ManşetlerTeknoloji

Huawei Kirin 9000C, masaüstü bilgisayarlarda Intel Alder Lake çiplerinin yerini alıyor

huawei kirin 9000c

Çinli teknoloji devi Huawei, yeni masaüstü ve dizüstü PC modellerinde Intel yapımı 12. nesil Alder Lake işlemcileri yerine kendi ürettiği Kirin 9000C işlemcisini kullanarak yeni bir strateji izliyor. Huawei Central’ın haberine göre, yeni Qingyun W515x modeli, Çin’in en son teknoloji sekiz çekirdekli Kirin 9000C işlemcisi ile donatılmış ve 3.1 GHz hızında çalışıyor. Bu gelişme, Huawei’nin yaptırımlar karşısında kendi üretim yeteneklerini artırma çabasının bir parçası olarak görülüyor.

Qingyun W515x, büyük işletmeleri hedefleyen ince bir OEM bilgisayarı olarak dikkat çekiyor. Sade siyah bir görünüme sahip olan bu model, sadece düşük profilli PCIe kartları destekleyen ince bir Micro-ATX form faktörü ile tasarlanmış. Üç farklı donanım yapılandırması bulunan cihaz, 8GB + 256GB, 8GB + 512GB ve 16GB + 512GB bellek ve depolama kombinasyonları sunuyor.

Yeni sistemin CPU özellikleri tam olarak açıklanmamış olsa da, düşük profilli bir CPU soğutucusu ile donatılmış ve maksimum yük altında şasi sıcaklığını 30°C’nin altında tutabiliyor. Fan gürültü seviyesi de oldukça düşük, sadece 21.82 dB seviyesinde çalışıyor. Bu da cihazın sessiz bir çalışma ortamı sağladığını gösteriyor.

Ön panelde üç USB Type-A 3.2 Gen 1 portu, tek bir Type-C portu, bir ses jakı ve bir disk sürücüsü bulunuyor. Arka panelde ise üç ses jakı, VGA, HDMI, tek bir seri port, dört USB Type-A 3.2 Gen 1 portu ve bir ethernet girişi mevcut. Kasa üzerinde üç düşük profilli slot bulunmasına rağmen, anakart sadece tek bir PCIe x1 slotu sunuyor.

Kirin 9000C işlemcinin özellikleri ve performansı

ABD yaptırımları nedeniyle Huawei, Intel tabanlı işlemcilere erişimini kaybetti ve bu nedenle kendi ürettiği çözümleri kullanmak zorunda kaldı. Kirin 9000C, 12 iş parçacıklı sekiz çekirdekli bir CPU olup, 2.48 GHz frekansında çalışıyor. Bu çip, SMIC’in 5nm üretim sürecine dayanıyor ve ARM tabanlı Mali-G78 entegre grafik birimi ile geliyor.

Ne yazık ki, 9000C hakkında daha fazla ayrıntıya ulaşılamadı. Ancak, bu çipin büyük ölçüde SMIC’in 5nm teknolojisini kullanan Kirin 9000S ile benzer olduğu düşünülüyor. Performans açısından, 9000C, TSMC’nin üstün N5 (5nm sınıfı) üretim teknolojisine dayanan selefi Kirin 9000’den daha yavaş.

Huawei, işlemci özelliklerini gizlemede ustalaştı. Çinli çip üreticisi, Batılı devletlerden korunmak amacıyla çiplerinin özelliklerini gizlemeyi alışkanlık haline getirdi. ABD’nin Çin’e çip ve çip yapım araçları sağlayan Batılı varlıklardan yararlanmasını yasaklamasından bu yana, Çin gri pazardan ihtiyaç duyduğu donanımları temin etmek için alışılmadık yöntemler kullanıyor.

Çin’in erişim sağlayabildiği en iyi üretim süreci şu anda 5nm teknolojisidir. ABD düzenlemeleri, Çin’in en son nesil çip yapım araçlarına erişimini yasakladığından, Çin’in çip üretim tesisleri, en yeni nesil teknolojileri üretmek için gerekli olan aşırı ultraviyole litografi (EUV) gibi araçların eksikliğiyle mücadele etmek zorunda kalıyor. Bu, Çin’in Intel, AMD, Apple ve Qualcomm’un en son çipleriyle rekabet edebilecek işlemciler geliştirme yeteneğini sınırladı.

Ancak, bu durumun değişebileceğine dair yeni söylentiler ortaya çıktı. Huawei, Kirin markası altında, Apple’ın M3 silikonuna rakip olacak yeni bir CPU üzerinde çalışıyor. Eğer bu doğruysa, bu, Çinli işlemciler için performans açısından büyük bir sıçramayı temsil edecektir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER