Huawei P30 lite
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
A80Teknoblog koduyla 2000 TL üzerindeki alışverişlerinizde
80 TL indirim
Huawei’nin amiral gemisi telefonlarının özellikler bakımından biraz kırpılmış hâlleri olan “lite” versiyonları Türkiye’de her zaman ilgi görüyor. Benzer bir ilginin Huawei P30 lite için de bulunduğunu görüyoruz. Ancak ilginçtir ki, Huawei bu yılın mart ayında Paris’te düzenlediği Huawei P30 serisi lansmanında P30 lite’ı pek fazla öne çıkarmadı. Bu durum serinin Türkiye’de satışa çıkışında da geçerliydi. Anlaşılan şirket en az Huawei P30 Pro kadar güçlü, ancak ondan daha uygun fiyatlı olan Huawei P30’un arada kaynamasını istemedi. Huawei P30 lite ise birkaç hafta sonra, mayıs ayının sonlarına doğru satışa çıktı. Bir süredir P30 serisinin en ucuz fiyatlı giriş seviyesi modelini deneyimliyoruz. Huawei P30 lite inceleme yazısında elde ettiğimiz izlenimler ve yorumlar yer alıyor.
Huawei P30 lite inceleme: Tasarım
Huawei P30 lite, genel tasarım anlamında P30 serisinin diğer üyelerini yakalıyor. Tıpkı onlarda olduğu gibi, alt ve üst kenarlar düzleştirilmiş. Yuvarlatılmış köşeleri ve damla çentikli ekranıyla da serinin diğer üyeleriyle uyum gösteriyor. Telefonun gövdesi plastikten yapılmış olsa da, görünüş ve verdiği his itibarıyla çok aşağı seviyede sayılmaz. Belki bir P30 veya P30 Pro’nun verdiği hissi yakalayamıyor, ancak değerli bir telefon kullanıyormuş hissini vermeyi başarıyor.
P30 lite, 7.4 mm kalınlığındaki gövdesiyle P30 serisinin en ince modeli olma özelliğini taşıyor. Ancak 6.15 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip olan ekranı onu P30’dan biraz daha büyük hâle getiriyor. Ne var ki, ince ekran çerçevesi ve profili sayesinde P30 lite’ı çoğu zaman tek elle kullanmak fazla zahmetli olmuyor. Plastikten yapılmış olmasının bir katkısı da hafifliği oluyor. Telefonun 159 gr. ağırlığı var. Günümüzün akıllı telefonlarının ortalamasına göre hafif kalıyor. Bu durum P30 lite’ı kullanmayı çok daha keyifli hâle getiriyor.
Huawei P30 lite’ın alt kenarında 3.5mm kulaklık jakı var. Bu özelliğiyle daha pahalı olan kardeşlerinden ayrılıyor. USB-C portu, mikrofon ve hoparlör de alt kenarda gördüğümüz diğer bileşenler arasında. Hoparlörün ses çıkışı akıllı telefon ortalamalarında geziniyor. YouTube videolarını izlerken veya kısa süreli müzik dinlemeleri için yeterli oluyor. 3.5mm jakının olması istenilen kulaklığın kullanılması noktasında özgürlük veriyor. Üst kenarda nanoSIM ve microSD kart tepsisini görüyoruz. Evet, bu telefonda diğerlerinde yer alan Huawei tasarımı NM kartın yerine microSD kart yuvası var. Ayrıca ikinci bir mikrofon da bu tepsinin yanında yer alıyor.
Sol kenar temiz bırakılırken, sağ kenarda ses ve güç tuşları var. Bunların yerleştirildiği konumlar isabetli şekilde ayarlanmış. Telefonu doğal biçimde tutarken tuşlara erişmek zahmetli olmuyor. Tuşlar çok sert değil, derin de sayılmaz. Ancak tek elle kullanırken bile rahatlıkla kullanılabiliyor.
Ön tarafta 6.15 inç ekran büyük bir alan kaplıyor. Yüzde 84.2’lik ekran-gövde oranı az sayılmaz. Ekranın üst kısmında selfie kameranın yerleştirildiği damla çentik var. Kameranın hemen üstünde de ahize hoparlörünü görüyoruz. Ekranın alt kenarı diğer kenarlara göre biraz daha kalın bırakılmış.
Arka tarafa baktığımızda, Huawei’nin ilk kez P20 serisiyle birlikte kullandığı gradyan renk tasarımını görüyoruz. Telefonun mavi, siyah ve beyaz olmak üzere üç farklı renk seçeneği var. Bunlar içinde en göz alıcı ve eğlenceli görüneni, elimizde de bulunan mavi model. Mavinin tonlarındaki geçiş oldukça etkileyici görünüyor. Bunun dışında üç adet kamera telefonu dik tutarak baktığımızda, düşey eksende konumlandırılmış. Kamera kümesi dışa doğru hafif çıkıntı yapıyor. Bunun hemen altında da flaş bulunuyor. Diğer P30 serisi modellerinde olduğu gibi, Huawei logosu ve diğer yazılar telefonun yatay tutuşuna göre yerleştirilmiş. Böylelikle bir fotoğraf makinesi kullanılıyormuş görüntüsü oluşturuluyor.
Huawei P30 ve P30 Pro modellerinde parmak izi okuyucusu ekrana yerleştirilmiş. Ancak P30 lite modelinde parmak izi okuyucusu arkada yer alıyor. Geleneksel yapıdaki bu parmak izi okuyucusu yeteri kadar hızlı, kilit ekranını hızlıca aşmayı sağlıyor. Bu arada yüz tanıma da mevcut. Parmak izini zahmetli bulanlar, biraz daha düşük seviyede güvenlik sunsa da, yüz tanımadan yararlanabilirler.
Huawei P30 lite inceleme: Donanım ve Performans
Huawei P30 lite’ın 6.15 inç ekranı 1080 x 2312 piksel çözünürlüğe sahip. Full HD+ çözünürlüklü ekran bu açıdan P30 ve P30 Pro’nun çizgisinden uzaklaşmıyor. 412 ppi piksel yoğunluğu da yeterli keskinliği ve netliği sağlamayı başarıyor. Bu arada ekranın üst kısmında bulunan damla çentik sayesinde tam ekrana yakın bir görsel deneyim yakalanıyor. Yani, YouTube videolarını ekrana yaydığınızda çentik görüntüden çok azını götürüyor. Aynı durum oyunlar için de geçerli. Netflix veya bazı oyunlar ise çentiğin bittiği alanı sınır kabul ederek çentik etrafına kesinlikle bulaşmıyor. Bu arada çentiğin görüntüsü rahatsız ediyorsa, ekran ayarları içinden bunu devre dışı bırakabilirsiniz.
P30 lite’ın ekranı P30 serisinin diğer üyelerinden farklı olarak IPS LCD teknolojisine sahip. Siyah renk derinliği, renk canlılığı ve parlaklık gibi değerler bakımından onlardan geride olsa da, ekranın aynı segment içindeki diğer telefonların ekranlarıyla karşılaştırıldığında iyi bir yerde olduğunu söyleyebiliriz. Ekranın renk sıcaklığı biraz daha soğuk tarafa kayıyor. Ancak göz sağlığını koruyan mavi ışık filtresi de mevcut durumda.
İçerideki bileşenlere baktığımızda, çoğu orta segment Huawei ve Honor Android telefonunda gördüğümüz Kirin 710 yonga set ile karşılaşıyoruz. 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza var. microSD kart yuvası sayesinde depolama alanını artırabilirsiniz. Ne var ki, 128 GB çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır.
Huawei P30 lite’ın orta seviyedeki donanımı günlük işler için yeterli derecede. Telefonun kullanıcı arayüzündeki geçiş akıcı. Kameranın kullanımı, internette gezinme, popüler sosyal ağ uygulamalarının veya diğer uygulamaların kullanımı konusunda bir sıkıntı yok.
Daha önce deneyimlediğimiz orta segment telefonların aksine, çoklu görev performansı da daha iyi seviyede. Örneğin, Teknoblog Instagram hesabı için günlük hikâyeler oluştururken, Chrome ile Instagram uygulamaları arasında gidiş gelişlerde uygulamaların baştan başlaması gibi bir durumla karşılaşmadık. Ara sıra takılmalarla karşılaşsak da, bunlar deneyimi olumsuz yönde etkileyecek seviyede değil. Eğer telefondan daha iyi performans istiyorsanız, Pil ayarları içinde yer alan Performans modunu açmanızı tavsiye ederiz. Bunu yaptığınızda telefonun performansı dikkate değer oranda artacaktır. Tabii ki, pil ömrü biraz daha aşağıya inecektir.
Oyun konusunda da Huawei P30 lite kullanıcıları tatmin edecek seviyeye çıkıyor. Belki PUBG veya benzeri oyunlarda en yüksek grafik kalitesine ve akıcılığa ulaşamayabilirsiniz, ancak genel olarak düzgün bir oyun deneyimi sizi bekliyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi, oyun oynamaya başlamadan önce Performans modunu açmanız yararınıza olacaktır.
Benchmark testlerinde de Performans modunun açık veya kapalı olmamasının etkisi sonuçlara yansıyor. Performans modu açık olduğunda telefonun performansı orta segment telefonlardaki çizgiye ulaşıyor. Ancak standart olarak açık gelen güç modu etkin durumdayken, hem GeekBench 4 hem de AnTuTu benchmark sonuçları daha düşük seviyede kalıyor.
Huawei P30 lite’ın pil kapasitesi 3340 mAh. Bunun günümüzün akıllı telefonları için ortalamalarda bir değer olduğunu söyleyebiliriz. Ekran boyutu ve işlemcisi dikkate alındığında da yeterli bir pil gibi görünüyor. Huawei’nin akıllı telefonlarında çeşitli optimizasyon araçları sunuluyor. Bunlarla arka plan işlemleri kısıtlanabiliyor, gereksiz bağlantı özellikleri kapatılabiliyor. Aynı zamanda pil tüketimi fazla olan uygulamalar konusunda uyarılarda bulunuluyor. Yukarıda bahsettiğimiz farklı performans modları da buna dahil.
Sonuç olarak Huawei P30 lite, normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla çıkaran, hatta bir günü aşan bir performans çiziyor. 90 dakika boyunca, tam ekran parlaklığında bir video izlemek yüzde 18 civarında pil tüketimine neden oluyor. Bunun da makul olduğunu söyleyebiliriz. Hızlı şarj desteği var, ancak P30 veya P30 Pro’da gördüğümüz kadar hızlı değil. Kutudan 18W’lık bir şarj adaptörü çıkıyor. Bir buçuk saati biraz aşan sürede telefonun tamamı şarj edilebiliyor. Yarım saatte de yüzde 40’a yakın bir doluluğa ulaşabiliyor.
Huawei P30 lite inceleme: Yazılım
Huawei P30 lite’a Android 9 Pie yüklü olarak geliyor. Bunun üzerinde de Huawei’nin EMUI 9 kullanıcı arayüzü var. Şu sıralar Huawei’nin ABD Ticaret Bakanlığı tarafından “kara liste”ye alınması ve bunun sonucu olarak Google’ın Çinli şirketin Android lisansını askıya alması epey konuşuluyor. Bu durum Huawei’nin Android telefonlarının geleceğini biraz belirsiz hâle getirmiş gibi görünüyor. Ancak hem Huawei hem de Google’dan gelen açıklamalar Huawei P30 lite için sıkıntı yaratan bir durumun olmadığını gösteriyor. Huawei P30 lite, Android Q ve EMUI 10 güncellemesini alacak cihazlar arasında yer alıyor.
Huawei’nin EMUI kullanıcı arayüzünün seveni de var, sevmeyeni de var. Ancak düzenli ve kullanışlı bir kullanıcı arayüzü olduğunu düşünüyoruz. Göz alıcı duvar kağıtları, kilit ekranında sunulan araçlar, renkli uygulama simgeleri ve kullanışlı uygulamalar mevcut. Ayrıca Hızlı ayarlar panelinde sunulan seçenekler konusunda da Huawei her zaman olduğu gibi cömert davranıyor. Tabii ki, Huawei tüm bunları sunarken fazla aşırıya kaçmıyor. Elimizden epey fazla sayıda Huawei telefonu geçti ve bunları kullanırken Google’ın saf Android kullanıcı arayüzünü hiçbir zaman aramadığımızı söylesek yanlış olmayacaktır.
Bu arada Huawei P30 ve P30 Pro’da EMUI 9.1 çalışırken, P30 lite’da EMUI 9 var. Ne var ki, bunun görsellik ve işlevsellik açısından çok büyük bir fark oluşturduğu söylenemez. Ancak P30 lite’ın kullanıcı arayüzünü bir TV veya monitöre yansıtınca masaüstü görünümüne geçiş özelliği bu telefonda bulunmuyor.
Huawei P30 lite’da uygulama menüsü veya navigasyon çubuğunu kullanma konusunda da karar size kalıyor. Eğer isterseniz, EMUI klasiği olacak şekilde tüm uygulama ikonları ve bileşenlerin bir arada yer aldığı Ana ekran gösterimini tercih edebilirsiniz. Ya da klasik Android uygulama menüsünü kullanabilirsiniz. Android’in klasik sanal navigasyon kontrollerinin yerine dokunmatik navigasyon hareketlerini de kullanma imkanınız bulunuyor.
Huawei P30 lite inceleme: Kamera
Bugünlerde orta segment telefonlarda bile 48 megapiksel çözünürlüklü kameraları görüyoruz. Huawei P30 lite da arkasında barındırdığı üç kameradan bir tanesiyle modaya uyuyor. Ana kamera 48 megapiksel çözünürlük ve f/1.8 diyafram değerlerine sahip. 8 megapiksel, f/2.4 ultra geniş açılı kamera ve 2 megapiksel, f/2.4 derinlik algılamalı kamera ona eşlik ediyor.
Huawei P30 lite’ın ana kamerası P30 ve P30 Pro’nunkilerden daha yüksek çözünürlükte olsa da, P30 Pro’daki optik görüntü sabitleme yok. Ayrıca sensör boyutu veya diyafram açıklığı gibi değerler bakımından da onlardan geride bulunuyor. Aynı zamanda 4K video desteği yok.
Yine de, ana kameranın çektiği fotoğrafların kalitesi genel olarak başarılı. Fotoğraflar varsayılan olarak 48 megapiksel yerine 12 megapiksel çözünürlükte çekiliyor. Piksel birleştirme yöntemi uygulanıyor, yani birden fazla piksel birleştirilerek, daha düşük çözünürlükte, ancak daha aydınlık, canlı ve düşük gürültülü fotoğraflar üretiliyor. Yapay zekâ modu da mevcut. Böylelikle sahneye göre renk ve parlaklık ayarları otomatik olarak yapılıyor.
Işık şiddetinin yeterli olduğu dış ortamlarda veya iç ortamlarda çekilen fotoğraflar başarılı. Gece manzara çekimlerinde de genel olarak düşük gürültülü sonuçların elde edildiğini görüyoruz. Hafif hareket bulanıklığı hissedilse de, durum fena sayılmaz. Gece çekimlerinde Gece modunu tercih edebilirsiniz ki, bunun sonuçları da oldukça etkileyici. HDR modu da iyi şekilde çalışıyor. Özellikle gölge ve fazla aydınlık alanların bir arada bulunduğu sahnelerde HDR iyi bir denge yakalıyor. Ancak bunu elle açmanız gerekiyor. Keşke otomatik HDR özelliği bulunsaydı.
Arkada bulunan derinlik algılamalı kamera sayesinde portre çekimlerde arka plan ile ön plandaki süjenin ayrılması biraz daha düzgün biçimde yapılıyor. Makro çekimlerde de sonuç fena sayılmaz. Ancak merkezdeki süjenin net biçimde çıkmasını istiyorsanız, çok fazla yaklaşmamanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde netlik biraz daha kenarlara doğru kayacaktır. Ultra geniş açılı kameranın performansı da iyi seviyede. Üstelik düşük ışıkta bile işini iyi şekilde yapıyor.
Önde yer alan selfie kamerası 32 megapiksel çözünürlüğe sahip. Çekilen fotoğraflarda yüksek kontrast ve fazla detay dikkat çekiyor. Güzellik modlarıyla çekimleri farklılaştırabilirsiniz. Bunun yanı sıra selfie fotoğraflara çeşitli efektleri eklemeniz de imkan dahilinde bulunuyor.
Video tarafında ise 4K video kaydının eksik olduğunu yukarıda belirtmiştik. Orta segment telefonlarda da 4K video çekim yeteneğini yavaş yavaş görüyoruz. Bu açıdan bir hayal kırıklığı oluşabilir. Ne var ki, 1080p çözünürlük hâlâ yaygın ve geçerli format. Bu nedenle 4K video çekiminin olmaması tüketiciler için fazla sorun teşkil etmeyecektir.
Huawei P30 lite inceleme: Sonuç
Fiyatı 3000 TL’nin biraz üstünde olan Huawei P30 lite, kendi segmenti içinde tasarımı, ekranı ve kamera özellikleriyle öne çıkmayı başarıyor. Telefonun esnek ve kullanışlı bir kamera sistemi var. Aynı zamanda ekranı da büyük olmanın yanı sıra düzgün bir görsel deneyim vadediyor. Temel akıllı telefon işlevlerini rahatlıkla yerine getirirken, hızlı şarj, geniş depolama alanı ve kullanışlı kullanıcı arayüzü gibi ek avantajlar da sunuluyor.
Huawei P30 lite, özellikle tasarımı ile beğenimizi kazandı. Telefonu gövdesi plastikten yapılmış olsa da, fazlasıyla sağlam ve dayanıklı. Üstelik bu durum ağırlığa da bir avantaj olarak yansıyor. İnce gövdesi de önemli artılardan. Sonuç olarak bu telefonu rahat ve zahmetsiz biçimde taşımak, kullanmak mümkün hâle geliyor. P30 serisinin diğer üyelerinden aldığı bazı tasarımsal dokunuşlar da telefonu kendi segmenti içinde farklılaştırıyor.
Tabii ki, Huawei’nin Android telefonları üzerindeki belirsizlik P30 lite satın almayı düşüneceklerin kafasında bir soru işareti oluşturuyor. Ancak, Yazılım bölümünde de belirttiğimiz gibi, şu an için bir problem görünmüyor. Telefon güncellemeleri almaya devam ediyor ve Android Q alacak cihazlar arasında da adı geçiyor.
Huawei P30 lite
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
A80Teknoblog koduyla 2000 TL üzerindeki alışverişlerinizde
80 TL indirim