Huawei’nin P serisi akıllı telefonları şirketin mobil fotoğrafçılıkta geldiği son noktayı ortaya koyan amiral gemisi telefonları barındırır. Geçtiğimiz mart ayında Çin’de duyurusu gerçekleştirilen ve Avrupa lansmanı da 9 Mayıs’ta Almanya’nın Münih kentinde yapılan Huawei P60 Pro, kısa bir süre sonra ülkemizde de satışa sunuldu. Huawei P60 Pro, akıllı telefon fotoğrafçılığı konusunda otorite kabul edilen kuruluşlardan biri olan DxOMark’tan aldığı 156 puanla bu alanda iddialı olduğunu gösteriyor. Peki, pratikteki durum nasıl? Yaklaşık 10 gündür ana telefonlarımızdan bir tanesi olarak kullandığımız bu akıllı telefonun fotoğraf ve video çekimindeki hünerleri, günlük hayatın diğer alanlarında sunduğu deneyimler eşliğinde ve yorumlar ile birlikte Huawei P60 Pro inceleme yazısında ve videosunda yer alıyor.
Huawei P60 Pro
- 8 GB RAM + 256 GB: 36.999 TL
- 12 GB RAM + 512 GB: 39.999 TL
Huawei P60 Pro inceleme: Tasarım
Huawei P60 Pro, görünüş itibarıyla serinin önceki amiral gemisi telefonları olan P50 Pro ve P40 Pro modeliyle büyük benzerlikler gösteriyor. P60 Pro elimize gelmeden önce P50 Pro’yu uzun bir süre boyunca ana telefonlarımızdan bir tanesi olarak kullandık. Bu iki telefon arasında değişim yapınca, bir de kutudan çıkan silikon kılıfı taktığımızda, kullandığımız telefonun P60 Pro yerine P50 Pro olduğu hissine kapıldığımız oldu. Yine de, P60 Pro detaylarda sahip olduğu farklılıklarla selefinden ayrılıyor.
Öncelikle P60 Pro, daha önce Huawei Mate 50 Pro modelinde görmüş olduğumuz dayanıklı Kunlun Glass ekran camına sahip. İsviçre’nin SGS’sinden beş yıldızlı cam düşme direnci sertifikası almış olan bu cam, genel düşme direncini 10 kat artırıyor. Bununla birlikte Huawei, ekran üzerinde film koruyucu da yerleştirmiş. Kunlun camın sağlamlığını bizzat deneyimleyecek şekilde bir düşme vakası yaşamadık. Ancak bu tür durumlara karşı ekranın dayanıklı kalacağını bilmek güzel. Kunlun Glass’ın sağlamlığı hakkında bir fikir edinmek isterseniz, bu videoyu izlemenizi tavsiye ederiz.
Ön tarafta Kunlun camla sağlamlığı garanti altına alınırken, bu camın tasarımında da bir detay mevcut. Huawei, P40 Pro modelinde su damlası biçiminde bir tasarıma yer vermişti. Yani, iki uzun kenara doğru kavis yapan ekran, iki kısa kenara doğru da, daha dar açıyla da olsa kavis yapıyordu. Böylelikle bir yüzey üzerinde duran su damlasını andıran bir ekran tasarımı elde edilmişti. P50 Pro’da bu tasarıma yer vermemiş olan Huawei, P60 Pro ile buna geri dönüyor. İlk bakışta dikkat edilmese de, detaylı biçimde baktığınızda ekrana daha hoş bir hava kattığını söyleyebiliriz.
P60 Pro’nun P50 Pro ile yakın bir his vermesinin önemli nedenleri arasında boyutlar ve ağırlık açısından yakınlık var. Telefonun hafif de olsa büyüyen ekranı, boyu ve enini artırmış, ancak 8.3 milimetre ile P60 Pro, selefinden çok az daha ince. 200 gram ile 5 gramlık bir artış var. Ancak 6.67 inç ekranlı, metal ve cam birleşimi bir telefon için bu ağırlığın bir hayli iyi olduğunu söylemeliyiz. Zaten telefonu elinize aldığınızda, hafifliğini hemen hissediyorsunuz. Uzun süreli kullanımda da yorgunluk hissini pek yaratmıyor.
Huawei P60 Pro’nun siyah ve inci beyazı olmak üzere iki farklı renk seçeneği var. Bizim elimize test için İnci Beyazı renk seçeneği geldi. Huawei burada ilginç bir tasarım detayına yer veriyor. Bizim elimizdeki beyaz renkli modelin arkası mermer yüzeyini andıran bir dokuyla geliyor. Huawei, bunun 18. yüzyıl Fransız Rokoko döneminde yaygın olan sedef ağacından esinlenen bir tasarım olduğunun altını çiziyor. Her bir beyaz renkli model birbirinden farklı bir dokuyla geliyor. Yani arkadaşınızla sizde aynı P60 Pro rengi varsa, arka yüzdeki doku birbirinden farklı olacaktır. Gökyüzünden düşen her bir kar tanesi eşsizdir ve benzer bir durumu burada, P60 Pro’nun İnci Beyazı renk seçeneğinde de görüyoruz. Özellikle telefonun arkasını ışığa tuttuğunuzda gördüğünüz kırılımlar bu tasarımın detaylarını iyi biçimde ortaya koyuyor.
Telefonun arkasında, yine daha önceki P serisi modellerinde olduğu gibi, geleneksel bir kamerayı andıran yatay tutuş odaklı tasarımı görüyoruz. Huawei logosu yatay eksende, sol üst köşede yer alacak biçimde yerleştirilmiş. Bunun uzantısında, diğer köşede dikdörtgen şekilli kamera modülü var. Ana kamera, bu kamera adasının ortasında, sınırlarından taşacak biçimde yerleştirilmiş. Bir kenarında ultra geniş, diğer kenarında ise telefoto kamera var. Ayrıca LED flaş ve XMAGE logosu da bu kamera adasının dikkat çeken unsurları arasında bulunuyor.
P60 Pro’nun alt kenarında USB-C portu, hoparlör, nano SIM ve NM kart tepsisi var. Bu tepsiye aynı anda iki SIM kartı birden takarak iki hattı kullanmak da mümkün. Üst kenarda ikinci hoparlör ve kızıl ötesi portu var. Sağ kenarda, ses tuşları ve güç düğmesi, tek elle tutuşta rahatlıkla erişilebilecek biçimde yerleştirilmiş. Bunların sertliği ve derinliği de iyi biçimde ayarlanmış.
Üst sınıf amiral gemisi telefonlarda aranan bir özellik olan suya ve toza dayanıklılık Huawei P60 Pro’nun da önemli özelliklerinden bir tanesi olarak göze çarpıyor. IP68 ile belgelenen suya dayanıklılık, özellikle önümüzdeki yaz günlerinde P60 Pro’yu gönül rahatlığıyla kullanmanıza olanak sağlayacaktır.
P60 Pro sağlam bir telefon olmakla birlikte, Huawei bu telefonu daha fazla gönül rahatlığıyla kullanmak isteyenler için silikon kılıfı da kutuya ekliyor. Bu kılıf telefona rahatlıkla takılıyor, iyi oturuyor, herhangi bir yerinde oynama yok. Bununla birlikte kenarlarda kısa bir süre sonra toz birikintileri görebilirsiniz. Bu nedenle belirli aralıklarla temizlik yapmakta fayda olacaktır.
Huawei P60 Pro inceleme: Ekran ve Ses
Bir önceki bölümde ekranın üstünü kaplayan camın sağlamlığına ve şekline değinmiştik. Şimdiyse camın arkasına bakalım. P60 Pro’nun 6.67 inçlik LTPO OLED ekranı, bir üst sınıf akıllı telefonda bulunmasını beklediğiniz ekran özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Ekranın 2700 x 1220 piksel çözünürlüğü 444 ppi gibi yüksek bir piksel yoğunluğunu beraberinde getiriyor. Yazılar ve grafikler fazlasıyla keskin ve net, bu açıdan herhangi bir sıkıntı çekmeyeceksiniz. Ekran çözünürlüğü varsayılan olarak içeriğe göre değişecek şekilde ayarlanmış, bu şekilde pil optimizasyonu da yapılıyor. Ancak arzu ederseniz, maksimum çözünürlüğü de seçme imkanınız var.
Ekranın sahip olduğu LTPO teknolojisi, yenileme hızının 1-120 Hz arasında, içeriğe göre dinamik biçimde ayarlanmasına izin veriyor. PUBG Mobile gibi bir oyun oynarken ekran çözünürlüğünü yükselterek daha akıcı ve gerçekçi grafikler edinebilirsiniz. Ya da kullanıcı arayüzünde gezinirken, web sayfalarında yukarı aşağı kaydırırken akıcılığın farkını hissedebilirsiniz. Telefon uyku durumunda iken ekranda gösterilen bileşenler de, 1 Hz seviyesine kadar düşen yenileme hızı sayesinde daha az enerji tüketir.
Sürekli açık ekran özelliği, Huawei P60 Pro’da da mevcut. Telefonun varsayılanı olarak, temel duvar kağıdıyla bağlantılı, aynı motifi animasyonlu şekilde ekrana getiren bir sürekli açık ekran teması var. Ayarlara girerek farklı AOD (Always on Display) temalarını tercih edebilirsiniz. Üstelik şimdi, bulunduğunuz yerin hava durumunu ekranda üç boyutlu animasyon olarak gösteren hava durumu araç takımı da sürekli açık ekranda yer alabiliyor. Buna saat, tarih ve bildirimler eşlik edebiliyor.
Ekranın üstün özellikleri bununla bitmiyor. 1.07 milyar renk desteği ve DCI-P3 renk gamı desteği, telefonun kameralarıyla çekeceğiniz fotoğrafları ve videoları ekranda, canlı renklerle ve gerçekçi biçimde görüntüleme imkanı sunuyor. Ayrıca cihaz üzerinde fotoğraf veya video düzenleme işlemlerini daha rahat şekilde gerçekleştirmenize de izin veriyor. Bu arada, ekranın TÜV Rheinland Profesyonel Renk Doğruluğu İki Faktörlü Kimlik Doğrulama ile sertifikalandırıldığının altını çizelim. Huawei X-TRUE Display teknolojisi ise, ekranın parlaklığının ortama ve telefon içeriğine göre optimize edilmesini sağlıyor. 1440Hz PWM karartma ise, karanlık ortamlarda gözlerinizin bakımına yardımcı oluyor.
1200 nite kadar çıkabilen ekran parlaklığı ise, telefonu dışarıda daha rahat biçimde kullanmaya olanak sağlıyor. Yazın dışarıda bol bol fotoğraf veya video çekmek isterseniz, P60 Pro’nun parlak ekranı bu noktada ise yeteri kadar yardımcı olacaktır. Öte yandan bu yüksek parlaklık, HDR içeriklerin görüntülenmesi konusunda da katkıda bulunuyor. Yazılım bölümünde değineceğimiz GBox üzerinden açacağınız Netflix veya YouTube’da HDR içeriklerin keyfini bu telefonla çıkarabilirsiniz.
Büyük, parlak ve keskin ekranı ile P60 Pro, hem içerik üretimi hem de içerik tüketimi için gayet elverişli bir telefon. Ekranın geniş alanı aynı anda birden fazla uygulamayı kullanma konusunda da ihtiyaçlara cevap veriyor. Ekranın üst kısmındaki kamera deliği çok az bir alan işgal ediyor, tam ekranda video izlerken ya da oyun oynarken göz tırmalamıyor. Geniş görüş açısı, aynı anda birden fazla kişinin bir şeyler izlemesine imkan verecektir. Öte yandan video izlemek de bir hayli keyifli. Son zamanların popüler dizilerinden Succession’ın bir bölümünü, P60 Pro’da rahatlıkla ve keyifle izlediğimizi belirtmeden geçmeyelim.
Ekranın görüntü tarafında sunmuş olduğu bu deneyim, ses tarafında da güçlü bir çift hoparlör sistemiyle destekleniyor. Hoparlörlerin ses çıkış şiddeti bir akıllı telefon ortalamalarının üzerinde. Çevresel ses etkisi fazlasıyla iyi. Baslar iyi biçimde hissedilirken en yüksek ses şiddetinde parazit yok. Sonuç olarak film izlerken ya da müzik dinlerken harici bir ses kaynağına ihtiyaç bıraktırmaz. Kulaklık tarafında en güzel çözüm, Huawei’nin birer Süper Cihaz işlevi gören FreeBuds serisi kulaklıkları olacaktır. Örneğin, yakın zamanda piyasaya çıkmış olan FreeBuds 5, P60 Pro ile kolay bağlantı kuracak ve iyi biçimde çalışacaktır.
Huawei P60 Pro inceleme: Performans ve Pil
Huawei P60 Pro’da, 4nm tabanlı Snapdragon 8+ Gen 1 4G işlemcisi var. Bu işlemci, sahip olduğu sekiz CPU çekirdeğinin ve Adreno 730 GPU çekirdeğinin katkılarıyla sadece günlük işler için değil, fotoğraf veya video düzenleme ya da üst düzey oyunları oynama gibi işlerde de yüksek bir performans sergiliyor. Yani, bir amiral gemisi telefondan beklenen performans kriterlerini başarıyla karşılıyor.
Depolama alanı ve RAM seçenekleri ise iki grupta toplanıyor. 8 GB RAM ve 256 GB dahili hafızalı versiyon 36.999 TL’ye satılıyor. 39.999 TL karşılığında ise 12 GB RAM ve 512 GB dahili hafızalı versiyonu satın alabilirsiniz. Telefonda NM kart yuvası sayesinde depolama kapasitesini daha da artırmak mümkün. Ancak yere ihtiyacınız olacaksa ve çift SIM ile kullanmayı düşünüyorsanız, 3000 TL daha ödeyip 512 GB kapasiteli versiyonu tercih etmenizde fayda olacaktır. Bize gelen konfigürasyonda 8 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza var. Aslında Huawei Cloud üzerinden sahip olacağınız bulut tabanlı depolama alanı, dosyalarınızı ve diğer içeriklerinizi yedeklemek ve ihtiyaç duyduğunuzda hem telefondan hem de başka cihazlardan ulaşma konusunda iyi iş görüyor. Üstelik 8 GB RAM de çoklu görev performansı ve diğer işlerde iyi şekilde çalışıyor. İlk etapta en üst konfigürasyonu almak mantıklı görünebilir, ancak 3000 TL tasarruf etmek isterseniz, RAM tarafında bu seçim sizin için çok büyük fark getirmeyecektir. Ek depolama alanı ihtiyacı doğarsa, onu da fiziksel NM kartla ya da Huawei Cloud bulut depolama hizmeti üzerinden karşılamanız mümkün olur.
Huawei P60 Pro, günlük işlerde akıcı bir performans sunarken, fotoğraf veya video düzenleme gibi işlerde de beklentileri karşılıyor. Aynısı oyun konusunda da geçerli. PUBG Mobile’ı yüksek çözünürlük ve kare hızında akıcı bir şekilde oynadık. Isınma konusunda da telefonun makul aralıklarda kaldığını söyleyebiliriz.
Pil tarafına geldiğimizde, P60 Pro sahip olduğu 4815 mAh kapasiteli piliyle selefi P50 Pro’nun yaklaşık 450-500 mAh üzerine çıkıyor. Bu pil, normal yoğunlukta bir kullanımda sabahtan akşama bir iş gününü çıkarabiliyor. Genel olarak her gün şarj etmeniz gerekecektir, ancak burada gördüğümüz yüksek hızlı şarj performansı, cihazın prize olan bağlılığını büyük oranda ortadan kaldırıyor.
Huawei P60 Pro, 88 W Huawei SuperCharge desteğine sahip. Kutudan çıkan 88W güç adaptörüyle bu telefonun pilini sadece 10 dakikada yüzde 50 oranında doldurmak mümkün. Bir saatin altında bir sürede ise pil tamamen doluyor. Pratikte yaptığımız testler de Huawei’nin bu iddialarını doğrular nitelikte görünüyor.
Kablosuz şarj tarafında da yüksek bir performans söz konusu, tabii ki, uyumlu bir kablosuz şarj aksesuarı edindiğiniz takdirde. Bu durumda 50W Kablosuz SuperCharge desteğinden yararlanarak telefonunu kablosuz olarak kısa sürelerde şarj edebilirsiniz. Ters kablosuz şarj özelliği ise 7.5W’lık çıkış sağlayabiliyor ve bu da diğer cihazları, özellikle akıllı saat veya kulaklıkları kısa sürede anlamlı miktarlarda şarj etmek için fazlasıyla yeterli bir değer.
Huawei, yüksek bir şarj hızı sunmakla birlikte, Huawei BatteryCare teknolojisi sayesinde pil ömrünün uzun yıllar boyunca sorunsuz dayanmasını sağlıyor. Şirket, telefonun 5 yıl boyunca günde bir kez şarj edildiği varsayımıyla, 2000 şarj döngüsü sağlayabileceğini belirtiyor. Bir akıllı telefonun ortalama ömrü düşünüldüğünde, P60 Pro’nun uzun bir süre boyunca dayanabileceğini görüyoruz.
Huawei P60 Pro inceleme: Yazılım
Huawei P60 Pro’da EMUI 13.1 sürümü yüklü olarak geliyor. Huawei’nin alıştığımız o hoş görünümlü kullanıcı arayüzü mevcut. P60 Pro’nun parlak ve canlı ekranıyla uyumlu görünecek farklı duvar kağıtları ve temalarla telefonun kullanım zevki daha da artırılıyor. EMUI kullanıcı arayüzünün kullanışlılığı daha da artıran büyük boyutlu uygulama klasörleri, servis araçları ve araç takımları da bu telefonun kullanışlılığını artırıyor. Ekranın sağ üst köşesinden aşağı doğru kaydırdığınızda göreceğiniz Kontrol Paneli, cihazın birçok ayarını rahatlıkla kontrol etmenize izin veriyor. Burada yer alan kutucuklardan bir tanesi de Süper Cihaz kutucuğu oluyor.
Eğer Huawei P60 Pro’nun yanında Huawei FreeBuds kulaklık, MatePad tablet, MateBook dizüstü bilgisayar gibi ürünlere de sahipseniz, bir Huawei ekosistemi kurma ve cihazlarınızı birbiriyle kesintisiz şekilde kullanma konusunda büyük bir imkana sahipsiniz. P60 Pro ve diğer Huawei cihazlarınız birer Süper Cihaz olarak adlandırılıyor ve birbirlerine kolaylıkla bağlanabiliyor. Örneğin, bir FreeBuds kulaklığın eşleştirmesini birkaç saniyede tamamlayabilirsiniz. Ya da Çoklu Ekran İş Birliği özelliği sayesinde, P60 Pro’nun ekranını bilgisayara veya tablete yansıtarak telefonu oradan yönetebilir, kullanabilir, gelen çağrıları doğrudan bilgisayardan yanıtlayabilir, ses çıkışını bilgisayarın ses sisteminden verebilirsiniz. Tüm bunlar Huawei P60 Pro’nun daha yüksek verim sağlamasına olanak veriyor. Diğer yandan Çoklu Cihaz İş Birliği özelliği sayesinde P60 Pro’daki fotoğrafları, videoları veya diğer dosyaları bilgisayara aktarmanız mümkün. P60 Pro’nun saklama alanı bilgisayarın bir diskiymiş gibi görünüyor ve Windows Gezgini üzerinden dosya transferine izin veriyor.
Uygulama kullanımı ve yönetimi konusunda da Huawei P60 Pro kullanıcıların iyi bir deneyim elde etmesine katkı sağlayacak araçları ve bileşenleri içeriyor. Öncelikle Huawei AppGallery, özellikle bankacılık, multimedya, alışveriş ve bunun gibi sık kullanılan kategorilerde zengin yerli uygulama kütüphanesine sahip. Aradığınız birçok uygulamayı AppGallery’de rahatlıkla bulup indirebilirsiniz. WhatsApp, Facebook, Instagram, Spotify, Netflix gibi popüler uygulamaları indirmek için de AppGallery’den başka bir kaynağa ihtiyaç yok. Arama kutucuğuna indirmek istediğiniz uygulamanın adını yazın, daha sonra çıkan sonuca tıklatarak yükleme işlemini başlatın. Bu şekilde AppGallery’den indirdiğiniz uygulamaların güncellemelerini de, diğer uygulamalar gibi bu mağazadan gerçekleştirebilirsiniz.
YouTube, Gmail, Google Haritalar gibi çeşitli Google uygulamalarını sorunsuz biçimde kullanmak için de farklı yollar var. Daha önce, çeşitli Huawei incelemelerinde GSpace adlı üçüncü taraf uygulama mağazasından bahsetmiştik. Şimdiyse GBox gibi alternatif bir yöntemden bahsediyoruz. GBox da Google Play Store’dan dağıtılan Google uygulamalarına ve çeşitli popüler uygulamalara kolaylıkla erişim ve sorunsuz kullanma imkanı sağlıyor. Yüklemesi de çok basit. Örneğin, P60 Pro’ya YouTube’u kurmak istiyorsanız, AppGallery’deki arama kutucuğuna YouTube yazın, daha sonra çıkan sonucu takip ederek GBox’ın sayfasına gidin, indirme ve kurulumu yapın. Sonrasında pil optimizasyonu ve diğer izinleri vererek GBox’ın kurulumunu tamamlayın. Artık YouTube, Gmail, Google Haritalar, Google, Google Meet, YouTube Music gibi çeşitli Google uygulamalarını, Zoom, SoundCloud, Uber, Airbnb gibi popüler Google Play Store uygulamalarını GBox aracılığıyla çalıştırabilirsiniz. Dilerseniz bunların kısayollarını ana ekrana ekleyerek doğal bir uygulama gibi çalışmasını da sağlayabilirsiniz. GBox’ın uygulama erişimi GSpace’e nazaran biraz daha kısıtlı olsa da, ona göre daha rahat bir kullanım sağlıyor. Üstelik uygulama listesinin de zamanla genişleyeceği belirtiliyor.
Üstelik GBox’ın klon özelliği, telefonda bulunan diğer uygulamaların klonlanarak, sanki Google Play Store’dan yüklenmiş gibi çalışmasını sağlıyor. Örneğin, Netflix uygulamasını klonlayarak, Huawei Cloud üzerinde depoladığımız P50 Pro yedeği üzerinden kurduğumuz Netflix uygulamasında çalışmayan HDR desteğini çalıştırmayı başardık.
Kısacası, Huawei P60 Pro, alıştığınız uygulamaları kullanma konusunda size yetenekli ve kullanışlı araçlar sunuyor. Bunun dışında Huawei Cloud, Notlar ve benzeri uygulama ve servislerle de, eksiksiz bir mobil platform kullanma fırsatını veriyor.
Huawei P60 Pro inceleme: Kamera
En başta da belirttiğimiz gibi P60 Pro, Huawei’nin mobil fotoğrafçılık alanında geldiği en son noktayı temsil ediyor. Arkada üç tane kamera bulunuyor. Ana kamera; 48 MP RYYB f/1.4-f/4.0 Optik görüntü sabitleme, 10 adımlı fiziksel değişken diyafram gibi başlıca özelliklere sahip. Bu kamera, arkadaki dikdörtgen kamera modülünün en ortasında yer alıyor. Üst tarafa doğru 13 MP RYYB, f/2.2 diyafram açıklıklı ultra geniş açılı kamera yerleştirilmiş. Alt tarafa doğru ise 48 MP RYYB f/2.1 OIS Optik Görüntü Sabitleme, 200x zoom gibi özelliklere sahip olan telefoto kamera konumlandırılmış. Huawei, bu telefoto kameranın, sahip olduğu geniş diyafram açıklığı sayesinde gece ve gündüz koşullarında uzun mesafeli fotoğraflarda daha iyi sonuç elde ettiğini belirtiyor.
Donanım açısından göz çarpıcı özelliklere sahip olan Huawei P60 Pro, kamera yazılımı tarafında da çok güçlü. Huawei XMAGE görüntüleme teknolojisi, yapay zekâ destekli sahne algılama özelliğinin de yardımıyla sahneyi hızlı şekilde algılıyor, pozlama, renk sıcaklığı ve bunun gibi ayarlamaları hızlıca yaparak en iyi fotoğrafları çekmenizi sağlıyor.
Bu gelişmiş kamera teknolojisi, farklı ışık koşullarında ve ortamlarda farkını gösteriyor. Öncelikle ışık koşullarının ideal olduğu iç veya dış ortamlarda, parlaklığı ve renk canlılığı yüksek, detayların iyi şekilde yakalandığı fotoğraflar çekilebiliyor. Düşük ışıkta da P60 Pro, bulanıklığı düşük, renklerin daha gerçekçi biçimde yakalandığı fotoğraflar çekebiliyor. P50 Pro ile düşük ışıkta yaptığımız bazı karşılaştırmalı çekimlerde, parlaklık açısından P50 Pro’nun belirli sahnelerde daha önde olduğunu gördük. Ancak sahneyi ve renkleri olduğu gibi gösterme ve detayları yakalama konusunda P60 Pro selefinden kesinlikle önde görünüyordu.
Telefoto kameranın yakın çekimlerde sergilediği performans da başarılı. Bu kameranın ana kamera ile pozlama ve renk sıcaklığı tutarlı. Maksimum 100 kat yakınlaştırma yapılabiliyor. Bu yakınlaştırma derecesinde detaylar doğal olarak düşük seviyede kalıyor. Ancak uzaktaki bir yazının veya cismin ne olduğunu seçmek istediğinizde bu zum seviyesi de epey işe yarıyor. Öte yandan düşük ışıkta yakınlaştırma performansı da iyi. Bu şekilde çektiğimiz bazı gece manzara fotoğraflarında, yakınlaştırma yapmamıza rağmen detaylarda çok büyük kayıpların olmadığını gördük.
Ultra geniş açılı kamera, renklerde ana kameraya göre biraz daha sıcak tarafa kaçıyor. Bununla birlikte kenardaki bozulmalar ve esnemeler düşük seviyede. Grup çekimleri veya geniş açılı manzara çekimleri için bu kamera yeteri kadar kullanışlı.
Ana kameranın diyafram açıklığının f/1.4 ile f/4.0 aralığında değiştirilebildiğini söylemiştik. 10 farklı diyafram açıklığı seviyesi var. Kamera uygulamasında yer alan Pro modunda, bu pozlama seviyeleri arasında geçiş yapabilirsiniz. Bununla birlikte, yakınlaştırma veya uzaklaştırma yaptığınızda, telefondan gelen mekanik ses de diyafram açıklığının dinamik biçimde ayarlandığını gösteriyor. Özellikle yakın çekimlerde veya portre çekimlerinde, diyafram açıklığını elle ayarlayarak arka plan bulanıklığı seviyesini ayarlamanız mümkün oluyor. Ya da gece çekimlerinde, parlaklığı gerçeğe daha yakın hâle getirmek için de diyaframı elle ayarlayabilirsiniz.
Süjeye çok yakınlaşarak yapılan makro çekimler giderek daha fazla ilgi görüyor. Huawei’nin P serisinin bu alandaki ustalığı, daha önce sunulan Süper Makro modu ile daha eskilere dayanıyor. Huawei P60 Pro da, sahip olduğu yeni ve güncel teknolojilerle, iyi bir süper makro fotoğrafçılık deneyimi sunuyor. Çiçek, böcek ve bunun gibi nesnelerin fotoğrafını çekmek için telefonu yaklaştırdığınızda, yapay zekâ ayarı açık olduğu takdirde Süper Makro moduna otomatik olarak geçiliyor. Böylelikle detayları belirgin, net çekimler yapmak mümkün oluyor. Bunun dışında, süjeye biraz daha uzaktan yapacağınız makro çekimlerde de P60 Pro’nun performansını beğendik. Portre çekimlerde de P60 Pro memnun edici bir performans ortaya koyuyor.
Huawei P60 Pro’nun Kamera uygulaması, daha önce deneyimlediğimiz Huawei telefonlarında yer alan Kamera uygulamasına çok benzemekle birlikte, şimdi yeni eklenmiş bir XMAGE Kamera Yakınlaştırma ayarı ile tek elle tutarken yakınlaştırma veya uzaklaştırma yapmak kolaylaşıyor. Kamera arayüzünde yer alan yakınlaştırma kontrolüne basılı tuttuğunuzda, DSLR makinelerdekini andıran bir kadran göreceksiniz. Üç boyutlu ve yatay görünümlü bu kadranı çevirerek istediğiniz yakınlaştırma seviyesine ayar yapabilirsiniz. Çekim modları da deklanşör tuşunun olduğu tarafta. Sık kullanılan modlar arasında parmağınızı sürükleyerek geçiş yapabilirsiniz. Pro modunda, yukarıda sözünü ettiğimiz diyafram açıklığının da aralarında olduğu birçok ayar var. Üstelik bu modda RAW fotoğraf kaydı da mümkün. Diğer bölümünde ise anlık çekim, ikili görünüm, yüksek çözünürlük ve bunun gibi farklı modlar sizi bekliyor.
Video tarafında ise saniyede 60 kare hızına kadar 4K kayıt imkanı var. Çözünürlük veya kare hızını değiştirerek de farklı formatlarda video çekimleri yapabilirsiniz. Optik görüntü sabitleme sistemi iyi şekilde çalışıyor ve hareket hâlinde bile durağan çekimler yapmaya izin veriyor. Ses kayıt kalitesi de iyi. Huawei P50 Pro’yu Teknoblog için hazırladığımız videolarda fazlasıyla kullanmıştık. Aynı durumun şimdi P60 Pro için de geçerli olacağını tahmin ediyoruz.
Huawei P60 Pro inceleme: Sonuç
Huawei P60 Pro, öncelikle bir kamera telefonu. Zaten P serisine mensup olması da bu alandaki iddiasını gösteriyor. Ve bu iddiasını gerçek hayatta kanıtlama konusunda da epey başarılı görünüyor. Arkadaki üçlü kamera sistemi, gelişmiş donanım ve yazılım özellikleriyle farklı ortamlarda iyi işler çıkarıyor. Sadece günlük işlerde değil, profesyonel işlerde bile P60 Pro’yu rahatlıkla kullanabilirsiniz ki, biz de bunu yapmayı düşünüyoruz.
Tasarım konusunda P40 Pro ve P50 Pro gibi seleflerinin çizgisini devam ettirirken, Kunlun camı dayanıklılık, Rococo Pearl tasarımı daha fazla estetik katıyor. 6.67 inç OLED ekranı, dinamik yenileme hızı, 1200 nit parlaklık, yüksek çözünürlük ve piksel yoğunluğu gibi özelliklerle her ortamda yüksek verimlilik sağlıyor. İnternette gezinme, fotoğraf veya video düzenleme ve video izleme gibi farklı işlerde P60 Pro’nun iyi iş çıkardığını görüyoruz. Güçlü ses sistemi de iyi bir multimedya deneyimi konusunda başarılı.
4G destekli Snapdragon 8+ Gen 1 işlemci, bir amiral gemisi telefondan beklenen performansı sunma konusunda fazlasıyla iyi. 4815 mAh kapasiteli pil, bir akıllı telefondan beklenen sabahtan akşama tek şarjla çalışma kriterlerini iyi biçimde karşılıyor. Bununla birlikte 88W hızlı şarj desteği, prize olan bağlılığı azaltıyor. Kablosuz şarj ve ters kablosuz şarj gibi amiral gemisi telefon özellikleri de mevcut.
Yazılım tarafında Huawei’nin deneyimi daha iyi ve eksiksiz hâle getirmek için sürekli çalıştığını biliyoruz. Son olarak P60 Pro ile birlikte gördüğümüz GBox, özellikle YouTube ve bunun gibi popüler Google uygulamalarını kullanma konusunda iyi bir araç niteliğini taşıyor. Huawei AppGallery, zengin bir uygulama kütüphanesi sunmanın yanı sıra, WhatsApp, Netflix ve benzeri popüler uygulamaları indirme ve güncelleme konusunda yardımcı oluyor. Bunun dışında Huawei markalı başka cihazlara sahip olanlar için P60 Pro, daha kolay iletişim kurma ve verimli şekilde kullanma yollarını sunuyor.
Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.