Manşetler

Huawei Mate 60 Pro lansmanında ön plana çıkmayan 5G destekli işlemci detayı

huawei mate 60 pro

Huawei’nin yeni amiral gemisi Mate 60 Pro, çok fazla ses çıkarılmayan bir tanıtımla birlikte resmiyet kazandı. Hemen arkasından da Mate 60 geldi. Normalde bir amiral gemisi modelinin özelliklerinin detaylı bir şekilde ön plana çıkarıldığı bu tür lansmanlarda, telefonun hangi yonga setini kullandığı hakkında herhangi bir bilgi verilmedi. Huawei Mate 60 Pro’nun 960 dolarlık fiyat etiketine sahip olmasına rağmen, yonga seti hakkında herhangi bir bilgiyi ürün sayfalarında bulamıyorsunuz.

Ancak, bu bilgi boşluğu çevrimiçi incelemeler ve kutu açılış videoları sayesinde bir nebze olsun dolduruldu. Teknoloji yayın organı Gizmochina’nın yaptığı inceleme, Mate 60 Pro’nun Kirin 9000s yonga setini kullandığını ortaya koyuyor. Bu yonga seti, son olarak 2020 yılında Mate 40 serisinde gördüğümüz Kirin yonga setinin en yeni versiyonu olarak dikkat çekiyor.

Huawei Mate 60 Pro ile ilgili yonga seti ve 5G bağlantısı

Gizmochina, Huawei’nin bu yonga seti ile kendi kendine yetip yetemediği konusunda çok az bilgi olduğunu belirtiyor. 2019 yılında, ABD hükümeti Huawei’ye yazılım ve donanım satışını yasakladı. Bu yasak, yabancı çip üreticileri için de geçerli hale getirilerek Huawei’nin işini daha da zorlaştırdı. Stoklarında kalan mevcut yonga setleri tükenince, Huawei’nin Çin kaynaklı bir teknoloji kullanarak kendi 5G çipini geliştirdiği iddiaları ortaya atılmıştı.

Nikkei Asia‘nın temmuz ayında yaptığı bir haberde, Çin’in Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) şirketinin Huawei’nin yerel 5G çipini üreteceği belirtilmişti. SMIC’in bu çipi 7nm teknolojisi ile üreteceği, ancak bu teknolojinin Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) tarafından kullanılan 4nm ve 3nm işlemciler kadar etkili olmadığı belirtiliyordu.

Huawei Mate 60 Pro ile birlikte Çinli şirketin kendi 5G destekli işlemcisini geliştirebilmesi, bu durumun ABD yönetiminin yerel çip üretimini güçlendirmeyi amaçlayan politikaları için bir tehdit oluşturabileceğini gösteriyor. Huawei’nin kendi yonga setini üretmesi, şirketin ABD yaptırımlarının getirdiği zorlukları aşabileceğinin bir göstergesi olabilir.