İncelemelerManşetler

Huawei MateBook D16 (2022) İncelemesi

Huawei MateBook D16 (2022) inceleme yazısında ve videosunda yepyeni Huawei dizüstü bilgisayarı ile ilgili detaylar ve yorumlar yer alıyor.
huawei matebook d16 inceleme

huawei matebook d16 satın alHuawei MateBook D16 (2022)
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Huawei bir yandan MateBook dizüstü bilgisayar serisinde 12. nesil Intel Core işlemcilerle 2022 yılı içinde beklenen bileşen güncellemelerini yaparken bir yandan da seriye çeşitli yeni özellikler ekleyerek günümüzün kullanıcı ihtiyaçlarına ve taleplerine karşılık veren bir şirket olduğunu gösteriyor. Yeni Huawei MateBook D16, bu ikinci durumun bir kanıtı gibi duruyor. Geçen yıl Huawei’nin 2021 model MateBook D16 ile birlikte, ilk kez 16 inç ekranlı bir dizüstü bilgisayar çıkardığını görmüştük. Şimdi karşımıza çıkan yeni model, selefine göre dikkat çekici yenilikler ve ilerlemeler kaydediyor. Huawei MateBook D16 inceleme yazısında ve videosunda, bir süredir deneyimlediğimiz bu yepyeni dizüstü bilgisayar ile ilgili izlenimlerimiz ve yorumlar yer alıyor.

Huawei MateBook D16 inceleme: Tasarım ve Özellikler

Huawei’nin MateBook serisi dizüstü bilgisayarlarının simgesi hâline gelmiş olan tasarım unsurlarını yeni MateBook D16’da da görüyoruz. Alüminyum alaşımlı metal gövdesi, kumlanmış yüzeyiyle gerçekten şık bir görünüm oluşturuyor. Kapaktaki Huawei logosu da gerçekten çekici görünüyor. Huawei, bu logoyu 16 inç ekranlı dizüstü bilgisayarda uyumlu duracak biçimde ölçeklendirmiş. Kapakta ve klavyenin etrafında aynı metal yüzeyi görüyoruz. Hafif sürtünmesiyle kapalı biçimde taşırken de, klavyeyle yazı yazarken de iyi bir tutuş ve kullanım elde etmeyi sağlıyor.

huawei matebook d16 inceleme

Huawei MateBook D16, 1.7 kilogramlık ağırlığa sahip. Bu değeriyle, piyasadaki diğer ana akım 16 inç dizüstü bilgisayarlardan daha hafif geliyor. Üstelik 15.6 inçlik dizüstü bilgisayarların ağırlık ortalamasıyla aynı seviyede bulunuyor. Hafif oluşu bu dizüstü bilgisayarı taşırken rahat etmenizi sağlarken, bilgisayarı bir yere koyamadığınız durumlarda el veya dizüstünde çalışmanıza izin veriyor. En kalın yerinde ağırlığı 18.4 milimetre, bu da onu kalınlık bakımından makul sınırlarda tutuyor. Üstelik 16 inç ekranına rağmen, yüksek ekran-gövde oranı sayesinde normale göre daha az alan kaplıyor. Genellikle 14 inçlik dizüstü bilgisayarımızı taşıdığımız çanta, üstelik başka şeyler varken MateBook D16’yı rahatlıkla sığdırabiliyoruz.

Bağlantı seçenekleri bakımından MateBook D16 bir hayli zengin görünüyor. Herhangi bir adaptöre ihtiyaç duymadan çoğu cihazı bağlamanız mümkün olacaktır. Öncelikle sol tarafında iki adet USB-C portu var. Bunlardan bir tanesi, kenara yakın olan USB 2.0 ve şarj desteğine sahip. Diğeriyse USB 3.2 Gen 1 desteğini barındırıyor ve yine bilgisayarı şarj etmeyi sağlıyor. Üstelik DisplayPort 1.4 desteğini de sunuyor, yani 4K çözünürlüklü 120Hz monitöre görüntü çıkışı verebilirsiniz. Bu portun yanında yer alan HDMI portu ise HDMI 2.0 destekli, 4K/60Hz’lik bir monitöre görüntü çıkışı verebiliyor. Yani görüntü aktarımı için iki farklı seçeneğiniz var. Yine sol kenarda 3.5mm ses jakını da görüyoruz. Diğer kenarda ise iki adet USB-A portu var. USB-C portlarında gördüğümüz gibi, kenara yakın olanı USB 2.0 destekli. Diğeriyse USB 3.2 Gen 1 desteğini barındırıyor.

huawei matebook d16 inceleme

Klavye tarafına geldiğimizde, Huawei’nin şimdiye kadar dizüstü bilgisayarlarında görmediğimiz bir detayı görüyoruz. MateBook D16 (2022), Huawei’nin ilk numerik tuş takımlı dizüstü bilgisayarı olma özelliğini taşıyor. Büyük ekranlı dizüstü bilgisayarlarda numerik tuş takımını sıklıkla görürüz, ancak Huawei bu modele kadar böyle bir düzenden uzak durmuş, standart boyutlu klavyesinin her iki yanına birer hoparlör yerleştirmeyi tercih etmişti. Şirket bu sefer kararını numerik klavyeden yana kullanmış. Özellikle rakamlarla çok uğraşan, sıklıkla hesaplama yapanlar için bu klavye kullanışı olacaktır. Ayrıca oyun oynayanlar, numerik klavyeyi kullanmayı sevenler için de MateBook D16 bu açıdan ilgi çekici olacaktır. Huawei numerik klavyeyi yerleştirmekle kalmamış, bunun üzerindeki alanı da dört kullanışlı kestirme tuşuyla değerlendirmiş. Üstteki satırda hesap makinesi, AI Search, masaüstünü göster ve kamera kapatma/açma işlevleri için kısayollar var.

Bu arada Huawei, MateBook D16’nın yenilediği klavyesinde tuşları da elden geçirmiş. Yumuşak basma tasarımlı klavyenin tuşları, 1.5 milimetrelik bir tuş basma derinliğine sahip. Bu sayede parmak uçlarında baskı hissetmeden, rahat bir yazma deneyimi sunuluyor. Tuşlar arasındaki mesafe de yeterli. Genellikle numerik tuş takımlı klavyeleri kullanmayı sevmem, başlangıçta hafif zorlansam da, MateBook D16 ile yazı yazmaya hızlı biçimde alıştığımı söyleyebilirim. Daha önce deneyimlediğim Huawei dizüstü bilgisayarlarındaki yazı yazma rahatlığı bu modelde de mevcut. Bu arada, klavyenin arka aydınlatma özelliğinin olduğunu da belirtelim. Loş ışıkta veya karanlıkta işe yarayacak seviyede bir parlaklık var. Üstelik iki farklı parlaklık ayarı sunuluyor.

Numerik tuş takımının eklenmesi nedeniyle trackpad, harflerin bulunduğu bölüme doğru kaydırılmış. Harflerin yeri gibi, trackpad’in yeni yerine alışmak az da olsa zaman aldı, bu birimin genellikle ortaya yerleşmiş olmasına alıştıysanız, yeni yerleşime uyum biraz zamanınızı alabilir. Bu zaman zarfında istemeden sağ tık menüsünü görebilirsiniz. Daha sonrasında trackpad ile kontrol zor olmayacaktır. Yumuşak yüzeyi sayesinde bir mouse’a ihtiyaç duymadan MateBook D16’yı rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Yine klavyenin sağ üst köşesinde, bir Huawei simgesi olan parmak izi okuyuculu ses düğmesini görüyoruz. Bu birim sayesinde ekran kilidini hızlıca geçmek mümkün oluyor. İlk kurulumda veya sonrasında, Windows Hello ayarları içinden bir veya daha fazla parmak izini ekleyebilirsiniz. Genel olarak sağ elinizin işaret parmağını eklemek yeterli olacaktır.

Son 1-2 yıldır deneyimlediğimiz ve incelemesini yayımladığımız Huawei MateBook dizüstü bilgisayarlarında dikkat çektiğimiz ayrıntılardan bir tanesi klavyeye yerleştirilmiş web kamerasıydı. Bu web kamerası gizlilik açısından mükemmel bir çözüm sunarken, konumu nedeniyle farklı bir bakış açısının oluşmasına neden oluyordu. Şimdi Huawei, geleneksel yaklaşıma geri dönerek ince ekran çerçevesine 1080p video destekli veya yapay zekâ destekli bir web kamerası yerleştirmiş. Üstelik kameranın yerini ve çözünürlüğünü değiştirmekle sınırlı kalmamış, bu kamerayı günümüz ihtiyaçlarına uygun çeşitli yeniliklerle daha işlevsel hâle getirmeye çalışmış.

huawei matebook d16 inceleme

1080p AI Kamera ile Huawei MateBook D16, video görüşmelerinde en iyi görüş açısını ve kaliteyi sunmayı hedefliyor. 88 derecelik geniş bir görüş açısına sahip olan bu kamera, 1080p çözünürlük ile daha net bir görünüm sunuyor. Üstelik konferans odaklı çeşitli özellikler de eklenmiş. Kullanıcı arayüzünde, sağ alt köşede göreceğiniz Huawei Kontrol Paneli içinde Kamera şeklinde yeni bir seçeneğin eklendiğini göreceksiniz. Buna tıkladığınızda AI Kamera’nın kontrol ekranı açılıyor. Buradan arka planı bulanıklaştırabilir, otomatik ortalama veya bakış ayarlama gibi seçenekleri etkinleştirebilirsiniz. MateBook D16’nın kamerası sizi takip ediyor ve kamera karşısında bulunduğunuz konuma göre sizi ortalıyor. Bakış ortalama ise, normalde görüntülü görüşme yaparken ekrana doğru kaymış olan gözünüzün kameraya bakıyormuş gibi görünmesi için gerekli düzeltmeyi yapay zekâ yardımıyla yapıyor. İki özelliğin de iyi şekilde çalıştığını yaptığımız görüntülü görüşmelerde veya çeşitli testlerde gördük. Zoom ve bunun gibi çeşitli üçüncü taraf yazılımlarda bu özellikten yararlanabilirsiniz.

Huawei MateBook D16 inceleme: Ekran ve Ses

Huawei MateBook D16’da 16.1 inç, 1920 x 1200 piksel çözünürlüklü ekran var. Bu ekran da Huawei açısından bir ilk olma özelliğini taşıyor. Huawei’nin ilk kez 16:10 görüntü oranlı bir ekran kullandığını görüyoruz. Bu oran üretkenlik ile eğlence ve multimedya deneyimi arasında iyi bir denge oluşturuyor. Tam ekranda video izlerken ekranın altında ve üstündeki siyah çubukların kalınlığı fazla olmazken, aynı anda birden fazla uygulamayla çalışma konusunda da yeterli alanı sağlıyor. Üstelik Photoshop, Word ve bunun gibi uygulamalarda da yeterli bir satır sayısını sunuyor.

huawei matebook d16 inceleme

MateBook D16’nın 16:10 ekranının etrafını en ince yerinde 4.6 milimetrelik kalınlığa sahip olan ince bir çerçeve sarıyor. Üsteki web kamerasına rağmen ince bir ekran çerçevesi var ve bunun sayesinde yüzde 90 gibi yüksek bir ekran-gövde oranına erişiliyor ve Huawei’nin FullView olarak adlandırdığı deneyim sunuluyor. Ekranın 300 nitlik parlaklığı bir dizüstü bilgisayar için optimum seviyede, dışarıda parlak güneş ışığı altında da yeterli, iş yapmayı sağlayacak bir görüş sunduğunu bizzat deneyimledik. Üstelik parlama önleyici yansıtması da iyi bir görüşe büyük katkı sağlıyor. Ekran, sRGB renk gamının yüzde 100’ünü destekliyor. Bu durum video izlerken içeriğe daha fazla odaklanmayı sağlarken Photoshop veya benzeri görsel düzenleme yazılımlarında da iyi biçimde çalışmayı mümkün kılıyor.

Huawei, diğer MateBook dizüstü bilgisayarları gibi MateBook D16 (2022) modelinde de göz sağlığınızı düşünüyor. TUV Rheinland Düşük Mavi Işık Sertifikası ve DC Dimming titreşimsiz ekran sertifikası bu ekranda mevcut. Gece karanlığında dizüstü bilgisayarı kullanırken sorun yaşamadım, aynı zamanda uzun süreli kullanımlarda da ciddi bir göz yorgunluğu yaratmadı. Full HD+ çözünürlüğü de yazıların yeterli keskinlikte ve netlikte görünmesini sağlıyor.

huawei matebook d16 inceleme

Ses tarafında da Huawei MateBook D16, bir hayli zengin görünüyor. Hem eğlence hem de iş için elverişli bir ortam yaratıyor. Öncelikle alt tarafta, iki kısa kenara doğru yerleştirilmiş birer hoparlör var. Bu hoparlörler stereo ses etkisini iyi şekilde veriyor, ortalamanın üstünde bir ses çıkış şiddeti var. Üstelik masaya koyduğunuzda yüzeyden yansıma yaparak ses çıkışını daha da güçlendiriyor. Film izlerken, oyun oynarken başka bir kaynağa ihtiyaç duymazsınız.

Mikrofon tarafına geldiğimizde, burada da deneyimi daha yüksek seviyeye çıkaracak iyileştirmeler ve yeniliklerin sunulduğunu görüyoruz. Öncelikle dört bir kenara yerleştirilmiş birer adet mikrofon ile toplam dört mikrofon var. Böylelikle 360 derecelik kapsamlı bir ses yakalaması yapılıyor. 5 metreye kadar mesafeden anlaşılır bir ses kaydı yapmak mümkün. Yaptığımız ses kayıt denemelerinde, bilgisayardan epey uzaklaşsak bile sesimizin anlaşılır biçimde kaydedildiğini gördük. Üstelik oda içinde dolaştığınız zaman da anlaşılır bir çevresel etki mevcut. Bunun yanı sıra, yapay zekâ destekli gürültü azaltma ile etraftaki uğultu, telefon sesi, klavye tuş sesi, robot süpürge ve benzeri istenmeyen seslerin filtrelenmesi sağlanıyor. Özellikle görüntülü görüşmelerde sessiz bir ortamda olduğunu hissettirmek isteyenler için bu özellik epey kullanışlı olacaktır.

Bu arada Huawei, tıpkı kamera tarafında olduğu gibi, ses tarafında da deneyimi artıracak yeni araçlar sunuyor. Hoparlörler, kulaklıklar veya mikrofonlar için farklı ayarlar mevcut. Huawei Kontrol Paneli içine eklenen Ses seçeneğinden bunlara ulaşabilirsiniz. Hoparlör veya kulaklıkla kullanım sırasında ses çıkışını daha da güçlendiren, bası artıran veya içeriğe göre en uygun ses çıkışını sunan çeşitli seçenekleri burada görüyoruz. Bunlar belirtildiği şekilde çalışıyor. Mikrofon ayarları tarafında ise yukarıda sözünü ettiğim mikrofon özelliklerinin kontrolünü gerçekleştiriyorsunuz.

Huawei MateBook D16 inceleme: Performans ve Pil

İçerideki donanım bileşenleri konusunda Huawei MateBook D16, günümüzün ihtiyaçlarını iyi bir şekilde karşılayacak unsurları bünyesinde barındırıyor. Huawei’nin bize inceleme için gönderdiği modelde 12. Nesil Intel Core i7-12700H işlemci bulunuyor. 40W TDP değeriyle bu işlemci, çoklu görev merkezli çalışmalarda veya büyük dosyaları işlerken yüksek bir performans vadediyor. Üstelik Huawei, PC Yöneticisi uygulaması üzerinden veya klavyede Fn+P tuş kombinasyonuyla Performans moduna geçişi sağlıyor. Bu moda geçildiği zaman işlemci maksimum performansta çalışıyor. Özellikle grafik işleme, video oluşturma veya oyun oynama gibi işlerde bu moddan yararlanabilirsiniz.

huawei matebook d16 inceleme

Intel’in 12. nesil işlemcisine 16 GB RAM eşlik ediyor. Bu RAM miktarı, aynı anda birden fazla uygulamayı veya Chrome’da 40’tan fazla sekmeyi bir arada sorunsuz şekilde çalıştırmama izin veriyor. 512 GB SSD’nin günümüz şartlarında yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Huawei, diğer MateBook dizüstü bilgisayarlarında olduğu gibi diski C ve D olmak üzere iki parçaya bölmüş. Size tavsiyem, yeni dosya veya uygulama yüklemeden önce bir ayarlama yapmanız ve belirli indirme veya yükleme işlemleri için daha fazla depolama alanı sunan D dizinini seçmeniz. Aksi takdirde bir süre sonra disk alanının dolmak üzere olduğu şeklinde uyarı mesajlarıyla karşılaşabilirsiniz.

Huawei MateBook D16 internette gezinme, ofis uygulamalarını kullanma ve benzeri fazla ağır olmayan işler için fazlasıyla yeterli ve memnun edici bir performans sergiliyor. Bu gibi işler sırasında fanın çalıştığına tanık olmadım. Benchmark testleri gibi durumlarda ise fanın çalıştığına nadiren tanık oldum. Bu dizüstü bilgisayarda Huawei, SharkFin olarak adlandırdığı verimli tasarımına sahip olan tek bir fanı yeterli görmüş. Gerçekten de bu fan ve tabandaki geniş havalandırma ızgarası, ısıyı atmakta iyi bir performans sergiliyor. Benchmark testlerinden sonra özellikle kontrol ettiğimde, klavye bölümünde dikkate değer bir ısı hissetmediğimi söyleyebilirim. Bu arada, tabana yerleştirilmiş ince ve uzun tampon ile alt kenara doğru yerleştirilmiş iki küçük tampon, ısının tabandan dışarı doğru daha rahat çıkmasına dikkate değer katkıda bulunuyor.

Huawei MateBook D16’da 60 Wh kapasiteli bir pil var. Bu pil internette gezinme, e-posta kontrolü, ofis uygulamalarını kullanma, belli aralıklarla video izleme gibi bir işlerde tek bir şarjla bir iş gününü çıkaracaktır. PCMark 10 aracılığıyla yaptığımız pil testinde, yüzde 50’lik ekran parlaklığıyla yaklaşık 7,5 saatlik bir kullanım süresine ulaşılabildiğini gördük. Uzun yolculuklarda da, tek bir şarjla tam uzunlukta 2-3 filmi izleme konusunda bu dizüstü bilgisayar yardımcı olacaktır. Kısacası, bu dizüstü bilgisayarın pil tarafında iyi bir performans sergilediğini söyleyebilirim.

Şarj tarafında da dikkate değer bir yenilik var. Huawei’nin MateBook serisi dizüstü bilgisayarlarının büyük bir kısmında 65W Huawei SuperCharge şarj adaptörü birlikte gelir. Bu şarj adaptörü akıllı telefonlarınkine nazaran daha büyüktür, ancak çoğu dizüstü bilgisayarın adaptöründen daha küçük ve hafiftir. Ayrıca çantada da rahat taşınır. Şimdi Huawei’nin bu 65W güç adaptörünü daha da küçülttüğünü ve çoğu akıllı telefonunun kutusunda gördüğümüz boyutlarda bir şarj adaptörü geliyor. Yüzde 30 oranında daha küçük olan bu adaptör, şarj tarafında selefinin performansını göstermeyi sürdürüyor. Bir buçuk saati biraz aşkın bir sürede pil tamamen şarj oluyor.

Bu arada daha önce olduğu gibi, MateBook D16’nın 65W güç adaptörü SuperCharge destekli diğer Huawei cihazlarını da hızlı şarj edebiliyor. Huawei markalı akıllı telefon veya tabletiniz varsa, seyahate giderken çantanızda bir sürü adaptör veya kablo taşımanıza gerek olmayacaktır. Tüm bunlara ek olarak, MateBook D16 ihtiyaç duyduğunuz anlarda bir powerbank gibi çalışabiliyor. Cihaz kapağı kapalı hâlde beklerken, USB-C portu üzerinden başka cihazları şarj edebilirsiniz. Çantanızda bilgisayarın yanında Huawei tableti veya akıllı telefonu varsa, sırtınızda taşırken bu mobil cihazları şarj etmeniz de mümkün olacaktır.

Huawei MateBook D16’nın dikkat çekici yeniliklerinden bir tanesi de Metaline Anten teknolojisi. Huawei’nin belirttiğine göre, bunun sayesinde sinyal dönüştürme verimliliği yüzde 56 oranında artırılıyor, uzun mesafeli ve çoklu duvar penetrasyonu gibi zayıf sinyal koşullarında ağ kararlılığı ve hızı yükseliyor. Sonuç olarak düşük gecikme süresiyle zayıf bağlantılarda bile oyunlarda veya görüntülü görüşmelerde sorun gözlenmiyor. MateBook D16’yı kullandığım süre boyunca genellikle Wi-Fi sinyalinin güçlü olduğu yerlerdeydim, çekim konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Ancak test etmek amacıyla ofisten dışarı çıkıp Wi-Fi sinyalinin düşük olduğu bir yere geçtim. Arada duvarlar da var. Bağlantının kararlı ve makul hızlarda olduğunu gözlemledim.

Yeri gelmişken Huawei MateBook D16’nın Wi-Fi 6 desteğine sahip olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Bu sayede, yavaş yavaş gelişmeye ve piyasada örnekleri artmaya başlayan bu teknolojiden yararlanma imkanına sahipsiniz. Wi-Fi 6, özellikle aynı ağ içindeki cihazlar arasındaki veri iletim hızını artırıyor. Operatörünüzden aldığınız internet hizmetini diğer ağlara daha yüksek hızlarda ve verimlilikle paylaştırmanıza imkan sağlıyor. Huawei’nin bu alanda Wi-Fi AX3 Quad Core ve Dual Core gibi uygun fiyatlı seçenekleri var. Onları da değerlendirebilirsiniz.

Huawei MateBook D16 inceleme: Yazılım

Huawei MateBook D16 2022 modelinde Windows 11 Home yüklü olarak geliyor. Microsoft’un en yeni işletim sistemiyle sunduğu yenilikler, yenilenmiş Microsoft Store, daha kullanışlı Ayarlar menüsü gibi detaylar MateBook D16 kullanıcılarını bekliyor. Huawei ise, Windows’un üzerine fazla müdahalede bulunmadan, sadece Huawei PC Yöneticisi ve çeşitli ek araçlarla bu dizüstü bilgisayarı, Huawei markalı akıllı telefon, tablet, monitör, kulaklık, vb. cihazlarla daha iyi ve verimli çalışır hâle getiriyor.

huawei matebook d16 inceleme

Yukarıda sözünü ettiğim cihazlar Huawei tarafından Süper Cihaz olarak adlandırılıyor. Bu “Süper Cihaz”lar, Huawei MateBook D16’ya bağlanarak veya etkileşim kurarak birçok işin kolayca ve pratik biçimde gerçekleştirilmesini sağlıyor. Huawei, başlangıçta Çoklu Ekran İş Birliği ile çıktığı yolda, Huawei ekosistemi altında sunduğu ortak çalışma ve bağlantı seçeneklerinim zenginleştirerek tüm bunları Süper Cihaz kavramı altına topladı.

Bu kavramdan bahsetmeden önce, PC Yöneticisi aracından kısaca bahsedelim. Bu uygulama, Huawei MateBook bilgisayarlarında deneyimin merkezinde olanlardan bir tanesi. PC’nin çeşitli donanım bileşenlerinin bakımını bu araçla yapabilirsiniz. Bilgisayarın performansını yükselten Performans moduna bu uygulama aracılığıyla geçebilirsiniz. Cihazınızın donanımıyla ilgili bilgileri de bu uygulama aracılığıyla görebilirsiniz.

Sağ alt köşede, görev çubuğunda bir Huawei PC Yöneticisi simgesi göreceksiniz. Buna bir kez tıkladığınızda ekranın sağından bir sütun açılacak ve burada Huawei Assistant Today paneli görünecek. Burası Huawei telefonlarında ana ekranın solunda yer alan, aynı adlı bölüme benziyor. Kopyalama panosundaki en son unsurlar ve paylaşılan en son belgeler kutucuklar içinde gösteriliyor. Geri kalan bölümde ise yukarıdan aşağı doğru akan haberler bulunuyor.

huawei matebook d16 inceleme

PC Yöneticisi simgesinin hemen yanında ise Huawei Kontrol Paneli için bir başka simge görüyoruz. Bu kontrol paneli içinde Huawei’nin özel ekran görüntüsü alma ve ekran videosu kaydetme araçlarına kestirmeler var. Bunun yanında Hesap Makinesi, AI Search, Çoklu Cihaz Dosyaları, Çoklu Ekran İş Birliği gibi işlevlere de kolayca ulaşmayı sağlayan düğmeler bulunuyor. Yukarıda bahsettiğimiz Süper Cihaz olarak adlandırılan ve yakında bulunan cihazlara hızlı erişim imkanı da bu panel üzerinden sağlanabiliyor.

Ayrıca Huawei Kontrol Paneli içinde, yukarıda bahsettiğim Ses ve Kamera için yeni seçenekler eklenmiş. Bir de Anlık Ortak Erişim adını taşıyan, daha önce görmediğimiz yeni bir özellik bulunuyor. Bu özellik, aynı Huawei Kimliği’ne kayıtlı olan Huawei telefonunun mobil internet bağlantısını hızlı biçimde kullanmanıza izin veriyor. MateBook D16 ile daha önce bağlantısını kurduğum P50 Pro’nun mobil internetini bu yöntemle hızlıca paylaşıma açtım. Üstelik bağlantı aktif olduğunda, simge altında ne kadar internet tüketiminin yapıldığı da gösteriliyor.

Eğer Huawei markalı bir akıllı telefonunuz veya tabletiniz varsa ve bu cihaz gerekli desteği sunuyorsa, Huawei MateBook D16 ile bağlantısını kolaylıkla yapabilirsiniz. Zaten söz konusu cihazlarda Kontrol Paneli içinde bulunan Süper Cihaz kutucuğu içinde, PC Yöneticisi uygulamasında Huawei Kimliği ile giriş yaptığınız Huawei MateBook D16’yı göreceksiniz. Buna tıklatmanız ve gerekli izni vermeniz yeterli olacaktır. Bununla birlikte trackpad’in sağında Huawei Share simgesi var. NFC özellikli Huawei akıllı telefonunuzu buraya temas ettirerek bağlantıyı hızlıca başlatabilirsiniz.

Çoklu Ekran İş Birliği sayesinde Huawei P50 Pro’nun ekranını MateBook D16’ya kolaylıkla yansıttım. Telefonun kullanıcı arayüzünde gezinti, sürükle-bırak yöntemiyle telefondaki fotoğrafları veya diğer dosyaları bilgisayara taşıma, desteklenen uygulamaları, en fazla üç pencere olacak biçimde yan yana açma gibi imkanlar mevcut ve bunlar hızlıca çalışıyor. Örneğin, Windows’ta düzgün bir e-posta istemcisi yok, Spark ise diğer platformlarda kullandığım favori uygulamam. Çoklu Ekran İş Birliği sayesinde Huawei P50 Pro’da yüklü olan Spark’ı MateBook D16’da kullanabiliyorum, iletilerimi bilgisayarın ekranında görüp doğrudan cevap verebiliyorum. Ayrıca WhatsApp ve benzeri anlık mesajlaşma uygulamalarını da Huawei P50 Pro üzerinden kullanabiliyorum. Üstelik telefonun ekran kilidini de bilgisayarın ekranından açabiliyorum, gelen çağrıları cevaplayıp görüşmeleri yapabiliyorum. Yani, çalışma masasında telefonu hiçbir şekilde elime almam gerekmiyor.

Birden fazla monitör kullanmaya alıştım ve Huawei’nin Süper Cihaz sistemi bu noktada da iyi şekilde çalışıyor. Öncelikle ofisteki çalışma masamda bir Huawei MateView monitör var ve bu monitör ofisteki Wi-Fi ağına bağlı. PC Yöneticisi içinde bulunan Cihazlarım bölümünden MateView ile bağlantıyı kurdum ve sonrasında iki cihaz arasında bir kablo bağlamadan, MateView’ı ikinci monitör gibi kullanabiliyorum. Hız, tepkisellik gayet iyi. Öte yandan HarmonyOS 2 yüklü bir Huawei MatePad tableti de ikinci bir ekran gibi kullanmanız imkan dahilinde bulunuyor. Huawei MatePad Pro 12.6’yı bu şekilde kullandım ve sonuç gayet iyi. Üstelik monitör gibi kullanmanı yanı sıra, MatePad Pro’yu yardımcı bir cihaz gibi kullanmak, iki cihazı MateBook D16’nın klavyesi ve trackpad’iyle kullanmak da mümkün. Ayrıca iki cihaz arasında kolayca dosya ve kopyalama panosu paylaşımı da verimliliği artıran unsurlar arasında bulunuyor.

Yukarıda saydığım ve bizzat yararlandığım çoklu cihaz çalışma senaryolarının dışında Huawei, dosya yönetimini de daha verimli hâle getiriyor. Çoklu Cihaz Dosyaları olarak adlandırılan bu özellik dahilinde, bağladığınız Huawei akıllı telefonu veya tableti, Windows Gezgini üzerinden kolaylıkla erişilebilecek bir sürücü hâline geliyor. Buradan telefonun veya tabletin dosya sisteminde gezinebilir, kolaylıkla dosya aktarımı yapabilirsiniz. Toplu fotoğraf, video veya belge paylaşımı için bu yöntem fazlasıyla pratik görünüyor. Ayrıca sürükle-bırak yöntemiyle, Çoklu Ekran İş Birliği üzerinden hızlı dosya paylaşımı da yapabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak Huawei P50 Pro veya benzeri bir telefonla çektiğiniz fotoğrafları veya videoları paylaşmak için Paylaşım menüsü içindeki Huawei Share bölümünü kullanabilir, burada göreceğiniz MateBook D16’yı seçerek hızlıca paylaşım yapabilirsiniz. Üstelik bundan daha hızlısı var. Fotoğrafı, videoyu veya belgeyi telefonun ekranında açtıktan sonra telefonu MateBook D16’nın Huawei Share etiketine dokundurduğunuzda, içeriğin saniyeler içinde bilgisayarın ekranında açıldığını görüyorsunuz.

Ekran ve dosya paylaşımının dışında, Huawei’nin FreeBuds kulaklık veya Sound serisi hoparlörleriyle hızlı ve kolay bağlantı imkanı MateBook D16’yı farklı kılıyor. Bu cihazları P50 Pro veya MatePad Pro 12.6’ya nasıl kolay ve hızlı biçimde bağladıysam, aynı durum MateBook D16 için de geçerli oluyor. Böylelikle Windows 11’in karmaşık ve zahmetli Bluetooth eşleştirme menüleriyle uğraşmadan, bu ses cihazlarını hızlı biçimde bağlayabiliyorum.

Huawei MateBook D16 inceleme: Sonuç

Huawei MateBook D16, gerçekten ilginç bir ürün ve Huawei’nin dizüstü bilgisayarlarında daha iyi bir deneyim sunmak için kesintisiz şekilde çalıştığını ve geri gelen bildirimlere kulak verdiğini gösteriyor. Öncelikle numerik klavyeli dizüstü bilgisayarların belirli bir alıcısı var ve şirket en sonunda bu kitlenin ilgisini çekecek bir ürün sunuyor. Üstelik bunu sunarken de kendi dokunuşlarını yapıyor. Tuş takımının üstüne özel tuş takımlarının yerleştirilmesi akıllıca. Üstelik tuş takımı eklenirken, klavyenin diğer tuşlarının da daha önceki Huawei klavyelerinden alıştığımız kolaylığı ve rahatlığı sunması sağlanıyor. 16.1 inç ekranı, 16:10 ile multimedya, eğlence ve üretkenlik arasında bir altın denge yakalarken, ekranın kendi segmentinde iyi bir görsel kalite sunduğunu görüyoruz. 12. nesil Intel Core i7-12700H işlemci, 16 GB RAM ve 512 GB SSD’den oluşan donanım paketi, ofis kullanıcıları ve öğrencilerin işlerini iyi biçimde yerine getirmelerini sağlamanın yanı sıra boş zamanlarında tatmin edici bir oyun performansı elde etmelerini de mümkün kılacaktır. Pil tarafında da sabahtan akşama bir günü çıkarabilecek performans sergileniyor. Küçülen Huawei SuperCharge şarj adaptörü de memnun edici, dizüstü bilgisayarla birlikte akıllı telefonlarda gördüğümüz büyüklükte bir şarj adaptörü kullanma fikri kulağa hoş geliyor.

Daha önce yayınladığımız Huawei MateBook dizüstü bilgisayar incelemelerinde bu cihazların Huawei ekosistemi içindeki diğer “Süper Cihazlar” ile nasıl kolay ve hızlı bağlantı kurduğunu ve işleri nasıl daha verimli hâle getirdiğinden bahsetmiştik. Huawei MateBook D16 da aynı kolaylıkları ve verimliliği sunuyor. Üstüne üstlük yeni araçların ve imkanların eklendiğini görüyoruz.

Huawei MateBook D16, tek başına güçlü ve kullanışlı bir Windows dizüstü bilgisayarı. Elinizde bir Huawei cihazı varsa, size sundukları kolaylıklar ve imkanlar daha da genişliyor. Bunları tanıdıkça gelecek Huawei cihazlarını daha fazla oranda hayatınıza dahil etmeniz de imkan dahilinde bulunuyor.

huawei matebook d16 satın alHuawei MateBook D16 (2022)
Huawei Online Mağaza’dan satın alın

SATIN AL

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.