Manşetler

Video: Huawei Mate 30 Pro Kutusundan Çıkıyor

Huawei Mate 30 Pro duyurulmasının üzerinden birkaç ay geçtikten sonra Türkiye’de satışa sunuldu. 8999 TL’lik fiyat etiketine sahip olan bu Android telefon elimize ulaştı. Çok yakında detaylı incelemesini Teknoblog’da bulacağınız akıllı telefonu kutusundan çıkarıyoruz. Huawei Mate 30 Pro kutu içeriği, kurulum ve diğer ayrıntılar videoda yer alıyor.

Klasik bir üst sınıf Huawei telefon kutusunda gelen Huawei Mate 30 Pro, uzay gümüşü rengiyle geliyor. Kutunun kapağını kaldırınca önce telefonu görüyoruz. Epey kavisli ekranı ve daire görünümlü kamera modülüyle bu telefonun gerçekten kendine has bir havası var. Kutuya bakmaya devam ettiğimizde, telefonun altında bir zarf görüyoruz. Bu zarfın üstüne SIM kart iğnesi iliştirilmiş. Öte yandan içinden de bir adet şeffaf, sert bir kılıf çıkıyor. Bu da Mate 30 Pro’nun hoş tasarımını gölgelemeden onu korumayı sağlayacaktır.

40W hızlı şarj destekli Huawei Super Charge adaptör, USB-C kablosu ve daha önce Huawei P30 Pro ve Mate 20 Pro gibi telefonlarda gördüğümüz USB-C uçlu Huawei kulaklıklar bu telefonun kutusundan da çıkıyor. 3.5mm – USB-C adaptörü yok.

Aslında kurulum sırasındaki adımlar bir Android telefonunkinden çok farksız sayılmaz. Yalnızca Google Hesabı girişinin yerine Huawei Kimliği girişi bulunuyor. Eğer bir Huawei kimliğiniz yoksa, bunu kurulum anında oluşturmanız mümkün. Daha önce bir Huawei telefonu kullandıysanız ve bir kimliğiniz varsa, onunla giriş yapabilirsiniz.

Ekran içi parmak izi okuyucu ve yüz tanıma gibi biyometrik kimlik doğrulama yöntemlerini ilk kurulum esnasında kurabilirsiniz. Parmak izi okuyucu hızlı çalışıyor, ancak derinlik algılayabilen Face ID yüz tanıma sistemi daha pratik ve güvenli olmasıyla daha çok tercih edilecektir.

Kurulum tamamlanmak üzereyken birtakım uygulama yükleme teklifleri sunuluyor. Bu uygulamalardan istediğinizi seçebileceğiniz gibi, hiçbir tanesini seçmeyerek yolunuza devam edebilirsiniz.

Öte yandan telefonun ekran gezintisi ve ekrana yerleştirilmiş ses tuşlarının nasıl kullanılacağına dair rehberler de karşınıza çıkacaktır. Bu telefonun sağında veya solunda ses tuşları yok. Parmağınızı normalde ses tuşlarınızın yerleştirildiği yere iki kez tıklattığınızda ses kontrolü görünüyor. Daha sonra parmağınızı ekranın kenarında sürükleyerek ses seviyesini ayarlayabilirsiniz.

Android 10 tabanlı EMUI 10 ile yüklü gelen Huawei Mate 30 Pro’nun ana ekranı çok yabancı sayılmaz. Eğer daha önce bir Huawei telefonu kullandıysanız, uygulama ikonları ve diğer arayüz unsurları tanıdık gelecektir. Ancak bir Android telefonda görmeye alıştığımız Google uygulamalarını yüklü olarak görmüyoruz.

Ana ekranın sol tarafındaki panel akıllı asistan benzeri bir bölüme ayrılmış. Burada haberler ve sık kullanılan araçlar var. Ayrıca Huawei telefonlarında görmeye alıştığımız araçlar da bir klasör içinde mevcut. Takvim, Notlar, E-Posta, Video, Galeri gibi bir akıllı telefonda olmasını isteyeceğiniz uygulamalar yüklü durumda. E-Posta uygulamasına Gmail hesabınızı da ekleyebilirsiniz.

Uygulama ve oyunlar Huawei AppGallery uygulama mağazasından sunuluyor. Huawei’nin iyi çalıştığını ve birçok yerli popüler uygulamayı buraya eklediğini görüyoruz. Oyun konusunda da dikkat çekici başlıklar var. Facebook, Instagram gibi uygulamaların da APK’larını yüklemeyi deneyeceğiz.

Biz Huawei Mate 30 Pro incelemesini Google uygulama ve servislerini elle yüklemeden yapacağız. Yani bu telefonun söz konusu servisler ve uygulamalar olmadan nasıl çalıştığına ve deneyim sunduğuna bakacağız. Aklınıza takılan soruları ve merak ettiklerinizi, aşağıdaki yorum alanı üzerinden bize ulaştırabilirsiniz.