Manşetler

Huawei kendi mobil işletim sistemini geliştiriyor

huawei

huaweiHuawei, dünyanın en büyük üçüncü akıllı telefon üreticisi konumunda. Dedikodulara göre, Çinli üretici kendi mobil işletim sistemini geliştiriyor. Halihazırda şirketin telefonlarında Google’ın mobil işletim sistemi Android kullanılıyor. Android’e ise şirketin geliştirdiği EMUI arayüzü eşlik ediyor. The Information’ın haberinde, Google ile ilişkilerin bozulması ihtimaline karşı Huawei’nin kendi işletim sistemi üstünde çalıştığı belirtiliyor.

Şirketin mobil işletim sistemi konusundaki çalışmalarını İskandinavya’da yürüttüğü ve oluşturulan ekipte daha önce Nokia’da görev yapan mühendislerin de bulunduğu belirtiliyor. The Information’ın kaynakları, Çinli şirketin çalışmalarında önemli bir mesafe kaydettiğine dikkat çekiyor.

Alternatif işletim sistemleri üzerinde çalışan tek Android telefon üreticisi Huawei değil. Samsung da Linux tabanlı işletim sistemi Tizen üstünde çalışmalarını sürdürüyor. Ancak Güney Koreli şirket şu an için Tizen’i genellikle “Nesnelerin İnterneti” cihazlarında kullanıyor.

Çinli üreticinin incelemelerde tasarımı ve iOS’e benzerliği nedeniyle sıklıkla eleştirilen EMUI arayüzünü iyileştirmek için de kolları sıvadığı söyleniyor. Geçtiğimiz yıl eski Apple tasarımcısı Abigail Brody’yi işe alan Huawei, tasarımcıyı Android arayüzünü yenilemesi için görevlendirmişti. Yenilenen arayüzün önümüzdeki eylül ayında kullanıcıların karşısına çıkması bekleniyor.

Huawei renk şemasını yeniliyor

The Information’ın haberine göre, kullanıcı arayüzüne uygulama çekmecesi eklenecek. iPhone benzeri ikonlar yenilenecek ve kullanıcılara daha “temiz ve canlı” renklerden oluşan bir renk paleti sunulacak. Arayüzün mevcut renk şemasında kahverengi ve gri tonları ön plana çıkıyor. Abigail Brody’nin yeni renk şemasında mavi ve beyaz tonlarına ağırlık vermesi bekleniyor. Brody’nin bunun için denizanası gibi canlılardan ilham aldığı söyleniyor.

Huawei küresel bir elektronik devi olmayı amaçlasa da, şirket hali hazırda satışlarının önemli kısmını Çin’de gerçekleştiriyor. Henüz ABD pazarına somut biçimde adım atamayan şirket, diğer Batı ülkelerinde de kendisine sağlam bir şöhret edinebilmiş değil. Söz konusu durumda, yazılımsal sıkıntıların da etkili olduğu belirtiliyor.