İncelemelerManşetler

Huawei MatePad 11 İncelemesi

Huawei MatePad 11 inceleme yazısında ve videosunda Huawei'nin HarmonyOS ile çalışan ilk tabletiyle ilgili yorumlar yer alıyor.
huawei matepad 11 inceleme

Huawei Ekosistemi içinde HarmonyOS ile birlikte yeni bir dönem başlıyor. Akıllı telefon, dizüstü bilgisayar, tablet, aksesuar gibi cihazlar birbiriyle daha da yakın biçimde çalışacak, paylaşılan ortak deneyimler ve işlevler daha da artacak. Huawei MatePad 11, Türkiye’deki tüketicilerin HarmonyOS ile tanıştıkları ilk Huawei mobil cihazı olma özelliğini taşıyor. Sadece içerik tüketimi için değil, aynı zamanda içerik üretimi için de bir tablet arayanlar için dikkate değer özellikler sunan bu Huawei HarmonyOS tabletini tek başına 4299 TL’ye, ikinci nesil Huawei M-Pencil ekran kalemi ve Huawei MatePad klavyeli manyetik kılıfla birlikte 4999 TL’ye satın alabilirsiniz. Huawei MatePad 11 inceleme yazısında ve videosunda, Huawei’nin yeni tabletiyle geçirdiğimiz birkaç günün sonunda elde ettiğimiz izlenimler ve yorumlar yer alıyor.

Huawei MatePad 11 inceleme: Tasarım

MatePad 11 tasarım açısından geçen yılın üst sınıf Huawei tabletlerinden çok farklı sayılmaz. Yatay kullanım öncelikli olarak göz önünde bulundurulan Huawei logosu ve selfie kamera yerleşimleri dikkat çekiyor. 485 gram ile yaklaşık 11 inç ekranlı bir tablet için makul ağırlığa sahip. Üstelik 7.25 milimetre profil kalınlığıyla da bir tablet için fazlasıyla ince olduğunu söyleyebiliriz.

10.95 inçlik köşeden köşeye uzunluğa sahip olan ekranın etrafını, üst kısıma selfie kamerayı yerleştirmeye yetecek kalınlığa sahip bir çerçeve, her kenardan eşit kalınlıkta sarıyor. Çerçeve çok kalın değil, böylelikle yüzde 86 gibi, yüksek olarak nitelendirebileceğimiz bir ekran gövde oranına ulaşılıyor. Ekranın görüntü oranı 16:10, bu durum tableti dikeyden çok yatayda kullanım için daha elverişli hâle getiriyor. Düşey yönde tutuşta, alıştığımız A4 boyutlu kağıt oranından biraz uzak olsa da, kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz.

MatePad 11’in kenarlarını alümiyum çerçeve sararken, arka yüz de yine aynı malzemeyle kaplı durumda. Kullanılan malzeme seçimi kaliteli ve öndeki camla bütünlük oluşturarak tabletin yeteri kadar sağlam olmasını mümkün kılıyor. Hafif yuvarlatılmış kenarlar tableti iyi biçimde kavramaya yardımcı oluyor. Aynı zamanda tek elle tutuşta tabletin elden kaymasını engelleyecek yeterlilikte sürtünmesi de var. Mat gri renkli tabletin ağır bir havası var, bu da özellikle çalışanlar için tercih nedenlerinden biri olabilir.

huawei matepad 11 inceleme

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, arkadaki Huawei logosunun ve öndeki selfie kamerasının yerleşimi itibarıyla, tablet öncelikle yatay kullanım göz önünde bulundurularak tasarlanmış. Tabletin etrafına yerleştirilmiş bileşenleri de buna göre sıralayalım. Sağ kenarda USB-C portu ve iki tane hoparlör var. Karşı taraftaki kenarda yine iki hoparlör daha görüyoruz. Ayrıca bu kenarda güç düğmesi var. Bunun üstüne yerleştirilen kırmızı renkli şerit hem görsel açıdan farklılık yaratıyor hem de tuşu el yordamıyla bulmayı kolaylaştırıyor. Üst kenarda ise ses kontrol tuşu bulunuyor. Fiziksel tuşlar biraz ince, ancak sağlam ve tuş basma aralığı yüksek. Fiziksel kontroller kolay biçimde gerçekleştiriliyor. Bu arada yine üst kenarda, ses kontrol tuşlarının yanına yerleştirilmiş toplam üç adet mikrofon var. Bir adet mikrofon da arkada, kamera modülü üstünde yer alıyor.

huawei matepad 11 inceleme

Arkada Huawei logosu, yeteri kadar dikkat çekecek büyüklükte olacak biçimde ortaya yerleştirilmiş. Sağ üst köşede çok büyük olmayan, hap biçiminde bir kamera modülü var. Dışa doğru da fazla çıkıntı yapmıyor. Kamera, LED flaş ve mikrofon burada, yan yana yerleştirilmiş biçimde yer alıyor.

Huawei MatePad 11 inceleme: Ekran ve Ses

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, MatePad 11’de 10.95 inç ekran var. IPS LCD ekran 2560 x 1600 piksel çözünürlüğe sahip. Bu 2.5K QHD ekran 275 ppi gibi, bir tablet için yüksek bir piksel yoğunluğu sunuyor. Ekranda yazılar oldukça keskin ve okunaklı, fotoğraflar ve videolar da fazlasıyla net. Çözünürlük tarafındaki bu etkileyiciliği ekranın 1500:1 gibi yüksek kontrast oranı tamamlıyor.

huawei matepad 11 inceleme

Renk tarafında geniş DCI-P3 renk gamı desteği var. NTSC renk gamının da yüzde 96’sı kapsanıyor. Böylelikle MatePad 11 multimedya içerikler, oyun, fotoğraf ve video düzenleme gibi işler için fazlasıyla elverişli hâle geliyor. Ekran ayarları içinde renk modunu Normal ve Canlı arasından seçebilirsiniz. Varsayılanda Canlı ayar seçili durumda. Öte yandan ekranın renk sıcaklığını ortamdaki ışığa göre ayarlayan Doğal Ton sayesinde, özellikle kitap okurken veya web sitelerinde gezinirken biraz daha gerçek hayata yakın bir renk profili elde edebilirsiniz. 500 nit maksimum parlaklık değerine sahip olan ekran, dışarıda güneş ışığı altında da fazlasıyla rahat bir kullanım imkanı sunuyor. Yazın deniz veya havuz kenarında bu tablet düzgün bir kullanım için ideal şartları sağlıyor. IPS LCD ekran geniş görüş açıları sunuyor. Ekrana kenardan baksanız bile neler olduğunu fazla bir indirgeme olmadan görebilirsiniz. Bu durum onu ortak çalışma veya izleme için de uygun hâle getiriyor.

Bu arada ekranın en önemli özelliklerinden bir tanesi 120Hz desteğini sunması. Günümüzde mobil cihazlarda bu tarz yüksek yenileme hızlı ekranlar daha da aranır hâle geldi. MatePad 11 de bu eğilime ayak uyduruyor. Kullanıcı arayüzünde daha akıcı bir gezinti sunulurken destekleyen oyunlarda da daha hızlı grafiklerin tadı çıkarılıyor. Üstelik M-Pencil kalemle kullanım da daha gerçeğe yakın bir yazım veya çizim deneyimi sunuyor.

huawei matepad 11 inceleme

MatePad 11’in ekranı göz sağlığını ilgilendiren bir özelliğe de sahip. TÜV Rheinland’dan çift sertifikalı olan bu ekran donanım düzeyinde mavi ışık emisyonu azaltma ve titreşimsiz görseller sunma konusunda ileri seviyede bulunuyor. Ekran ayarları içinden Göz Konforu modunu açabilirsiniz. Ayrıca burada eKitap Modu da var. Bunu açtığınızda da ekranın mavi rengi kısılacak, arka plana biraz daha kağıt havası verilecek. Bu arada gece vakti kullanımda gözlerinizin daha az yorulmasını sağlayacak veya pil tüketiminde avantaj sağlayacak Karanlık modunu da ekran ayarlarından veya Hızlı ayarlar panelinden istediğiniz zaman veya gün doğumu ve batımına göre ayarlayabilirsiniz.

Pandemi dönemiyle birlikte insanların eğlence ve iletişim ihtiyaçlarında tablet biraz daha fazla yer tutmaya başladı. Bu nedenle ürünlerin ses tarafındaki özelliklerine daha fazla önem veriliyor. Huawei MatePad 11 bu açıdan oldukça güçlü bir tablet. Daha önce belirttiğimiz gibi, her iki kısa kenara yerleştirilmiş ikişer hoparlörden toplam dört hoparlör var. Bu hoparlörler sayesinde stereo ses etkisi iyi biçimde sunuluyor. Hatta bunun da ötesine geçilerek çevresel ses etkisi yüksek ve fazlasıyla sarmalayan bir ses çıkışı sunuluyor. Bunda Harman Kardon teknolojisinin payı yüksek. Bir de Huawei’nin Histen 7.0 ses teknolojisini de unutmayalım.

huawei matepad 11 inceleme

Dört hoparlör, bir tablet ortalamalarının üstünde bir ses çıkışı sunuyor. Temiz bir ses çıkışı var, baslar da tatmin edici seviyede bulunuyor. Bununla birlikte frekanslar genelinde dengeli bir ayar söz konusu. Tiz ve vokaller de dengeli. Müzik dinlerken, film izlerken veya görüntülü görüşmeler yaparken bu ses sistemi fazlasıyla tatmin ediyor ve başka bir ses aksesuarına ihtiyaç kalmıyor.

Ses çıkışı kadar ses girişi konusunda da MatePad 11 güçlü. Daha önce belirttiğimiz gibi, bu tablet üzerinde toplam dört adet mikrofon bulunuyor. Bu hoparlörler sayesinde optimum uzaklıktan, gayet anlaşılır, berrak bir ses kaydı yapılıyor. Ortamdaki rüzgar gürültüsü belirli bir oranda ses kaydına yansısa da bu, göz ardı edilebilecek nitelikte. Sadece MatePad 11 ile, başka bir mikrofona ihtiyaç duymaksızın sesli veya görüntülü görüşmelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

MatePad 11’de kulaklık veya mikrofon girişi yok. Ancak Huawei kutuya 3.5mm-USB-C adaptörü eklemiş. Bu sayede kablolu kulaklıkları veya mikrofon setlerini kolaylıkla bağlayabilirsiniz. Bunun dışında tabletin Bluetooth 5.1 desteğine sahip olması, kablosuz ses bağlantısı tarafında imkanları genişletiyor. Kablosuz kulaklıklarda düşük ses gecikmesi oyunlarda ve video içeriklerde dikkat çekiyor. Bu arada destekleyen kulaklıklarla kullanımda yüksek kaliteli LDAC ses kodlayıcısının avantajlarından da yararlanılıyor.

Huawei MatePad 11 inceleme: Performans ve Pil

Huawei MatePad 11, sahip olduğu donanım bileşenleri içinde de günümüzün tabletleri içinde iyi bir yerde bulunuyor. Qualcomm’un geçen yılki amiral gemisi telefonlarda gördüğümüz işlemisi Snapdragon 865 bu tabletin çalışması için gerekli işlem gücünü sağlıyor. 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza da donanım paketinin diğer bileşenleri arasında bulunuyor. microSD kart yuvasıyla depolama alanını artırmanız; fotoğraflarınız, videolarınız ve diğer belgeleriniz için daha fazla alan açmanız mümkün oluyor.

huawei matepad 11 inceleme

MatePad 11, sahip olduğu donanım paketinden beklenen performansı sergiliyor. Tablet genel olarak hızlı, kullanıcı arayüzünde geçişler akıcı biçimde gerçekleşiyor. Uygulamaların ve oyunların da hızlıca açıldığını görüyoruz. Aynı anda iki veya üç uygulamayı kullanma konusunda da bu tablet yeterli oluyor. Ancak bazı durumlarda arka planda bekleyen uygulama veya tarayıcı sekmelerinin yeniden açılması durumunda bunların sıfırdan açılması durumu söz konusu oluyor. RAM tarafında yapılacak optimizasyonlarla bu durum iyileştirilebilir. Bunun dışında oyun tarafında da MatePad 11 yeteri kadar güçlü bir tablet. PUBG Mobile gibi yüksek gereksinimlere sahip bir oyunu gayet akıcı biçimde oynamak mümkün oluyor.

huawei matepad 11 inceleme

Pil tarafına geldiğimizde, MatePad 11’de 7250 mAh kapasiteli pil bulunuyor. 11 inç tablet için ortalama değeri tutturan bir pil kapasitesinin varlığı söz konusu ve pratikteki deneyimlerimiz de Huawei’nin verdiği değerlerin mantıklı olduğunu gösteriyor. Huawei, bu tabletin 12 saate kadar kesintisiz yerel video oynatma, 12 saat internette gezinme veya  12 saat mobil ofis çalışması sunabileceğini belirtiyor.

Pratikteki deneyimlerimize göre bu tablet, ekran parlaklığının yüzde 100 olduğu bir kullanımda, internette gezinme, Spotify üzerinde müzik dinleme, Chrome üzerinden açılan web içerik panelinde bir şeyler yazma gibi işlerin olduğu bir senaryoda 6 saate varan bir kullanım imkanı sunuyor. Yine ekran parlaklığı en yüksek düzeydeyken, TV+ uygulaması üzerinden 1 saat 20 dakika boyunca TV izlediğimizde pilin yüzde 25’lik bir kısmının tüketildiğini gördük.

Huawei MatePad 11, 22.5W hızlı şarj desteğine sahip. Kutudan da bunu destekleyen bir güç adaptörü çıkıyor. Kablosuz şarj desteği ise bu Huawei tabletinde yer almıyor.

huawei matepad 11 inceleme

Kablosuz bağlantı tarafında Wi-Fi 6 gibi son zamanlarda giderek yaygınlaşmaya başlayan güncel bir kablosuz ağ teknolojisinin bulunduğunu görüyoruz. Böylelikle evde veya iş yerinde bulunan Wi-Fi 6 destekli kablosuz yönlendiriciden daha iyi bir verim alabilir, aynı yerel ağ içindeki bilgisayarlarla daha yüksek hızda dosya transferi gerçekleştirebilirsiniz. Ya da NAS’tan bir şeyler izlemek isterseniz, bunun yüklenmesi çok daha hızlı olacaktır.

Güvenlik tarafında da Huawei MatePad 11’de yüz tanımanın tek biyometrik kimlik doğrulama yöntemi olarak kullanılabileceğini görüyoruz. Önde yer alan selfie kamerasını ekran kilidini hızlı biçimde geçmek için kullanabilirsiniz. Tableti kaldırdığınızda yüzünüzün hemen tanınması ve ekran kilidinin açılması gibi kullanımı kolaylaştıran pratik bir özellik de eklenmiş.

huawei matepad 11 inceleme

Kameralar tabletler için en önemli donanım bileşenleri sayılmaz, ancak ön kameranın görüntülü görüşmeler için iyi olması artık beklenen bir özellik olmaya başladı. Huawei MatePad 11’in önünde yer alan 8 megapiksel, f/2.0 kamera bu açıdan yeterli görünüyor. Her türlü ışık koşulu altında tatmin edici fotoğraflar ve videolar çekiliyor. Aynı biçimde, görüntülü görüşmelerde de ihtiyaçları karşılayacaktır. Arkada ise 13 megapiksel, f/1.8 arka kamera bulunuyor. Bu arka kamera da ihtiyaç duyduğunuzda fotoğraf ve video çekimi için hazır şekilde bekleyecektir. Belge tarama işlemleri konusunda da arka kamera fazlasıyla yeterli olacaktır.

Huawei MatePad 11 inceleme: Yazılım

En başta da belirttiğimiz gibi, Huawei MatePad 11 ile birlikte ilk kez bir HarmonyOS cihazını deneyimleme imkanını buluyoruz. Huawei’nin HarmonyOS işletim sistemini bundan böyle şirketin mobil cihazlarının geneline yayılmış biçimde göreceğiz. Bu işletim sistemi hem yeni bir kullanıcı arayüzü hem yeni özellikler hem de Huawei ekosistemi içindeki cihazların birbiriyle daha kolay ve fazla senaryoda çalışmasına olanak sağlıyor.

huawei matepad 11 inceleme

Öncelikle yepyeni bir kullanıcı arayüzü ve yeniden tasarlanan Ana ekran düzeni dikkat çekiyor. Huawei, bu yeni işletim sistemi ile birlikte HarmonyOS Sans olarak adlandırdığı yepyeni bir yazı tipi kullanıyor. Bu yazı tipi, keskin ve net ekranda oldukça etkileyici bir görünüm sunuyor, tableti kullanmayı daha da çekici hâle getiriyor. Ana ekranda widget ve uygulama kısayollarının bir arada yer aldığı klasik Huawei ana ekran düzenini görüyoruz. Buradaki unsurlar da yeniden tasarlanmış ve tıpkı yazı tipi gibi tableti kullanmayı daha da zevkli hâle getiriyor. Bu arada uygulama çekmeceli bir yapıyı tercih edebilirsiniz. Ana ekranın en solundaki panel Huawei Today ekranı ve burada çeşitli uygulamalardan ve kaynaklardan derlenmiş bilgiler ve araçlar kutucuklar hâlinde gösteriliyor.

Ana ekranın en alt bölümünde ise bir çubuk ve burada da sık kullandığınız uygulamaların kısayolları var. Buradaki uygulamaları sürükle-bırak yöntemiyle değiştirebilir, yenilerini ekleyebilirsiniz. Ayrıca en son açılmış olan bir ya da üç uygulamayı da sağdaki ikinci küçük çubuğa ekleyebilirsiniz. Akıllı Klasör olarak adlandırılan yeni Ana ekran özelliği benzer işlevlere sahip olan uygulamaları klasör altında gruplandırmanızı sağlıyor. Bu klasörler diğer uygulama kısayollarından biraz daha büyük bir görünüme sahip, biraz daha widget görüntüsünü andırıyor. Bunları diğer uygulama kısayollarından ayırt etmek daha kolay hâle geliyor.

huawei matepad 11 inceleme

Bildirim merkezi ve Kontrol paneli de birbirinden ayrılmış. Ekranın üst kenarının solundan aşağı doğru sürüklediğinizde gelen bildirimleri kutucuklar içinde göreceksiniz. Üst kenarın sağından aşağı sürüklediğinizde ise yepyeni bir görünümle Kontrol Paneli karşınıza çıkacak. Kontrol Paneli içinde medya oynatma, Wi-Fi, Bluetooth için diğerlerinden bağımsız kutucuklar var. Bunlara tıklatarak genişletebilir ve daha fazla kontrole erişebilirsiniz. Ekran parlaklığının da içinde bulunduğu çeşitli kontroller ise ayrı bir kutucukta gruplandırılmış. Burada Ekran Kaydı, Koyu mod, Kablosuz Projeksiyon gibi bazı kontrolleri görüyoruz.

Kontrol Paneli içinde gördüğümüz yeni bir kutucuk ise Süper Cihaz. Süper Cihaz bölümünde MatePad 11 çevresinde bulunan ve aktif bağlantısı bulunan Huawei FreeBuds 4, Sound X gibi cihazları görebilir, görüntü veya ses geçişini hızlı şekilde yapabilirsiniz. İster Süper Cihaz kutucuğundan isterseniz Süper Cihaz’ın göze hoş gelen, sezgisel kullanıcı arayüzü üzerinden cihaz yönetimini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

huawei matepad 11 inceleme

Mikro servisler de HarmonyOS ile birlikte tanıştığımız yeniliklerden bir tanesi. Ana ekrandaki bazı uygulama kısayollarına hafifçe bastırdığınızda çeşitli aksiyonları gerçekleştirmeyi sağlayan bir menü göreceksiniz. Not Defteri, Takvim gibi çeşitli yerleşik Huawei uygulamalarında bu menü içinde Mikro servisler şeklinde bir kısayol göreceksiniz. Mikro servisler, aslında widget gibi çalışan, çeşitli bilgi kutucukları. Bunları ana ekrandaki bir sayfaya sabitleyebilir ve uygulama içindeki ilgili işleve veya bilgiye kısayoldan erişebilirsiniz. Böylelikle uygulama içinde dolaşmakla zaman harcamazsınız.

HarmonyOS’te de, daha önce olduğu gibi Android uygulamaları çalışmaya devam ediyor. Değişen herhangi bir şey yok. Huawei AppGallery’den birçok uygulamayı indirebileceğiniz gibi; Netflix, Facebook, Twitter gibi uygulamaları da Petal Search aracılığıyla bu uygulamaların web sitelerinden veya üçüncü taraf kaynaklardan indirebilirsiniz. Petal Search ile üçüncü taraf uygulamaları indirme ve güncelleme deneyimi giderek daha iyi hâle geliyor. MatePad 11 sahipleri de bunun avantajını görüyor. Uygulama Çoklayıcı olarak adlandırılan ve daha önce Huawei tabletlerinde gördüğümüz bir özellik ise HarmonyOS ile birlikte gelişiyor ve daha fazla uygulama bunu destekler hâle geliyor. MatePad 11’i yatay biçimde kullanırken, BluTV, Sahibinden, Petal Search gibi uygulamalarda belirli işlevler için ekran ikiye bölünüyor ve geniş ekran alanı aktif biçimde kullanılıyor.

huawei matepad 11 inceleme

Çoklu görev deneyimi de daha önceki Huawei akıllı telefon ve tabletlerinden bildiğimiz düzenini korumaya devam ediyor. Herhangi bir uygulama açık durumdayken ekranın kenarından ortaya doğru sürükleyip beklettiğinizde uygulama sütunu açılacak. Buradaki uygulamalardan istediğinize tıklatarak onu küçültülmüş pencerede, ekranda yüzer hâlde açabilirsiniz. Simgeyi sürükleyip ekrana taşıyarak da mevcut uygulamayla bölünmüş görünümde açabilirsiniz. Bu şekilde toplamda dört uygulamayı ekranda aynı anda açabilir ve bu pencereler arasında fotoğraf ve metin taşıma işlemlerini sürükle-bırak yöntemiyle kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Yan yana görüntülenecek şekilde konumlandırdığınız uygulama gruplarına daha sonra da son uygulamalar ekranından rahatlıkla erişebilirsiniz.

Huawei Ekosistemi içinde önemli bir yer tutan Çoklu Ekran İş Birliği özelliği HarmonyOS ile birlikte daha da gelişiyor. Üstelik uzun zamandır beklediğimiz bir özellik olan, tabletin ekranını dizüstü bilgisayarın yanında ikinci bir ekran gibi kullanmak da nihayet geldi. Kontrol Paneli içinden Çoklu Ekran İş Birliği kontrolünü etkinleştirdikten sonra, MatePad 11’i diğer Huawei cihazlarınızla daha verimli biçimde kullanabilirsiniz. Eğer bir Huawei MateBook dizüstü bilgisayarınız varsa, PC Manager’ı en son sürüme yükledikten sonra MatePad 11’i kablolu veya kablosuz olarak bağlayıp, bilgisayarın ekranını tablete yansıtabilir veya ekranını genişletebilirsiniz. İki monitörle çalışmak çok kullanışlı ve MatePad 11 sahipleri bu imkandan yararlanabilecekler. Üstelik bir Huawei Akıllı Manyetik Klavyeniz varsa, tabletin klavyesini Windows üzerinde metin girişi için de kullanabilirsiniz. Bunun dışında tablet ve dizüstü bilgisayar arasında hızlı dosya transferi de çok daha pratik hâle geliyor.

Bunun dışında, eğer bir Huawei EMUI 10 veya üstü sürümle çalışan akıllı telefonunuz varsa, akıllı telefonunuzun ekranını tablet üzerinde görüntüleyebilir, Huawei Share aracılığıyla fotoğraf, video veya diğer dosyaları kolaylıkla paylaşabilirsiniz.

Huawei MatePad 11 inceleme: Aksesuarlar

Huawei MatePad 11 tek başına da birçok işi yerine getiren bir tablet olsa da, Akıllı Manyetik Klavye ve ikinci nesil M-Pencil gibi aksesuarlarla, özellikle üretkenlik tarafında MatePad 11’i daha kullanışlı bir cihaz hâline getirebilirsiniz. Tablet, klavyeli kılıf ve kalem paketini 4999 TL gibi epey uygun bir fiyattan da satın alabilirsiniz.

huawei matepad 11 inceleme

İkinci nesil M-Pencil kalem 4096’dan fazla basınç sensörü, eğim ve gölge işlevler, 2 milisaniyelik düşük gecikme süresi gibi özelliklere sahip. Kristal kalem ucu ile daha güzel bir görünüme sahipken, arzu edenler için kutusunda kalemin renginde opak bir kalem ucu da mevcut. MatePad 11’in 120 Hz ekranıyla birleştiğinde, ikinci nesil M-Pencil ile tablet ikilisi gerçek bir kağıda veya deftere yazı yazar veya çizim yaparmış gibi bir deneyimi sunuyor.

M-Pencil, çeşitli kontrollerle kullanımı daha da kolaylaştırıyor. Kalemin üstüne iki kez hafifçe vurarak fırça, silgi, paletler ve araçlar arasında hızlı geçiş yapabilirsiniz. Eşleştirme ve şarj gibi işlemler de oldukça pratik. M-Pencil’ı ön kameranın da bulunduğu uzun kenardaki manyetik bölüme tutturduğunuzda, MatePad 11 ile eşleştirme saniyeler içinde tamamlanıyor, kalem kullanıma hazır hâle geliyor. Üstelik bu şekilde M-Pencil’ı şarj edebilirsiniz. Güçlü manyetik kuvvet, kullanmadığınız zamanda M-Pencil’ı MatePad 11 ile birlikte muhafaza etmenize ve taşımanıza da izin veriyor.

huawei matepad 11 inceleme

MatePad 11’de yüklü gelen Not Defteri uygulamasıyla M-Pencil’ı kullanabileceğiniz gibi; Office, Word, Excel gibi üçüncü taraf uygulamalarla da kalem elverişli kullanım sunuyor. Üstelik Huawei AppGallery’de de bu kalemle uyumlu çeşitli uygulamalar var. Bunların arasında Zen Brush 3, Concepts, ibis Paint X, Tayasui Sketch ve Medibang Paint de yer alıyor.

Eğer tabletle sık çizim yapacağınızı veya not alacağınız düşünüyorsanız, ikinci nesil M-Pencil işinize fazlasıyla yarayacaktır. Bununla birlikte yine MatePad 11 için özel olarak çıkarılmış Akıllı Manyetik Klavye, hem tableti düzgün biçimde muhafaza etmeyi sağlıyor hem de dizüstü bilgisayardakine benzer bir deneyim elde etmekte yardımcı oluyor.

huawei matepad 11 inceleme

Sert, plastik ve dokulu yüzeyi sayesinde, tableti elde tutarken veya çantada taşırken kolay kolay kayıp gitmeyecek bir sürtünme kuvveti elde ediliyor. Tabletin kalınlığını ve ağırlığını da fazla artırmıyor. Kapak kısmındaki mıknatıs sayesinde güçlü bir manyetik kuvvet sağlanıyor ve tablet kapağa sıkıca tutunuyor. Kılıftaki NFC donanımı sayesinde MatePad 11 ile kılıfın eşleştirme işlemi hızlı şekilde başlıyor ve Bluetooth üzerinden bağlantı kuruluyor. Sonrasında yazı yazarken, internette gezinirken veya diğer işleriniz için bu klavyeyi kullanabilirsiniz. Üzerinde çeşitli tablet işlevlerine daha hızlı erişmeyi sağlayacak kontroller de bulunuyor.

Akıllı Manyetik Klavye, 1.3 milimetrelik tuş mesafesiyle rahat bir yazma deneyimi sunuyor. 55 ve 65 derece olmak üzere MatePad 11’i iki farklı açıda kullanma imkanı sağlıyor. Teknoblog test merkezine gelen klavye İngilizce düzenindeydi, ancak piyasaya çıkan ürünlerde Türkçe düzeni ve karakterler olacaktır. Mevcut hâliyle bile yazı yazmakta zorlanmadığımızı söyleyelim. Hatta bu incelemenin yarısını MatePad 11’in klavyesinde yazdığımızı da söylemeden geçmeyelim.

huawei matepad 11 inceleme

Bu aksesuarın şarj işlemi de kablosuz olarak gerçekleştiriliyor. Böylelikle kullanım esnasında şarjın bitmesi ve yazı yazma işleminin yarıda kalması gibi bir durum söz konusu değil.

huawei matepad 11 inceleme

MatePad 11’i dizüstü bilgisayarın sunduğu deneyime biraz daha yakınlaştırmak için bir mouse’u da tablete Bluetooth üzerinden bağlayabilirsiniz. Bu durumda ekranda daire şeklinde bir işaretçi belirecektir. Bu şekilde tablet arayüzünde gezinebilir veya tableti kontrol edebilirsiniz. Uygulama kısayolları üzerinde sağ tıklayarak çeşitli hızlı aksiyonları görebilir veya mikro servisleri görüntüleyebilirsiniz. Kontrol Panelini de mouse ile rahatlıkla kullanabilirsiniz. Fareyle kullanım konusunda da HarmonyOS kullanıcı arayüzü oldukça iyi bir seviyede bulunuyor.

Huawei MatePad 11 inceleme: Sonuç

Huawei’nin MatePad tablet serisi kendini kanıtlamış ürünleri bünyesinde barındırıyor. MatePad 11 ve sonrasında göreceğimiz tabletlerde gelecek HarmonyOS ile birlikte yepyeni bir dönem başlıyor ve yeni deneyimlere kapı açılıyor. Google uygulamalarının ve servislerinin eksikliğini AppGallery, Petal Search ve diğer araçlarla kapatabilirsiniz. Esas olarak bir Huawei dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, MatePad 11 sizin için fazlasıyla kullanışlı bir tablet olacaktır. Üstelik HarmonyOS ile sunulan yepyeni kullanıcı arayüzü tableti kullanma zevkini artırırken, yeni eklenen araçlar da cihazları bir arada kullanmak, iş akışını daha da verimli hâle getirmek isteyenler için fazlasıyla isabetli görünüyor.

Yazılım tabanlı özelliklerin dışında, bir tablet olarak da MatePad 11 fazlasıyla güçlü. Yaklaşık 11 inçlik QHD ekranı, yüksek parlaklığı, zengin renkleri ve keskinliğiyle yüksek bir görsel deneyim sağlıyor. Snapdragon 865 işlemci ve diğer donanım bileşenleri sayesinde tablet fazlasıyla yüksek bir performans gösteriyor. Pil ömrü de, tableti gün içinde yoğun biçimde kullananları bile yarı yolda bırakmayacaktır. Ses sistemi ise, tabletler içinde ayrı bir yere sahip, hatta en başlarda geliyor. 4999 TL gibi avantajlı bir fiyattan M-Pencil ve Klavyeli Kılıf gibi aksesuarlara sahip olma fırsatı da değerlendirilmeli.