İncelemelerManşetler

Huawei Mate 20 Lite İncelemesi

huawei mate 20 lite inceleme

Huawei Mate 20 serisinin giriş seviyesi üyesi olan Mate 20 Lite, aynı zamanda serinin ilk üyesi olmuştu. Ekim 2018’de tanıtılan Mate 20 Pro’dan birkaç hafta önce, IFA 2018’de tanıtılmış olan bu akıllı telefon eylül ayı sonlarında Türkiye’de de satışa sunulmuştu. Daha önce incelediğimiz Huawei Mate 20 Pro yüksek performans gösteren, göz alıcı tasarıma sahip akıllı telefonlardan biri, yılın da en iyi telefonlarından olmuştu. Tabii ki, bu telefonun fiyatı biraz yüksek. Huawei Mate 20 Pro’nun deneyiminin bir kısmını, oldukça şık bir gövdede, aynı kullanıcı arayüzüyle, daha uygun fiyata Mate 20 Lite’da bulmak mümkün. Huawei Mate 20 Lite inceleme yazısında, Kirin 710 işlemcili Android telefonla ilgili izlenimlerimizi ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

[wp-review id=”193376″]

Huawei Mate 20 Lite inceleme: Tasarım

Huawei geçen yıl P20 serisiyle birlikte tasarımda fark yaratmaya başlamıştı. Bu çizgi Mate 20 serisinde de sürdürülüyor. Serinin ilk üyesi Mate 20 Lite da bundan nasibini alıyor. Karşımızda şık tasarıma sahip olan bir cihaz var ve bu durum cihazı kullanırken büyük memnuniyet veriyor. İki cam arasında yer alan kavisli köşeli metal çerçeve tasarımıyla Mate 20 Lite, daha pahalı telefonlardan çok da geride kalmıyor.

Mate 20 Lite’ın ekranı köşeden köşeye 6.3 inçlik uzunluğa sahip. Buna karşın telefonu tek elle rahatlıkla tutup kavramak, ekranın büyük bir kısmına baş parmakla, telefonu avuç içinde kaydırmadan erişmek mümkün oluyor. Bunda telefonun 7.6 mm’lik, nispeten ince profilinin de etkisi bulunuyor. Diğer taraftan Mate 20 Lite, 172 gr ağırlığıyla tartıda P20 lite’dan daha ağır çekiyor. Yine de, telefonun fazla ağır bir telefon hissi uyandırmadığını belirtmemiz gerek.

Telefon, yüzde 82 civarındaki ekran gövde oranıyla günümüz ortalamalarında bulunuyor. Ekranın alt kısmında, diğerlerine göre daha kalın bir çerçeve kenarı bulunuyor. Çentik ise ahize hoparlörünü ve iki adet selfie kamerasını barındırıyor.

Huawei Mate 20 Lite’ın ses ve güç tuşları sağ kenara yerleştirilmiş. Bunlara rahatlıkla erişiliyor. Derinlikleri ve sertlikleri de iyi biçimde ayarlanmış. Alt kenarda USB-C portu, 3.5 mm kulaklık jakı, mikrofon ve hoparlör var. Üst kısmında da ikinci bir mikrofon görüyoruz. Sol kenarda ise üst tarafa doğru nano SIM ve microSD kart tepsisi yerleştirilmiş.

Arka tarafa baktığımızda, iki adet kameranın düşey eksende sıralandığını ve telefonun yatay eksenine göre ortalandığını görüyoruz. Bu ikilinin hemen solunda flaş var. Hemen altında da parmak izi sensörünü görüyoruz. Parmak izi sensörü kameralara yakın gibi görünse de, parmağınızı yanlışlıkla onlara dokundurma durumuyla pek karşılaşmadık. Parmak izi sensörünün hafif içe gömülmüş yapısı ve kalın çerçevesi bunu el yordamıyla rahatlıkla bulmayı sağlıyor. Kameralar ve parmak izi sensörü, ince çizgilerle oluşturulmuş bir desenle bir grupmuş gibi görünüyor. Bu da Mate 20 Lite’ın arkasını daha şık gösteriyor.

Mate 20 Lite’ın metal ve cam yüzeyleri çiziklere karşı epey dayanıklı gibi görünüyor. Ancak söz konusu kir ve parmak izi olunca aynı şeyi söyleyemeyiz. Telefon parmak izini tutma konusunda epey cömert davranıyor. Bu nedenle ara sıra yumuşak bir bezle temizlemenizi tavsiye ederiz.

Huawei Mate 20 Lite inceleme: Donanım ve Performans

Huawei Mate 20 Lite’ın çentikli ekranının 6.3 inçlik büyüklüğe sahip olduğunu söylemiştik. Bu ekran 1080 x 2340 piksel çözünürlüğe sahip. Yani karşımızda Full HD+ çözünürlüklü ekran var. Ekran, 409 ppi piksel yoğunluğuyla gayet keskin ve net görüntüler sunuyor. Daha fazla pikselin ihtiyacını hissetmiyorsunuz. IPS LCD teknolojisine sahip ekranın geniş görüş açılarına sahip olduğunu görüyoruz. Parlaklık seviyesi çok yüksek değil, ancak dışarıda parlak ışık altında bile rahatlıkla kullanmaya yeter bir parlaklığı size sunar.

Mate 20 Lite’ın ekranı internette gezinme, video izleme gibi işler için yeterli. Aynı zamanda sosyal medya uygulamaları ve diğer eğlence işleri için de yeterli bir görüntüleme alanı sunuyor. Oyun oynarken de bu ekran ihtiyaçlara cevap vermeyi başarıyor. 19.5:9 görüntü oranlı ekranda video içerikleri ve uygulamalar doğal olarak tam uyum göstermiyor. Ancak görüntüden biraz kısarak tam ekranda görüntüleme yapabilirsiniz. Çoğu uygulama ve oyun, çentiğin bittiği alanı sınır kabul ederek bir görüntü oranlamasına gidiyor.

Sonuç olarak çentiğin varlığı veya 16:9’dan farklı bir görüntü oranının varlığı Mate 20 Lite kullanıcılarını pek rahatsız etmeyecektir. Bu arada, eğer isterseniz çentiği devre dışı bırakmanız mümkün. Ancak ekran OLED olmadığı için, çentiğin kenarlarındaki siyahlığı ton farkından rahatlıkla anlayacaksınız. Bırakın çentik olduğu gibi görünsün.

Mate 20 Lite’da Huawei’nin 12nm tabanlı, orta segment işlemcisi Kirin 710 çalışıyor. Orta segment modellerde gördüğümüz bu işlemcide dört adet Cortex-A73 ve dört adet Cortex-A53 çekirdek bulunuyor. Elimizdeki modelde 4 GB RAM mevcut. Aynı zamanda 64 GB dahili hafıza da bulunuyor. microSD kart yuvası 256 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekliyor.

Huawei Mate 20 Lite, GeekBench 4 ve AnTuTu Benchmark gibi benchmark testlerinde beklediğimiz gibi, kendi segmentindeki telefonlarla aynı seviyede sonuçlar elde ediyor. Pratikte elde ettiğimiz izlenimler de benchmark testlerinin teorik sonuçlarını destekliyor. Mate 20 Lite, günlük işlerin altından kalkmakta başarılı. Kullanıcı arayüzünde gezinti akıcı biçimde gerçekleşiyor. Uygulamalar ve oyunlar da bekletmeden açılıyor. Kullanım sırasında gözle görülür bir takılmaya veya yavaşlığa da rastlamadık. Oyunlarda veya kameranın yoğun kullanımında ısınma hissediliyor, ancak bu sıcaklık elinizi yakacak, rahatsız edecek seviyeye varmıyor.

Pil tarafına baktığımızda, 3750 mAh ile Huawei’nin orta segment telefona göre yüksek kapasiteli bir pili yerleştirdiğini görüyoruz. Bu pil, yoğun kullanımda bile bir günü rahatlıkla çıkaracak, gece yatağa girdiğinizde bile şarj etmeye gerek bıraktırmayacak bir pil performansı sunuyor. Eğer zorlarsanız, kullanım alışkanlıklarınızı fazla kısıtlamadan, tek bir şarjla iki günü bile çıkarmanız mümkün olabilir. Huawei, Mate 20 Lite’da güç tasarrufunun sağlanması için çeşitli yazılım ayarları da sunuyor. Örneğin, belirli bir süre geçtikten sonra medya oynatımı otomatik olarak durduruluyor. Rahatsız edici durumlardan kaçınmak için pil tasarruf ayarlarını iyi şekilde yapmanızda fayda olacaktır.

Kutudan çıkan şarj cihazı hızlı şarj özellikli. 18W güç çıkışıyla Mate 20 Pro’da gördüğümüze göre daha yavaş şarj ediyor. Yine de, standart bir şarj adaptörüne göre daha hızlı şarj imkanı sunduğunu söyleyebiliriz. Sadece yarım saatlik bir şarj ile birkaç saati çıkaracak doluluğa erişebilirsiniz.

Huawei Mate 20 Lite inceleme: Yazılım

Huawei Mate 20 Lite’da Android 8.1 Oreo yüklü ve üstünde de EMUI 8.2 kullanıcı arayüzü bulunuyor. Genel olarak, Mate 20 Pro’da gördüğümüz Android 9 Pie ve EMUI 9 ikilisine göre fazla bir his farkı yok. Ne de olsa, uygulama ikonları, duvar kağıtları, kilit ekranı benzer nitelikte. Ancak Mate 20 Lite sahipleri şu an için ekranda dokunmatik hareketleri kullanarak navigasyon veya HiVision gibi yapay zekâ destekli özellikler için Pie ve EMUI 9 güncellemesini beklemeliler. Hem telefon hem de yazılımların çıkışının üzerinden birkaç ay geçti. Huawei, artık daha fazla bekletmemeli.

Yine de, mevcut hâliyle Mate 20 Lite kullanıcıların işini rahatlıkla görmelerini sağlayacak araçları ve yazılımları sunuyor. Her Huawei telefonunda gördüğümüz; Ayna, Hesap Makinesi, vb. birçok aracı bu telefonda da görüyoruz. Öte yandan Google’ın Gmail, YouTube, Haritalar gibi uygulamaları da Mate 20 Lite’da yüklü. Daha fazla uygulamayı da Google Play’den indirebilirsiniz. Aynı zamanda oyun oynamayı sevenler için Game Suite adı verilen bir özellik de var. Oyunlar otomatik olarak bu klasöre atılıyor, buradan kolaylıkla ulaşılabiliyor. Üstelik gelen bildirimleri engelleme, performansı artırma gibi araçlarla Huawei Mate 20 Lite’da oyun keyfini gittiğiniz her yerde en iyi şekilde yaşamanızı da sağlıyor.

Yukarıda Huawei Mate 20 Lite’ın arkasında parmak izi okuyucusunun bulunduğunu söylemiştik. Parmak izi okuyucusu epey hızlı çalışıyor. Buna ek olarak yüz tanıma özelliği de mevcut. Bu sayede parmak izine bile ihtiyaç duymadan, ekran kilidini daha hızlı açabilirsiniz. Güvenlik bakımından parmak izinden geride olsa da, yüz tanıma çok hızlı çalışıyor. Telefona tam karşıdan bakmasanız bile sistem hızlı davranıyor ve kilit ekranını hızlıca geçiyor.

Huawei Mate 20 Lite inceleme: Kamera

Huawei Mate 20 Lite kamera konusunda işi genellikle 20 megapiksel çözünürlüklü ana sensöre bırakmış. Bunun yanında bir de 2 megapiksel çözünürlüklü ikinci bir sensör bulunuyor. Bu sensör sayesinde derinlik bilgisi yakalanıyor, tahmin edebileceğiniz üzere, bu bilgi arka planı bulanıklaştırılmış, alan derinlikli fotoğraflar çekmeye izin veriyor. Ana kamera f/1.8 diyafram açıklı ve faz algılamalı otomatik odak özelliğine sahip. Öte yandan HDR desteği de mevcut.

Mate 20 Lite, ışık şiddetinin yeterli olduğu dış ortamlarda veya aydınlık iç ortamlarda gayet iyi, memnun edici sonuçlar veriyor. Detaylar da gayet iyi biçimde yakalanıyor. Üstelik deklanşör gecikmesi düşük, bu sayede sahneyi kaçırma olasılığınız epey azalıyor.

Düşük ışıkta yapılan çekimlerde de telefon genel olarak iyi sonuçlar üretiyor. Bunda geniş diyafram açıklığının katkısı büyük. Bazı fotoğraflarda, dikkatli bakıldığında gürültü etkisi gözle görülüyor. Detaylar bakımından da düşük ışıktaki çekimler de fena sayılmaz. Bu arada telefonda görüntü sabitleme sistemi bulunmuyor. Her ne kadar çoğu gece çekiminde bulanıklık bir sorun olmasa da, biz yine de düşük ışıklı ortamlarda çekim yaparken, bulanıklığı önlemek için telefonu mümkün olduğu kadar sabit tutmanızda fayda olduğunu söyleyelim.

Huawei Mate 20 Lite’ın kamera yazılımı kolay kullanılabilen bir arayüze sahip. Ekranın bir tarafında çekim tuşu, çekim modları arasında geçişi sağlayan metin tabanlı kaydırgaç mevcut. Diğer tarafta da flaş, ayarlar ve bunun gibi hızlı kontroller için kısayollar da mevcut. Bu telefonda da yapay zekâ destekli çekim modu var. Kamera arayüzündeki hızlı ayarlar içinde AI ikonuna tıklattığınızda bu moda geçiş yapılıyor. Yapay zekâ sayesinde sahne tanınıyor ve ayarlar buna göre yapılıyor. Manzara, yeşillik, çiçek, yemek gibi belirli sahneler tanınıyor.

Normalde yapay zekâ destekli modların görüntüdeki canlılığı fazla artırdığını düşünürüz. Ancak belki de, fotoğraf çektiğimiz zamana ve mekana bağlıdır, Mate 20 Lite ile yaptığımız AI açık ve AI kapalı durumdaki çekimleri karşılaştırdığımızda, AI destekli modun bu telefon için iyi bir özellik olduğunu hissettik. Çektiğimiz fotoğraflara bakarsanız, kapalı bir İstanbul gününde, boğaz kenarında AI ile çekilen fotoğraf, AI kapalıyken çekilen fotoğraftan daha canlı ve renkli görünüyor.

Portre ve Açıklık modları da kişi veya nesnelerin arka planı bulanıklaştırılmış fotoğraflarını çekmeyi sağlıyor. Açıklık modunu pek kullandığımızı söyleyemeyiz. Portre modu ile çektiğimiz fotoğraflar yüzeysel olarak bakıldığında gayet hoş ve etkileyici görünüyor. Ancak biraz daha yakınlaştırıp detaylara baktığımızda, öndeki ve arkadaki unsurların sınırının çok iyi belirlenmediğini görüyoruz. Bu rahatsız edici mi? Değil.

Huawei Mate 20 Lite’ın ön kamerasıyla çekilmiş portre fotoğraf

Arkada olduğu gibi önde de 2 megapiksellik derinlik kamerası var. Ana kamera ise 24 megapiksel, f/2.0 diyafram açıklığı gibi özelliklere sahip. Ön kamera düşük ışıklı ortamlarda bile sizi tatmin edecek selfie çekimleri yapabilirsiniz. Portre modunun arka kameradakine benzer bir performans sergilediğini söyleyebiliriz. Düzgün görünen, sosyal medyada paylaştığınızda beğeni toplayacak arka planı bulanık selfie çekimlerini Mate 20 Lite ile rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Video tarafında Huawei Mate 20 Lite en fazla saniyede 60 kare hızında 1080p video kaydı gerçekleştirebiliyor. Optik görüntü sabitleme yok. Ancak 1080p/30fps veya daha düşük çözünürlüklerde yazılım tabanlı sabitlemeden yararlanabilirsiniz. 60fps’de ise böyle bir imkan yok. Aslına bakarsanız, görüntü sabitlemenin kullanımı çok büyük fark getirmiyor. Daha da, videoda yapay bir işlem uygulandığı izlenimini daha fazla almanıza neden oluyor. Yaptığımız 1080p/60fps örnek çekimde el titremelerinin ve ani hareketlerin etkisi hissediliyor. Ancak bu etki çok da rahatsız edici seviyelere varmıyor. Huawei Mate 20 Lite, özel günleriniz için kullanabileceğiniz bir video aygıtı olmayabilir, ancak önemli bir ana denk gelip bunu kayıt altına almak istediğinizde kullanabilirsiniz.

Huawei Mate 20 Lite inceleme: Sonuç

Huawei Mate 20 Lite, şu anda piyasada 2000-2500 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Sahip olduğu teknik özellikler ve performans bakımından aynı fiyat segmentinde başka telefonlar da bulunuyor. Daha yeni çıkan telefonlar işletim sistemi, arayüz gibi unsurlar bakımından öne çıkabilir. Ancak söz konusu ekran büyüklüğü, kamera çözünürlüğü ve USB-C portu barındırması olduğunda, Huawei Mate 20 Lite onlardan önde geliyor.

Tasarım açısından Huawei Mate 20 Lite, bir amiral gemisi telefonun verdiği hissi vermekte başarılı. Telefon sağlam, elinize aldığınızda da sıradanmış izlenimini kesinlikle vermiyor. Ekranı da YouTube videolarını veya Netflix filmlerini izlemek için yeterli. Pil ömrü bakımından gayet güçlü. Bu da gün boyunca epey uzun multimedya veya oyun keyfi anlamına geliyor. Android 9 Pie için biraz geç kalınmış olabilir, ancak Huawei’nin artık Mate 20 Lite sahiplerini bekletmeyeceğini tahmin ediyoruz. Ne var ki, Oreo bile çoğu kullanıcı için günlük işlerini görmelerine bir engel teşkil etmediğini söylememiz gerekiyor. Öte yandan güvenlik güncellemelerini sunma konusunda Huawei epey aktif biçimde davranıyor. Hem ön hem de arka kamera, memnun edecek fotoğraflar çekebiliyor. Video tarafında ise herhangi bir gün, herhangi bir zamanda sosyal medyada paylaşacağınız videolar veya Instagram hikâyeleri için yeterli bir kameranın olduğunu söyleyebiliriz.