Manşetler

Huawei’nin yeni işletim sisteminin adı ve çalışacağı ürünler belli oldu

huawei abd virus elektrikli otomobil

Huawei HarmonyOS adını verdiği yeni işletim sistemini duyurdu. Bu işletim sisteminin şirketin Google’ın Android platformuna olan bağımlılığını azaltmak için geliştirilmekte olduğuna inanılıyordu.

Harmony OS işletim sistemi Çin’de HongmengOS olarak anılacak. Şirket, işletim sisteminin akıllı telefonlardan akıllı hoparlörlere ve sensörler gibi Nesnelerin İnterneti cihazlarına kadar geniş yelpazede kullanılacağını kaydetti.

Huawei’nin kendi bünyesinde geliştirdiği işletim sistemiyle ilgili olarak, geçtiğimiz mayıs ayında Google’ın şirketin Android lisansını askıya almasının ardından epey tartışma yürütülmüştü. Hatırlayacak olursak, ABD yönetiminin Huawei’yi kara listedeki şirketler arasına alma kararının ardından Amerikan şirketlerinin bu şirketle iş yapması devletin onayına bağlanmıştı. Google da yönetimin kararına göre hareket etmişti.

Huawei Harmony OS’i Android’in yerine kullanacak mı?

Huawei, kendi işletim sistemi üzerinde çalıştığı gerçeğini hiçbir zaman saklamamıştı. Ancak bunun kapsamının ne olacağı, Android’in yerini alıp almayacağı net değildi.

Huawei HarmonyOS’i bu yılın ilerleyen zamanlarında akıllı ekranlı ürünlerde sunmayı planlıyor. Daha sonra giyilebilir ürünler gibi diğer cihazlara da, önümüzdeki üç yıllık dönem içinde açıklacak. Huawei, “akıllı ekran” ile hangi cihazları tanımladığını belirtmiyor, ancak şirketin alt markası olan Honor’un işletim sistemini akıllı TV’ye getirmeyi planladığı söyleniyor. İşletim sisteminin hedefleyeceği öncelikli ülke Çin olacak, ancak Huawei diğer coğrafyalara da açılmayı planlıyor.

HarmonyOS ile ilgili olarak yayınlanan basın bülteninde görüşlerine yer verilen Huawei bireysel tüketici grubu CEO’su Richard Yu, işletim sisteminin Android ve iOS’ten tamamen farklı olduğunu, çünkü farklı türdeki cihazlarda ölçeklenebildiğini kaydetti. CEO, “Uygulamalarınızı bir kez geliştirebilir, daha sonra çeşitli cihazlara esnek bir şekilde dağıtabilirsiniz.” dedi.

Önceleri, HarmonyOS’in akıllı telefonlar için mi, yoksa Nesnelerin İnterneti cihazları için mi tasarlandığı tam olarak belli değildi. Şimdi açık şekilde görülüyor ki, her ikisini de destekleyecek. Bu açıdan Google’ın üzerinde çalıştığı ve farklı biçimlerdeki cihazları hedefleyen Fuchsia işletim sistemine benziyor. Huawei henüz yeni işletim sistemiyle çalışacak bir cihaz duyurmadı. Ancak şirketin Mate 20 Pro’nun takipçisi olacak yeni akıllı telefonunu yılın dördüncü çeyreğinde tanıtması bekleniyor.

Ne var ki, Huawei’nin kendi bünyesinde geliştirdiği platforma ne kadar ihtiyaç duyacağı şu an için net değil. Huawei’nin kara listeye alınmasından bu yana, Trump yönetimi şirket üzerindeki kısıtlamaların gevşetilmesine yönelik işaretler veriyor. Temmuz ayında kıdemli yöneticiler, devlet yönetiminin ulusal güvenliğin etkilenmediği durumlar için Huawei’ye gerekli lisansların verilmesi konusunda adım atılabileceğini dile getirmişti. Bununla birlikte, Bloomberg tarafından dün geçilen bir haberde, Beyaz Saray’ın Çin’in ABD’nin tarım ürünlerini satın almayı durdurma kararının ardından, söz konusu lisansları verme konusundaki kararını geciktirdiği öne sürüldü.

HarmonyOS resmiyete kavuştu, ancak önünde aşması gereken bazı önemli engeller bulunuyor. Huawei, geliştiricilerin uygulamalarını yeni işletim sistemi için yeniden derlemesini bekliyor. Geliştiriciler bir kez kodlama yaparak farklı ekran düzenlerinde, etkileşimlerle, farklı cihazlarda çalışabilecek deneyimleri ortaya koyabilecekler. Huawei, geliştiricilerin tek bir ortamda farklı programlama dillerini koda ekleyerek derleme yapabileceklerini de söylüyor. Ancak bunun geliştiriciler için ne kadar kolay olacağını bilmiyoruz.

Harmony OS işletim sisteminin geliştiricilere vadettikleri çok fazla, ancak hem Android hem de Android Açık Kaynak Projesi (AOSP) ile rekabet edecek bir uygulama ekosistemini kurmak en büyük mücadele olacaktır.