Birçok tüketici dizüstü bilgisayar ile tablet ikileminde kalır. Her iki seçimin de kendine göre avantajı vardır. Bununla birlikte son yıllarda tabletler; tasarım, yazılım ve aksesuarlar tarafında elde ettikleri kazanımlar sayesinde dizüstü bilgisayarların ciddi birer alternatifi hâline geldi. Üstüne üstlük buna fiyat avantajını da eklediğimizde tabletler, dizüstü bilgisayarların yerine rahatlıkla tercih edilebilir oldu. Huawei’nin Türkiye’de yeni satışa sunduğu yeni ürünlerinden biri olan Huawei MatePad Air, ikilemde kalan tüketicilerin tercihlerini rahatlıkla tabletten yana kullanmalarını sağlayacak birçok özelliği ve yeteneği barındırıyor. Huawei’nin MateBook serisi dizüstü bilgisayarlarında gördüğümüz bazı özellikleri başarıyla alan bu tabletle ilgili deneyimlerimizinden notlar ve yorumlar detaylı Huawei MatePad Air inceleme yazısı ve videosunda yer alıyor.
Huawei MatePad Air inceleme: Tasarım
Huawei MatePad Air, genel tasarım ve görünüş itibarıyla daha önce Huawei’den gördüğümüz çeşitli MatePad serisi tabletleri hatırlatmakla birlikte, ilk kez bu üründe gördüğümüz bazı özellikler var. Onlar da MatePad Air’ı diğerlerinden ayırıyor ve daha özel ve kullanımı zevkli bir tablet hâline getiriyor.
Öncelikle, bu tabletin, adında yer alan “Air” terimini hakkını verecek şekilde ince ve hafif bir tablet olduğunu belirtelim. 6.4 milimetrelik gövde kalınlığıyla ince tabletlerle aynı sınıf içinde yer almayı başarıyor. Yine aynı şekilde, 508 gram ağırlığıyla daha hafif tablet sınıfı içine giriyor. Bu incelik ve hafiflik sayesinde MatePad Air’ı yatay veya dikey pozisyonda, tek elle tutup kullanmak bir hayli kolay. Uzun süreli kullanımlarda da yorgunluk hissi yaratmıyor. M-Pencil ile ekranda bir şeyler yazmak istediğinizde, klasik bir defter-kalem ikilisinin verdiği hissi de vermeyi başarıyor.
Önü ve arkası düz olan tabletin kenarlarına hafif bir eğrilik verilmiş. Bu durum tableti kavramayı biraz daha kolaylaştırırken şıklığını artıran detaylardan biri de oluyor. Tabletin arka yüzüne baktığımızda, Huawei’nin burada yenilikçi bir Frosting süreci kullandığını görüyoruz. Cildi rahatlatan ve aşınmaya karşı dayanıklı yüzey, parıldayan nano ölçekli gümüş iç katman içeriyor. Sonuç olarak Huawei, bu arka yüzeyle ergonomi ve şık görünüm tarafında önemli adımlar atıyor, diğer bir deyişle, bir taşla iki kuş vuruyor. Huawei logosu, önceki tabletlere göre biraz daha büyütülmüş ve belirgin hâle getirilmiş. Sağ üst köşede, tek kameranın yer aldığı kamera modülü de görsel açıdan epey hoş duruyor. Huawei, “kozmik yıldız yüzük” olarak adlandırdığı zarif bir ayrıntıyı kameranın etrafına eklemiş. Bu kamera modülü, sadeliği ve şıklığı bir arada, başarılı biçimde sunuyor.
Önde yer alan 11.5 inçlik ekran 3:2 görüntü oranına sahip. Bu görüntü oranını bir Huawei tabletinde ilk kez görüyoruz. Aslında daha önce de bir tablette gördüğümüzü hatırlamıyoruz. Bu görüntü oranı doğal kağıt hissini sunmakta daha başarılı. Yatayda olduğu kadar dikeyde de tableti rahat kullanmayı sağlıyor. Ekranın etrafını saran ince çerçeve ise, her kenarda aynı kalınlık değerine sahip olması ve cihazın köşeleriyle ekranın köşelerini uyumlu hâle getirmesiyle tabletin daha havalı görünmesine katkıda bulunuyor.
Ön kamera, tabletin uzun kenarına yerleştirilmiş, bu da tabletin esas kullanım yönünün yatay olduğunu gösteriyor. Kameranın konumlandırılmasına göre konuşacak olursak, alt kenarda üç noktalı manyetik bağlantı noktası var. Burası, tabletin kutusundan çıkan klavyeli kılıfın bağlanmasını sağlıyor. Sol kenarda güç düğmesi var. Bu küçük düğme, üstünde yer alan küçük çizgiyle rahat ayırt ediliyor. Yeterli tuş basma derinliği ve çıkıntısıyla da rahatlıkla fark edilip kullanılıyor. Benzer bir durum, üst kenara, güç düğmesine yakın bir noktaya konumlandırılmış ses tuşları için de geçerli. Üstelik bu tuşlar, düşey tutuşta da rahatlıkla kullanılabiliyor. Sağ kenarda USB-C portu var. İkişer tane kısa kenara yerleştirilmiş, toplam dört adet hoparlör de mevcut.
Huawei MatePad Air inceleme: Ekran, Ses ve Kamera
Yukarıda, Huawei MatePad Air’ın 11.5 inç ekrana sahip olduğunu ve bu ekranın da 3:2 görüntü oranına sahip olduğunu belirtmiştik. Daha önce Huawei’nin üretkenlik odaklı dizüstü bilgisayarlarında 3:2 görüntü oranının sıklıkla sunulduğunu görmüştük. Şimdi Huawei, bizim de fazlasıyla beğenimizi kazanan bu formülü ilk kez bir tabletine uyarlıyor. Bunun da çok isabetli bir karar olduğunu en başta söylemeliyiz.
3:2 görüntü oranı sayesinde yatayda veya dikeyde daha fazla sayıda satır elde ediliyor. Bu durum Word gibi uygulamalarda, tek bir bakışta daha fazla sayıda satır görmeyi sağlarken, Lightroom gibi uygulamalarda fotoğrafı daha fazla yakınlaştırarak çalışma imkanı veriyor. DSLR gibi makinelerde çektikleri fotoğrafları tablete aktaranlar da, görüntüleri tabletin ekranına tamamen sığmış biçimde görüntüleme imkanına kavuşurlar. Öte yandan aynı anda iki uygulamayı bölünmüş pencerede kullanırken daha geniş pencereler ve daha verimli bir görünüm elde ediliyor. Sonuç olarak 3:2 görüntü oranı, bu tabletin esas hedeflediği kitlelerden biri olan üretkenlik odaklı işler yapan kişilerin ihtiyaçlarını karşılayacak, onların verimliliklerini artıracaktır.
Görüntü oranı kadar verimlilik artırıcı bir başka unsur da geliştirilmiş renk yönetimi oluyor. P3 renk desteği sayesinde, akıllı telefonlarla veya DSLR makinelerle çekilmiş fotoğrafların MatePad Air’ın gerçek renkleriyle ekranda görüntülenmesi ve üstünde düzenlemeler yapılması mümkün oluyor. Eğer Huawei’nin P60 Pro ve bunun gibi P3 renk gamı destekleyen bir akıllı telefonunuz varsa, Çoklu Ekran İş Birliği yaptığınızda, akıllı telefondaki renk doğruluğunu ve canlılığını MatePad Air’ın ekranında da elde edersiniz.
11.5 inç ekran, ince çerçeveleri ve kenardan kenara yayılan görsel deneyimiyle Huawei FullView Ekran sıfatını sonuna kadar hak ediyor. 2800 x 1840 piksel çözünürlük, 291 ppi piksel yoğunluğuna karşılık geliyor ki, bu da bir tabletin ekrandaki optimum keskinlik seviyesi için belirlenmiş sınırın üstünde. Yani normal uzaklıktan baktığınızda pikselleri görmez, gayet keskin ve net yazılar grafikler görürsünüz. Ekranın 500 nit parlaklık seviyesi, onu birçok dizüstü bilgisayarın ekranından daha parlak hâle getiriyor. Parlak güneş ışığı altında kullanımı da kolaylaştırıyor. Ekranın parlaklığı, ortamdaki ışık şiddetine göre otomatik olarak ayarlanıyor. Bu işlev iyi şekilde çalışıyor. Üstelik YouTube ve Netflix gibi platformlarda HDR içeriklerin tadını çıkarmanızı da sağlıyor.
MatePad Air’ın bir başka eşsiz özelliği de ekranın yenileme hızı. Daha önce tabletlerde 120 Hz yenileme hızı görmüştük, ancak Huawei şimdi daha da ötesine geçerek 144 Hz seviyesine çıkıyor. 144 Hz, 120 Hz ile karşılaştırıldığında, yaklaşık 1,4 milisaniyelik bir farkla, saniyede 24 kez daha fazla yenileme sağlıyor. Bu da donanım düzeyinde daha akıcı bir deneyim sağlar, hareket bulanıklığını daha da azaltır. Bunun farkını özellikle PUBG Mobile gibi aksiyon oyunlarında görmek mümkün oluyor. Ekran ayarları içinde yenileme hızı varsayılan olarak Dinamik seçilmiş. Yani ekrandaki içeriğe göre yenileme hızı değişiyor. Bu da pil ömrü için avantaj demek. Arzu ederseniz, bunu değiştirerek sürekli 144 Hz yenileme hızından yararlanabilirsiniz. Ancak Dinamik ayarda bırakmak en iyisi olacaktır.
MatePad Air’ın bu eşsiz özelliklere sahip ekranı, sadece tablet olarak kullanım sırasında, oyun ve eğlence için fazlasıyla yeterli oluyor. Öte yandan tablette internette gezinmeyi, PDF’leri okumayı fazlasıyla verimli hâle getiriyor. Bir dizüstü bilgisayar gibi, klavyeli kılıf bağlı şekilde kullanıldığında da bilgisayar ekranının verdiği hissi yaşatıyor. Üstelik ekranın geniş görüş açıları, tabletin duruş açısını değiştirseniz bile ekrandan en iyi şekilde yararlanmanıza izin veriyor.
Huawei, bu tableti güçlü bir ses sisteminden de mahrum bırakmamış. Bir önceki bölümde de belirttiğimiz gibi, iki kısa kenara yerleştirilmiş ikişer hoparlörden toplam dört adet hoparlör var. Bunların kısa kenarlara yerleşimi, tablette video izlerken genel olarak tercih edilen yatay tutuşta stereo ses etkisinin iyi biçimde yaşanmasını sağlıyor. Dört hoparlörlü ses sisteminin sunduğu ses çıkış şiddeti ve kalitesi, üst sınıf modellerde gördüğümüz seviyede. Üstelik Huawei’nin Histen 8.0 ses teknolojisi sayesinde bas ve tizlerin dengesi iyi biçimde ayarlanıyor. Çevresel ses etkisi de iyi, bir şeyler izlerken sarmalayıcılık iyi seviyede. Sonuç olarak uzun bir filmi MatePad Air’da keyifli biçimde izleyebilirsiniz. Öte yandan müzik dinlemek veya diğer işler için de ses sistemi ihtiyaçlara cevap vermekte fazlasıyla başarılı. Görüntülü görüşmelerde veya video çekimlerinde yapılan ses kayıt kalitesi de gayet iyi.
Kamera tarafına geldiğimizde, arkada yer alan şık görünümlü kamera modülü, 13 megapiksel çözünürlüklü, f/1.8 diyafram açıklıklı tek bir kamera içeriyor. Önde ise 8 megapiksel, f/2.0 kamera var. Tablette kameralar fazla kullanılmaz, özellikle de arka kamera. Ancak bu kamera, belge tarama ve bunun gibi işler için gayet iyi bir kalite sunuyor. Öte yandan Gece modu performansını da beğendik. Ön kamera da düşük ışıkta iyi işler çıkarıyor, net ve parlaklığı iyi fotoğraflar çekiyor. Arka kamera ile 4K video kaydı yapılabilirken öndeki kamera da 1080p video desteğine sahip. Bu desteğin varlığı, görüntülü görüşmelerde daha yüksek bir görüntü kalitesini sağlıyor. Sonuç olarak, iyi bir mikrofon ve ses sistemi, ayrıca yeterli kameralar sayesinde Huawei MatePad Air, görüntülü görüşmeler veya online toplantılar için fazlasıyla kullanışlı bir araç oluyor.
Bu arada ses tarafında Huawei MatePad Air’ın aynı anda iki kulaklığa çıkış verebildiğini belirtelim. Bluetooth 5.2 desteğine sahip olan bu tablet, bir arkadaşınızla ya da dostunuzla sessiz bir ortamda film veya müzik keyfini birlikte yaşamanıza izin veriyor. Üstelik bu ikili kulaklık desteğinden yararlanmak için yapmanız gerekenler basit. Kontrol paneli içinden birkaç saniyede kullanıma hazır hâle geliyor.
Huawei MatePad Air inceleme: Performans ve Pil
Performans tarafında da Huawei MatePad Air, fiyatına göre gayet iyi bir noktada bulunuyor. Bu tablette Qualcomm Snapdragon 888 4G işlemci var. 5nm tabanlı bu işlemci Adreno 660 GPU’ya da ev sahipliği yapıyor. İki yıl öncesinin amiral gemisi akıllı telefonlarında gördüğümüz, son olarak geçen yıl Türkiye’de satışta olan Huawei P50 Pro’da da gördüğümüz bu işlemci, tabletin her türlü işi akıcı ve hızlı biçimde yapmasını sağlıyor. Oyun konusunda da iyi, üst seviyedeki oyunları da rahatlıkla oynamaya izin veriyor.
Huawei, tabletin daha yüksek performans sunması için ısının dağıtılması konusunda da birtakım yapısal düzenlemeler yapmış. Dört katmanlı, üç boyutlu ısı dağıtma mimarisi, yüksek ısı iletkenliğine sahip grafit ve yüksek ısı iletkenliğine sahip orta çerçeve, ısının verimli biçimde dışarı verilmesini sağlıyor. Arka kapakta ise 30 bin milimetrekareden daha büyük bir alanı kaplayan grafit ısı dağılım tabakası var. Bu sayede, tabletin yoğun kullanımında, ısıyı daha az hissediyorsunuz. Üst kısımda, işlemcinin bulunduğu bölümde sıcaklık biraz daha fazla olsa da, ellerinizle kavradığınız bölümlerde bunun etkisi daha az oluyor.
Depolama tarafında, tabletin 128 GB dahili hafızası var. 8 GB RAM de buna eşlik ediyor. Bu tabletle çok fazla fotoğraf ve video çekmeyeceğinizi göz önünde bulundurursak, 128 GB dahili hafızanın fazlasıyla yeterli olacağını söyleyebiliriz. Fiziksel genişleme sağlayacak bir microSD veya NM kart yuvası yok. Ancak Huawei Cloud servisinden yararlanarak daha fazla alan elde edebilirsiniz. Üstelik, bulutta senkronize edeceğiniz dosyalara başka bilgisayarlardan veya web üzerinden ulaşma imkanınız da bulunuyor.
Pil tarafına geldiğimizde ise, MatePad Air’da 8300 mAh kapasiteli pil var. Bu pil, iki günde bir şarj için yeterli bir performansı sağlıyor. Dizüstü bilgisayar olarak, günlük işlerinizde daha sık kullanmanız durumunda ise bir günü rahatlıkla çıkaracaktır. Tabletin 40W hızlı şarj desteği var ve kutudan da bunu destekleyen bir Huawei SuperCharge güç adaptörü çıkıyor. Hızlı şarj performansı, sadece kısa bir süre şarj ile birkaç saatlik çalışma imkanını sağlıyor. Bu arada, 10W ters kablolu şarj özelliği de var. Bu durum MatePad Air’ı, ihtiyaç duyduğunuzda akıllı telefonunuzu veya diğer aksesuarlarınızı şarj etmeyi sağlayacak bir powerbank’e dönüştürüyor.
Huawei MatePad Air inceleme: Yazılım
Huawei MatePad Air’da HarmonyOS 3.1 yüklü olarak geliyor. Daha önce incelediğimiz MatePad Pro 12.6, MatePad SE ve bunun gibi Huawei tabletleri sayesinde, HarmonyOS’in tabletlerde nasıl farklı ve verimli bir kullanıcı deneyimi sunduğunu biliyoruz. Aynı deneyimi MatePad Air’da da elde etmek mümkün. Üstelik, bir sonraki bölümde değineceğimiz aksesuarlar sayesinde, deneyimi dizüstü bilgisayar seviyesine taşımak mümkün. Tabii ki, bu noktada HarmonyOS 3.1’in sunduğu esneklikler ve avantajlar da önemli rol oynuyor.
Öncelikle, Huawei MatePad Air’ın Ana ekranı, geniş özelleştirme araçları sayesinde ihtiyaçlara en iyi şekilde cevap verebiliyor. Boyutları değiştirilebilir veya büyütülebilir uygulama klasörleri altında uygulamalarınızı gruplandırabilirsiniz. Servis araçları ise, en sık yerine getirdiğiniz işlemleri uygulamayı açmadan yerine getirmeyi sağlıyor. Örneğin, sık kullandığınız dosyalara ana ekrandan erişebilir veya sık iletişim kurduğunuz kişileri anında arayabilirsiniz. Favori parçalarınızı dinlemek için Müzik uygulamasını açıp içinde dolaşmanıza da gerek kalmayacaktır. Öte yandan Servis araçları kombinasyonları oluşturarak ana ekranı daha verimli biçimde değerlendirebilirsiniz. Alt kenarda yer alan hızlı erişim çubuğu ise, biraz daha masaüstü deneyimi veriyor ve sık kullandığınız uygulamalara veya açık olan en son uygulamalara hızlıca erişme, bunlar arasında hızlı biçimde geçiş yapma imkanı veriyor.
3:2 görüntü oranlı ekranın aynı anda iki uygulamayı yan yana açma konusunda verimliliği artırdığını söylemiştik. Gezinti çubuğuna hızlı şekilde erişerek iki uygulamayı yan yana açabilir, bunların ekran içindeki konumlarını değiştirebilirsiniz. Ayrıca bunları grup olarak kaydederek daha sonra hızlı biçimde erişebilirsiniz. Öte yandan yüzen uygulama pencereleri olarak daha fazla uygulamayı ekranda açık tutmak mümkün. Super Hub ise, bir uygulamadan kopyaladığınız fotoğraf, metin veya diğer içerikleri başka bir uygulamaya taşırken işleri kolaylaştırıyor. En son hangi içeriği kopyaladığınızı akılda tutmak zorunda kalmadan, bunları Super Hub’a atarak kolayca kopyalama ve yapıştırma işlerini yerine getirebilirsiniz. Uygulama Çoğaltıcı özelliği ise, Petal Search, Sahibinden, BluTV gibi uygulamalarda, yatay kullanım sırasında ekranın daha verimli biçimde kullanılmasını sağlıyor. Bu tür uygulamalarda içerik ekrana genişletilmiyor, düşey yön düzeninde, iki kenarda çubuklar eşliğinde açılıyor. Uygulama içinde yeni bir bölüm açtığınızda, bu bölüm ana pencerenin yanında ikinci bir pencere olarak açılıyor. Bu sayede arama sonuçlarını, ilan sonuçlarını veya izlenecek içerikleri daha rahat biçimde görüp, uygulama içinde de daha rahat geri dönüp farklı yerlere geçiş yapabilirsiniz.
Huawei MatePad Air aynı zamanda bir “Süper Cihaz”. Yani diğer Huawei cihazlarıyla hızlı ve kolay bağlantı kuran, onların verimliliğini ve çalışma kapasitesini genişleten bir cihaz. Eğer Huawei MateBook Serisi dizüstü bilgisayarınız, P60 Pro veya Mate X3 gibi bir akıllı telefonunuz, FreeBuds Pro 2 veya FreeBuds 5 gibi bir kulaklığınız varsa, bunları MatePad Air’a kolayca bağlayabilirsiniz. Aynı Huawei Kimliği altındaki bu cihazlar, birbirine yakın olduğu zaman MatePad Air’ın Kontrol Paneli içindeki Süper Cihaz kutucuğunda görünür hâle gelecektir. Buradan cihazı seçerek hızlı şekilde bağlantı kurabilirsiniz.
Eğer MateBook 16s veya MateBook X Pro 2023 gibi bir Huawei dizüstü bilgisayarı ile kullanırsanız, MateBook Air’ı onun yanında ikinci bir ekrana dönüştürebilirsiniz. İki ekranla çalışmayı sevenler için akıcı ve hızlı bir kullanım sağlanıyor. Kablosuz olarak da iyi çalışıyor. Bunun dışında İş birliği modunu da tercih edebilir, tableti dizüstü bilgisayarın yanında bir yardımcı araç gibi kullanabilirsiniz. Bu kullanım sırasında bilgisayarın klavyesi ve trackpad’ini tableti kontrol etmek için de kullanabilirsiniz. Üstelik şimdi genişletme modu ve iş birliği modunun bir arada kullanılması da imkan dahilinde bulunuyor.
P60 Pro gibi bir akıllı telefonla kullanmak isterseniz, telefonun ekranını ve sesini tablete yansıtabilir, telefonu bir kenara koyarak tablet üzerinde çalışabilirsiniz. Üstelik telefonun ekran kilidini MatePad Air’dan açmanız da mümkün. Çoklu Ekran İş Birliği sayesinde tablet ve telefon arasında fotoğraf, video ve diğer belgeleri hızlı biçimde taşıyabilirsiniz.
Söz konusu uygulamalar olduğunda, Huawei MatePad Air kullanıcılarını alıştıkları araçlardan ve deneyimden yoksun bırakmıyor. Öncelikle Huawei AppGallery, özellikle popüler yerli uygulamalar açısından fazlasıyla zengin. Birçok bankanın uygulamasını buradan indirebilirsiniz. TV+, Exxen, BluTV gibi popüler yerli eğlence platformlarının uygulamaları da burada hazır. PUBG Mobile ve bunun gibi popüler oyunları da AppGallery’den indirebilirsiniz. Bunun dışında; Netflix, Facebook, Prime Video ve bunun gibi, bir tablette kullanmak isteyeceğiniz uygulamaları da AppGallery’den indirebilir, bunların güncellemelerini de başka hiçbir yere gitmeden yapabilirsiniz. Arama motoruna indirmek istediğiniz uygulamanın veya oyunun adını yazın, daha sonra karşınıza çıkan ilk sonuca çıkarak yükleme işlemini başlatın.
Google uygulamaları ve Google Play Store erişimi için de GBox’ı kullanabilirsiniz. Son zamanlarda ön plana çıkan bu alternatif mağazaya P60 Pro ve Mate X3 incelemelerinde değinmiştik. AppGallery’de YouTube aramasını yaptıktan sonra, çıkan ilk sonuca tıklayarak GBox’ı yükleme işlemini başlatabilirsiniz. Gerekli izinleri verdikten ve Google Hesabınız ile giriş yaptıktan sonra, GBox’ın ana sayfasına erişiyorsunuz. Burada YouTube, Google Haritalar, Gmail, Google Meet gibi popüler Google uygulamaları, bunun yanı sıra Zoom, Microsoft Teams gibi popüler üçüncü sınıf uygulamalar var. Bunları, GBox üzerinden Google Play Store’a giderek indirebilir ve Ana ekrandan hemen açarak kullanmaya başlayabilirsiniz. GBox’ın şu anda beta aşamasında olan gelecek sürümüyle Google Play Store’a doğrudan erişim de sunuluyor. Böylelikle daha klasik ve alıştığımız bir deneyim elde edilecektir. GBox sayesinde D-Smart Go uygulamasını tablette sorunsuz biçimde kullanmak mümkün olurken YouTube’da videoyu küçük pencereye alma, arka planda sadece sesi oynatma gibi imkanlardan yararlanabiliyorsunuz. Tabii ki, bunun için Premium abonesi olmalısınız. Netflix’de ise, AppGallery üzerinden indirilen versiyonda etkin olmayan HD veya HDR desteği, GBox üzerinden edinildiği takdirde etkin hâle geliyor. Kısacası GBox, oldukça kullanışlı bir araç ve kullanıcıların Google uygulamalarına ve alıştıkları diğer uygulamalara rahatlıkla erişmelerini sağlıyor.
Huawei MatePad Air’da öne çıkan uygulamalardan bir tanesi de Notlar, diğer bir deyişle Huawei Notes uygulaması. Aslında yerleşik bir Not Defteri uygulaması var, ancak Huawei Notes uygulaması çok daha zengin araçlar ve gerçek anlamda fiziksel bir kağıt veya defter üzerinde not alma hissi yaratıyor. Huawei MatePad Air ile kullanılabilen M-Pencil’dan en iyi verimi almak Huawei Notes ile mümkün oluyor. Üstelik başka bir not alma uygulaması kullanmaya da gerek kalmıyor.
Huawei Notes düzenli arayüzü sayesinde notlarınızı defter veya klasörlerde muhafaza etme imkanı verirken elle yazı yazma veya çizim yapmayı çok rahat hâle getiriyor. Yazılı notlar içinde arama yapma imkanı da işleri kolaylaştırıyor. Notlarınıza fotoğraf veya diğer içerikleri kolaylıkla ekleyebilir, ekran görüntüleriyle zenginleştirebilirsiniz. Ayrıca PDF dosyalarınızı Huawei Notes içinde açarak bunlar üzerinde M-Pencil ile notlar almanız da mümkün. Kement aracı sayesinde rastgele aldığınız notları bir düzene koyabilir, çeşitli fırçalarla en iyi el yazısı deneyimini elde edebilirsiniz.
Güvenlik tarafında Huawei MatePad Air’da ekran kilidini yüz tanıma ile açabilirsiniz. Parmak izi okuyucusu kadar güvenlik seviyesi yüksek olmasa da, kullanıcılara pratiklik ve güvenlik arasında belirli bir dengeyi kurma imkanını veriyor.
Huawei MatePad Air inceleme: Aksesuarlar
Huawei MatePad Air, tek başına eğlence, oyun, görüntülü görüşme gibi işler için fazlasıyla kullanışlıyken, aksesuarlar sayesinde deneyimi veya faydayı daha da öteye taşımak mümkün. Üstelik iyi haber; MatePad Air’ı bir dizüstü bilgisayara dönüştürmek için fazla ek maliyete gerek yok. Çünkü, tabletin ayrılabilir klavyeli kılıfı da tabletle birlikte, herhangi bir ek ücret ödemeden sunuluyor.
MatePad Air ile birlikte paketlenmiş olan klavyeli kılıf iki parçadan oluşuyor. Birinci parçasını manyetik kuvvet yardımıyla MatePad Air’ın arkasına sıkıca tutturuyorsunuz. Bu parçada yer alan ayrılabilir ayak, geniş açısı sayesinde tableti epey geniş bir açıda konumlandırma imkanı sağlıyor. Yere neredeyse yatık hâle getirdiğinizde, M-Pencil yardımıyla rahatlıkla çizim yapabilirsiniz. Daha dar bir açı sayesinde bir şeyler izlerken ya da görüntülü görüşmelerde tableti en rahat edeceğiniz şekilde konumlandırabilirsiniz.
İkinci parça ise klavye parçası. Bu bölüm tablet kapatıldığı zaman ekranı iyi biçimde koruyor. Böylelikle tabletin önü ve arkası korunaklı hâle geliyor. Tabletin altında yer alan üç noktalı bağlantı ucu yardımıyla, klavyeyi herhangi bir işlem gerekmeden tablete bağlayabilirsiniz. Tablet ve klavye arasında bağlantı Bluetooth üzerinden sağlandığı için, daha sonra tableti klavyeden ayırabilir ve dilediğiniz şekilde konumlandırarak rahatlıkla çalışabilirsiniz.
Huawei’nin bize inceleme için gönderdiği klavyede Türkçe karakterler yok. Ancak son kullanıcıya ulaşan ürünlerde bu özel harfler ve karakterler bulunacaktır. Klavye tuşlarının yeterli derinliği ve geniş tuş aralıkları sayesinde rahatlıkla yazı yazmak mümkün oluyor. Uzun metinleri bile yorulmadan yazmak mümkün.
Bu klavyeli kılıfın yanına bir de Bluetooth mouse eklediğinizde, işte eksiksiz bir dizüstü bilgisayar elde ediyorsunuz. Elimizdeki Microsoft Designer Bluetooth Mouse’u Bluetooth ayarları içinden kolaylıkla bağlayabilir ve sonrasında tableti fare ile yönetebilirsiniz. Özellikle web sayfalarında gezinirken, iki uygulamayı yan yana açarken, uygulamalar arasında geçiş yaparken mouse ile çalışmak çok rahat oluyor. Bu ikili, MatePad Air’ı kullanmayı daha da zevkli hâle getiriyor, tableti kullanma isteğiniz artıyor.
MatePad Air da, MatePad Pro gibi M-Pencil ile ekranda sorunsuz ve rahat biçimde yazı yazma ve not alma imkanı sağlıyor. Üstelik, bir önceki bölümde bahsettiğimiz Huawei Notes uygulaması, M-Pencil ile iyi şekilde çalışıyor. Öncelikle M-Pencil’ı MatePad Air’a bağlamak çok kolay. Tabletin üst kenarındaki özel alana kalemi yerleştirmek yeterli, saniyeler içinde bağlantı kuruluyor. Kullanmadığınız durumlarda M-Pencil’ı burada muhafaza edebilir ve pilinin dolu kalmasını sağlayabilirsiniz.
M-Pencil’ın yumuşak ve sağlam ucu kağıt üzerinde kalemle yazma hissini iyi biçimde verirken 2 milisaniyeye düşürülmüş gecikme süresi ve yüzde 30 oranında artan doğruluk, yazdıklarınızı anında ekranda görmenizi sağlıyor. Kalemin yumuşak dokusu ve oluklu yapısı, normal bir kalem gibi rahatlıkla tutmayı sağlıyor. Tabletin ekranının avuç içi temasını reddetme özelliği sayesinde, avuç içinizi ekrana dayayarak destek alabilir ve normal bir deftere yazı yazar gibi notlarınızı alabilirsiniz. Eğer elle not almayı veya çizim yapmayı seven biriyseniz, M-Pencil ve Huawei Notes ikilisi sizi fazlasıyla memnun edecektir.
Huawei MatePad Air inceleme: Sonuç
Tablet ve dizüstü bilgisayar arasında kararsız kalmış olanlar için MatePad Air, onları tablet tarafında ikna edecek birçok özelliği bünyesinde barındırıyor. Öncelikle 3:2 görüntü oranlı ekran, bir dizüstü bilgisayardaki görsel deneyime yakın bir deneyimi elde etmeyi sağlıyor. Güçlü ses sistemi ise de bir bilgisayardakini fazla aratmıyor. Klavyeli kılıf çok kullanışlı, tableti bir dizüstü bilgisayar gibi farklı biçimlerde konumlandırmayı sağlıyor. Mouse ile daha fazla PC deneyimi elde edilebiliyor. HarmonyOS 3.1’in yazılım tarafında sundukları da donanım tarafındaki avantajları iyi biçimde tamamlıyor.
Tek başına bir tablet olarak da MatePad Air fazlasıyla memnun edici. Öncelikle tasarımı ve malzeme kalitesiyle üst sınıf tabletlere meydan okuyor. Hafifliği ve inceliği ergonomik avantajı beraberinde getiriyor. Snapdragon 888 iyi bir performans elde etmeyi sağlarken Wi-Fi 6 desteği de günümüzün popüler ağ teknolojisinden yararlanmayı sağlıyor. Ön ve arka kameraları da bir tablet için gayet iyi. 8300 mAh kapasiteli pil de, normalin üstü kullanımda bile sabahtan akşama kadar tek bir şarjla kullanım imkanı sağlar.
Benzer seviyedeki özelliklere sahip diğer tabletlerle karşılaştırıldığında, 12.999 TL’lik fiyatı gayet iyi. Üstelik klavyeli kılıfın da dahil olması, MatePad Air’ı daha cazip kılıyor. GBox ve AppGallery sayesinde alıştığınız uygulamalara erişebilir, Huawei markalı başka cihazlarınız varsa, MatePad Air ile onları da daha verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Eğer bir tablet satın almayı düşünüyorsanız, üstelik hâlihazırda bir Huawei telefonu veya tableti kullanıyorsanız, MatePad Air dikkate değer bir ürün.