyon kontrollerini buradan kaldırarak ekranın altında kalan boş alana aktarabilirsiniz. Bu arada sanal navigasyon kontrollerinin yer aldığı çubuğun düzenini değiştirmek de imkan dahilinde.
Emotion UI’da Apple’ın iPhone’larında bulunan Spotlight’a benzer bir arama motoru mevcut ve tıpkı iPhone’da olduğu gibi ana ekrandayken parmağınızı hızlıca aşağı sürüklediğinizde karşınıza arama motoru arayüzü çıkıyor. Buradan uygulama, kişi veya mesajlarda arama yapabilirsiniz.
Öne çıkan yukarıdaki yazılım özelliklerine ek olarak, Huawei’nin P8’de yüklü sunduğu çeşitli araç ve uygulamalar da mevcut. Araçlar klasörü altında Hava Durumu, Hesap Makinesi, Kayıt cihazı, Ayna, Büyüteç, Yedekleme, Güncelleyici, El Feneri, Sihirli Etiket gibi uygulamaları görebilirsiniz. Telefon Yöneticisi adlı uygulama P8’i hızlandırma, depolama alanındaki gereksiz dosyaları temizleme, taciz filtresi ayarlama, güç tasarrufu gibi işlevleri yerine getirebiliyor. Bunların dışında Google’ın Gmail, Haritalar, YouTube gibi, Google onaylı her Android telefonunda gördüğümüz uygulamaları Huawei P8’de de yüklü olarak geliyoruz. Google Play Store ise uygulama ve oyun indirmek isteyenler için hazır şekilde bekliyor.
Kamera
Huawei P8’in arkasında Sony tarafından geliştirilmiş 13 megapiksel RGBW sensörlü, özel görüntü işlemcili ve f/2.0 diyafram açıklıklı lense sahip kamera yer alıyor. Bu kamera düşük ışıkta daha yüksek performans ve gürültüsü azaltılmış fotoğraflar çekmeyi vadediyor. Ayrıca Huawei, P8’deki optik görüntü sabitleme sisteminin iPhone 6 Plus’takinden de daha iyi olduğuna dikkat çekiyor.
Huawei P8’deki optik görüntü sabitleme sistemi hareket kaymasını 1.2 dereceye kadar telafi edebiliyor, halbuki iPhone 6 Plus’ta bu telafi açısı 0.6 dereceye kadar çıkabiliyor. Optik görüntü sabitleme sistemi sayesinde düşük ışıkta daha net, bulanıklıktan arındırılmış fotoğraflar çekmek mümkün oluyor. Bununla birlikte 1080p/30fps kaydedilen Full HD videolar da daha sabit, profesyonel kamera ile çekilmiş havasında oluyor.
Huawei P8’in kamerası iyi ışık koşullarında mükemmele yakın sonuçlar veriyor. Otomatik odağı iyi şekilde işleyen P8’in kamerası yüzleri de hızlı şekilde algılıyor. Odaklama kısa sürede yapılıyor ve çekim gerçekleştiriliyor, böylelikle anı kaçırma durumu söz konusu olmuyor. Keskinlik ve netlik konusunda çekilen fotoğraflar oldukça başarılı, ayrıca detaylarda kesinti yapılmamış. Gece çekimleri, yukarıda bahsettiğimiz kamera nitelikleri sayesinde epey başarılı görülüyor.
P8’in kamerasında farklı çekim modları bulunuyor, böylelikle standart fotoğraflardan farklı işler ortaya çıkarmak da mümkün oluyor. Örneğin Arka Lamba İzleri modunu kullanarak ışık oyunlarının olduğu manzara fotoğrafları çekebilirsiniz. Veya yine içinde ışık hareketi olan bir sahneyi oldukça etkileyici şekilde yakalayabilirsiniz. Bu mod kullanılırken çekim hızı düşürülüyor ve kameranın ışığı daha uzun süre boyunca yakalaması sağlanıyor. Tabii ki, bu modda çekim için P8’i sabit tutmak gerekiyor ki, bir tripod kullanarak çekim yapmak en iyisi olacak gibi görünüyor.
Önde yer alan 8 megapiksel kamera kaliteli ve yüksek çözünürlüklü selfie fotoğraflar için düşünülmüş. Çeşitli güzelleştirme araçları da ön kamera açıldığında erişilebilir hale geliyor. Diş ve cilt beyazlatma, yüz inceltme, göz altı torbalarını giderme gibi çeşitli araçlar var. Tabii ki, bunları uyguladığınızda elde edeceğiniz selfie’lerin doğallığını yitirmesi durumu söz konusu. Ancak bu araçlarla eğlenceli işler çıkarılabileceği de bir gerçek.
https://www.youtube.com/watch?v=cFitEWAyzG0
Sonuç
Huawei P8’in teknik özellikler listesine baktığımızda epey tatmin edici bir tabloyla karşılaşıyoruz. 5.2 inç Full HD IPS ekran, sekiz çekirdekli ve hızlı bir işlemci, 13 megapiksel çözünürlüklü arka kamera, 8 megapiksellik selfie kamerası, ince ve metal gövde, Huawei’nin kullanışlı arayüz özellikleriyle bu telefon üst sınıf Android telefonlarını aratmıyor. Uygun fiyatıyla da onlara iddialı bir alternatif teşkil ediyor.
Full HD ekran gerçekten de net ve zevk veren bir görsel deneyim sunuyor. Kirin işlemci de hem günlük işleri hem de Full HD video izleme, oyun oynama gibi yoğun görevlerde takılma yapmıyor. 16 GB dahili hafızalı model ileride çekeceğiniz fotoğraf ve videoların fazlalığı nedeniyle alan sorunu çıkarabilir, ancak neyse ki microSD kart yuvası var. Tabii ki, 64 GB kapasiteli versiyonu da tercih edebilirsiniz. 13 megapiksel arka kamera hem yüksek hem de düşük ışık koşullarında iyi işliyor, kullanıcılar için birincil kamera işlevini rahatlıkla yerine getirebilecek düzeyde.
Teknik özellikler tarafındaki tatmin edicilik, tasarım ve malzeme kalitesiyle tamamlanıyor. Sonuç olarak karşımızda daha yüksek fiyatlı üst sınıf Android telefonlarından geride kalmayan bir telefon var ve daha düşük fiyat vererek daha yüksek bir deneyim elde etme imkanı söz konusu. Huawei P8’i dikkate almakta fayda var.