İncelemelerManşetler

Huawei MateBook D 15 (2020) İncelemesi

huawei matebook d 15 inceleme

Huawei, akıllı telefonları kadar dizüstü bilgisayarlarıyla da tüketicilere kullanışlı ve zengin işlevlere sahip seçenekler sunuyor. Üstelik bu ürünler sadece özellikleriyle değil, tasarımlarıyla da dikkat çekici oluyor. 20 Mart itibarıyla Türkiye’de satışa sunulan Huawei MateBook D 15 de böyle bir ürün. 4 bin 599 TL’lik fiyatı ve sahip olduğu özellikleriyle giriş-orta segment seviyesinde bir ürün olan Huawei MateBook D 15, şık görünen bir dizüstü bilgisayar isteyenler için de uygun bir seçenek gibi görünüyor. Üç gündür deneyimlediğimiz bu dizüstü bilgisayar ile ilgili izlenimlerimizi Huawei MateBook D 15 inceleme yazısında bulabilirsiniz.

Huawei MateBook D 15 inceleme: Tasarım ve Özellikler

Huawei MateBook D 15, genel olarak alüminyumdan yapılmış bir gövdeyle geliyor. Kapakta hafif yansıtmalı bir Huawei logosunu görüyoruz. Yumuşak ve pürüzsüz yüzeyiyle değerli bir his yaratıyor. Parmak izin tutma konusunda ise biraz istekli görünüyor. 1.53 kilogram ağırlığı, 15 inçlik bir dizüstü bilgisayar için makul sınırlarda sayılır. 16.9 milimetrelik kalınlık için de aynısını söyleyebiliriz. 358mm x 230mm’lik yüzey alanına sahip olan dizüstü bilgisayarın aynı ekran büyüklüğüne sahip diğer ürünlere nazaran biraz daha düşük bir alan kapladığını görüyoruz. Bunda Huawei’nin ince ekran tasarımının da etkisi de var.

huawei matebook d 15 inceleme

MateBook D 15’in 15.6 inç ekranını ince olarak nitelendirebileceğimiz bir ekran çerçevesi sarıyor. Alt kenar çerçevesi biraz daha geniş ve buraya Huawei logosu yerleştirilmiş. Diğer kenarlar ise aynı kalınlıkta ve alt tarafa göre çok daha ince. Ekran çerçevesi plastikten yapılmış. Menteşe için de aynısını söyleyebiliriz. Ekran tamamen arkaya katlanmıyor. Ancak kapağı tamamen açtığınızda klavye ile açının 180 dereceye epey yaklaştığını söyleyebiliriz.

Dizüstü bilgisayarın beğendiğimiz taraflarından bir tanesi, büyük yüzey alanına rağmen klavyesinde sayısal tuş takımına yer verilmemesi. Bu durumda sık kullandığımız harfler tamamen ortalanmış oluyor ve daha rahat yazı yazmak mümkün hâle geliyor. Tabii ki, bu dizüstü bilgisayarda oyun oynamayı düşünenler için sayısal tuş takımının olmaması bir eksiklik sayılacaktır.

huawei matebook d 15 inceleme

MateBook D 15’in tam boyutlu klavyesi büyük tuşlara ve yeterli tuş aralıklarına sahip. Yazı yazmak oldukça rahat ve zahmetsiz. Klavye tuşları plastikten yapılmış ve yüzeyi hafif pürüzlü. Tuşlar sıradan gibi gözükse de, çok da oynak sayılmaz. Yani düzgün şekilde yazı yazmak mümkün oluyor. Klavyenin arka aydınlatmaya sahip olmaması karanlık veya loş ortamlarda işinizi biraz zorlaştıracaktır. Üst kısmında fonksiyon tuşlarına çeşitli kestirmelerin da atandığını görüyoruz. Fn tuşunu kapatarak bu ekran parlaklığı, ses, Wi-Fi gibi ayarları daha kolay şekilde yapabilirsiniz.

Huawei’nin dizüstü bilgisayarlarında web kamerasının klavye içine yerleştirildiğini görüyoruz. MateBook D 15’te de durum bu şekilde. Fonksiyon tuş dizisinin tam ortasında üstünde kamera simgesi bulunan bir tuş göreceksiniz. Bu tuşa bastığınızda web kamerası açılacak. Web kamerasının yerleştirildiği yer itibarıyla pek pratik bir çözüm sunmadığını daha önce deneyimlediğimiz Huawei bilgisayarlarından biliyoruz. Görüntülü görüşme yaparken veya kamerayı kullanarak video çekmek istediğinizde, karşıdaki kişi veya izleyen size sanki aşağıdan bakıyormuş gibi bir görünüm oluşuyor. Bu yapının iyi tarafı ise, gizlilik konusunda endişeli olanların kameraya bant yapıştırmak zorunda kalmaması. Zaten kamerayı kullanmadıktan sonra ister istemez kapatma yoluna gideceksiniz.

Klavyenin hemen önünde izleme dörtgenini görüyoruz. Yeteri kadar büyük bir izleme dörtgeni var ve yüzeyi de yumuşak. Tepkiselliği de iyi. Herhangi bir fareye ihtiyaç duymadan işlerimizi rahatlıkla yerine getirebiliyoruz. Aynı zamanda çoklu dokunmatik hareketleri desteklemesi de Windows 10 kullanıcı arayüzünde gezinirken avantaj sağlıyor.

MateBook D 15’te biyometrik kimlik doğrulama birimi olarak parmak izi okuyucusu kullanılıyor. Klavyenin hemen sağ tarafında, şık görünen bir düğme var. Bu güç düğmesi aynı zamanda parmak izi okuyucusunu da barındırıyor. Parmak izlerinizi ister kurulum sırasında ister daha sonra ekleyebilirsiniz. Hızlı şekilde çalışan bu birim sayesinde kilitli ekranı seri şekilde geçebilirsiniz.

Portlar bakımından Huawei’nin dizüstü bilgisayarı ihtiyaçları karşılayacaktır. Toplam üç adet USB-A portu var. Bunlardan sağ kenarda yer alan iki tanesi USB 2.0 desteğine sahipken, sol kenarda bulunan teki de USB 3.0 desteği barındırıyor. Ayrıca bir adet USB-C portu var. Bunu hem USB-C aygıtlarını bağlamak için hem de şarj için kullanıyorsunuz. Huawei’nin özel bir güç bağlantı birimi kullanmaması güzel. Ayrıca sol tarafta bir adet HDMI portu da bulunuyor. Böylelikle harici ekranlara veya TV’ye bağlantıyı daha rahat şekilde yapabilirsiniz.

Huawei MateBook D 15 inceleme: Ekran ve Ses

Huawei MateBook D 15’in ekranı 15.6 inç köşeden köşeye uzunluğa ve 1920 x 1080 piksel Full HD çözünürlüğe sahip. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, ince ekran çerçevesi sayesinde yüzde 87 gibi yüksek bir ekran-gövde oranı yakalanıyor.

Ekran yüzeyi mat kaplamaya sahip. Bu durum dışarıda veya parlak ışığın altında çalıştığınız ortamlarda ekrandaki yansımayı azaltıyor. Böylelikle parlaklığı çok yüksek seviyede olmayan ekranın görünürlüğüne katkı sağlanıyor. 220 nit maksimum parlaklık seviyesi ile Huawei MateBook D 15’in sunduğu görsel deneyim ortalamanın çok üstüne çıkmıyor. IPS teknolojisine sahip olan ekranın görüş açıları yüksek. Görüş açısı arttıkça parlaklıkta azalmalar gözleniyor, buna rağmen ekranda neler olduğu görülüyor.

Renk desteği konusunda da MateBook D 15’in ekranı ortalamanın üstüne pek çıkmıyor. Ekranın genel olarak biraz donuk göründüğünü belirtmekte fayda var. Renkler hafif solgun görünüyor. Bu durum Huawei MateBook D 15 üzerinde fotoğraf veya video düzenleme işlerinin ideal seviyede olmasının önüne geçecektir.

Buna rağmen, MateBook D 15’in Full HD ekranı film veya video izlemek için yeterli bir ortamı sunuyor. Okulda, yolculuklarda veya evde istediğiniz içeriği ekran sayesinde tatmin edecek biçimde seyredebilirsiniz. Film veya video izlemekten bahsetmişken, Huawei MateBook D 15’in ses tarafına da bakalım.

Alt tarafa, yanlara doğru yerleştirilmiş iki adet hoparlör var. Bunlar konumları itibarıyla bilgisayarın konulduğu yüzeyden yapılan yansımadan da yararlanarak biraz daha güç kazanıyor. Ses çıkış şiddeti bize göre daha yüksek olabilirdi, ancak çoğu kullanıcı için tatmin edici seviyede olacağını söyleyebiliriz. Stereo ses etkisi iyi, baslar ve tizler de dengeli. Sonuç olarak düzgün bir ses deneyimi sunuluyor.

Huawei MateBook D 15 inceleme: Performans ve Pil

İnceleme için gelen ve 4 bin 599 TL’lik fiyat etiketine sahip olan Huawei MateBook D 15 modelinde AMD Ryzen 5 3500U CPU, AMD Radeon Vega GPU, 8 GB DDR4 2400MHz RAM ve 256 GB PCIe SSD gibi başlıca teknik özellikler bulunuyor.

Bu donanım paketi günlük işler için fazlasıyla yeterli. İnternette gezinme, Netflix veya YouTube’da film veya video izleme; Word, Excel, PowerPoint gibi ofis uygulamalarında proje veya sunum hazırlama gibi işler için MateBook D 15 yeterli performansı sağlıyor. Dizüstü bilgisayarın bu açıdan fazla güçlü bir bilgisayara ihtiyaç duymayan çalışanlar ve öğrenciler için yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Fotoğraf düzenleme ve video yapım gibi konularda da belirli seviyede ihtiyaçları karşılayacaktır. Ancak çok yüksek seviyede işler için bu paketin yeterli olmasını beklememek gerekiyor. Oyun konusunda da beklentileri çok yüksekte tutmamakta fayda var, ancak çoğu oyun için düşük kalitede de olsa akıcı bir deneyim sunabilir.

Isınma konusunda da Huawei’nin dizüstü bilgisayarı iyi bir grafik ortaya koyuyor. Alt tarafta yer alan büyük bir havalandırma ızgarası sıcak havanın atılması konusunda yardımcı oluyor. Bilgisayarı kullanırken fan sesini neredeyse hiç denecek seviyede az duyduğumuzu söylesek yanlış olmaz. Benchmark testlerinde gövde sıcaklığı da makul sınırlarda kalıyor, rahatsız edici seviyelere çıkmıyor. Benchmark testlerine baktığımızda MateBook D 15’in beklenen sonuçları ortaya koyduğunu görüyoruz.

Pil tarafında ise, bu dizüstü bilgisayarın 42 vat-saat kapasiteli bir pille geldiğini görüyoruz. Ekran parlaklığı yüzde 50 seviyesinde ve güç modu açıkken kullandığımızda, yaklaşık 40 dakikada yüzde 10’luk bir gücün harcandığını gördük. Bu zaman zarfında Chrome’da yaklaşık 10-15 arası pencere açıktı ve Teknoblog’da haber yazmakla meşguldük. Dizüstü bilgisayar tamamen uyku modunda olduğunda ise güç tüketimi çok düşük seviyede oluyor. Yaklaşık 14 saat boyunca beklemede kalan dizüstü bilgisayarın sadece yüzde 2’lik güç harcadığını gördük.

Sonuç olarak bu dizüstü bilgisayarın ortalama seviyede ihtiyaçları ve kullanım yoğunluğu olan kimseler için 5-6 saat arasında bir pil ömrü sunacağını söyleyebiliriz. Uzun uçak yolculuklarında 2 ya da 3 tam uzunlukta filmi bitirebilirsiniz. Ya da dışarıda gezinirken çalışmanız gerektiğinde ve belirli aralıklarla kullandığınızda, tek bir şarjla sabahtan akşama kadar idare etmeniz mümkün olacaktır. Ancak ofise getirdiğiniz bilgisayarın şarjını evde unutursanız, tek bir şarjla sabahtan akşama kadar çalışmanız mümkün olmayacaktır.

Neyse ki, bu noktada USB-C portu üzerinden şarj olması imdada yetişiyor. MateBook D 15’i akıllı telefonunuzun şarj adaptörünü kullanarak bile şarj edebilirsiniz. USB-C uçlu şarj adaptörlerinin daha da yaygınlaştığını düşünürsek, bunu bir avantaj olarak da görebiliriz. Öte yandan, kutudan çıkan 65W güç adaptörü de hızlı şarj imkanı sunuyor. Yarım saatte yüzde 54’lük doluluk vadediyor ki, pratikteki deneyimlerimiz ve testlerimiz de bu iddianın yanlış olmadığını gösteriyor. Bir buçuk saat gibi bir sürede de pilin tamamı doluyor.

Huawei MateBook D 15 inceleme: Yazılım

Akıllı telefonlar tarafında ABD’nin koyduğu yasak nedeniyle kendi yolunu çizen Huawei, dizüstü bilgisayarlarında bu tarz bir sıkıntıyı yaşamıyor. MateBook D 15’te Windows 10 Home yüklü olarak geliyor. Uygulamalar ve servisler konusunda da başka bir dizüstü bilgisayara göre eksiklikler bulunmuyor. Microsoft Store mağazası üzerinden istediğiniz uygulama ve oyunu indirebileceğiniz gibi klasik Windows uygulamalarını da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

İşin iyi tarafı, Huawei yüklü olarak sunulan uygulamalar konusunda aşırıya kaçmamış. Yüklü gelen uygulamaların çok sınırlı tutulduğunu görüyoruz. Bu da iyi bir haber. Huawei’nin daha önceki bilgisayarlarında da gördüğümüz PC Manager uygulaması mevcut. Bu uygulama üzerinden bilgisayarınız üzerinde tanılama yapabilir, sürücü güncellemelerini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Eğer elinizde Huawei markalı bir Android telefon varsa, MateBook 15 D ile kesintisiz çalışma imkanı bulabilirsiniz. Huawei Share yardımıyla, telefonunuzu MateBook 15 D’nin izleme dörtgeninin yanındaki alana dokundurarak fotoğraf, video veya belge aktarımını kolay şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra, telefonun ekranını dizüstü bilgisayarda görebilir, aralarında dosyaları sürükleyip bırakarak taşıyabilir, aynı klavyeyi ve fareyi kullanarak telefonunuzda arkadaşlarınızla mesajlaşırken dizüstü bilgisayarınızda çalışmaya devam edebilirsiniz.

Elimizde bulunan Mate 30 Pro ile “Multi-screen Collaboration” olarak adlandırılan bu özellik hızlı şekilde kullanıma hazır hâle geliyor. Huawei Share seçeneğini telefonun hızlı ayarlar menüsünden aktif hâle getirdikten sonra, telefonu bilgisayarın söylediğimiz alanına temas ettirmek yeterli oluyor. Bağlantı hızlı şekilde kuruluyor ve Mate 30 Pro’nun kullanıcı arayüzü bir pencere hâlinde MateBook D 15’te açılıyor. Bu noktadan sonra fare ile Android telefonun arayüzünde gezinmek, kamerasını kullanmak mümkün. Telefonunuzu elinize alıp ekranına dokunarak yaptığınız her işi gerçekleştirebilirsiniz. Fotoğraf, video ve diğer belgeleri de sürükleyip bırakarak her iki cihaz arasında taşımak da çok hızlı biçimde işliyor.

Huawei’nin dizüstü bilgisayarlarında diskin iki bölüme ayrıldığını, bir bölüme Windows’un yüklendiğini, diğerinin de dosyalar için boş geldiğini görüyoruz. Programlar ve diğer içerikler de varsayılan olarak “C” dizinine kurulduğu için 80 GB’lık alanın çok çabuk dolma ihtimali var. Eğer bu dizüstü bilgisayarı satın alırsanız, başlangıçta disk bölümlerinin hacimlerinde düzenleme yapmanızı tavsiye ederiz.

Huawei MateBook D 15 inceleme: Sonuç

Huawei MateBook D 15’in iyi bir malzeme kalitesi ve şık bir tasarımı var. Alüminyum gövdesi ve gümüş rengiyle hoş duruyor. Plastikten yapılmış klavyesi ve izleme dörtgeni üst sınıf bilgisayarlara göre biraz daha aşağı seviyede bulunduğunu hissettiriyor. Full HD ekranı için de aynı yorumu yapabiliriz. Ancak bu dizüstü bilgisayarın 4 bin 599 TL’lik fiyatıyla daha çok bütçesini düşünen kesimi ve öğrencileri hedeflediğini söylemeliyiz.

Normal bir kullanıcının dizüstü bilgisayar ile gerçekleştireceği işleri Huawei MateBook D 15 rahatlıkla yerine getiriyor. Ekran parlaklığı ortalamalarda gezinse de, iyi bir multimedya deneyimi için yeterli, işleri de başınız ağrımadan yapmanızı sağlayacaktır. Klavyesi ve izleme dörtgeni rahatlıkla kullanılıyor. Parmak izi okuyucusu da hızlı. AMD Ryzen 5’in başrolünde olduğu paketten çok yüksek beklentiniz olmasın. Ancak bu fiyat seviyesindeki bir bilgisayarda aranan performansı sunuyor.

Eğer bir Huawei telefonunuz varsa, Huawei MateBook D 15 daha da kullanışlı hâle geliyor. EMUI 9.1 ve üst telefonlarda ekran kaydı yapma, içerikleri transfer etme gibi işler PC Manager ile kolay şekilde yapılırken, EMUI 10 yüklü telefonlarda ise telefonu bilgisayar ekranından görmek ve yönetmek mümkün hâle geliyor. Aynı zamanda dosya transferi sürükle-bırak seviyesine inecek kadar kolaylaşıyor.

Huawei MateBook D 15, fiyat-performans oranı yüksek bir dizüstü bilgisayar. Özellikle KOBİ çalışanları ve öğrenciler için önerebileceğimiz bir uygun bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Huawei’nin giderek daha da güçlenen satış sonrası desteği de bu ürünün artıları arasında sayılabilir.