Huawei MateBook 14
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
A300Teknoblog koduyla 300 TL indirim kazanın
Evden çalışma ve uzaktan eğitim gibi etkenlerle birlikte dizüstü bilgisayar satışları 2020 yılında tırmanışa geçti. Bu yıl Huawei için de farklı dizüstü bilgisayar seçeneklerinin piyasaya sunulduğu bir yıl oldu. Şimdiye kadar incelediğimiz çeşitli fiyat noktalarında ve farklı özelliklere sahip Huawei dizüstü bilgisayarlarının her biri tüketicilerin ilgisini çekecek yanları bünyesinde barındırıyor. Tabii ki, bugünlerde bir dizüstü bilgisayar arayan kullanıcıların büyük bir çoğunluğu yüksek fiyat-performans oranını arıyor. Huawei de bu alanda sunduğu ürünlerle epey güçlü görünüyor. Türkiye’de satışa sunulan yeni dizüstü bilgisayarı Huawei MateBook 14 de bu çizgide ilerliyor. Bir süredir deneyimlediğimiz bu dizüstü bilgisayar ile ilgili yorumlar Huawei MateBook 14 inceleme yazısında ve videosunda yer alıyor.
Huawei MateBook 14 inceleme: Tasarım ve Özellikler
Huawei MateBook 14, şimdiye kadar gördüğümüz 2020 model Huawei dizüstü bilgisayarlarının birçok tasarım unsurunu bünyesinde barındırıyor. Kapak kapalı hâldeki görünüşü MateBook X Pro 2020’ninkiyle hemen hemen aynı. Aynı durum klavye ve ekran tarafında da geçerli. Yine de, MateBook X Pro 2020’nin ekran çerçevesi biraz daha ince görünüyor. Kalınlık tarafında MateBook 14’ün biraz daha önde olduğunu dikkate almazsak, bu iki bilgisayarın birbiriyle hemen aynı olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar her iki bilgisayar da metal gövdeye sahip olsa da, MateBook X Pro 2020 biraz daha pahalı bir cihaz olduğu hissini veriyor.
Biz dikkatimizi dağıtmadan MateBook 14’e geri dönelim. Aslına bakarsanız bu dizüstü bilgisayar malzeme kalitesi, tasarım ve verdiği his bakımından MateBook 13 2020 modeliyle aynı seviyede bulunuyor. O modelin daha büyük ekranlı bir versiyonu diye nitelendirme yapmak da çok yanlış olmayacaktır. Şık tasarımlı ve piyasada, aynı fiyat seviyesindeki ürünler arasında da şıklık yarışında önlerde yer alacaktır. Gri renkli görünüme sahip olan bu dizüstü bilgisayarın alüminyum alaşımlı gövdesi ve kumlanmış görünümü onun değerini daha da artırıyor. Sonuç olarak sadece öğrencilerin değil, çalışanların da yanlarında rahatlıkla taşıyıp kullanabilecekleri bir tasarım karşımızda duruyor.
15.9 milimetrelik kalınlığıyla hafif ve taşınabilir dizüstü bilgisayarların ortalamasında kalan bu dizüstü bilgisayarın 1.49 kilogram ağırlığının da makul sınırlar içinde olduğunu söyleyebiliriz. İster elde ister çantada, bu dizüstü bilgisayarı taşımak fazla sıkıntı çıkarmıyor.
Huawei MateBook 14 de serinin diğer üyelerinde olduğu gibi ince bir ekran çerçevesine ve 3:2 görüntü oranlı ekrana sahip. Bu görüntü oranı özellikle dizüstü bilgisayarda bir şeyler okumak veya üretmek isteyenler için kullanışlı oluyor. İnternette gezinti için de 16:9 ekranlara göre daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Ekranın üst kısmını ve kenarlarını 4.9 milimetre kalınlığa sahip bir çerçeve sarıyor. Böylelikle yüzde 90 gibi, yüksek bir ekran-gövde oranına ulaşılıyor. Bilgisayarın yüzey alanı da daha yüksek fiyatlı olan MateBook X Pro 2020 modelininkiyle hemen hemen aynı. Huawei, MateBook 13 modellerinde ekranın üst kısmına web kamerasını yerleştiriyor. Ne var ki, MateBook 14 modelinde de, diğerlerinde olduğu gibi web kamerasının klavyeye yerleştirildiğini görüyoruz.
MateBook 14’te tam donanımlı bir Türkçe-Q klavye bulunuyor. Bu klavyenin büyüklüğü MateBook 13, MateBook X Pro 2020 gibi modellerinkiyle hemen hemen aynı. Tuş basma aralığı yüksek, tuşların birbirine olan mesafesi de iyi. Dizüstü bilgisayarda uzun süre boyunca yazı yazmak bile yormuyor. Tuşların sertliği de iyi ayarlanmış. Parmak uçlarında baskı hissetmiyorsunuz ve harflere basmak için fazla çaba sarfetmenize gerek yok. Klavyenin gerisinde kalan ve avuç içlerini destekleyen bölümler de yeterli genişliğe sahip. Bunların ortasında yer alan touchpad, diğer bir deyişle dokunmatik yüzey de ortalamanın biraz daha üstünde büyüklüğe sahip. Touchpad’in pürüzsüz bir yüzey var, parmaklarınız üstünde kayıp gidecektir. Hızı da iyi, kullandığımız süre boyunca bir mouse kullanma ihtiyacı hissetmedik.
Klavyenin sağ üst köşesinde parmak izi okuyucusunun entegre edildiği güç butonu var. Bu birim de diğer Huawei dizüstü bilgisayarlarında olduğu gibi akıcı şekilde işliyor. Bilgisayar kapalıyken güç düğmesine basıp parmağınızı üzerinizde 2-3 saniye beklettiğiniz zaman Windows Hello yardımıyla ekran kilidi de hızlıca geçiliyor.
Web kamerasının klavyeye entegre edildiğini söylemiştik. 720p çözünürlüklü web kamerasını klavye üzerinde bulunan ve üstünde kamera işaretini göreceğiniz tuş benzeri nesneye basarak açarak açabilirsiniz. Kameranın yerleşimi nedeniyle görüntülü görüşmelerde karşınızdakilere biraz yukarıdan bakıyormuşsunuz gibi bir izlenim oluşabilir. Bunu da bilgisayarın biraz daha uzağına oturarak çözebilirsiniz. MateBook 14’ün kaliteli mikrofon sistemi uzakta olsanız bile sesinizin karşı tarafa anlaşılır biçimde iletilmesine yardımcı olacaktır. Bu arada, web kamerasının klavye içine yerleştirilmesi ve kullanılmadığı zamanlarda kapalı şekilde durması, kamera gizliliğine önem verenlerin hoşuna gidecektir.
MateBook 14’ün tabanına baktığımızda alt ve üst kenara doğru yerleştirilmiş ince ve uzun iki tampon ile bilgisayarın tabanının çizilmesi engelleniyor. Üstelik bu sayede havanın rahatlıkla dışarı atılmasına da katkıda bulunuluyor. Altta büyük sayılabilecek bir havalandırma ızgarası da mevcut.
Port seçenekleri bakımından MateBook 14’ün ihtiyaçları karşıladığını söyleyebiliriz. Sağ kenarda iki adet USB 3.2 Gen 1 portu var. Bunlar A tipinde. Sol kenarda ise USB-C portu, 3.5mm kulaklık jakı ve HDMI portu var. Kutudan MateDock gibi bir adaptör çıkmıyor, ancak mevcut portlar yeterli olduğu için böyle bir adaptöre ihtiyaç yok. Şarj işlemi de soldaki USB-C portu üzerinden gerçekleştiriliyor.
Huawei MateBook 14 inceleme: Donanım, Performans ve Pil
MateBook 14’te, büyüklük değerini bilgisayarın adına da veren 14 inç ekran yer alıyor. Huawei 2K FullView olarak adlandırılan bu ekran 2160 x 1440 piksel çözünürlüğe ve 185 ppi gibi bir piksel yoğunluğuna sahip. Normal bir kullanım açısı ve uzaklığında bu ekran yeteri kadar keskin ve net görünüm sunuyor.
IPS LCD ekran geniş görüş açılarına sahip. Ekran daha geniş açılardan baktığınızda parlaklıkta hafif de olsa azalma bulunuyor, buna rağmen genel görüntüde büyük bir değişiklik olduğu söylenemez. Ekranın 300 nit tipik parlaklık değeri var ve bunun da ortalamalarda olduğunu söyleyebiliriz. Ekran camının yansıtma katsayısı biraz yüksek. Bu nedenle çok aydınlık ortamlarda görüş konusunda yansımanın etkisi fazla olabilir.
Ekran sRGB renk gamının yüzde 100’ünü destekliyor. 1500:1 kontrast değeri var. Parlaklık da, söylediğimiz gibi ortalamalarda. Belki video yapımı veya fotoğraf düzenleme gibi profesyonel seviyedeki işler için çok elverişli değil, ancak ofis yazılımlarını kullanmak, dersleri için internette araştırma yapmak ve temel fotoğraf ve video düzenleme işleri yapmak isteyenler için MateBook 14’ün ekranı yeterli olacaktır.
Performans tarafında Huawei MateBook 14, sahip olduğu AMD Ryzen işlemci seçenekleriyle öne çıkıyor. Donanım dünyasını yakından takip edenler bilirler; AMD 7nm tabanlı Ryzen işlemcileriyle performans ve güç verimliliği gibi unsurlar açısından Intel işlemcili muadillerine göre daha düşük fiyatta daha iyi sonuçlar veriyor. MateBook 14 de bu durumdan yararlanıyor. Elimizdeki konfigürasyonda entegre AMD Radeon grafik işlemci birimli AMD Ryzen 5 4600H işlemci bulunuyor. 16 GB RAM de var. Depolama tarafında da 512 GB kapasiteli SSD’nin bulunduğunu görüyoruz.
Bu donanım paketi MateBook 14’ün birçok kullanıcının beklentisini rahatlıkla karşılayacağını gösteriyor. İnternette gezinme, ofis uygulamalarını kullanma, Photoshop, Lightroom ve benzeri grafik tasarım uygulamalarından yararlanma konusunda MateBook 14 iyi bir iş çıkarıyor. Öğrencilerin yüksek grafik ve işlemci gücü gerektiren MATLAB ve benzeri programlarının da bu dizüstü bilgisayarda iyi şekilde çalışacağını düşünüyoruz. 16 GB RAM’li modeli tercih etmeniz aynı anda birden fazla uygulama veya internet tarayıcısı sekmesini açarken de rahatlık sağlayacak, sistemde tıkanmayı fazla yaşamayacaksınız.
Benchmark test sonuçları da Huawei MateBook 14’ün fiyatının karşılığını veren, hatta o seviyenin üstüne çıkan bir performans sergilediğini belgeliyor. Huawei’nin dizüstü bilgisayarda kullandığı verimli soğutma mekanizması sayesinde fan sesini de pek duymuyoruz. Huawei, yeni yığın yapısı sayesinde yüksek yoğunluğuna rağmen düşük bir alan kaplayan anakart kullanıyor. Bu da ısının atılması için içeride daha fazla alan yaratıyor. Huawei Shark Fin adlı; yüksek yoğunluklu, S şekilli, ultra ince bıçaklı fan sistemi de ısının verimli bir şekilde dışarı atılmasına katkıda bulunuyor. Tabii ki, bu durum da işlemci performansını yukarı çıkarıyor.
Bu arada Huawei, MateBook 14’te performansı iki tuşa aynı anda basarak daha da artırmaya izin veriyor. Fn ve P tuşlarına aynı anda basarak açtığınız performans modu sayesinde işlemcinin sunduğu gücün sınırlarına çıkabilirsiniz. Oyun oynarken bu performansı açmanız fark yaratacaktır. Ofis uygulamalarını açma veya internette gezinme gibi işlerde ise dengeli mod yeterli gücü sunan ve sessiz bir çalışma ortamını size sağlayacaktır.
Kablosuz bağlantı tarafında 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi bulunuyor. 2.4 GHz ve 5 GHz çift bant desteğini görüyoruz. Bluetooth 5.0 desteği de mevcut. Dörtlü mikrofon sistemi sayesinde görüntülü görüşmelerde sesiniz çok daha iyi şekilde yakalanıyor. Çift hoparlör sistemi de video izlerken veya müzik dinlerken yeterli oluyor. Yüksek ve doyurucu bir ses çıkışı var.
MateBook 14’te 56Wh gibi yüksek kapasiteli bir pil var. Huawei, bu pilin 10 saate kadar 1080p video izlemeye izin verdiğini belirtiyor. Normal yoğunluklu bir iş akışında ve ekran parlaklığı da maksimum seviyedeyken 4 saate yakın bir kullanıma ulaştık. Söz konusu iş akışı içinde 20 kadar Chrome sekmesi, açık durumda olan birkaç Word ve Excel dosyası, birden fazla hesabın ekli olduğu Posta uygulaması var. Tabii ki, Microsoft Edge internet tarayıcısında da birkaç sekme açık. Eğer ekran parlaklığını kısarsanız, pilde kullanım süresini daha da uzatabilir ve sabahtan akşama dışarıda geçirdiğiniz bir gün içinde MateBook 14’ü şarj etmeden kullanabilirsiniz.
Kutudan çıkan 65W Huawei SuperCharge adaptörü de şarj konusunda yardımcı oluyor. Sadece 15 dakikalık şarj ile iki buçuk saate varan bir kullanım imkanı sağlıyor. 20 dakikada yüzde 30’u dolarken tam doluluğa ulaşması ise iki saate yakın bir sürede tamamlanıyor. Bu arada eğer elinizde Huawei P40, P40 Pro, Mate 30 Pro veya bunun gibi, USB-C ile şarj olan bir Huawei akıllı telefonu varsa, aynı şarj adaptörüyle onu da hızlı biçimde şarj edebilirsiniz. Böylelikle seyahatlerde çantanıza sadece MateBook 14’ün şarj adaptörünü atmanız yetecektir.
Huawei MateBook 14 inceleme: Yazılım
Windows 10 Home ile yüklü olarak gelen MateBook 14’te Huawei, yüklü olarak sunulan uygulamaları sınırlı tutmuş. PC Manager, yüklü gelen sayılı uygulamalardan bir tanesi ve en önemlisi. Eğer EMUI 10 yüklü bir Huawei akıllı telefonunuz varsa, onu MateBook 14 ile kolaylıkla bağlayabilirsiniz. Bunun için NFC özellikli akıllı telefonunuzu MateBook 14’ün touchpad’ine tıklatmanız yeterli olacaktır. Huawei’nin Çoklu Ekran İş Birliği olarak adlandırdığı özelikler sayesinde telefonunuzu, ekranı kapalıyken bile bilgisayarın üzerinden yönetebilir, uygulamaları açabilir veya dosyaları sürükle-bırak yöntemiyle iki cihaz arasında taşıyabilirsiniz.
PC Manager, akıllı telefonunuzdaki fotoğraf ve videoların yedeklenmesinde de size büyük kolaylık sağlıyor. Bilgisayar ve telefon arasında kopyalama panosunun eşzamanlanması da ortak çalışma noktasında büyük kolaylık sağlıyor.
PC Manager’ın dışında Nahimic adlı ses düzenleme yazılımı var. Bu yazılımı daha önce MateBook X’ten biliyoruz. Farklı ses profilleriyle müzik dinlerken ya da film izlerken en iyi ses deneyimini yaşamanıza yardımcı oluyor. İstediğiniz Microsoft Store veya geleneksel Windows masaüstü uygulamasını da MateBook 14’e kurabilirsiniz.
Huawei MateBook 14 inceleme: Sonuç
Piyasada fiyat-performans dengesini iyi şekilde tutturan dizüstü bilgisayarları bulmak kolay değil. Huawei’nin ürünleri ise bu noktada iyi bir grafik ortaya koyuyor. MateBook 14 için de aynısı söylenebilir. Metal gövdesi şık görünüyor ve değerli bir bilgisayar kullanıyormuşsunuz hissini veriyor. 2K ekranı belki çok yüksek parlaklığa sahip değil, ancak çoğu durumda sıkıntı yaşamayacaksınız. Çözünürlük için de aynısı söylenebilir. Klavyesi rahatlıkla yazı yazma imkanı sunarken yeteri kadar büyük touchpad’i de mouse kullanmaya ihtiyaç bıraktırmıyor. Web kamerasının klavyeye yerleştirilmesi, kullanılmadığı zamanlarda doğal bir koruma imkanı sağlaması açısından güzel. Ancak aşağıda kalması nedeniyle sunduğu görüş açısı görüntülü görüşmelerde pek hoşunuza gitmeyebilir.
AMD Ryzen işlemciyle gelmesi bu dizüstü bilgisayarın bir artısı olarak nitelendirilebilir. Bu sayede Intel işlemcili bir bilgisayarın sunduğu performansı daha düşük fiyattan sunması mümkün oluyor. 16 GB ve 512 GB SSD barındıran konfigürasyonun fiyatı biraz daha yüksek, ancak bunu seçmeniz durumunda MateBook 14 ihtiyaçlarınıza biraz daha uzun süre boyunca cevap verecektir. Eğer bir Huawei telefonunuz varsa, MateBook 14 işinize daha fazla yarayacak, onunla gerçekleştireceğiniz işlerin sayısı artacaktır. Uzun lâfın kısası, MateBook 14 hem öğrenciler hem de çalışanlar için yüksek fiyat-performans oranı sunan bir dizüstü bilgisayar.
Huawei MateBook 14
Huawei Online Mağaza’dan satın alın
A300Teknoblog koduyla 300 TL indirim kazanın