İngiltere Başbakanı Theresa May, Çinli telekomünikasyon devi Huawei‘nin ülkenin 5G altyapısının “çekirdeği dışında kalan” bölümleri için parça üretmesine onay veren anlaşmayı imzaladı. The Telegraph‘ın haberine göre, söz konusu parçalar arasında antenler ve diğer ağ bileşenleri yer alıyor. Söz konusu karar, May’in başkanlığını yaptığı Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından onaylandı. Huawei İngiltere yönetiminden aldığı onay sayesinde 5G dönüşümü sürecinde kendisine önemli bir müşteri daha bulmuş oldu.
May’in imza attığı karar, İngiltere kamuoyunda farklı tepkilerle karşılandı. Bu tepkilerin temelinde ise Huawei ve Çin yönetimi arasında olduğu iddia edilen ilişki bulunuyor. 5G altyapısında Huawei’nin ürünlerinin kullanılmasının İngiliz vatandaşlarını, şirketlerini ve devlet kurumlarını siber saldırılara ve casusluk faaliyetlerine karşı savunmasız bırakacağı öne sürülüyor.
İngiltere’nin siber saldırılara ve tehditlere karşı mücadeleyle yükümlü resmi kurumu olan GCHQ’nun tepesindeki isim olan Jeremy Fleming, daha önce Çin ve Rusya’dan gelecek siber tehditlere karşı dikkat çekmişti. The Telegraph’ın haberine göre; Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Huawei’yle yapılan anlaşmayı onayladığı saatlerde Fleming de Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve ABD’nin istihbarat yetkililerine bir konuşma yaptı. Diğer istihbarat örgütleri Huawei’nin ürünlerinin 5G altyapılarında kullanımı konusunda endişeli olsa da, GCHQ Huawei’nin rolünü kısıtlayarak bu tehlikenin minimum seviyeye indirilebileceğine inanıyor.
İngiltere’nin açıkladığı karar, Fleming’in bir araya geldiği ülkeler tarafından alınan Huawei kararlarından farklı bir yerde duruyor. ABD’de Trump yönetimi, müttefiklerin de Huawei’yle çalışmaması için ciddi bir mesai harcıyor. Avustralya ve Yeni Zelanda, Huawei’nin ürünlerinin telekomünikasyon altyapılarında kullanılmaması kararını alırken; Yeni Zelanda bir adım öteye gitmiş ve yerel şirketlerin de 5G altyapılarında Huawei’yle çalışmalarını yasaklamıştı.
Huawei İngiltere dışında kalan Avrupa ülkelerinin 5G altyapısında da boy gösterecek gibi görünüyor. ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin endişelerine rağmen, Avrupa Birliği Huawei konusunda kararı üye ülkelere bırakmıştı.