Huawei’nin CEO’su Wan Biao’nun Reuters’a verdiği demeçte şirketinin gelecekte bir gün kendi sistemlerini kullanmalarına izin vermeme ihtimaline karşın kendi mobil işletim sistemini geliştirme çalışmaları yaptığını söyledi. Ayrıca ilgili bağlantıda yer alan haberde buna bir sebep olarak da Android işletim sistemi kullanan üreticilere karşı açılan patent davaları da gösteriliyor.
Huawei’nin tüketici ürünleri tarafında elde ettiği gelirlerin gelecek yıl yüzde 30 oranında büyümesi bekleniyor. Akıllı telefon satışları ise yüzde 40 gibi daha yüksek bir büyüme rakamı yakalayacak. Şirketin giriş ve orta seviyedeki Android cihazlarının yanı sıra Türkiye pazarına da giriş yapan Ascend P1 gibi üst sınıf cihazlarını göz önünde bulundurduğumuzda bu beklentinin boş olmadığını düşünüyoruz. Şirket bu yıl tüketici cihazları işlerinden elde ettiği geliri üçte bir oranında artırarak 9 milyar dolara çıkarmayı hedeflerken, önümüzdeki beş yıl için de 30 milyar doları hedefliyor. Böylelikle şirketin tüketici ürünlerinden elde ettiği gelirler telekom altyapı ürünleriyle aynı seviyeye gelmiş olacak.
Huawei bir yandan Android cihazlarını piyasaya sürerken bir yandan da Windows Phone cihazlarını da boş geçmeyecek. Şirketin Windows Phone 8 tabanlı telefonlarını ve Windows 8 tabletlerini yılın son çeyreğinden itibaren görücüye çıkarması bekleniyor. Huawei’nin kendi mobil işletim sistemi üzerinde çalışması ve bunun işaretlerini vermesi şu anda kullandığı mobil işletim sistemlerinin sahipleri olan Google ve Microsoft’a kendisini desteklemeye devam etmeleri konusunda gönderilen mesaj da olabilir. Huawei’nin dünyanın en büyük akıllı telefon pazarı konumuna yükselecek Çin’de önemli bir pazar payına sahip olması da O’nun konumunu güçlendiren bir gerçek.
İlgili >> Reuters