İncelemelerManşetler

Huawei P40 lite İncelemesi

huawei p40 lite inceleme

Huawei, daha önce birkaç kez yaptığını yeniden tekrarladı ve P40 serisinin “lite” üyesini, serinin esas üyeleri tanıtılmadan birkaç hafta önce duyurdu. Huawei P40 lite, P40 serisinin diğer üyelerinin çeşitli unsurlarını içermekle birlikte daha mütevazı özelliklerle ve nispeten uygun fiyatla tüketicilere sunuluyor. Türkiye’de de satışa sunulan Huawei P40 lite’ı beş gündür kullanıyoruz. Huawei P40 lite inceleme yazısında ve videosunda, beş gün boyunca Android Açık Kaynak tabanlı ve Huawei Mobil Servisleri ile çalışan Android telefonla ilgili izlenimlerimizi ve deneyimlerimizi aktarıyoruz.

Huawei P40 lite inceleme: Tasarım

Huawei P40 lite, selefi P30 lite’a göre radikal değişikliklere sahip bir tasarımla geliyor. Öncelikle ekran büyüklüğü artırılmış. Bu durum cihazın yüzey alanının artmasına neden olmuş. Yine de Huawei, ekran-gövde oranını mümkün olduğu kadar büyük tutarak büyüyen ekranın boyutları daha da artırmasının önüne geçmiş. Bunun dışında telefon geçen yılki modele göre hatırı sayılır miktarda daha kalın. Ne var ki, bu kalınlık telefonu kullanımda sorun çıkarmıyor, aksine daha rahat şekilde tutulmasını sağlıyor. Ağırlık tarafında da ibre P40 lite tarafına kayıyor. P30 lite’a göre 25 gr. daha ağır. Bu ağırlıkta artan pil kapasitesinin etkisi var.

P40 lite’ın da önü cam, kenarları ve arkası plastikten yapılmış. Arka yüzü uzun kenarlara doğru daha kavisli biçimde geliyor. Artan kalınlığa rağmen bu durum sayesinde telefonu tek elle tutmak nispeten kolaylaşıyor. Ön tarafta yer alan camın üstüne en baştan ekran koruyucu film de yerleştirilmiş. Bu koruyucu film bir süre sonra çizikleri belli edecek gibi görünüyor. On günlük kullanımda ufak tefek çizikler oluşmaya başladı. Tabii ki, istediğiniz takdirde eskisini çıkarıp yenisini takabilirsiniz.

Eğer damla çentiğin yerini kamera deliğinin altını dikkate almazsak, önden bakıldığında P40 lite’ın P30’lite’dan çok farkı yok. Ekranı çevreleyen çerçevenin tasarımı değişmiyor, alt kenardaki kalınlık diğer kenardakilere göre daha fazla. En üst kısımda ince bir ahize hoparlörü mevcut.

Alt kenara baktığımızda USB-C portu, 3.5mm kulaklık jakı, mikrofon ve hoparlörü görüyoruz. Üst kenarda ise ikinci bir mikrofon mevcut. Sağ kenarda ses tuşları ve güç düğmesi var. Ayrıca parmak izi okuyucu da güç düğmesine entegre edilmiş. Sol kenarda ise nano SIM kart tepsisi ve NM (Nano Memory) kart tepsisi, üst kenara doğru yerleştirilmiş.

Arka tarafa baktığımızda, dörtlü kamera modülünün sol üst köşeye yerleştirildiğini görüyoruz. Kare şekilli modül küçük bir alana sahip, dışa doğru hatırı sayılır oranda bir çıkıntı var. Kameralar birbirine epey yakın yerleştirilmiş. Bu modülün altında ise LED flaşı görüyoruz.

P40 lite’ın Gece Yarısı Siyahı ve Su Yeşili gibi renk seçenekleri var. Ancak elimizde bulunan Sakura Pembesi rengi, üç renk içinde en ilgi çekicisi gibi görünüyor. Arka taraftaki gradyan geçiş mavi ve pembe arasında, böylelikle ortaya sıra dışı bir görünüm çıkıyor. Eğer P40 lite’ı tercih edecekseniz, bu rengi öneririz.

Huawei P40 lite inceleme: Donanım ve Performans

Huawei P40 lite ile birlikte ekran büyüklüğü 6.4 inçe çıktı. 1080 x 2310 piksel çözünürlüklü bu ekran 398 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Bu değer keskin ve net görüntüler için yeterli. Gerçekten de P40 lite’ı kullanırken herhangi bir sıkıntı yaşamadık. LTPS IPS LCD ekranın görüş açıları geniş, parlaklığı da tatmin edici seviyede. Dışarıda kullanımda da herhangi bir sıkıntı çıkarmıyor.

Alt kenarda yer alan tek hoparlör de bir akıllı telefon için yeterli bir ses çıkışı sunuyor. 3.5mm kulaklık jakının bulunması istediğiniz kulaklığı kullanma konusunda elinizi güçlendiriyor. Kutudan çıkan kulaklık da işinizi görecektir, ancak daha iyi bir ses deneyimi için daha farklı kulaklıkları tercih edebilirsiniz.

P40 lite’da Huawei yapımı HiSilicon Kirin 810 işlemci geliyor. 7nm tabanlı bu işlemciye 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza eşlik ediyor. Nano Memory kartlarla depolama alanını 256 GB kadar artırmanız imkan dahilinde bulunuyor. Huawei P40 lite, bir orta segment telefon için fazlasıyla yeterli bir performans sunuyor. E-posta yazışmaları, sosyal medya uygulamalarını kullanma, internette gezinme, kameraları kullanarak fotoğraf ve video çekme gibi temel işleri rahatlıkla yerine getirebilirsiniz. Oyun konusunda da Huawei P40 lite tatmin edici bir deneyim sunuyor.

Huawei P40 lite AnTuTu benchmark sonuçları ve donanım özellikleri. İkinci sonuç Performans modu açık durumdayken elde edildi.

Huawei P40 lite benchmark testlerinde iyi bir sonuç sergiliyor. AnTuTu testinde 330 bin seviyesinde puan ile 2020 Android telefonlarının ortalamasını tutturuyor. Benzer bir sonucu GeekBench 5 testinde de görüyoruz.

Huawei’nin yeni “lite” telefonunun gelişim gösterdiği önemli alanlardan bir tanesi de pil. P30 lite’dakine göre önemli oranda bir artışla pil kapasitesi 4200 mAh seviyesine çıkarılmış. Ayrıca kutudan da 40W şarj adaptörü çıkıyor. Bu şarj adaptörü sayesinde 20 dakikada yüzde 50, bir saatte ise yüzde 100 doluluğa ulaşmak mümkün oluyor. Üstelik telefon açıkken bu şarj performansı sergileniyor.

P40 lite, normal yoğunluklu kullanımda iki güne varan bir çalışma imkanı sunacaktır. Huawei’nin pil kullanımı konusundaki deneyimi, P40 lite kullanıcılarının bu telefonun pil performansından memnun kalmasını sağlayacaktır. Üstelik şarj performansı da bu telefonu neredeyse kesintisiz biçimde kullanmanıza izin verecektir. Kablosuz şarj özelliği yok, ancak bunun eksikliği çok da önemli olmayacaktır.

Huawei P40 lite inceleme: Yazılım

Huawei P40 lite inceleme yazısı içinde ilgiyle okunan yer burası olacaktır. Akıllı telefonu satın almayı düşünenlerin en çok merak edeceği nokta yazılım olacaktır. Ne de olsa, bu telefonda Google uygulamaları ve Google Mobil Servisleri yerine Huawei Mobil Servisleri bulunuyor. Google Play Store yerine Huawei AppGallery uygulama mağazası var. Bir Android telefonda görmeye alıştığımız Gmail, Haritalar, YouTube gibi uygulamaları görmüyoruz.

Daha önce yayınladığımız Huawei Mate 30 Pro incelemesinde, Google’ın uygulamaları ve servisleri olmadan nasıl bir Android telefon deneyiminin sunulduğunu anlatmıştık. Huawei P40 lite’da gördüğümüz kadarıyla, Huawei işleri ilerletmiş ve kullanıcılar yan yollardan Google Play Store ve Google servislerini yüklemeden bu telefonu rahatlıkla kullanabilecektir.

Huawei P40 lite’ın ilk kurulumunda çeşitli uygulamaları yüklemeniz size önerilecektir. İstediğiniz uygulamayı seçmekte özgürsünüz, ancak More Apps adlı uygulamayı yüklemenizi özellikle tavsiye ederiz. Bu sayede WhatsApp, Facebook, Instagram, Netflix, vb. popüler uygulamaları alternatif kanallardan nasıl yükleyebileceğinizi göreceksiniz. Öte yandan tıpkı Mate 30 Pro’da olduğu gibi, APKPure uygulama mağazası da P40 lite’a ilk kurduğumuz uygulamalardan bir tanesi oldu. Bu güvenli mağazada sözünü ettiğimiz popüler uygulamaları bulabilirsiniz.

Huawei AppGallery popüler yerli uygulamaları temin etme konusunda yeterli oluyor. More Apps ve APKPure ikilisi sayesinde de, ihtiyaç duyduğunuz popüler uygulamaları kullanma şansı elde ediyorsunuz. Üstelik Google Maps ve Chrome uygulamalarını da APKPure üzerinden indirebilirsiniz. Bu uygulamaları Google hesabınızla giriş yapmadan, ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde kullanabilirsiniz.

İncelediğimiz ilk Huawei Mobil Servisleri yüklü cihaz olan Huawei Mate 30 Pro’da özellikle video konusundaki eksikliklere dikkat çekmiştik. Huawei P40 lite’da durum çok daha iyi seviyede. Öncelikle Huawei Video uygulaması var. Mart ayı sonunda Türkiye’ye de açılan bu serviste izleyecek videolar veya filmler bulabilirsiniz. Öte yandan APKPure üzerinden indirdiğimiz güncel Netflix uygulaması, herhangi bir kısıtlama olmadan, indirme özelliğiyle birlikte çalışıyor. Son olarak YouTube erişimini de Chrome üzerinden sağladık. YouTube mobil web sitesi Chrome üzerinden çalıştığında düzgün bir web uygulaması gibi işliyor ve yerel YouTube uygulamasınınkine benzer bir deneyim sunuyor. Üstelik YouTube web sitesine kullanıcı girişi yapıp abonelikleri de görmek mümkün oluyor. YouTube mobil web sitesinin kısayolunu ana ekrana ekleyerek bu alandaki eksikliği de bir nebze olsun giderdik.

Sonuç olarak, kaydedilen ilerlemeler sayesinde Huawei P40 lite’ı kullanırken Google Play Store’un veya Google uygulamalarının eksikliğini hissetmedik. Yan yollardan Google Play Store’u kurmayı da düşünmedik.

Biyometrik kimlik doğrulama tarafına baktığımızda ise, sağ kenardaki güç düğmesine parmak izi okuyucusunun yerleştirildiğini görüyoruz. Parmak izi okuyucusunun yerleştirildiği nokta ister sağ elle ister sol elle kullanın, rahatlıkla erişebileceğiniz bir noktada. Üstelik sensör hızlı, böylelikle kilit ekranını kolaylıkla geçeceksiniz. Arzu ettiğiniz takdirde yüz tanımayı da kullanabilirsiniz.

Huawei P40 lite inceleme: Kamera

Arkada yer alan dört kameranın özelliklerine baktığımızda, 48 megapiksel ana kameranın daha P30 lite’dakine göre biraz daha geniş görüş açısına sahip olduğunu görüyoruz. f/1.8 ile diyafram açıklığı aynı kalıyor. 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera f/2.4 diyafram değerine sahip. Bunların yanında 2 megapiksel f/2.4 makro lens ve derinlik sensörünü de görüyoruz. Ayrıca LED flaş da mevcut. Önde ise 16 megapiksel, f/2.0 selfie kamerayı görüyoruz.

Huawei P40 lite’ın kolay kullanıma sahip bir kamera uygulaması bulunuyor. Ekranın bir kenarında ayarlar, filtreler, flaş ve görsel zekâ destekli otomatik sahne modları özelliğini kapatıp açmayı sağlayan kısayol bulunuyor. Diğer kenarında ise çekim modlarını, çekim tuşunu ve kamera değiştiricisini görüyoruz. Fotoğraf, Video, Portre, Gece gibi klasik modların yanında AR Lens, Panorama, Süper Makro, Pro, HDR gibi modlar da bulunuyor.

P40 lite ile çektiğimiz fotoğrafları genel olarak beğendik. Işık şiddetinin yeterli olduğu ortamlarda net ve parlak fotoğraflar çekiliyor. Renklerin sıcaklığı çok yüksek değil, biraz daha soğuk tarafa doğru kaçıyor gibi görünüyor. Bununla birlikte görsel zekânın da yardımıyla çiçek, bitki veya benzeri sahne çekimlerinde renk sıcaklığı ayarlanıyor ve ortaya ilgi çekici sonuçlar çıkıyor.

Düşük ışıkta yapılan çekimlerde de P40 lite iyi sonuçlar çıkarıyor. Gece manzara çekimlerinde, biraz da yüksek pozlamaya bağlı olarak gürültü etkisi hissediliyor, ancak genel olarak düşük ışık performansını beğendiğimizi söyleyebiliriz. Gece moduyla da iyi işler çıkarabilirsiniz.

Ultra geniş açılı lens ile çekilen fotoğraflara baktığımızda, bunların beyaz dengesi ve renk sıcaklığı açısından ana kamera ile tutarlı sonuçlar verdiğini görüyoruz. Makro çekimleri normal Fotoğraf modunda, ana kamerayı kullanarak da yapabilirsiniz, ancak Süper Makro çekim moduna geçerek makro lensi de kullanabilirsiniz. Nesneye epey yaklaşarak daha fazla detay elde edebilirsiniz. Ancak makro lens ile yapılan çekimleri düşük ışıklı ortamlarda gerçekleştiriyorsanız, fotoğraflar biraz karanlık olabilir. Pozlamayı artırmak bir çözüm olabilir, ancak bu durumda da telefonu mümkün olduğu kadar sabit tutmanız gerekiyor. Portre çekimlerinde de P40 lite fena işler çıkarmıyor. İnce saç teli gibi detayların da bulanıklaştırılması söz konusu olabilir, ancak genel olarak portre çekimleri beğendiğimizi söyleyebiliriz.

Video tarafında ise Huawei P40 lite’ın 1080p Full HD video kaydı yapabildiğini görüyoruz. 720p HD formatında kayıt yaparken güzelleştirme aracını da kullanabilirsiniz. Eğer portre video çekimleri yapacaksanız bu formatı tercih edebilirsiniz. Video performansı konusunda P40 lite kendi sınıfının ortalamalarında geziniyor. Çok yüksek seviyede bir video performansı sergilemiyor, ancak günlük hayatta ihtiyaç duyduğunuz anlarda video çekimi için hazır şekilde bekleyecektir. Çekilen videolarda el titremelerinin etkisi görülse de, görüntüler anlaşılır seviyede. Rüzgarlı havalardaki çekimlerde uğultu etkisi dikkate değer, ancak ses kalitesinin tatmin edici olduğunu da gözlemliyoruz. Ön taraftaki selfie kamerasıyla da 1080p Full HD video kaydı yapabilirsiniz.

Huawei P40 lite inceleme: Sonuç

Huawei’nin amiral gemisi telefonlarının “lite” versiyonları epey ilgi görür. P serisi içindeki “lite” telefonları dikkate alırsak, Huawei P40 lite ile birkaç basamak yukarı çıkıldığını söyleyebiliriz. Öncelikle tasarımıyla P40 lite göze daha hoş geliyor. Daha kalın ve ağır olmasına rağmen ergonomik olduğunu da söyleyebiliriz. Büyük ekran isteyenleri de P40 lite tatmin edecektir. 7nm tabanlı Kirin 810, orta segment telefon için iyi bir performans sergiliyor. Pil performansı da etkileyici. Hızlı şarjın da gücüyle Huawei P40 lite sahipleri yarı yolda kalmayacaktır.

Huawei’nin P40 lite’da öne çıkardığı noktalardan bir tanesi kamera özellikleri. Belki video çekimi konusunda P40 lite ortalamanın üstüne çıkmıyor olabilir, ancak fotoğraf çekimi konusunda Huawei’nin iddiasını boşa çıkarmadığını söyleyebiliriz. Farklı koşullarda çekilen fotoğraflar P40 lite sahiplerini memnun edecektir.

Tabii ki, Huawei P40 lite satın almayı düşünenlerin ikna olması gereken en önemli nokta yazılım. P40 lite’ı kullandığımız süre boyuncaki deneyimlerimize göre, Google Play Store olmadan da idare edebileceğinizi söyleyebiliriz. Popüler uygulamaları indirmenin zahmetsiz yolu mevcut. Aynısı popüler oyunlar için de geçerli. Zaten yapmanız gerekenleri Yazılım bölümünde özetledik.

Huawei P40 lite inceleme yazısının bitiminde, bu telefonun Google uygulamaları ve servislerinden yoksun olsa bile çekici bir orta segment telefonu olmayı başardığını söyleyebiliriz.