Huawei MatePad 10.4
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
A80Teknoblog koduyla 80TL indirim kazanın
Tablet pazarında Apple’ın iPad ile kurduğu hakimiyet kolay kolay sarsılmayacak gibi görünüyor. Ancak işin Android tarafında da hatırı sayılır bir rekabet söz konusu. Burada akıllara gelen ilk üretici Samsung olsa da, Huawei de MatePad serisi altında güçlü alternatifler sunuyor. Şirketin Google servisleri olmadan çıkarttığı en yeni MatePad serisi tabletler, teknik donanımlarıyla dikkat çekmeyi başarıyor. MatePad Pro ile üst segment bir tablet arayanlara seslenen Huawei, MatePad 10.4 ile de görece daha “uygun fiyatlı” bir seçenek sunuyor. Huawei MatePad 10.4 inceleme yazımızda cihaza dair detayları ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.
Huawei MatePad 10.4 inceleme: Tasarım
Huawei MatePad 10.4, tasarım bakımından kısa süre önce burada incelediğimiz MatePad Pro’ya bir hayli benziyor. Ancak burada metal görünümlü plastiğin ana materyal olarak kullanıldığını belirtmek gerekiyor. İki tabletin yüzey alanları hemen hemen aynı olsa da, ekran çerçevesinin daha ince olması MatePad Pro’da ekran boyutunun 10.8 inçe çıkmasını sağlıyor. MatePad 10.4 ise adından da anlaşılacağı üzere 10.4 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip. Bu ekran ön panelin yüzde 81’lik kısmını kaplıyor.
Teknik detaylarına daha sonra değineceğimiz bu ekranın etrafındaki çerçeve, MatePad Pro’nunkine kıyasla biraz daha kalın. Tabletin 8 megapiksel çözünürlüklü ön kamerası da bu çerçeveye yerleştirilmiş. Yatay kullanıma göre yerleştirilen ön kamera, ekranın sağ kenar çerçevesinde bulunuyor.
MatePad 10.4’ün üst kenarında iki adet hoparlör ızgarası ve güç butonu yer alıyor. Sol kenarda sadece tabletin microSD kart tepsisinin yerleştirildiği yuva bulunuyor. Sağ kenarın üst kısmına ise ses kontrol tuşları yerleştirilmiş. Ses kontrol tuşlarının altında ise yine MatePad Pro’da olduğu gibi dört adet mikrofon bulunuyor.
Alt kenara geçildiğinde de kullanıcıları iki adet hoparlör ızgarasının arasına yerleştirilmiş USB-C girişi karşılıyor. Bu noktada MatePad 10.4’ün de ses sisteminin Harman Kardon ile birlikte geliştirildiğini belirtmekte fayda var. Huawei ve Harman Kardon’un işbirliği sayesinde MatePad 10.4’ten de, tıpkı MatePad Pro’dan olduğu gibi, çok kaliteli sesler duymak mümkün oluyor.
Huawei MatePad 10.4’ün arka panelin tam ortasında Huawei logosu bulunuyor. Kamera ise tablet dikey vaziyetteyken arka panelin sağ üst köşesinde kalınıyor. Otomatik odaklama özelliğine sahip 8 megapiksel çözünürlüklü arka kameraya, LED flaş eşlik ediyor.
Tartıda 450 gram çeken Huawei MatePad 10.4’ü elde tutmak oldukça rahat. Tablet bir elde tutulurken diğer elle de rahatlıkla kullanılabiliyor. MatePad 10.4’ün hem dikey hem de yatay kullanımında herhangi bir sorun yaşanmıyor.
Huawei MatePad 10.4 inceleme: Ekran
Huawei MatePad 10.4’te hem daha önce belirttiğimiz hem de adından da anlaşılabileceği üzere 10.4 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Bu IPS LCD panel, tabletin ön tarafının yüzde 81’lik kısmını kaplıyor. Huawei’nin “FullView” olarak adlandırdığı 2000 x 1200 piksel çözünürlüklü bu ekran, 5:3 görüntü oranına sahip. Ekranın piksel yoğunluğu ise 224 ppi.
Ekranın MatePad 10.4’ün en büyük avantajlarından biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Tıpkı MatePad Pro gibi, MatePad 10.4’ün ekranının da yatay kullanıma uygun şekilde tasarlandığını söylemek yanlış olmayacaktır. Bu da tableti medya içeriklerinin tüketimi ve oyun oynamak için son derece elverişli hâle getiriyor.
MatePad 10.4’ün ekranının maksimum parlaklık seviyesi 470 nit. Bu ekranı parlak ışıkların altındayken görmek bir sorun olmuyor. Ekranın parlaklığı otomatik olarak ayarlanabiliyor.
Huawei MatePad 10.4’ün LCD ekranının canlılığı oldukça tatmin edici. Bu noktada Huawei’nin bir OLED ekran hissiyatını vermeye çalıştığı ve belli bir ölçüde başarılı olduğu söylenebilir. Beyazları sıcak görünen ekranda kullanıcılar renk sıcaklığını kendi tercihleri doğrultusunda ayarlayabiliyor. Siyahlarda ise LCD panellerin doğası gereği ekrana karşıdan bakılmadığı takdirde biraz kayıp yaşanabiliyor.
Huawei MatePad 10.4’ün ekran ayarları bölümünde kullanıcılara farklı seçenekler sunuluyor. Örneğin, Renk başlığı altında yer alan “Doğal Ton” seçeneği de bunlardan biri. Bu mod aktif hâle getirildiğinde ekranın renk sıcaklığı ortamın ışık koşullarına göre otomatik olarak ayarlanıyor.
Burada kullanıcılara sunulan bir diğer seçenek ise eKitap modu. Bu mod aktif hâle geldiğinde ekran, tıpkı bir eKitap okuyucunun gibi siyah-beyaz hâle geliyor. Böylelikle MatePad 10.4 ile bir şey okumak çok daha konforlu oluyor ve göz yormuyor.
Artık her mobil cihazda bulunan mavi ışık filtresi, MatePad 10.4’te de Göz Konforu adıyla mevcut. Koyu mod desteği de sunan tabletteki bir diğer özellik ise Akıllı Çözünürlük. Bu özellik aktif hâle getirildiğinde ekran çözünürlüğü o anda gösterilen içeriğe göre otomatik olarak ayarlanıyor.
Huawei MatePad 10.4’ün ekranından bahsederken bir konuya daha değinmekte fayda var. Netflix’i MatePad 10.4’e yan yollardan yüklemek mümkün. Ancak Netflix’teki içerikler, MatePad 10.4’te yüksek çözünürlüklü şekilde izlenemiyor.
Huawei MatePad 10.4 inceleme: Donanım ve Performans
Huawei MatePad 10.4’ün kalbinde şirketin kendi üretimi olan Kirin 810 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye tabletin Türkiye’de satılan versiyonunda 4 GB RAM eşlik ediyor. Dahili depolama alanı ise 64 GB. Depolama alanı, microSD kart desteğiyle 512 GB daha artırılabiliyor.
Bu noktada tabletin dahili depolama alanının yaklaşık 16 GB’lık kısmının Android işletim sistemine ayrıldığını belirtmekte fayda var. Kullanıcılara yaklaşık 48 GB’lık bir alan kalıyor. Bu alan kağıt üzerinde yeterli görünse de, cihaza medya içerikleri ve oyun yüklenmesi durumunda ihtiyacı karşılayamama ihtimalini de unutmamak gerekiyor.
Kirin 810 ve 4 GB RAM ikilisi, pek çok işi takılmadan yerine getirmeyi başarıyor. Standart bir kullanıcı için MatePad 10.4’ün ortalama üstü bir performans sergilediği rahatlıkla söylenebilir. Basit bir web sayfasını açmak veya Facebook gibi yoğun bir uygulamayı açmak arasında bir hız farkı hissedilmiyor. Bu da hem Kirin 810’un performans başarısını hem de Huawei’nin bellek yönetimi konusundaki yetkinliğini gözler önüne seriyor.
Uygulamalar arasında geçişte bir problem yaşanmazken, animasyonlar da sorunsuz biçimde oynatılıyor. Tablet, yüksek kaynak tüketen uygulamaları ve grafik açısından yoğun oyunları sıkıntı yaşamadan çalıştırıyor. MatePad 10.4’te Asphalt 9 ve PUBG Mobile gibi oyunları en yüksek grafik ayarlarıyla oynamak mümkün oluyor.
Huawei MatePad 10.4’te biyometrik doğrulama çözümü olarak yüz tanıma kullanılıyor. Bu iş için tablet önündeki 8 megapiksel çözünürlüklü kameradan yararlanılıyor. Yüz tanıma özelliği tablet hem dikey hem de yatay vaziyetteyken sorunsuz biçimde çalışıyor. Ortam aydınlık olmasa bile, yüz tanıma özelliğiyle tabletin ekran kilidi hızlı biçimde açılıyor.
Huawei MatePad 10.4’te daha önce de belirttiğimiz gibi Harman Kardon’la birlikte geliştirilen dört adet hoparlör bulunuyor. Bu dört hoparlörden oldukça yüksek ve berrak bir ses çıkıyor. Bu da MatePad 10.4’te oyun oynamayı veya bir şeyler izlemeyi daha keyifli hâle getiriyor. Tablette kulaklık jakının bulunmadığını belirtmekte de fayda var.
Huawei MatePad 10.4 Geekbench 5 benchmark testinden tek çekirdekte 577, çok çekirdekte 1257 puan alıyor.
Huawei MatePad 10.4 inceleme: Pil
Huawei MatePad 10.4 de MatePad Pro gibi 7250 mAh kapasiteli bir pile sahip. MatePad 10.4 de yoğun bir kullanım senaryosunda bile iki günü rahatlıkla şarja ihtiyaç duymadan geçirebiliyor. Kullanım yoğunluğu azaldığında ise MatePad 10.4’ü haftada bir veya iki defa şarj etmek yeterli oluyor.
MatePad 10.4’ün pilini tamamen sıfırlamak için ciddi bir çaba sarfetmek gerekiyor. Ekran süresini 10 saatin üzerine çıkarmak bile tek başına yeterli olmayabiliyor. Bunu yaparken epey oyun oynamak, uzun süre video izlemek ve sosyal medyada takılmak gerekiyor.
MatePad 10.4 kutusundan 18W bir şarj aletiyle çıkıyor. Bu çok yüksek bir hız olmasa da, 3 saate yakın bir süre içinde 7250 mAh kapasiteli pili doldurma konusunda yeterli oluyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, tabletin pek fazla şarj edilmeye ihtiyaç duymaması, bu durumun daha kolay tolere edilmesini mümkün kılıyor.
Huawei MatePad 10.4 inceleme: Yazılım
Huawei MatePad 10.4 kutusundan Android 10 işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini Huawei’nin EMUI 10 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Tıpkı MatePad Pro’da olduğu gibi, MatePad 10.4’te de Google’ın mobil uygulama ve servislerinin bulunmadığını belirtmekte fayda var.
Daha önce Huawei’nin EMUI 10 kullanıcı arayüzüyle çalışan telefonlarını kullananları MatePad 10.4’te aşina oldukları bir deneyim bekliyor. Ancak bu deneyimde tabletlere özgü bazı ekstra özellikler de sunuluyor. MatePad 10.4’ün tasarımında yatay kullanım ön planda olsa da, kullanıcı arayüzü dikey olarak da oldukça iyi biçimde çalışıyor.
MatePad Pro’da bulunan bölünmüş ekran özelliği MatePad 10.4’te de mevcut. Bu özellik sayesinde iki uygulamayı bir arada kullanmak mümkün oluyor.Söz konusu özelliği aktif hâle getirmek için ekranda bir uygulama açıkken sağ kenarın üst kısmından sola doğru bir sürükleme hareketi yapılıyor. Bu hareket yapılınca ortaya bir uygulama menüsü çıkıyor. Buradan ekranda çalıştırılacak diğer uygulama seçiyor ve ekran üzerinde kaplayacağı alan ayarlanabiliyor.
Çoklu Ekran İşbirliği de MatePad 10.4’te sunulan özelliklerden biri. Bu özellik sayesinde Huawei markalı bir akıllı telefon kullananlar, Huawei Share üzerinden telefonlarının ekranlarını tablete yansıtabiliyor. Bu özellik, tabletin hızlı ayarlar arayüzü üzerinden aktif hâle getirilebiliyor.
Çoklu Ekran İşbirliği sayesinde kullanıcıların cihazlar arasında geçiş yapmasına gerek kalmıyor. “Sürükle-bırak” yöntemiyle dosya transferini de hatırı sayılır ölçüde hızlandıran bu özellik, iş akışını daha pürüzsüz hâle getiriyor.
Huawei MatePad 10.4’de daha önce belirttiğimiz gibi Google’ın mobil servisleri bulunmuyor. Bu nedenle cihazdan Google Play’e erişmek de mümkün olmuyor. Uygulama indirmek için Huawei’nin uygulama mağazası AppGallery’nin yanı sıra APKPure gibi yan çözümlerden faydalanılıyor.
Öncelikle AppGallery’nin uygulama katalogunun istikrarlı biçimde büyüdüğünü belirtmek gerekiyor. Günlük hayatta faydalanılacak pek çok uygulamayı ve sevilen oyunları bu mağazada bulmak mümkün. AppGallery’nin Türkiye orijinli önemli uygulamaların pek çoğunu barındırdığını belirtmekte de fayda var.
Örneğin, günümüzde uzaktan eğitim konusunda ana mecra olan EBA’nın mobil uygulaması, Huawei AppGallery üzerinden indirilebiliyor. Uygulama, MatePad 10.4’te sorunsuz biçimde çalışıyor.
Huawei AppGallery’de bulunmayan uygulamalar ise APKPure gibi üçüncü taraf çözümler üzerinden rahatlıkla indirilebiliyor. Buradan indirilen uygulamaların büyük kısmı da sorunsuz şekilde çalışıyor. Sadece daha önce Ekran bölümünde belirttiğimiz gibi, Netflix’te içerikleri HD çözünürlükle izlemek mümkün olmuyor. Buna ek olarak, Google bilgileriyle giriş yapılan servislerde de sorunlarla karşılaşılabiliyor.
Pandemiyle birlikte yıldızı parlayan uygulamalardan biri olan Zoom’a da Google bilgileriyle giriş yapılabiliyor. APKPure üzerinden MatePad 10.4’e indirilebilen uygulamaya Google bilgileriyle sorunsuz biçimde erişilebiliyor. Kısacası Google bilgileriyle giriş sürecinin her zaman problemli olmadığını da belirtmek gerekiyor.
YouTube’un resmi Android uygulamasını ise APKPure üzerinden cihaza indirmek mümkün olmuyor. Burada devreye YouTube Vanced gibi üçüncü taraf uygulamalar da girebiliyor. Ancak tarayıcı üzerinden YouTube’a erişimin de sorunsuz olduğunu belirtmekte fayda var.
Huawei MatePad 10.4 inceleme: Kamera
Tabletlerde kamera özellikleri ve performansı, öncelikli odak noktaları arasında bulunmuyor. Ön kameralar genellikle video görüşmeler için kullanılırken, arka kameralardan nadiren yararlanılıyor.
Huawei MatePad 10.4’ün hem arkasında hem de önünde 8 megapiksel çözünürlüklü kameralar bulunuyor. Otomatik odaklama özelliğine sahip arka kameraya LED flaş eşlik ediyor. Tabletin önünde de 8 megapiksel çözünürlüklü bir kamera mevcut.
Fotoğraf kalitesi açısından bakınca MatePad 10.4’ün arka kamerasının ödüller kazanacak bir noktada olmadığı söylenebilir. Tabletin kamerası uygun ışık koşullarının bulunduğu bir ortamda, makul olarak nitelenebilecek bir kalitede fotoğraflar çekiyor. Ancak genel kriterler çerçevesinden bakıldığında fotoğrafların biraz fazla keskin ve doygun göründüğü söylenebilir.
MatePad 10.4’ün 8 megapiksel çözünürlüklü ön kamerası ise video görüşmeler için ortalama üstü bir görüntü kalitesi sağlıyor. Video görüşmelerde baştan aşağıya pürüzsüz bir deneyim yaşamayı sağlayan bu kamera, fotoğraf kalitesi bakımından arka kamerayla benzer bir yerde duruyor.
Huawei MatePad 10.4’ün arka kamerasıyla 1080p video kaydedilebiliyor.
Huawei MatePad 10.4 inceleme: Sonuç
Huawei MatePad 10.4, sunduğu genel deneyim itibarıyla MatePad Pro’dan fazla uzaklaşmıyor. Google servislerinin eksikliği ilk başta bir problem gibi görünse de; hem Huawei AppGallery’nin giderek genişlemesi hem de diğer üçüncü taraf çözümlerin varlığı bunun büyük bir sıkıntıya dönüşmesini engelliyor.
MatePad 10.4’ün güçlü özellikleri arasında ekranı öne çıkıyor. 10.4 inç büyüklüğündeki ekran, hem oyun hem de video izleme konusunda keyifli bir deneyim yaşatıyor. Ekranın boyutlarının ve görüntü kalitesinin de uzaktan çalışma ve eğitimde kullanıcı ihtiyaçlarını karşılama konusunda fazlasıyla yeterli olduğunu söylemek gerekiyor.
Huawei MatePad 10.4’ün ses kalitesinin de ekranın sağladığı deneyimi biraz daha kuvvetlendirdiği söylenebilir. Harman Kardon ile birlikte hazırlanan ses sistemi, ekranın kalitesini tamamlıyor ve kullanıcıların sunulan içerikle bütünleşmesini biraz daha kolaylaştırıyor.
Huawei MatePad 10.4’ün pil ömrü de öne çıkan özellikleri arasında bulunuyor. Tablet yoğun bir kullanım senaryosunda bile iki gün boyunca şarja ihtiyaç duymuyor. Google servislerinin eksikliğine rağmen, MatePad 10.4’ün Android tablet arayanların dikkatine değer bir seçenek olarak göze çarpıyor.
Huawei MatePad 10.4
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
A80Teknoblog koduyla 80TL indirim kazanın