HUAWEI MATEBOOK D16
Huawei Online Mağaza’dan Satın Alın
SATIN AL
Huawei, 2021 yılında Türkiye’de satışa sunacağı ilk dizüstü bilgisayar modellerinde başlangıcı MateBook D16 modeliyle yapıyor. Huawei MateBook D16, Huawei Online Mağaza’da 6999 TL’den başlayan indirimli fiyatlarla ön siparişe sunuldu. Bu dizüstü bilgisayar Türkiye duyurusunun yapılmasından kısa bir süre sonra da test merkezimize ulaştı. 7999 TL indirimli fiyata sahip olan 16 GB RAM ve 512 GB kapasiteli seçenek elimizde bulunuyor. Çok yakında detaylı bir MateBook D16 incelemesi yayında olacak. Ancak bunun öncesinde, bu dizüstü bilgisayar ile ilgili ilk izlenimlerimizi paylaşıyoruz.
Geçen yıl bu zamanlarda satışa çıkan 15 inç ekranlı MateBook D15 modeli, fiyat-performans tarafında iddialı oyunculardan biri olmuştu. 16:9 ekranı multimedya içerik tüketimi için ideal durumdayken barındırdığı AMD Ryzen işlemci de birçok işlemci için yeterli bir performansı sunuyordu. Huawei’nin 2021 yılı için, daha önce tutan bu formülü fazla değiştirmeden, ufak tefek eklentilerle yenilediğini görüyoruz.
D15 modelinden farklı olarak MateBook D16, adından da anlaşılacağı üzere 16.1 inç ekranla geliyor. Ekran yine 16:9 görüntü oranına sahip ve 1920 x 1080 piksel çözünürlüğe sahip. Ekran parlaklığı çok yüksek seviyede değil, ancak çoğu kullanıcı bu parlaklığı yeterli bulacaktır. Huawei, bu ekranın 170 derece görüş açısı sunduğunu belirtiyor ki, gerçekten de ekran epey yandan bakıldığında bile yeterli görüş sağlıyor. Bu ekran Netflix veya bunun gibi kaynaklarda video izlemek için yeteri kadar geniş bir alan sunuyor. Çoğu 16:9 formatında olan YouTube videoları için de birebir uyumlu olması iyi bir gelişme.
16.1 inç ekranla birlikte büyüyen yüzey alanı, Huawei’nin büyüklüğünü D15 modeline göre aynı tuttuğu klavyenin yanlarına hoparlörleri ekleme fırsatı vermiş. Hoparlörlerin sunduğu stereo ses etkisi iyi. Bununla birlikte ses çıkışının ortalamanın biraz altında kaldığını söyleyebiliriz. Dolby Atmos desteğinin bulunması iyi haber. Bu sayede Netflix’te, bu ses formatını destekleyen içeriklerde daha iyi bir ses deneyimi elde etmek mümkün oluyor. Biraz daha yüksek ses şiddeti iyi olurdu. Her ne olursa olsun, dizüstü bilgisayar üzerinde bir şeyler izlemeyi seven biriyseniz, bu donanım sizin ihtiyaçlarınızı fazlasıyla karşılayacaktır.
Klavyenin geçen yılın modeliyle aynı tutulduğunu yukarıda belirtmiştik. Benim gibi sayısal tuş takımlı klavyeyi sevmeyenler için, bu klavye tasarımı ideal. Tuşların basma aralıkları iyi tutulmuş, tuşların arasındaki mesafe de iyi biçimde ayarlanmış. Tuşlara bastığınızda tok bir ses alıyorsunuz ve klavyenin kaliteli olduğunu hissediyorsunuz. Klavyenin hemen alt tarafındaki touchpad’in de yeterli bir alanı var. Yüzeyi ise biraz daha sert hissediliyor. Huawei MateBook X Pro 2020 modelini touchpad’iyle çok rahat şekilde idare ediyorum, ancak bu modelde ilk etapta nedense bir fare kullanma ihtiyacı hissettim. Yine de, touchpad ile ilgili olarak daha detaylı izlenimlerimi incelemeye saklamayı tercih ediyorum.
Huawei’nin kimileri tarafından çok beğenilen, kimileri tarafından da eleştirilen sıra dışı web kamerası konumlandırması MateBook D16 için de geçerli. Web kamerası klavyenin üst tuş satırına yerleştirilmiş. Bu durum görüntülü görüşmelerde karşınızdaki kişilere tepeden bakıyormuş gibi bir izlenim oluşturuyor. Bununla birlikte gizlilik konusunda ise büyük bir pratiklik sağlıyor. Kamerayı kolay bir şekilde, fiziksel olarak kapatabilirsiniz.
AMD Ryzen 5 4000 serisiyle gelen bu dizüstü bilgisayarın performansıyla ilgili detayları incelemeye saklamak en iyisi olacaktır. 2021 model AMD Ryzen mobil işlemcileri görmeye başladık, ancak fiyat-performans tarafında denge arayanlar için geçen yılın iyi performanslı işlemcisi de yeterli işler çıkaracaktır diye düşünüyoruz.
Ekran büyüklüğü ve yenilenen ses sistemi dışında, Huawei MateBook D16 geçen yılın D15 modelinin verdiği hissin benzerini sunuyor. Orta segment bir dizüstü bilgisayar için, ana malzemesi plastik olsa bile şık bir bilgisayar olduğunu hissettiren yapısı var.
Ön incelemede bağlantı özelliklerinden bahsetmeden geçmeyelim. Huawei, sunduğu ekosistem sayesinde cihazlarının birbiriyle bağlantısını ve ortak çalışmasını verimli hâle getiriyor. Öncelikle, kutudan çıkan 65W şarj adaptörü bir dizüstü bilgisayarın şarj adaptörüne göre oldukça küçük sayılır. Üstelik elinizde bir Huawei telefonu varsa, bununla onu da şarj edebilirsiniz. Tabii ki, teoride USB-C portlu diğer cihazları da şarj etmeniz mümkün.
Bu arada kutudan, MateBook X Pro ve MateBook 13 modellerinde gördüğümüz MateDock adlı aksesuar çıkmıyor. Ancak buna pek gerek yok, çünkü iki adet USB-A, iki adet USB-C ve bir adet HDMI ile port seçenekleri bakımından bu dizüstü bilgisayar bir hayli zengin görünüyor. Sağ kenarda 3.5mm kulaklık jakı var. Parmak izi okuyucusu da klavyenin hemen sağında, hoparlörün üst kısmına yerleştirilmiş. Bu birimin de çalışma hızı iyi görünüyor.
Geçen yılın Huawei dizüstü bilgisayarlarında da gördüğümüz PC Manager yazılımı da yeni sürümle karşımızda. Geçen yılın sürümüne göre daha sade ve anlaşılır bir tasarımı var. Huawei akıllı telefonlarıyla hızlı eşleştirme sağlayan NFC alanı ise touchpad’e taşınmış. Çoklu Ekran İş birliği özelliği sayesinde, Huawei EMUI 10 veya EMUI 11 yüklü Android telefonun ekranını MateBook D16’da görebilirsiniz. Üstelik Mate 40 Pro ile bağlantı kurduğumuzda aynı anda birden fazla pencere açma imkanının olduğunu da gördük. Bu sayede hava durumu, borsa ve benzeri, sürekli ekranda açık olmasını istediğiniz bazı uygulamaları Huawei akıllı telefon üzerinden açık tutabilirsiniz.
Bunlar Huawei MateBook D16 ile ilgili ilk izlenimlerimiz. Çok yakında yayınlayacağımız detaylı incelemede daha fazlasını bulacaksınız. Eğer sorularınız varsa, sosyal medya kanallarımız üzerinden bize ulaştırabilirsiniz.
HUAWEI MATEBOOK D16
Huawei Online Mağaza’dan Satın Alın
SATIN AL