İncelemelerManşetler

Huawei MateBook X Pro (2024) İncelemesi

Huawei’nin geniş MateBook dizüstü bilgisayar ailesi içinde farklı bütçelere ve ihtiyaçlara hitap eden birçok seçenek bulunuyor. Şirket, her yıl bu ürünleri zamanın şartlarına ve beklentilerine uygun işlemcilerle ve diğer bileşenlerle güncelliyor. MateBook dizüstü bilgisayarların en tepesine oturan seri olan MateBook X Pro da her yıl bu güncellemelerden nasibini alıyor. Bu yıl da durum farklı olmadı, ancak geçen yıllardan farklı olarak sadece içeride değil, dışarıda da birtakım yenilikler var. Intel Core Ultra işlemci güncellemesinin yanı sıra, kullanılan yenilikçi malzemelerle birlikte şimdi yüksek performans daha hafif ve rahat taşınabilir bir gövdeyle buluşuyor. Huawei MateBook X Pro 2024 inceleme yazısı ve videosunda, Türkiye’de satışa sunulan bu en yeni ve üst sınıf dizüstü bilgisayar ile ilgili detaylar ve yorumlar yer alıyor.

Huawei MateBook X Pro (2024)

  • Çok hafif 980gr
  • Esnek OLED Ekran
  • Intel Core Ultra 9 İşlemci
  • 12 saat uzun pil ömrü
  • Metal Anten

Tasarım ve Özellikler

Huawei’nin MateBook X Pro dizüstü bilgisayarları her zaman incelik ve hafiflik konusunda ileride olmuştur. 2024 modeliyle birlikte çıtanın daha da yukarı taşındığını görüyoruz. Geçen yılın modeli 1.3 kilogramlık ağırlığıyla yeteri kadar hafifti ve rahatlıkla taşınabiliyordu. Şimdi ağırlığın 980 gram ile birlikte 1 kilogramın hemen altına indiğini görüyoruz. Gerçekten de bu dizüstü bilgisayar için “bir tüy kadar hafif” benzetmesini yapmak yanlış olmaz. Elinize aldığınızda hafifliği sizi gerçekten etkileyecektir. Gerek kapağı kapalı şekilde elinizin altında taşırken, gerek elinizde veya dizüstünüzde tutup kullanırken kesinlikle yorgunluk yaratmayacaktır. Normale göre daha uzun süre boyunca bu şekilde çalışma imkanı bulabilirsiniz.

huawei matebook x pro 2024 inceleme

Hafifliğin yanı sıra incelik konusunda da MateBook X Pro 2024, dizüstü bilgisayarlar içinde üst sıralarda yer alıyor. En ince noktasında 4 milimetre, en kalın noktasında ise, ayak pedi hariç 13,5 milimetrelik değerlerin varlığı söz konusu. Böylelikle bu dizüstü bilgisayar en dolu sırt çantalarına bile rahatlıkla sığdırmak mümkün olacaktır. Bu arada, hafif ve ince olmasına rağmen yüzey üzerinde epey kararlı duruyor. Kapağı tek bir parmakla rahatlıkla kaldırabilirsiniz, bunu yaparken bilgisayarın tabanı da havaya kalkmıyor. Bu küçük detay bile MateBook X Pro 2024’ün ne kadar pratik bir kullanım sağladığını gösteriyor.

MateBook X Pro 2024, üç farklı renk seçeneğiyle geliyor. Geçen yıllarda gördüğümüz mavi renk yine mevcut, ancak ton olarak önceki yıllara göre biraz daha açık duruyor gibi görünüyor. Mavinin yanında siyah ve beyaz renkleri görüyoruz. Mavi ve siyah renklerde klavye, gövde ile aynı renkte gelirken, beyaz renkli modelde ise siyah renkli klavye sunuluyor ve bu açıdan ilginç bir kontrast yaratılıyor.

huawei matebook x pro 2024 inceleme

MateBook X Pro’nun 2024 model versiyonu da selefleri gibi magnezyum alaşımlı bir gövdeyle geliyor. Mat renkli ve yumuşak dokunuşlu kaplama ise bu dizüstü bilgisayarın üst sınıf bir ürün olduğu hissini fazlasıyla veriyor. Kapakta, trackpad’in etrafında, yani kullanıcı etkileşiminin en başta geldiği noktalarda bu yumuşak yüzey sayesinde iyi bir tutuş ve kullanım yakalanıyor. Aslında bu kaplamanın biraz giysilerde kullanılan kumaşın hissini verdiğini söyleyebiliriz. Bunun için kullanılmış olan UV boyası, polimer parçacıklarıyla etkileşime girerek daha çekici bir kaplamayı ortaya çıkarıyor. Aslında bu dizüstü bilgisayarın gövdesi magnezyum alaşımlı taban, mikro ark oksidasyon kaplaması ve mat renk yumuşak dokunuşlu kaplama olmak üzere üç katmandan oluşuyor.

Huawei, sağlam ve kararlı duran taban bölümüne tam boyutlu bir klavye yerleştirmiş. Huawei’nin MateBook Serisi dizüstü bilgisayarlarında görmeye alıştığımız bu klavye, yeterli tuş derinliği ve geniş tuş aralıkları sayesinde uzun süre boyunca rahat biçimde yazı yazmayı sağlıyor. Şu anda okumakta olduğunuz bu satırları da MateBook X Pro 2024 üzerinde yazıyorum. Arka tuş aydınlatması ise iki farklı kademede parlaklık sunarak gece karanlığında bile rahatlıkla yazı yazmayı sağlıyor.

huawei matebook x pro 2024 inceleme

MateBook X Pro 2024’te geçen yıla göre yenilenen parçalardan bir tanesi de dokunmatik yüzey. 14 inçlik bir dizüstü bilgisayara göre epey büyük, klavyenin önünde kalan bölümde, tabanın uzun kenar sınırına kadar yayılmış bir dokunmatik yüzey var. Büyük alanı nedeniyle yazı yazarken avuç içiniz bu alana çoğunlukla temas ediyor, ancak bu durum yanlış komutlara veya hareketlere neden olmuyor. Bu dokunmatik yüzey, yumuşak yüzeyi sayesinde imleci rahatlıkla kontrol etmeyi sağlıyor, bir mouse’a ihtiyaç bıraktırmıyor. Bununla birlikte hassasiyetin biraz yüksek olduğunu belirtmem gerekiyor. Sadece hafif bir basınç bile tıklatmak için yeterli oluyor. Derinlik yüksek değil, ancak yeteri kadar tatminkar ve yumuşak bir tıklama hissi yaratılıyor. Bu dokunmatik yüzey, sadece imleci kontrol etmekle sınırlı kalmıyor, en sık yapılan sekiz hareketi de hızlıca, birden fazla parmak hareketiyle yerine getirmeye izin veriyor. Pencereyi simge durumuna küçültme, pencereyi kapatma, ekran görüntüsü veya kaydı alma, ekran parlaklığını ayarlama, sesi ayarlama, çalan videoyu ileri-geri alma veya bildirimleri açma gibi sekiz farklı işlev için MateBook X Pro 2024’ün dokunmatik yüzeyini kullanabilirsiniz. Sağ alt köşedeki görev çubuğunda göreceğiniz Kontrol Paneli içinde FreeTouch seçeneğini göreceksiniz. Buna tıklatarak yukarıda saydığım kestirmeleri kapatıp açabilir, dokunmatik yüzey hassasiyetini ayarlayabilirsiniz.

Port seçenekleri bakımından da bu dizüstü bilgisayar günümüzün ihtiyaçlarını karşılıyor. Sol kenarda iki adet USB-C biçimli Thunderbolt 4 portu var. Bunlar 40 Gbps’ye varan hızlarda veri transferini desteklemekle birlikte, harici monitörlere yüksek kalitede görüntü aktarımı da yapabiliyor. Sağ kenarda da USB-C biçimli bir port daha var. Bunu da veri transferi için kullanabilirsiniz. Üç portu da şarj için kullanmanız mümkün, ancak sağ kenardaki tek port üzerinden şarjın biraz daha hızlı olduğu izlenimini elde ettik. Bu nedenle size de tavsiyemiz, şarj işlemini genellikle o port üzerinden gerçekleştirmeniz olacaktır.

huawei matebook x pro 2024 inceleme

Bu arada sağdaki USB-C portunun hemen yanında bir anahtar göreceksiniz. Bu fiziksel birim, 1080p web kamerasını fiziksel olarak kapatmaya yarıyor. Geçen yılın modelinden farklı olarak, bu yıl web kamerasının çözünürlüğü 720p yerine 1080p olmuş. Bu da memnun edici. Huawei’nin AI Kamera özellikleri yine mevcut ve bunlar görüntülü görüşmelerin standartlarını yükseltiyor. Herhangi bir ek yazılıma veya araca ihtiyaç duymadan, arka planı değiştirme ya da bulanıklaştırma, otomatik hizalama, otomatik göz takibi gibi özelliklerden yararlanabilirsiniz. Öte yandan yüzdeki kusurları örtmeye veya yüzü daha da güzelleştirmeye izin veren çeşitli Güzellik araçları da bulunuyor.

Ekran ve Ses

Huawei MateBook X Pro 2024 modelinde de 14.2 inçlik ekran var. Bu ekran, geçen yılın modeline göre dikkate değer ilerlemeler kaydetmiş. Öncelikle yüzde 93 gibi yüksek bir ekran-gövde oranı var. Ekranın etrafını saran çerçeve çok ince, yalnızca web kamerasının bulunduğu bölümde kalınlığın biraz daha arttığını görüyoruz. 3120 x 2080 piksel çözünürlüklü ekran, yüksek keskinlik ve netlik sağlıyor. 1.000.000:1 kontrast oranı ve derin siyahlar, bu OLED ekranın gerçekçi ve net görüntüler sunmasına izin veriyor. AdobeRGB, P3 ve sRGB gibi farklı renk yelpazeleri destekleniyor. Bu da gerek üretkenlik odaklı işlerde çalışırken gerek video izlerken yüksek gerçekçilikte iş yapmayı veya eğlenmeyi sağlıyor.

huawei matebook x pro 2024 inceleme

Ekranın önemli ilerlemelerinden bir tanesi de 1000nit gibi yüksek bir maksimum parlaklık değerine sahip olması. Bunun avantajını özellikle dışarıda çalışırken görüyorsunuz. Ekranın yansıtmasını daha da azaltan yeni kaplama da önemli avantajlardan bir tanesi ve bu da dışarıda dizüstü bilgisayarla daha iyi şekilde çalışmaya yardımcı oluyor. Neredeyse her Huawei dizüstü bilgisayarında görmeye alıştığımız TÜV Rheinland Göz Konforu sertifikası burada da mevcut. Huawei’ye göre ekranın 17 farklı zorlu testten başarıyla geçti. Özellikle gece geç saatlerde bilgisayar başında çalışmanız gerekirse, mavi ışığın etkisini, ekrandaki görselliği ve doğallığı çok büyük oranda etkilemeden azaltabilirsiniz. Kontrol Paneli içinde yer alan Göz Konforu kestirmesini kullanarak mavi ışığı hemen kısabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz dokunmatik yüzeyin yüksek dokunma ve basınç hassasiyeti dizüstü bilgisayarı yönetmeyi kolaylaştırıyor, bunu belirtmiştik. 10 noktalı dokunmatik ekran da, dizüstü bilgisayarı kontrol etmek için ek bir araç sunuyor. Özellikle Netflix gibi, tam ekranda açılan ve bir tablet deneyimi sunabilen uygulamaları yönetmek, bu uygulamalar içinde gezinmek için dokunmatik ekran bir hayli işe yarıyor.

huawei matebook x pro 2024 inceleme

MateBook X Pro 2024’ün esnek OLED ekranı, içerik üretiminin yanında içerik tüketimi için de elverişli bir ortam sunuyor. Daha önceki Huawei MateBook X Pro modellerinde olduğu gibi, bu üründe de 3:2 görüntü oranı tercih edilmiş. Bunun yararını Office, Photoshop gibi uygulamalarda daha fazla satır sayısı, dolayısıyla tek bir bakışta daha fazla içerik olarak görüyorsunuz. Film izlerken ekranın altında ve üstünde göreceğiniz siyah çubuklar ise çok kalın değil, yani film izlemek için de elverişli bir ortam var. Netflix’te HD videoların keyfini yaşayabilir, YouTube’da da yüksek kaliteli 4K içerikleri izleyebilirsiniz.

Ses tarafında da bu dizüstü bilgisayar, ekranın sunduğu ortalamanın üstündeki kaliteyi iyi biçimde tamamlıyor. İki tanesi klavyenin yanına yerleştirilmiş ve doğrudan kullanıcıya bakanın da içinde olduğu toplam altı hoparlör var. Huawei Sound teknolojisiyle desteklenen bu hoparlör sistemi yüksek seviyeli, çevresel ses etkisi güçlü ve basları da hissedilir bir ses çıkışı sunuyor. Harici bir hoparlöre veya ses sistemine ihtiyaç duymadan, MateBook X Pro’nun kendi hoparlörleriyle yüksek seviyede bir müzik veya video keyfi yaşayabilirsiniz. Üstelik Kontrol Paneli içinde yer alan Huawei Sound bölümünden, hoparlörün ses çıkış profilini sunulan üç seçenek arasından tercih edebilirsiniz. İçeriğe göre otomatik olarak ayarlama yapılabileceği gibi, basın veya tizin daha ön planda olduğu bir ses profilini seçebilirsiniz.

huawei matebook x pro 2024 inceleme

Ekranın üst kısmında, kameranın etrafında dört tane mikrofon var. 360 derecelik ses kaydıyla, özellikle görüntülü görüşmelerde gayet net ve berrak bir ses yakalama imkanı sunuluyor. Ses Kaydedicisi ile yaptığımız ve inceleme videosunda dinleyebileceğiniz sesin kalitesi de gayet iyi. Arka plan gürültüsü iyi biçimde bastırılıyor. Bununla birlikte arka plan gürültüsünün bastırılmasının yerine sesin netliğine ve berraklığına vurgu yapan TrueHD Ses profilini de kullanabilirsiniz.

Performans ve Pil

Huawei MateBook X Pro 2024, ince ve hafif gövdesinde Intel Core Ultra 9 işlemcinin gücünü sunuyor. Elimizdeki konfigürasyonda 2 TB RAM ve 32 GB SSD de bu işlemciye eşlik ediyor. Dahili Intel Arc grafik işlemci birimi mevcut. Geçen yıl incelediğimiz MateBook X Pro 2023 modelinde 12. Nesil Intel Core i7 işlemci mevcuttu. 3DMark, PCMark10, GeekBench 6 gibi benchmark araçlarıyla yaptığımız testlerde, tek ve çok çekirdek puanlarında dikkate değer ilerlemeler var, ancak esas farkı grafik performansı tarafında gördük. Geçen yılın modeliyle arada büyük grafik performans puan farkları var. Bu durum MateBook X Pro 2024’ün, boş zamanlarınızda çeşitli oyun ihtiyaçlarınıza da belli bir yere kadar cevap verebileceğini gösteriyor. Özellikle PC Yöneticisi uygulaması içinde bulunan Performans modunu açarak, 40W TDP seviyesine çıkabilir ve Core Ultra 9’dan mümkün olan en yüksek performansı alabilirsiniz. Pil tüketimini gözetmek isterseniz, bu durumda Dengeli ayarını tercih edebilirsiniz. Bu arada, Performans modunu sadece cihazı prize takılı hâldeyken değil, pile bağlı şekilde de kullanmak mümkün oluyor.

huawei matebook x pro 2024 inceleme

Isının dışarı atılması için arka tarafta, menteşe bölümünde ince ve uzun bir havalandırma deliği var. Öte yandan Huawei’nin Shark Fin olarak adlandırdığı fanlardan iki tane var ve bunlar sayesinde ısının atılması verimli biçimde gerçekleştiriliyor. Özellikle 3DMark ve PCMark 10 test sonuçlarında, işlemci sıcaklıklarının yüksek seviyelere çıkabildiğini gördük. Bu durumlarda fanın sesi de hatırı sayılır seviyelere çıkıyor. Bununla birlikte cihazın özellikle taban bölümündeki sıcaklık, çok yüksek noktalara çıkmıyor, bu da soğutma sisteminin verimliliğini bize gösteriyor.

Bu arada Huawei’nin Super Turbo olarak adlandırdığı teknoloji sayesinde dizüstü bilgisayarın uykudan uyanması veya uygulamaların açılması gibi işlemler hızlı biçimde gerçekleştiriliyor. Kapağı kaldırdığınız anda dizüstü bilgisayar gerçekten uyanıyor, parmak izi okuyucusu veya ön kamera ile kilitli ekranı hızlı biçimde geçip çalışmaya başlayabilirsiniz. Uygulamaların açılması ve uygulamalar arasında geçiş de gayet hızlı. Özellikle 32 GB RAM’in varlığı, aynı anda birçok uygulama ile çalışmaya izin veriyor. 80 kadar Chrome sekmesi, Netflix uygulaması, Photoshop 2024 ve bunun gibi daha 5-6 uygulama aynı anda açık durumdayken bile akıcı ve hızlı bir deneyim elde etmek mümkün oluyor. Photoshop’un yapay zekâ destekli özelliklerini, bu yoğunlukta bile hızlı biçimde kullanmak da imkan dahilinde bulunuyor.

Pil tarafında da MateBook X Pro 2024 modelinin selefine göre önemli bir ilerlemesi var. Geçen yılın 60Wh’lik kapasitesinin yerine 70Wh gibi, daha yüksek kapasiteli bir pil bulunuyor. Bu pil, Huawei’nin belirttiğine göre normal yoğunluklu bir kullanımda 7 saatlik bir ortalama çalışma süresi sağlıyor. Ayrıca 11 saate kadar yerelde depolanan 1080p video oynatma yeteneği de mevcut. Pratikte, Performans modu aktif ve ekran parlaklığı da yüzde 51 ile 89 arasında değişirken, Office ve benzeri araçlarla bir saatte yüzde 15’lik bir pil tüketimi oldu. Bu da tek bir şarja 5-6 saat arası bir çalışma süresine ulaşmanın mümkün olabileceğini gösteriyor.

MateBook X Pro 2024’ün şarj işleminin USB-C portları üzerinden gerçekleştiğini belirtmiştim. Kutudan 90W güç adaptörü çıkıyor ve bu da Turbo Şarj desteğine sahip. Kısa sürede, sadece 10 dakikalık bir şarjla iki saatlik bir Office kullanımının mümkün olduğu Huawei tarafından belirtiliyor ki, gerçekten Turbo Şarj ile sadece yarım saatte, yüzde 30’dan yüzde 70-80 arası seviyelere çıkabilirsiniz. Yani, ihtiyaç duyduğunuzda, kısa süreli şarjlarla bile birkaç saatlik çalışma imkanı elde etmek mümkün oluyor.

Kablosuz bağlantı tarafında bu dizüstü bilgisayarın 802.11ax’e kadar, yani Wi-Fi 6E’ye kadar olmak üzere üç bant Wi-Fi desteğini sunduğunu belirtelim. Bluetooth 5.3 desteği de var. Yani güncel kablosuz bağlantı teknolojilerini destekliyor. Bu da hem şimdiki zaman hem de önümüzdeki birkaç yıl için iyi bir yatırım anlamına geliyor.

Yazılım

Huawei MateBook X Pro 2024, Windows 11 Home ile yüklü olarak geliyor. Daha önce incelediğimiz Huawei dizüstü bilgisayarlarında gördüğümüz bir deneyim burada da var. Yüklü gelen çok fazla uygulama yok, Huawei PC Yöneticisi ve buna bağlı bazı araçlar var. Kontrol Paneli, özellikle Huawei tabanlı özelliklere hızlıca erişmeye ve bunları kontrol etmeye yarıyor. Bildirimler için de özel bir bölüm var. PC Yöneticisi üzerinden bilgisayarın bakımını, sürücü ve BIOS güncellemelerini yapabilirsiniz. Uygulamaları klasik yoldan yükleyebileceğiniz gibi Microsoft Store’u da kullanabilirsiniz.

huawei matebook x pro 2024 inceleme
huawei matebook x pro 2024 inceleme

Eğer Huawei markalı bir akıllı telefonunuz veya tabletiniz varsa, MateBook X Pro 2024 ile yapabileceklerinizin alanı genişliyor. Tüm bu cihazlar birer Süper Cihaz olarak adlandırılıyor ve birbirleriyle kolay ve hızlı biçimde bağlantı kuruyor. Çoklu Ekran İş Birliği özelliği dahilinde, akıllı telefonun ekranını ve sesini dizüstü bilgisayara yansıtarak telefondaki tüm işlerinizi bilgisayar üzerinden yerine getirebilirsiniz. Sürükle-bırak yöntemiyle fotoğraf, video ve belge paylaşımı da mevcut. Huawei MatePad Serisi bir tabletiniz varsa, onu MateBook X Pro 2024’ün yanında ikinci bir ekran olarak kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, tableti bilgisayarın yanında yardımcı bir cihaz olarak kullanarak da çalışabilirsiniz. Örneğin MatePad 11.5S’in HarmonyOS 4 arayüzünde gezinirken, MateBook X Pro 2024’ün klavyesini ve dokunmatik yüzeyini kullanabilirsiniz. İki cihaz arasında sürükle-bırak yöntemiyle metin veya fotoğraf aktarımı da mümkün. Bu arada Super Hub olarak adlandırılan bir araç, dizüstü bilgisayar içinde farklı uygulamalar arasında kolaylıkla metin veya fotoğraf taşımaya da izin veriyor. Sözünü ettiğim Huawei mobil cihazları ile MateBook X Pro 2024 arasında kopyalama panosu paylaşımı da yapılabiliyor.

Sonuç

  • huawei matebook x pro 2024 inceleme
  • huawei matebook x pro 2024 inceleme
  • huawei matebook x pro 2024 inceleme
  • huawei matebook x pro 2024 inceleme
  • huawei matebook x pro 2024 inceleme
  • huawei matebook x pro 2024 inceleme
  • huawei matebook x pro 2024 inceleme
  • huawei matebook x pro 2024 inceleme
  • huawei matebook x pro 2024 inceleme
  • huawei matebook x pro 2024 inceleme
  • huawei matebook x pro 2024 inceleme

MateBook X Pro 2024, Huawei’nin MateBook Serisi dizüstü bilgisayarları içinde en üst seviyeyi temsil ediyor. Ve gerçekten, özellikle bu yıl gelen güncellemelerle birlikte yüksek fiyatının hakkını veriyor. Geçen yılın modeliyle karşılaştırdığımızda, malzeme kalitesi, bilgisayarın verdiği his, ekran, işlemci, kamera, pil gibi birçok alanda, dikkate değer ilerlemeler var. Tüm bu alanlardaki gelişim, dizüstü bilgisayarın yüksek fiyat etiketinin karşılığını önemli ölçüde veriyor. Rahat taşınabilirliği yüksek performansla bir arada isteyenler için MateBook X Pro 2024, bütçenin de yeterli olduğu durumlarda değerlendirme listesinin başında gelebilecek bir ürün olarak dikkat çekiyor. Hazır yüksek bir meblağı gözden çıkarmışken, 5.000 TL’lik farkı vererek daha yüksek seviyeli bir işlemciyi ve daha fazla miktarda RAM’i ve depolama alanını tercih etmek de isabetli olacaktır.

NOT

İncelemede yer alan ürün Huawei Türkiye tarafından ücretsiz olarak temin edilmiştir. Yayım karşılığında herhangi bir ek ücret alınmamıştır. Video, yayından önce herhangi bir onaydan geçmemiştir.

Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

9.1
Tasarım
9.5
Ekran
9.5
Ses
9.5
Performans
9
Kamera
8.5
Yazılım
9.5
Pil
8.8

İLGİLİ HABERLER