İncelemelerManşetler

Huawei nova 12s İncelemesi: YouTube ve Google uygulamalarını rahatça kullanın!

huawei nova 12s inceleme

Huawei’nin nova serisi, şirketin orta segment telefonlarını barındırıyor. Özellikle son yıllarda, Huawei’nin bu seriyi yeniden canlandırmasıyla birlikte dikkat çekici modelleri görüyoruz. “12” sayısını taşıyan ürünler kısa zaman aralıklarında, art arda gelirken, bu zincirin en son halkası Huawei nova 12s oldu. Büyük boyutlu ve keskin bir ekran, ince ve hafif gövde, yüksek çözünürlüklü kameralar, hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip bu telefon, 22.999 TL’lik fiyat etiketiyle ve Huawei Online Mağaza’ya özel çeşitli avantajlarla satışa çıktı. Üstelik bu telefon şimdi, EMUI 14 sayesinde Google deneyimini daha da gelişmiş bir yolla, pratik biçimde sunuyor. Huawei nova 12s inceleme yazısında ve videosunda, bu yeni akıllı telefon modeliyle ilgili öne çıkan özellikler ve sunduğu deneyim ile ilgili yorumlar yer alıyor.

Huawei nova 12s

  • 60 MP Ultra Geniş Açılı Selfie Kamerası
  • 6.88 mm Ultra İnce Düz Kenarlı Tasarım
  • 50 MP Ultra Görüş Kamerası

Tasarım

Huawei, nova 12s’yi tasarlarken şıklık ve ergonomiyi başarılı bir şekilde harmanlamış. Cam ve plastik birleşimi bir yapıda gelen bu telefon, kullanılan malzemelerin bir sonucu olarak gayet hafif. Sadece 168 gram ağırlığında ve telefonu elinize aldığınızda hafifliği hayran bıraktırıyor. Bu hafiflik incelikle iyi biçimde tamamlanıyor. Sadece 6.88 milimetrelik kalınlıkla bu telefon segmenti içindeki en ince telefonlardan bir tanesi olmayı başarıyor. Bunu yüzde 93.4’lük ekran-gövde oranına ulaşmayı sağlayan ince ekran çerçevesiyle birleştirdiğimizde, büyük ekranına rağmen gayet rahat biçimde taşınan, kullanılan ve sorunsuz biçimde cebe sığan bir cep telefonu ortaya çıkıyor.

huawei nova 12s inceleme

6.7 inç ekranın etrafını ince bir çerçevenin sarması, telefonu daha da hoş gösteriyor. Gerçekten de, ekranın dört bir yanında aynı kalınlığa sahip olan çerçeve sayesinde bu telefon, üst segment akıllı telefonları andıran bir havaya erişiyor. Bunun yanı sıra, üst sınıf bir telefon hissini, kenarları ve arkası plastikten yapılmış olsa bile iyi biçimde veriyor. Arkada, kumlanmış görünüme sahip, pürüzsüz yüzeye sahip bir panel kullanılmış ve bu da telefonun havasını daha da güçlendiriyor. Düz kenarları da rahat tutuşa yardımcı oluyor.

Arka yüzde, Yıldız Halkası olarak adlandırılan ve Huawei’nin nova serilerinin alamet-i farikası olan özel kamera modülünü görüyoruz. Ana kameranın büyük halkaya yerleştirildiği bu düzende toplam üç tane kamera var. Dışa doğru hatırı sayılır bir çıkıntı yaptığı için, telefonu masa gibi düz bir yüzeye koyduğunuzda ve o şekilde kullanmak istediğinizde oynama yapabilir. Kamera modülünün hemen altında ise çift LED flaşı görüyoruz. Diğer Huawei telefonlarında olduğu gibi, burada da yatay tutuşta bir bas-çek kamera havası veren görünüm kazandırılmış.

huawei nova 12s inceleme

Telefonun alt kenarında USB-C portu, hoparlör, mikrofon ve nano SIM kart yuvası bulunuyor. Üst kenarda ise ikinci hoparlör ve mikrofon bulunuyor. Sağ kenarda ses ve güç tuşları, tek elle kullanımda rahatlıkla ulaşılacak bir biçimde yerleştirilmiş. Güç tuşunun üstüne yerleştirilen kırmızı renkli çizgi, onu daha rahat şekilde ayırt etmeye olanak sağlıyor. Bu tuşlar dışa doğru çok çıkıntı yapmıyor ve derinlik de yüksek değil. Yine de, el yordamıyla bulmak ve kullanmak zor değil.

Ekran ve Ses

Huawei nova 12s’nin 6.7 inçlik büyük ekranı 2412 x 1084 piksel gibi yüksek bir çözünürlüğe sahip. Telefonu ilk kurduğunuzda, ekran çözünürlüğü “Akıllı Çözünürlük” olarak ayarlanıyor. Yani ekrandaki içeriğe göre içerik dinamik biçimde değiştiriliyor. Ayarlar ve bunun gibi metnin yoğun olduğu alanlarda genellikle daha düşük çözünürlük seçiliyor. Ayarlar içinde çözünürlüğü tam çözünürlük olarak ayarladığınızda, yazıların biraz daha keskinleştiğini fark edeceksiniz. Videolar, fotoğraflar ve metin için gayet keskin ve okunaklı bir ekran var. OLED teknolojisine sahip olan bu ekran, derin siyahları sayesinde canlı ve gerçekçi renkler sunuyor. P3 renk gamı destekleniyor. Ekran ayarları içinden Renk modu ve sıcaklığını ayarlayabilirsiniz. Normal modda sRGB veya P3’e göre renk modu otomatik olarak belirleniyor. Ancak Canlı ayarı, renkleri daha göz alıcı göstermesi nedeniyle, video izlerken daha tercih edilesi bir ayar oluyor.

huawei nova 12s inceleme

Ekranın yüksek parlaklığı içeride ve dışarıda rahat görüş sağlıyor. Ayrıca ekran HDR desteğine de sahip. Özellikle YouTube’daki HDR videoları hakkını vererek izleyebilirsiniz. 1440Hz yüksek frekanslı PWM karartma ve 120 Hz yüksek yenileme hızı da önemli özellikler arasında yer alıyor. Bu sayede akıcı ve gerçekçi kaydırmalar ve görünüm elde edilirken göz yorgunluğu da azaltılıyor.

nova 12s’nin ekranı, büyük boyutları ve yüksek çözünürlüğü sayesinde her türlü iş için yüksek bir görsel deneyim sağlıyor. Bu ekranda film izlemek de keyifli olacaktır. Çift hoparlörlü ses sistemi de ekranı iyi biçimde tamamlıyor. Ses çıkış şiddeti yüksek, temiz ve berrak bir ses çıkışı var. En yüksek ses seviyesinde patlama yok, çevresel etki hissediliyor. Üstelik yatay tutuşta stereo ses deneyimi de yaşanıyor. Kulaklık jakı yok, en güzeli Bluetooth kulaklık kullanmak olacaktır. Huawei FreeClip veya Huawei FreeBuds serisi kulaklıklar, bir Süper Cihaz olan nova 12s ile hızlı şekilde bağlantı kurmanıza ve istediğiniz zaman hızlıca ses geçişi yapmanıza izin verecektir.

Performans ve Pil

Huawei nova 12s’nin kalbinde Qualcomm Snapdragon 778G 4G işlemci yer alıyor. Sekiz çekirdekli bu işlemci dört adet 2.4 GHz Kryo 670 ve dört adet 1.8 GHz Kryo 670 çekirdek barındırıyor. Adreno 642L GPU da bu işlemcide mevcut. Telefonda 8 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza var. Kartla genişleme imkanının olmadığı bir ortamda 256 GB yüksek bir kapasitenin sunulması memnun edici. Çekeceğiniz fotoğraflar ve videolar ya da dosyalarınız için yeterli alan olacaktır. Üstelik telefonda Huawei Drive hizmeti de entegre edilmiş. Depolama bölümünde sadece yereldeki depolama birimini değil, bulut üzerindeki dosyalarınızı da görebiliyorsunuz. Belli bir ücret karşılığında Huawei’den bulut depolama alanı satın alarak çektiğiniz fotoğrafları ve videoları bulutta yedekleyebilirsiniz.

Huawei nova 12s, günlük ihtiyaçlar için fazlasıyla yeterli bir performans sunuyor. Kullanıcı arayüzünde hızlı şekilde gezinmek mümkün. Çoklu görev performansı iyi, aynı anda 5-6 uygulama arasında, yaptıklarınızı kaybetmeden, kaldığınız yerden geçiş yapabilirsiniz. 8 GB fiziksel RAM’in yanı sıra 3 GB’lık sanal RAM’in varlığı çoklu görev performansını destekliyor. Oyun tarafında da bu telefon iyi performans gösteriyor. Özellikle Subway Surfers gibi, ana akım sürekli koşu ve kaydırma oyunlarında akıcı ve hızlı bir oyun deneyimi yaşayabilirsiniz. Üstelik şimdi, Google Play üzerinden indirdiğiniz oyunlarda da Huawei nova 12s’nin çeşitli oyun çubuğu araçlarını kullanabilirsiniz, istediğiniz zaman Performans modu ile gerekli performans artışını sağlayabilirsiniz. PUBG Mobile gibi üst seviye oyunlarda da yeterli akıcılık ve hızda bir oyun deneyimi sağlanıyor.

GeekBench 6 ile yaptığımız testlerde nova 12s, Snapdragon 778G işlemcili diğer telefonlarla aynı seviyede puanlar elde etmesiyle birlikte, Pil ayarları içindeki Performans modu sayesinde, puanların biraz daha yüksek gelmesini sağladık. Yani, Performans modu gerçekten de ihtiyaç duyulduğunda ek performans sağlıyor.

huawei nova 12s inceleme

Pil tarafına geldiğimizde, bu telefonda 4500 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Bu pil normal yoğunlukta bir kullanımda ortalama 1,5 günlük bir çalışma süresi sunacaktır. Huawei’nin pil optimizasyonu tarafındaki çeşitli araçları ve uygulamaları sayesinde iki günlük bir süreye de ulaşma imkanınız olacaktır. Bu telefonun daha etkileyici tarafı 66W Huawei Super Charge desteğine sahip olması. Huawei, sadece 15 dakikada telefonun pilinin yüzde 60 seviyesine ulaşabileceğini belirtiyor. Kutudan da bunu destekleyen bir güç adaptörü çıkıyor. Bu yüksek şarj performansı için Turbo Şarj modunu etkinleştirmelisiniz. Telefonun USB-C portuna şarj kablosunu bağladıktan sonra ekranda hafifçe bastırıp beklettiğinizde bu mod etkin olacaktır. Gerçekten de sadece iki dakikada yüzde 10’a yakın bir artış gördük ki, bu da Huawei’nin iddiasının boş olmadığını bize gösteriyor.

Turbo Şarj modunu etkinleştirmeseniz bile, Huawei nova 12s’nin hızlı şarj performansı etkiliyor. Bu şekilde yaptığımız bir şarj testinde, sadece 15 dakikada 0’dan yüzde 40’a ulaştık. Yarım saatte ise pilin yüzde 65’i doldu. 50 dakikada ise pilin tamamı dolmuştu. Bu göz alıcı performans, Huawei nova 12s ile prize bağlılığınızın epey az olacağını bize işaret ediyor. Öte yandan Huawei, Pil ayarları içinde pil sağlığını gözeten çeşitli seçenekler de sunuyor. Şarjı belirli bir seviyeye kadar sınırlandırabilir ya da yüzde 80’den sonrasının daha yavaş biçimde dolmasını sağlayarak pilin genel kapasitesinin daha hızlı tükenmesini önleyebilirsiniz.

Yazılım ve Güvenlik

Huawei nova 12s’de EMUI 14 yüklü olarak geliyor. Bu yeni sürümde dikkat çeken en önemli yenilik, başta YouTube olmak üzere Google uygulamaları ve servisleri için daha kolay ve hızlı bir yöntem sunulması oluyor. YouTube, Google Chrome, Google Haritalar gibi uygulamaları telefona kurmak için GBox’ı yüklemenize gerek yok, AppGallery’den bu uygulamaları aratarak hemen yükleyebilir, daha sonra bir ya da daha fazla Google hesabı ile giriş yaparak bu hizmetleri hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Eskiden bu tarz uygulamalar GBox kabuğu içinde çalışırdı, şimdiyse telefona yerel olarak yüklenmiş uygulamalar gibi çalışıyor. Bu durum, daha önce görmediğimiz çeşitli imkanların kapısını aralıyor. Bu arada Google Chrome gibi çeşitli Google uygulamalarını APK üzerinden kurmak mümkündü, ancak Google hesabı eklenemiyordu. Şimdi bu tür uygulamalar, GBox kurulmadan bile düzgün şekilde çalışabiliyor.

huawei nova 12s inceleme

Daha önce GBox içinden çalışan Google uygulamaları veya üçüncü taraf uygulamaların bildirimlerinin düzgün şekilde gösterildiğini biliyoruz. Ancak bu tür uygulamalarda widget desteği yoktu. Yani bu tür uygulamaların widget’larını ana ekrana ekleyemiyorduk. Şimdi durum değişiyor. Google, Google Haritalar, YouTube gibi uygulamaların widget’larını Servis araçları bölümünde yer alan Araçlar sayfası altında görebilir, bunlarla Ana ekranı zenginleştirebilirsiniz. Öte yandan Shazam ve bunun gibi, daha önce GBox üzerinden indirebildiğimiz çeşitli uygulamaları da doğrudan Huawei AppGallery üzerinden indirebiliyoruz. Bu uygulamalarda da bildirim ve widget destekleri eksiksiz olarak sunuluyor.

Huawei AppGallery üzerinden doğrudan indirebileceğiniz YouTube, Google Haritalar, Google Drive, Google Chrome ve Google Drive gibi birçok Google uygulama ve servisi var. Google Meet gibi bazı uygulamaları ise Google Play Store üzerinden, GBox aracılığıyla indirebilirsiniz. Öte yandan Uber, Duolingo ve bunun gibi uygulamaları veya Subway Surfers gibi oyunları da GBox üzerinden kurmanız mümkün. Google Play Store’dan kurulan bu uygulamalar da artık birer doğal uygulama gibi davranıyor, GBox kabuğu içinden çalışmıyor. Bu sayede eğer varsa, bu tür uygulamaların bildirimlerini de Ana ekrana ekleyebiliyorsunuz.

huawei nova 12s inceleme

Bu değişen ve gelişen üçüncü taraf uygulama desteği, popüler Google uygulama ve servislerini, aynı zamanda sık kullanılan uygulama ve oyunları çok daha zahmetsiz biçimde nova 12s’de kullanma imkanı sağlıyor. Bunun dışında AppGallery’den birçok popüler yerli ve yabancı uygulamayı yükleyebilirsiniz. Bankacılık, finans, eğlence, multimedya uygulamaları başta olmak üzere, aklınıza gelen birçok yerli marka ve kuruluşun uygulaması AppGallery’den mevcut. Söz konusu güncellemeler olunca, AppGallery bu noktada başvurabileceğiniz birincil kaynak. Huawei AppGallery’den dağıtılan uygulamaların dışında kalan üçüncü taraf uygulamaların güncellemelerini, bu mağazadaki Güncellemeler bölümünden yapabilirsiniz. Aynı zamanda, Google Play Store’dan yüklediğiniz uygulamaların güncellemesi için bu mağazayı kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak alıştığınız uygulama ve oyun deneyimini Huawei nova 12s’de sürdürebilirsiniz. Bunun dışında göze hoş gelen duvar kağıtları, kullanışlı bir Kontrol Paneli, yeniden düzenlenmiş ve baloncuk biçiminde gruplandırılan bildirimler, büyük biçimde boyutlandırılabilen uygulama klasörleriyle düzenli ve zevkli bir kullanım sunuluyor. 6.7 inçlik büyük ekran, aynı anda iki veya daha fazla uygulamayı kullanmak için de yeterli alanı sağlıyor.

huawei nova 12s inceleme

Huawei nova 12s, yukarıda belirttiğimiz gibi bir Süper Cihaz. Huawei markalı kulaklıkların dışında, MateBook Serisi dizüstü bilgisayarlar, MatePad Serisi tabletler ve diğer Huawei akıllı telefonlarıyla hızlı şekilde bağlanabiliyor. Eğer Huawei markalı bir dizüstü bilgisayar veya tabletiniz varsa ve bunlar aynı Huawei Kimliğine bağlıysa, Kontrol Paneli içinde yer alan Süper Cihaz bölümünde bu cihazları görebilir, tek dokunuşla bağlanabilirsiniz. Çoklu Ekran İş Birliği özelliği sayesinde telefonun ekranını tablet veya dizüstü bilgisayara yansıtabilir, telefonu bu cihazlardan yönetebilirsiniz. Telefondaki fotoğraf, video veya diğer belgeleri sürükle-bırak yöntemiyle diğer cihaza taşıyabilirsiniz. Ayrıca telefondaki dosyaları, Çoklu Cihaz İş Birliği sayesinde bağlı olan MateBook Serisi dizüstü bilgisayarda görebilirsiniz.

Kamera

Huawei nova 12s, kamera özellikleri bakımından nova serisinin genel çizgisini sürdürüyor. Arkada, Yıldız Yörünge Halkası tasarımında bir kamera modülü var. Burada 50 megapiksel, f/1.9 diyafram açıklıklı, faz algılamalı otomatik odak ve lazer otomatik odaklı bir ana kamera; 8 megapiksel, 112 derece görüş açılı, f/2.2 diyafram açıklıklı ultra geniş kamera ve 10 kanallı renk sıcaklığı sensörü var. Önde ise 60 megapiksel, f/2.4 diyafram açıklıklı ve 100 derece görüş açılı Portre kamera bulunuyor.

huawei nova 12s inceleme

Huawei nova 12s’nin kullanışlı bir Kamera uygulaması var. Portre, Fotoğraf, Açıklık, Video gibi sık kullanılan çekim modlarını çekim tuşunun hemen yanında görebilirsiniz. Diğer bölümünde ise Panorama, Hızlandırılmış Çekim, Süper Makro, Pro, Belgeler gibi daha fazla çekim modu yer alıyor. VLOG olarak adlandırılan özel bir mod da Kamera uygulamasının hızlıca erişilebilen modları arasında yer alıyor. nova 12s’nin yüksek çözünürlüklü kameralarını aynı anda kullanarak farklı işler ortaya koyabilirsiniz. Çekim sırasında görüntü biçimini, kameraları değiştirme, yakınlaştırma veya uzaklaştırma yapma da imkan dahilinde bulunuyor.

Huawei nova 12s’nin çektiği fotoğraflar memnun etmeyi başarıyor. Yapay zekâ destekli sahne algılama, özellikle çiçek veya bitki gibi nesnelerin daha etkileyici görünmesini sağlıyor. Çekilen fotoğraflarda detaylar iyi, düşük ışıkta da fotoğraflar parlaklık, renk canlılığı ve renk doğruluğu açısından iyi seviyede bulunuyor. Ayrıca bu tür fotoğraflarda kumlanma veya bulanıklık pek gözlenmiyor. Gece modu ile yapılan manzara çekimleri de parlaklık ve netlik açısından gayet iyi. Makro çekimlerde de nova 12s başarılı olmakla birlikte Süper Makro modunu kullanarak süjeye daha da yakınlaşabilirsiniz. Üstelik bu mod, süjeye yakınlaştığınızda otomatik olarak devreye giriyor. Portre çekimlerde de nova 12s iyi bir grafik sergiliyor.

60 megapiksel ön kamera da esnek kullanım sunuyor. Yüksek görüş açısından iyi şekilde yararlanabilirsiniz. Özellikle grup çekimlerinde bu kamera başarılı. Ayrıca düşük ışıkta ve portre çekimlerde de başarılı sonuçlar sergiliyor. Akıllı Selfie özelliği ise karanlık ortamlarda ekranı otomatik olarak açıyor ve çok karanlıkta bile net ve parlak selfie fotoğraflar çekmenize izin veriyor. Bu özellik gerçekten iyi şekilde çalışıyor ve ortaya koyduğu sonuçlar da memnun edici.

Video tarafında Huawei nova 12s, 4K/30fps video kaydı yapabiliyor. Hem ön hem de arka kamera ile aynı kare hızı ve çözünürlükte çekim yapabilirsiniz. Bunun dışında 1080p/60fps’nin de aralarında olduğu farklı seçenekler var. Videolarda görüntü kalitesi ve durağanlık gayet iyi. Hem ön hem de arka kameralar için bu durum geçerli. Öte yandan ses kayıt kalitesi de başarılı. İnceleme videosunda da görebileceğiniz gibi, dış ortamda bile, sesler ön plana çıkmadan, konuşmacının sesi berrak biçimde yakalanıyor. VLOG modunun da varlığını hesaba kattığımızda, Huawei nova 12s’nin video günlük çekenler için epey kullanışlı bir araç olacağını söyleyebiliriz.

Sonuç

Huawei’nin nova serisi telefonları gerçekten de fiyat, performans ve özellikler arasında iyi bir denge kuruyor. nova 12s’de de bu çizginin sürdürüldüğünü görüyoruz. Özellikle tasarımıyla daha yüksek fiyatlı akıllı telefonları pek aratmıyor. İnceliği ve hafifliği sayesinde zevkli bir kullanım imkanı sunuyor. 6.7 inçlik büyük Full HD ekranı, bir telefonun ekranında bulunmasını isteyeceğiniz birçok özelliği sunarak yüksek bir görsel deneyim ve seyir zevki sağlıyor. Çift hoparlörlü ses sistemi, film izlerken veya oyun oynarken ekranı iyi biçimde destekliyor. Snapdragon 778G 4G işlemci, 8 GB RAM ve 256 GB dahili hafızadan oluşan donanım paketi birçok kullanıcının günlük işlerini, oyun konusunda beklentilerini karşılamak için yeterli. Aynı zamanda fotoğraflar, videolar ve belgeler için de yeterli alanı sunuyor. 4500 mAh kapasiteli pil de normal yoğunlukta kullanımda bir günü aşan bir performansı sağlayacaktır. 66W hızlı şarj desteği ise prize bağımlılığı minimuma indirecektir.

  • huawei nova 12s inceleme
  • huawei nova 12s inceleme
  • huawei nova 12s inceleme
  • huawei nova 12s inceleme
  • huawei nova 12s inceleme
  • huawei nova 12s inceleme
  • huawei nova 12s inceleme
  • huawei nova 12s inceleme
  • huawei nova 12s inceleme

Huawei nova 12s’de yüklü gelen EMUI 14, Huawei’nin kullanıcılara alıştıkları uygulama ve oyun deneyimini sunma konusunda sürekli gelişim gösterdiğini bize açık biçimde gösteriyor. YouTube, Google Haritalar ve bunun gibi Google uygulamalarına ve servislerine daha kolay erişim, GBox’ı daha gelişmiş biçimde kullanma imkanı, Ana ekran widget’larını kullanabilme gibi yeniliklerle nova 12s, sahiplerini daha fazla memnun edecektir. Üstelik Huawei tablet ve dizüstü bilgisayar sahibi olanların bu telefonla yapabileceklerinin sınırı daha da genişliyor.

Kamera tarafında da nova 12s, önde ve arkada sunduğu yüksek çözünürlüklü kameralarla, sadece günlük hayatta değil, özel günlerde de fotoğraf ve video çekim ihtiyaçlarına iyi şekilde yanıt vermeyi başarıyor. Bu telefonla, farklı ortamlarda ve koşullarda çektiğimiz fotoğrafları ve videoları gerçekten fazlasıyla beğendik. Kamera uygulamasını esnekliği ve sunduğu çekim modları da, bu telefonla farklı işler ortaya koymaya yardımcı olacaktır.

nova 12s, hâli hazırda Huawei tableti veya dizüstü bilgisayarı kullanan ya da Huawei markasını ilk tercihine koyanlar için gerçekten uygun bir seçenek olacaktır. Huawei Online Mağaza’da sunulan çeşitli hediyeler ve avantajlar da bu telefonu daha cazip hâle getiriyor.

Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.