Huawei geçen yılın Mobil Dünya Kongresi’nde tanıttığı MateBook X Pro modeliyle, Apple’ın MacBook dizüstü bilgisayarları kadar şık ve göz alıcı görünen, ancak Windows ile çalışan bir dizüstü bilgisayar arayanlara hitap edecek bir seçenek sunmuştu. Sonbaharda bu dizüstü bilgisayar modelinin 8. nesil Intel Core işlemci seçenekleriyle ve Nvidia MX 150 ayrık grafik kartıyla güncellendiğini görmüştük. Bu yıl MWC 2019’da yepyeni bir MateBook X Pro modelinin çıktığını gördük, ancak o modelin Türkiye’ye gelmesi için birkaç ay daha beklemek gerekiyor. Şu an için Türkiye’de satılan en üst düzey Huawei dizüstü bilgisayarı olan, 12 bin TL seviyesinde fiyata sahip MateBook X Pro (2018) ile ilgili izlenimlerimizi Huawei MateBook X Pro inceleme yazısında bulabilirsiniz.
[wp-review id=”200009″]
Huawei MateBook X Pro inceleme: Tasarım
MateBook X Pro, tasarımıyla gayet pahalı ve değerli bir dizüstü bilgisayar olduğunu gösteriyor. Yekpare alüminyum gövdeden oluşan bu dizüstü bilgisayarın kenarları elmas kesim sayesinde daha çekici bir hava kazanmış. Kumlanmış görünüm de cihazın yüzeyine biraz daha şıklık katıyor. Sonuç olarak karşımızda fazlasıyla havalı ve uzaktan da bakıldığında ilgi çekecek bir dizüstü bilgisayara bulunuyor. MateBook X Pro’nun uzay grisi ve gümüş olmak üzere iki renk seçeneği bulunuyor. Özellikle uzay grisi renk çekici ve göz alıcı duruyor. Klasik sevenler için de gümüş renk tatmin edici bir seçenek olacaktır.
Şık ve çekici görünümüne ek olarak, MateBook X Pro bir dizüstü bilgisayar için yeteri kadar ince ve hafif sayılır. Kapalıyken en ince noktasında 14.6 milimetrelik kalınlığa sahip olan gövdenin ağırlığı da 1.33 kg. Böylelikle elde, çantada rahatlıkla taşınabiliyor. Ekranı açık durumdayken elinizde gezdirdiğinizde de yorgunluk hissi yaratması hissi gecikecektir. MateBook X Pro’yu bir yerden başka bir yere, ister ekranı açık, ister ekranı kapalıyken zahmetsiz biçimde taşıyabilirsiniz. Dizüstü bilgisayarın güzel taraflarından bir tanesi de, kapağı bilgisayarın alt kısmını parmağınızla tutup sabitlemeden açmanızın mümkün olması. Aslında ekranı yukarı kaldırdıkça alt kısmın da yukarı doğru hareket ettiğini göreceksiniz. Buna rağmen tek elle ekranı tamamen açabilirsiniz.
Elimizdeki model 2018 yılında çıkmış bir model. Bu nedenle kapakta 2019 modellerde olduğu gibi sadece Huawei yazısı yok. Daha küçük boyutlarda bir Huawei yazısı ve bunun üstünde de şirketin logosu yer alıyor. Alt kısımda yer alan dört adet lastik topuz sayesinde alt tarafta kalan metal yüzeyin çizilmesi önleniyor. Ayrıca iki kenarda ince ve uzun olan birer havalandırma deliği bulunuyor.
Huawei MateBook X Pro’nun tam boyutlu klavyesinin tuşları sıvı dökülmelerine karşı dayanıklı olmasıyla dikkat çekiyor. Aynı zamanda tuşlar arka aydınlatmalı, böylelikle karanlık ortamlarda da daha rahat yazı yazma imkanı bulunuyor. Tuşların yüzey alanları gayet yeterli, aynı zamanda derinlikleri de oldukça iyi seviyede. Böylelikle hızlı biçimde rahatlıkla yazı yazabilirsiniz. Klavyenin sağ üst köşesinde güç butonu var. Bu güç butonu aynı zamanda parmak izi okuyucusu da barındırıyor. Böylelikle kilitli ekranı parmak izinizle hızlı şekilde açabilirsiniz. Parmak izi oldukça hızlı çalışıyor.
Klavyenin gerisine kalan ve yazı yazarken bileklerinizi yasladığınız alan, 14 inçlik bir dizüstü bilgisayara göre yeterli genişliğe sahip. Ancak keskin kenarlar bir süre sonra bileklerinizde acı hissetmenize neden olabilir. İzleme dörtgeni de geniş tutulmuş. Microsoft’un Precision Touchpad teknolojisinden destek alan bu izleme dörtgeni hızlı biçimde çalışıyor. MateBook X Pro’yu deneyimlediğimiz süre boyunca bir fareye ihtiyaç duymadık.
Huawei MateBook X Pro inceleme: Donanım ve Performans
MateBook X Pro’nun 13.9 inç ekranı, 3000 x 2000 piksel çözünürlük değeriyle oldukça keskin ve net görüntüler sunuyor. 3:2 görüntü oranını son zamanlarda dizüstü bilgisayarlarda sıklıkla görüyoruz. Huawei de bu modaya uymuş görünüyor. IPS teknolojisinin kullanıldığı ekranın geniş görüş açıları film izlerken ya da aynı anda birkaç kişi bir proje dosyasının başında çalışırken rahatlık sağlayacaktır. Bunun dışında ekran parlaklığının da 450 nitlik maksimum değeriyle ortalamanın biraz olsun üstünde olduğunu söyleyebiliriz. Böylelikle dışarıdaki ortamlarda da rahat çalışma imkanı bulabilirsiniz.
Huawei, Display Manager adı verilen özel bir yazılımı ön yüklü olarak sunuyor. Bu yazılım sayesinde ekranın renk sıcaklığını gözünüzün en rahat edeceği biçimde ayarlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra mavi ışığı filtreleyerek görsel yorgunluğun önüne geçmeyi sağlayan Eye Comfort özelliğini de bu yazılım üzerinden hızlı biçimde açabilirsiniz. Aslında aynı ayar Windows 10’da da dahili olarak bulunuyor. Ne var ki, Eye Comfort’ı kullanmak daha pratik görünüyor.
Ekran aynı zamanda dokunmatik özelliklere sahip. Yani Windows’da parmaklarınızı kullanarak gezinebilirsiniz. Ancak ekranın 135 derece civarındaki maksimum açısı onun bir tablet veya başka bir formda kullanılmasını engelliyor. Bu nedenle parmaklarınız ekrana çok fazla gitmeyecektir. MateBook X Pro’yu kullandığımız zamanın çoğunda ekranın dokunmatik olduğu aklımıza bile gelmedi. Büyük oranda izleme dörtgeni ile kontrolü tercih ettik.
MateBook X Pro’nun ekranını saran çerçeve sadece 4.4 milimetrelik kalınlığa sahip. Ekran-gövde oranı yüzde 91 seviyesine çıkıyor. Bu da 13.9 inç ekranın normale göre daha küçük bir gövdeye sığdırılmasını sağlıyor. İnce ekran çerçevesi nedeniyle web kamerasının konumu değiştirilmek zorunda kalınmış. Huawei, fonksiyon tuşlarının bulunduğu satıra bir tane kamera ikonlu düğme yerleştirmiş. Aslında bu bir düğme değil. Buna bastığınızda MateBook X Pro’nun 720p çözünürlüklü web kamerası ortaya çıkıyor.
Web kamerasının yerleşimi akıllıca olsa da, görüş açısı bakımından sıkıntı yaratıyor. Skype’da veya diğer video sohbet platformlarında görüşme yaparken, karşı tarafa sanki yüksekten bakıyormuşsunuz gibi bir izlenim doğuyor, başınızdan daha çok çene kısmınız görüntüde öne çıkıyor. Bunun önüne geçmek için biraz daha geride durmanız daha iyi olabilir. Bununla birlikte web kamerasının yapısı gizlilik konusunda hassas olanların hoşuna gidecektir.
Huawei MateBook X Pro’nun elimizdeki versiyonunda Intel’in 8. nesil Core i7-8550U işlemcisi bulunuyor. 1.8 GHz maksimum saat frekansı ve 15W TDP değerine sahip bu işlemci dahili Intel UHD Graphics 620 grafik işlemci birimiyle geliyor. Buna ek olarak, Nvidia GeForce MX150 ayrık grafik işlemci birimi de bu dizüstü bilgisayarla birlikte geliyor. Böylelikle video yapımı, fotoğraf düzenleme, grafik animasyon gibi profesyonel işlere MateBook X Pro daha iyi cevap verir hâle geliyor. Tabii ki, oyun performansı da artıyor. GeekBench 4’ün Compute benchmark testleri her iki GPU biriminin arasındaki farkı açık biçimde ortaya koyuyor. Ayrıca 16 GB RAM’in varlığı da önemli bir artı. Böylelikle yoğun biçimde çalışanlar, aynı anda birçok farklı uygulamayı rahatlıkla kullanabilir hâle geliyor.
MateBook X Pro, üretkenlik tarafında oldukça güçlü görünüyor. Peki, eğlence tarafında durum nasıl? Güçlü donanım bileşenleri de oyun tarafında, her ne kadar özel bir oyun dizüstü bilgisayarı kadar olmasa da tatmin edici bir deneyim yaşanabileceğini gösteriyor. Yüksek çözünürlüklü ekranı, 3:2 görüntü oranı nedeniyle sinema filmleri veya dizilerde altta ve üstte epey geniş siyah bantları gösterecek olsa da, yüksek kontrastı ve derin siyahları sayesinde gerçekçi bir görsel deneyim sunacaktır. Ses tarafı da önemli ve burada MateBook X Pro Dolby Atmos desteğinden yararlanıyor. Netflix’in Dolby Atmos destekli filmleriyle bu gücün tadına varabilirsiniz. Klavyenin her iki yanına yerleştirilmiş stereo hoparlörler bir dizüstü bilgisayara göre gayet güçlü ve dolgun ses çıkışı sunuyor. Böylelikle film ve dizi izlemenin keyfi artacaktır.
Bağlantı unsurları tarafına baktığımızda, Huawei’nin port işini abartmadığını, ancak ihtiyaç duyulabilecekleri sunduğunu görüyoruz. Sağ tarafta tek bir USB-A portu var. Bu sayede birçok cihazınızı rahatlıkla bağlayabilirsiniz. Sol tarafta ise iki adet USB-C portu var, bunlardan bir tanesi Thunderbolt 3 destekliyor. Diğerini de güç girişi veya diğer USB-C aygıtlarınız için kullanabilirsiniz. Kutudan çıkan güç adaptörü çok büyük değil, böylelikle çantada rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Öte yandan Huawei MateBook X Pro’nun kutusuna HDMI ve VGA çıkışlarının yer aldığı bir adaptörü de yerleştirmiş. Böylelikle dizüstü bilgisayarının görüntüsünü harici ekranlara yansıtmak isteyenleri zahmetten kurtarıyor. SD kart yuvası veya Ethernet portu yok. Bunların sunduğu imkanlardan yararlanmak için kendi aksesuarlarınızı kendiniz edinmelisiniz. Bu arada sol tarafta 3.5mm kulaklık jakı ve şarj durumunu gösteren küçük bir LED lamba da bulunuyor.
Huawei MateBook X Pro inceleme: Pil
Huawei MateBook X Pro gibi ince ve hafif gövdeli dizüstü bilgisayarlar genellikle dışarıda daha rahat taşımak amacıyla tercih ediliyor. Tabii ki, bu kullanım amacı iyi bir pil performansı arzusunu da beraberinde getiriyor. Huawei’nin dizüstü bilgisayarı pil performansı tarafında beklentileri karşılayan, sahiplerini hayal kırıklığına uğratmayacak bir performansı ortaya koyuyor.
Pili yüzde 100 dolulukta kullanılmaya başlanan bir MateBook X Pro, içinde internette gezinme, e-posta kontrolü, Word ve Excel gibi yazılımları kullanma gibi günlük rutin işlerin bulunduğu bir kullanım senaryosunda ortalama 6,5 saatlik bir kullanım süresine ulaşabiliyor. Bu durum MateBook X Pro’nun gününü sabahtan akşama kadar dışarıda geçiren bir kişinin işlerini tek bir şarj ile rahatlıkla yapabileceğini gösteriyor.
Yukarıda belirttiğimiz gibi, MateBook X Pro’nun şarj işlemi USB-C portu üzerinden gerçekleştiriliyor. Kutudan çıkan 65W güç adaptörü akıllı denetleyici barındırıyor. Bu sayede bağlanan cihazın türüne göre doğru gerilim ve akım değerleri sunuluyor. Üstelik MateBook X Pro için hızlı şarj imkanını da getiriyor.
Huawei MateBook X Pro inceleme: Yazılım
MateBook X Pro’da Windows 10 Pro yüklü olarak geliyor. Huawei, Windows’u mümkün olduğu kadar sade biçimde sunuyor. Kutu açılışı videosunda da belirttiğimiz gibi, MateBook X Pro’nun kurulumu 10 dakikanın altında bir sürede tamamlanıyor ve cihaz kullanıma hazır hâle geliyor.
Nedendir bilinmez, Huawei 512 GB kapasiteli SSD’yi bölümlere ayırmış. C dizininde Windows kurulumu var ve buraya 80 GB gibi bir alan ayrılmış. Geride kalan 400 GB’nin üstündeki bir alan da D dizini olarak tanımlanmış ve burası da dosyalar için ayrılmış. Ne var ki, eğer başlangıçta Microsoft hesabı ile giriş yapıp OneDrive eşleştirmesini de seçerseniz, bir süre sonra C dizininin dolduğunu ve bilgisayara daha fazla uygulama yükleyemediğinizi fark edeceksiniz. Bu durum aynen başımıza geldi ve bir süre sonra bilgisayara uygulama yükleyemez olduk. Çareyi bir disk yönetim uygulamasıyla iki dizini birleştirmekte ve Windows’u dosyalarımızı muhafaza ederek yeniden kurmakta bulduk.
Huawei’nin Windows 10 üzerinde yüklü olarak sunduğu araçlardan bir tanesi yukarıda belirttiğimiz Display Manager ise, diğeri de PC Manager. PC Manager, dizüstü bilgisayarı Huawei akıllı telefonundan bildiğimiz Telefon Yöneticisi veya Optimizer adlı uygulamaya benzer biçimde çalışıyor. PC üzerinde tanı uygulayarak performansı daha da artırmaya yönelik tavsiyeleri karşınıza getiriyor. Bunun yanı sıra donanım kontrolü, sürücü yönetimi ve güncellemeleri de bu yazılım üzerinden gerçekleştirilebiliyor.
Eğer Huawei marka akıllı telefonunuz varsa, PC Manager ile MateBook X Pro’ya kolaylıkla bağlayabilirsiniz. Yazılım içindeki QR kodunu okuttuktan sonra saniyeler içinde bağlantı kuruluyor. Bundan sonra Galeri, Videolar ve Müzik dosyaları PC Manager üzerinden görüntülenip bilgisayara aktarılabiliyor. Öte yandan Huawei Share adı verilen hızlı ve pratik paylaşım yöntemini de MateBook X Pro ve Huawei akıllı telefonları arasında kullanabilirsiniz. Böylelikle çektiğiniz fotoğrafları veya videoları MateBook X Pro’ya seri biçimde aktarabilirsiniz.
Huawei MateBook X Pro inceleme: Sonuç
Huawei MateBook X Pro için, “Windows tarafında Apple’ın MacBook Pro’su tadında bir dizüstü bilgisayar arayanların aklına gelebilecek ilk seçenek” yorumunu yapmak yanlış olmayacaktır. MacBook Pro’ların tasarımını ve havasını yansıtan bu dizüstü bilgisayar, donanım bileşenleri, performans ve kalite anlamında da geride kalmıyor.
Sekizinci nesil Intel Core i7 işlemci, 512 GB SSD, Nvidia MX150 GPU, 16 GB RAM gibi özelliklerle MateBook X Pro güçlü bir dizüstü bilgisayar olduğunu kağıt üstünde gösteriyor. Gerçek hayattaki performansı da önceki beklentileri boşa çıkarmıyor. Eğer günün büyük kısmını dışarıda geçiriyorsanız, MateBook X Pro ile sadece günlük işleri değil, video veya fotoğraf düzenleme, grafik oluşturma gibi daha karmaşık ve yoğun işleri rahatlıkla yerine getirebilirsiniz. Yüksek performans gösteren pili de sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Keşke SD kart yuvası veya adaptörü eklenseydi. Ayrıca web kamerasının yerine alışmanız da biraz zaman alabilir.
Bu dizüstü bilgisayar ile ilgili dile getireceğimiz bir husus, geçen yılın ürünü olmasıdır. Huawei’nin MWC 2019’da duyurduğu MateBook X Pro’yu Türkiye’ye getirmesinin önünde birkaç ay daha var diye biliyoruz. O zamana kadar üst sınıf bir Huawei dizüstü bilgisayarı isteyenlerin elindeki en iyi seçenek bu gibi görünüyor. Biraz daha üst kademe işlemci ve GPU, aynı zamanda Huawei Share OneHop paylaşım özelliği için beklemek istemeyenler için MateBook X Pro, şu anda kendi sınıfında Türkiye’de bulabileceğiniz en iyi modellerden bir tanesi olarak öne çıkıyor.