İncelemelerManşetler

Huawei P smart 2019 İncelemesi

huawei p smart 2019 inceleme

Huawei akıllı telefon pazarının son yıllardaki yükselen değerleri arasında yer alıyor. Amiral gemisi telefonlarıyla dikkatleri üzerine toplamayı başaran Çinli üretici, diğer segmentleri de unutmuyor. Amiral gemisi cihazlarının “lite” versiyonlarıyla orta segmentte de dikkat çekici seçenekler sunan şirket, bunların yanında P smart serisiyle de bütçe dostu cihaz portföyünü geniş tutmayı sürdürüyor. Bu serinin en yeni üyesi olan P smart 2019 da 2019’un ilk günlerinde raflardaki yerini aldı. Huawei P smart 2019 inceleme yazımızda şık tasarımı ve başarılı performansıyla dikkat çeken telefona dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Huawei P smart 2019 inceleme: Tasarım

2019 model Huawei P smart, daha ilk bakışta insanların dikkatini rahatlıkla çekmeyi başarıyor. Özellikle Şafak Mavisi olarak adlandırılan renk seçeneğinde telefonun cazibesinin iyice arttığını belirtmek gerekiyor. Uzaktan seramikmiş gibi görünen parlak plastik bir arka panele sahip olan telefonun ön panelinin yüzde 83’lük kısmını 6.21 inçlik ekran kaplıyor.

Telefon ele alınınca uzaktan görülen “üst sınıf” havası biraz azalıyor. Buna ek olarak, parlak arka panelin parmak izlerini biraz fazla gösterdiğini de belirtmek gerekiyor. Buna rağmen, telefonun ince ve hafif kasası elde son derece rahat bir hissiyat sağlıyor. 160 gram ağırlığında ve 8 mm. kalınlığında kasaya sahip olan P smart 2019, kullanıcısını yormuyor. Ancak 19.5:9 görüntü oranına sahip uzun ekranın üst kısımlarına telefon tek elle kullanılırken ulaşmak biraz zor olabiliyor.

Yuvarlatılmış köşelere sahip telefonun sol kenarında herhangi bir tuş, yuva veya giriş bulunmuyor. Sağ kenarda güç ve ses kontrol butonları yer alıyor. Üst kenarda ise ikinci mikrofon ile çift nano SIM kart ve micro SD kart tepsisinin yerleştirildiği yuva bulunuyor. Telefonun alt kenarında ise soldan sağa doğru kulaklık jakı, mikrofon, micro USB girişi ve hoparlör ızgarası bulunuyor. USB-C’nin giderek yaygınlaştığı bir ortamda P smart 2019’da micro USB’yi görmenin biraz üzücü olduğu söylenebilir.

6.21 inçlik ekranın etrafında herhangi bir tuş bulunmuyor. Ekranın üst kısmında ön kameranın yerleştirildiği su damlası şeklinde bir çentik bulunuyor. Bu çentiğin üstünde ise oldukça ince görünen ahize hoparlörü yer alıyor. Ekranın alt çerçevesinde ise LED gösterge ışığı bulunuyor. Bu ışık pek çok telefonda ekranın üst çerçevesinde olsa da, tasarım kaynaklı kısıtlamalar nedeniyle P smart 2019’da aşağıya alınmışa benziyor.

Huawei P smart 2019’un arka panelinin sol üst köşesinde ise dikey olarak yerleştirilmiş çift lensli kamera modülü bulunuyor. Bu modülün hemen altında LED flaş yer alıyor. Panelin üst orta kısmında yuvarlak parmak izi tarayıcısı bulunuyor. Sağ alta ise Huawei logosu yerleştirilmiş.

Huawei P smart 2019 inceleme: Ekran

2017’de başlayan uzun ekran trendi, 2018’de pek çok akıllı telefon üreticisi tarafından benimsenmişti. Bu üreticilerden biri olan Huawei, 2019 model P smart’ta 19.5:9 görüntü oranına sahip 6.21 inç büyüklüğünde bir IPS LCD ekrana yer vermiş. Böylelikle telefon büyük ekranına rağmen, enlemesine olarak fazla bir alan kaplamıyor.

Huawei tarafından “FullView” olarak adlandırılan ekran, P Smart 2019’a ince ve uzun bir görünüm kazandırıyor. Ekranın çerçevelerinin inceliğinin korunmuş olması da akıllı telefonun artı hanesine yazılıyor. Alt çerçeve diğerlerine göre biraz daha kalın olsa da, bu büyük bir sorun teşkil etmiyor. Ekranın üstündeki su damlası şeklindeki çentik de göze batmıyor.

Çentik boyut olarak oldukça küçük olduğu için akıllı telefonun arayüzüne de olumsuz bir etki yapmıyor. Ancak buna rağmen çentikten rahatsız olan kullanıcılar, telefonun Ayarlar menüsündeki Ekran sekmesi üzerinden çentiği yazılım yoluyla gizleyebiliyor. Bu gizleme işlemi, çentiğin etrafının karartılmasıyla yapılıyor.

P smart 2019’un ekranı, 2340 x 1080+ Full HD+ çözünürlük sunuyor. Bu panel, NTSC renk gamının yüzde 85’ini kapsıyor. Gerçek kullanımda da, telefon renkleri ilk başta oldukça güzel ve göze hoş gelecek şekilde gösteriyor. Ancak optimum deneyim için bazı ayarlarda değişiklik yapmak gerekiyor. P smart 2019, kutusundan Canlı renk modu aktif biçimde çıkıyor. Ancak kapsamlı ayar seçenekleri sayesinde renklerin canlılık seviyesi manuel olarak aşağıya çekilebiliyor. Buna ek olarak, renk sıcaklığı da kullanıcılar tarafından ayarlanabiliyor.

Ekranın kontrast konusunda biraz sıkıntılı olduğu söylenebilir. Siyahlar kimi zaman koyu gri gibi görünürken, görüntüleme açısında ana eksenin dışına çıkıldığında tonlar biraz daha açılabiliyor. Ekranın görüntüleme açıları çok muhteşem olmasa da, telefon göze paralel tutulduğunda şikayet edilecek pek fazla durum kalmıyor.

Günümüzde pek çok akıllı telefonda bulunan mavi ışık filtresi, P smart 2019’da “göz konforu” ismiyle kullanıcılara sunuluyor. Kullanıcılar bu modu manuel olarak açıp kapatabildikleri gibi, belirli bir saatte devreye girecek şekilde de ayarlayabiliyor.

Huawei P smart 2019 inceleme: Donanım ve Performans

Huawei P smart 2019’un kalbinde Huawei’nin kendi üretimi olan Kirin 710 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 3 GB RAM eşlik ediyor. Dahili depolama alanı konusunda ise kullanıcılara 32 ve 64 GB olmak üzere iki seçenek sunuluyor. Ülkemizde telefonun 64 GB depolama alanına sahip versiyonunun satıldığını ve test merkezimize de bu modelin geldiğini belirtmekte fayda var. Kullanıcılar diledikleri takdirde microSD kart desteğiyle bu alanın üzerine 512 GB daha ekleyebiliyor. Kirin 710 ve 3 GB RAM, akıllı telefondan beklenen günlük görevleri yerine getirme konusunda fazlasıyla yeterli oluyor.

Genel günlük kullanımda nadiren bariz sorunlarla karşılaşılıyor. Ana ekranlar ve uygulamalar arasında dolaşırken oldukça tepkisel olan telefon, çoklu görev konusunda bir sıkıntı yaşatmıyor. Bölünmüş ekran görünümüne geçerken veya Netflix’in Resim içinde Resim desteği gibi arayüz özelliklerini kullanırken bazı karelerin düştüğü görülse de, bunlar gerçek bir soruna dönüşecek kadar uzun sürmüyor.

Huawei P smart 2019’da biyometrik güvenlik çözümü olarak hem parmak izi tarayıcısı hem de yüz tanıma sistemi mevcut. Arka panelin ortasında yer alan parmak izi tarayıcısının işleyişi oldukça hızlı. Tarayıcıya dokunulduğunda telefonun kilidi vakit kaybetmeden açılıyor ve kullanıcılar ana ekrana yönlendiriliyor.

P smart 2019’da parmak izi tarayıcısından arzu edildiği takdirde farklı işlevler için de yararlanılabiliyor. Cihaz sahipleri fotoğraf veya video çekimini başlatmak, gelen aramayı yanıtlamak veya alarmı durdurmak için parmak izi tarayıcısını kullanabiliyor. Kaydırma hareketleri olarak adlandırılan kategoride ise parmak izi tarayıcısı üzerinde kaydırma hareketleri yaparak bildirim paneli görüntülenebiliyor veya fotoğraflar taranabiliyor. Parmak izi tarayıcısında yapılan dokunmatik kontrol hareketleri için özel olarak bir parmak izinin kaydedilmesi gerekmiyor.

Huawei’nin akıllı telefonlarında yüz tanıma özelliği oldukça başarılı şekilde işliyor. P smart 2019’da da bu durum değişmiyor. Ortam çok aydınlık olmasa bile kullanıcının yüzü algılandıktan sonra telefonun kilidi hızlı şekilde açılıyor. Karanlık odalarda da telefon iyi bir açıyla tutulursa yüz ile kilit açma özelliği sorunsuz şekilde çalışıyor. Sistemin kullanıcıyı gözlük taktığında da tanıyabildiğini belirtmek gerekiyor.

P smart 2019, donanımı itibarıyla oyun odaklı bir telefon değil. Ancak bu durum cihazın oyunları çalıştırırken zorlandığı anlamına gelmiyor. Grafik performansı için yüksek kaynaklara ihtiyaç duymayan oyunlar, P smart 2019’da rahatlıkla oynanabiliyor. Huawei’nin optimizasyonları sayesinde 3D oyunlar, P smart 2019’da Kirin 710 işlemci taşıyan bazı diğer telefonlara kıyasla daha sorunsuz şekilde oynanıyor.

Huawei P smart 2019, AnTuTu benchmark testinden 124643 puan alıyor. Bu puan, kendisi gibi Kirin 710 işlemci taşıyan Huawei Mate 20 Lite ve Honor 8X gibi cihazların çok az altında kalıyor. Akıllı telefon Geekbench 4 benchmark testini ise tek çekirdekte 1532 ve çok çekirdekte 5466 puanla tamamlıyor.

Huawei P smart 2019 inceleme: Pil

Huawei P smart 2019’a ihtiyaç duyduğu enerjiyi 3400 mAh kapasiteli pili veriyor. Mütevazı donanım ve büyük pilin birleşimi,  uzun bir kullanım süresini beraberinde getiriyor. P smart 2019, ortalama bir kullanım senaryosunda iki günü tek bir şarjla tamamlayabiliyor.

Ekranın yaklaşık 2 saatten uzun süre boyunca açık olduğu bir senaryoda, P smart 2019 günü yaklaşık yüzde 60 oranında dolu bir pille tamamlayabiliyor. İkinci günde kullanım dozu biraz artırıldığında da telefonun pili günü çıkarmak için yeterli oluyor. Uzun pil ömrünün Huawei’nin telefonun tanıtımında öne çıkardığı noktalardan biri olduğunu düşününce bu performansa pek de şaşırmamak gerekiyor.

huawei p smart 2019 incelemeHuawei P smart 2019 ile görsel bakımdan yoğun oyunlar yaklaşık 30 ila 45 dakika arası oynandığında pilin doluluk oranı yaklaşık yüzde 10 seviyesinde azalıyor. Ekran parlaklığı yüzde 50 seviyesindeyken yaklaşık 30 dakika boyunca YouTube videosu izlendiğinde de aynı oranlarda bir güç kaybı yaşanıyor. Ultra güç koruma modu gibi seçenekler sayesinde pilin doluluk oranı azalsa da, telefonu hatırı sayılır bir süre daha açık tutmak mümkün oluyor.

Hızlı şarj özelliği günümüzde pek çok telefonda mevcut. P smart 2019 ise böyle bir destek sunmuyor. Buna rağmen, 10W şarj çözümü sayesinde yaklaşık 2 saat içinde telefonun neredeyse boş pili tamamen doldurulabiliyor.

Huawei P smart 2019: Yazılım

Uygun fiyatlı akıllı telefonların kutularından en yeni Android sürümüyle çıkmaları her zaman görülen bir durum değil. Ancak Huawei P smart 2019, kullanıcıları en yeni sürüm olan Android 9 Pie ile karşılıyor. Bu işletim sistemini Huawei’nin EMUI kullanıcı arayüzü tamamlıyor.

EMUI kullanıcı arayüzünün gereksiz yüklerinden arındığı ve eskiye kıyasla daha kullanıcı dostu bir deneyim sunduğu rahatlıkla söylenebilir. Buna rağmen, EMUI 9.0.1 ile Android’in saf versiyonu arasında hâlâ çeşitli bariz farklar bulunuyor. P smart 2019’da kullanıcılara ana ekranlardan animasyon tarzlarına kadar pek çok şeyi kişiselleştirme imkanı sunuluyor. Bunlara ek olarak, kullanıcılara katma değer sağlayacak bazı ekstra dokunuşların yapılmış olması da gözden kaçmıyor.

HiTouch bu ekstra dokunuşlar arasında ilk öne çıkan unsur oluyor. P smart 2019 sahipleri, cihazlarını kullanırken beğendikleri bir şeyin fotoğrafının üstüne iki parmaklarını basılı tuttuğunda HiTouch devreye giriyor. Bir tür alışveriş asistanı olan HiTouch, kullanıcılara ilgili ürünün ne olduğunu ve nereden alınabileceğini gösterecek. HiTouch’ın gösterdiği sonuçlar büyük ölçüde aranan ürünle fazlasıyla ilgili oluyor. Özellikle Instagram gibi platformlardan alışveriş fikirleri alanlar için HiTouch’ın oldukça yararlı bir özellik olacağı rahatlıkla söylenebilir.

P Smart 2019’un dikkat çekici yazılım özelliklerinden birisi de Dijital Denge. Android Pie ile birlikte sunulan dijital denge araçlarına kendi yorumunu getiren Huawei, cihaz ve uygulama kullanımına dair istatistikleri gösteriyor ve fazla kullanıldığı düşünülen uygulamalara erişime sınır koyulabiliyor. Dijital Denge içinde sunulan Uyku Vakti özelliği ise belirlenen saat geldiğinde telefonun ekranını griye dönüyor ve kullanıcıların cihazdaki uygulamalara erişimine sınır getiriyor.

Android işletim sistemli akıllı telefonların neredeyse tamamında bulunan Google uygulamaları, Huawei P smart 2019’da da mevcut. Ana ekrandaki Google klasöründe Gmail, Google Haritalar, YouTube, Google Drive gibi uygulamalar yer alıyor. Bunlara ek olarak, Google Chrome’un akıllı telefonun varsayılan internet tarayıcısı olduğunu belirtmekte de fayda var.

Huawei P smart 2019’da kullanıcılara başlangıç ekranı için çekmeceli ve çekmecesiz olmak üzere iki görünüm seçeneği sunuluyor. Standart adını taşıyan çekmecesiz görünümün varsayılan ayar olduğunu belirtmek gerekiyor. Çekmeceli görünüme geçiş yapıldığında varsayılan uygulamalar ve klasörler ana ekranda kalırken, daha sonra indirilen uygulamalar çekmeceye atılıyor.

Huawei P smart 2019’da basit mod adını taşıyan başka bir görünüm seçeneği de mevcut. Bu mod aktif hâle getirildiğinde uygulama simgeleri büyütülüyor ve ana ekran basitleştiriliyor. Bunun özellikle yaşı biraz yüksek kullanıcıların işini kolaylaştıracak bir görünüm olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

EMUI’nin parçalarından biri hâline gelen Parti Modu, Huawei P smart 2019’da da kullanıcıları karşılıyor. Bu mod sayesinde aynı Wi-Fi ağındaki Parti Modu’nu destekleyen telefonlar arasında senkronize şekilde müzik çalmak mümkün oluyor. Buna ek olarak, Temalar ve App Gallery gibi EMUI unsurları da Huawei P smart 2019’da yerini alıyor.

P smart 2019’un ana ekranında yer alan Telefon Yöneticisi uygulaması, adından da anlaşılabileceği üzere, telefonun yönetimini ve korumasını kolaylaştırıyor. Bu uygulama üzerinden telefonun performansı optimize edilebiliyor, veri kullanımı kontrol edilebiliyor, pilden daha yüksek performans alınmasını sağlayacak ayarlar yapılabiliyor. Bu uygulama içindeki Temizlik sekmesi ise telefonun aşırı yüklerinden rahatlıkla kurtulmasına yardımcı oluyor.

Huawei P smart 2019 inceleme: Kamera

Huawei P smart 2019’un arkasında çift lensli bir kamera modülü bulunuyor. Bu modül, 13 megapiksel çözünürlüklü ana sensör ve 2 megapiksellik destekleyici sensörden oluşuyor. İkinci sensörün varlığı sayesinde telefon fotoğraflarda derinlik verisi toplayabiliyor. Huawei’nin yaptığı yazılımsal dokunuşlar da arka kamera modülünü biraz daha yetenekli hâle getiriyor. P smart 2019’un çentiğinde ise 8 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Bu kamera, yüz tanıma özelliğinde de kullanılıyor.

Huawei uzun süredir portföyündeki akıllı telefonların kameralarını yapay zekâ ile destekliyor. P smart 2019 da bu çizgiyi sürdürüyor. Kirin 710 işlemcinin yapay zekâlı sahne tanıma özelliği sayesinde telefonun kamerası 22 farklı kategoriye dağıtılmış 500 ayrı sahneyi tanıyabiliyor.

Yapay zekâ desteğinin fotoğraflara yapacağı etki, senaryodan senaryoya değişiklik gösterebiliyor. Ancak genel olarak yapay zekâyı açık tutmak daha göz alıcı fotoğraflar çekmeyi sağlıyor. P smart 2019’un kamerası doğal ışık altında renk, kontrast ve detay seviyesi bakımından tatmin edici kareler yakalıyor. Kullanıcıların ince detayları görebilmek için pek fazla şey yapmasına gerek kalmıyor.

Yapay zekânın Huawei P smart 2019’un kamerasıyla yapabildikleri sadece daha iyi fotoğraf çekmeye yardım etmekle sınırlı kalmıyor. Bu yetenekler arasında öne çıkan da HiVision isimli özellik oluyor. HiTouch’ın bir uzantısı olan ve HiVision üzerinden erişilebilen özellik, görüntü tanıma gücünden arama ve alışverişin yanı sıra gerçek zamanlı çeviri yapabiliyor ve QR kod okuyabiliyor.

Huawei P smart 2019’un kamerası düşük ışıklı ortamlarda yapay zekânın da yardımıyla gürültünün azaltıldığı kareler yakalayabiliyor. Buna rağmen, kameranın en iyi düşük ışık performansını görmek için gece moduna geçiş yapmak gerekiyor. Gece modunda yapılan çekimler sırasında çekilen nesnenin hareket etmemesinin gerektiğini söylemekte fayda var.

Huawei P smart 2019’un önündeki 8 megapiksel çözünürlüklü kamera, aydınlık ortamlarda oldukça net kareler yakalayabiliyor. Ön kamera ile de bokeh efektli fotoğraflar çekmek mümkün oluyor. Buna ek olarak, telefonun kamerasında oldukça renkli artırılmış gerçeklik filtreleri de mevcut.

Huawei P smart 2019’un arka kamerasıyla 1080p çözünürlüklü videolar kaydedilebiliyor.

Huawei P smart 2019 inceleme: Sonuç

Huawei’nin üst sınıf akıllı telefon deneyiminin önemli parçalarını uygun fiyatlı bir telefona yerleştirme konusunda oldukça başarılı bir performans sergilediği rahatlıkla söylenebilir. Akıllı telefonun şık kasası görenleri ilk bakışta etkilemeyi başarırken, hafifliği de artı hanesine yazılan bir diğer faktör oluyor.

Huawei P smart 2019, kullanıcı deneyimi bakımından Huawei ve Honor’un 2018’de piyasaya çıkardığı telefonlara oldukça yakın bir yerde duruyor. Android 9 Pie’a eşlik eden EMUI kullanıcı arayüzü, telefonu fazla şişirmeden keyifli bir deneyim vadediyor. Huawei’nin telefonda ön yüklü olarak sunduğu araçların da hemen hemen hepsinin işe yarar olduğu söylenebilir.

P smart 2019’un Kirin 710 işlemcisi ve bu işlemciye eşlik eden 3 GB RAM, pek çok zorlu görevin üstesinden rahatlıkla gelebiliyor. Arayüz ve uygulama geçişlerinde sorun yaşamayan telefon, çoklu görev yüklerini rahatlıkla sırtlıyor. Yapay zekâ destekli kamerası da P smart 2019’un cazibesini artıran parçaları arasında yer alıyor.

Bütçesini fazla zorlamadan şık ve üst segment özellikler barındıran bir telefon arayanlar için Huawei P smart 2019 en uygun seçenekler arasında bulunuyor. P smart 2019, modern bir akıllı telefondan beklenen özelliklerin büyük kısmını bünyesinde barındırıyor.