Teknoloji

Huawei Mate 30 parçalarına ayrıldı, ABD’nin izine rastlanmadı

huawei mate 30

Trump yönetiminin Huawei‘ye yönelik yaptırımları belli olduğunda, şirketin Amerikan yapımı bileşenler olmadan nasıl telefon üreteceği merak edilmişti. The Wall Street Journal sitesinde yayınlanan bir haber, Huawei Mate 30 özelinde bu soruya cevap veriyor.

UBS ve Fomalhaut Techno Solutions tarafından gerçekleştirilen analiz, Mate 30’da Amerikan yapımı bileşenlerin bulunmadığını gösteriyor. Söz konusu analiz; Huawei’nin önemli bileşenleri, merkezi ABD’de olmayan şirketlerden tedarik etmeyi başardığını ortaya koyuyor.

Örneğin, Huawei’nin ses amplifikatörlerini Cirrus Logic yerine Hollanda merkezli NXP’den aldığı görülüyor. Wi-Fi ve Bluetooth yongalarını kendi çatısı altındaki HiSilicon’dan tedarik eden şirket; daha önce Amerikan şirketlerinden tedarik ettiği diğer bileşenler için de Japonya merkezli Murata ve Tayvan merkezli MediaTek gibi üreticilerle çalışıyor.

Huawei tarafından konuyla ilgili olarak The Wall Street Journal’a gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Amerikan tedarik ortaklarımızdan bileşen satın alma konusunda açık bir tercihimiz var. Eğer Amerikan hükümetinin kararları bunu engellerse, bizim de ABD dışındaki alternatif kaynaklardan bileşen tedarik etmemiz gerekiyor.”

Huawei Mate 30 Pro 5G’de Amerikan yapımı bileşenler mevcut

Huawei’nin Amerikan şirketlerinin büyük kısmıyla çalışması yasak. Ancak Çinli teknoloji devi, kendisini Amerikan tedarikçilerden tamamen soyutlamayı başarabilmiş değil. Olası yaptırımlara karşı önceden bileşen stoğu yapan Huawei, bu ileri görüşlü hamlesinin karşılığını almışa benziyor. TechInsights tarafından yapılan parçalara ayırma işlemi, Mate 30 Pro 5G’nin Qualcomm ve Texas Instruments gibi Amerikan şirketlerinden alınan bileşenlerin bulunduğunu gösteriyor.

Huawei Mate 30 üzerinde yapılan parçalara ayırma işlemi, Çinli teknoloji devinin Amerikan yapımı bileşenler olmadan bir telefon üretebileceğini gösteriyor. Bu telefonların Google servisleri olmadan Çin dışında ne kadar satabileceği belirsizliğini koruyor.