ManşetlerTeknoloji

Huawei, HarmonyOS Next’i tanıttı

huawei harmonyos next

Huawei, bağımsız olarak geliştirdiği HarmonyOS Next ile kendi işletim sistemine geçiş sürecinde önemli bir adım attı. Android ve Linux çekirdeğinden tamamen bağımsız olan bu işletim sistemi, Huawei’nin cihazlarını tamamen kendi yazılım ekosistemine taşımayı hedefliyor.

Şu an için Çin’de kullanılacak olan HarmonyOS Next, mevcut ve gelecek nesil Huawei cihazlarında kullanılacak. Bununla birlikte, daha önce global bir lansmanın da yapılacağı açıklanmıştı. HarmonyOS Next, akıllı telefonlardan giyilebilir teknolojilere, akıllı ev cihazlarından araç içi kokpit sistemlerine kadar geniş bir yelpazede çalışacak.

HarmonyOS Next, Huawei tarafından geliştirilen ve OpenHarmony açık kaynak çekirdeğine dayanan bir mikroçekirdek mimarisine sahip. Bu işletim sistemi, Huawei Ark derleyicisi aracılığıyla uygulamaları destekliyor ve Huawei Mobil Servisleri (HMS) ile entegre çalışıyor. Ayrıca, HarmonyOS Next cihazları arasında, bulut platformuyla ve farklı cihaz türleri arasında kesintisiz bir bağlantı ve birleştirilmiş bir mimari vadediyor.

Huawei Tüketici Elektroniği Grubu Başkanı Richard Yu, HarmonyOS Next ekosistemine şu ana kadar 15 bin uygulama ve hizmetin dahil edildiğini, bu sayının giderek artacağını belirtti. Yu ayrıca, önceki HarmonyOS sürümlerinin dünya genelinde 1 milyardan fazla cihazda kullanıldığını da vurguladı. Bu cihazlar arasında akıllı telefonlar, tabletler, giyilebilir cihazlar, akıllı ev sistemleri ve araç içi eğlence sistemleri yer alıyor.

HarmonyOS Next, kullanıcı arayüzünde yenilikler sunuyor. Yeni kilit ekranı ve ana ekran özelleştirme seçenekleri, yeniden tasarlanmış kontrol merkezi, daha hızlı animasyonlar ve uygulama başlatma hızları öne çıkan yenilikler arasında. Ayrıca, sistem seviyesinde yapay zeka ile güçlendirilmiş Pangu büyük dil modeliyle desteklenen gelişmiş yapay zeka özellikleri de dikkat çekiyor.

Huawei, HarmonyOS Next ile cihaz performansında yüzde 30’luk bir artış ve yazılım modülleri arasındaki iletişimde yüzde 20 daha az enerji tüketimi sağlandığını duyurdu. Bunun yanı sıra, Huawei Share 2.0 özelliği ile cihazlar arasında hızlı ve sorunsuz dosya paylaşımı mümkün hale getirildi. Örneğin, iki HarmonyOS Next cihazı arasında 1.2 GB’lık bir dosya yalnızca 8 saniyede aktarılabiliyor.

Güvenlik tarafında ise HarmonyOS Next, Huawei’nin geliştirdiği Star Shield mimarisi ile sistem seviyesinde koruma sağlıyor. Bu yeni güvenlik yapısı, cihazların kötü amaçlı yazılımlara ve siber tehditlere karşı daha güçlü bir şekilde korunmasını amaçlıyor.

Huawei HarmonyOS Next beta sürümünü Çin’de dağıtıma çıkardı

Huawei, Çin’deki kullanıcılara HarmonyOS Next’in herkese açık beta sürümünü sunmaya başladı. Desteklenen cihazlar arasında Pura 70 serisi, Huawei Pocket 2 ve MatePad Pro 11 (2024) modelleri bulunuyor.