Teknoloji

Huawei Kirin 9100, Dimensity 9400’den daha pahalı olabilir

huawei kirin pc 9100

Yakında piyasaya sürülecek olan Huawei Mate 70 serisinin Kirin 9100 çipi ile donatılacağı öne sürülüyor. Daha önceki raporlar, bu çipin performans açısından Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 2 işlemcisini geride bırakabileceğini işaret ediyordu. Şimdi ise Kirin 9100’ün fiyatı da Snapdragon işlemcileriyle aynı seviyede olabilir.

Çin’in Weibo platformunda paylaşılan bir bilgiye göre, Kirin 9100’ün üreticilere maliyeti 1100 yuan ile 1300 yuan arasında (yaklaşık 157 ile 186 dolar) olacak. Çip bileşenlerinin maliyetini doğrulamak her zaman zor olsa da — çünkü çip üreticileri nadiren bu detayları paylaşır — sızdırılan bu bilgi, Kirin 9100’ün fiyatının, Qualcomm ve MediaTek’in üst düzey işlemcileri ile benzer bir aralıkta olabileceğini gösteriyor.

Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 4 işlemcisinin telefon üreticilerine maliyetinin 190 dolar olduğu bildirilirken, MediaTek’in Dimensity 9400’ünün biraz daha düşük bir fiyat olan 155 dolara satılacağı ifade ediliyor. Eğer Kirin 9100 hakkındaki bu söylenti doğru çıkarsa, Huawei’nin yeni işlemcisi maliyet açısından bu iki rakibine oldukça yakın olacak.

Daha önceki bir rapor, Huawei’nin Kirin 9100 çipini “yerli olarak geliştirilen n+2/3 süreci” ile üreteceğini ve bunun 5nm’lik bir üretim sürecine tekabül ettiğini öne sürmüştü. Çip, Çoklu Desenleme (Multiple Patterning) kullanılarak Derin Morötesi (DUV) litografi teknolojisi ile üretilecek.

Huawei Kirin 9100 için 5 nm üretim süreci geliştirdi

Çin merkezli çip üreticisi SMIC’in, Huawei’nin yeni nesil Kirin 9100 çipini üretmek için DUV litografi kullanarak 5 nm bir üretim süreci geliştirdiği bildiriliyor. Ancak, Temmuz ayından gelen bir başka rapor, SMIC’in 5nm DUV litografi sürecinde verim ve üretim maliyeti sorunlarıyla karşılaştığını öne sürüyor, bu da Kirin 9100’ün hala 7nm bir çip olabileceği anlamına geliyor.

SMIC’in 5 nm sürecinde yeterli bir verim sağlamayı başarsa bile, bu teknoloji TSMC ve Samsung tarafından kullanılan önde gelen Aşırı Morötesi (EUV) litografi ile aynı seviyeye ulaşamayacak. Sonuç olarak, Kirin 9100’ün performans ve verimlilik açısından Qualcomm ve MediaTek’in en yeni işlemcileriyle tam anlamıyla rekabet etmesi zor olabilir. Ancak, daha önce de belirtildiği gibi, performans açısından Snapdragon 8 Gen 2 ile aynı seviyede olacağı iddia ediliyor.