Teknoloji

Huawei Harmony OS 2.0 temelinde hâlâ Android var

harmony os 2.0 android

Huawei, yazılım konusunda Google’dan bağımsız hareket ettiğini artık açık bir şekilde dile getiriyor. Çinli teknoloji devi, kendi Android uygulamaları ve hizmetlerinden oluşan bir ekosistemi geliştirmenin yanı sıra, cihazlarında Android’in yeni alması planlanan kendi işletim sistemi üzerinde de çalışıyor. Harmony OS 2.0 ile birlikte Huawei’nin akıllı telefonlar tarafından Google’ın mobil platformundan tamamen kopacağı düşünülüyor. Ne var ki, bu işletim sistemi hâlâ Android tabanlı olabilir.

Huawei, kısa süre önce mobil geliştiricilerin Harmony OS 2.0 beta sürümünü test etmeleri için kapıları açtı. Akıllı TV’ler gibi Nesnelerin İnterneti donanımlarına yerleştirilen ilk Harmony OS sürümünün aksine, 2.0 sürümü akıllı telefonları da hedefliyor. Doğal olarak geliştiricilerin hepsi,  Huawei’nin kendi geliştirdiği mobil işletim sistemini çok merak ediyorlardı ve şaşırtıcı olmayan bazı ipuçları bulana kadar kodları eşelediler.

Android ve iOS ikilisini kırmak için tamamen yeni bir mobil işletim sistemi bekleyenler veya isteyenler için, Harmony OS 2.0 beta sürümünde bunu bulamıyorsunuz. Geliştiriciler, hem görünüş hem de iç yapı olarak temelde Android olduğunu keşfettiler. İşletim sisteminin Android benzeri iç kısımlarına ulaşmak için Android Hata Ayıklama Köprüsü olan ADB’yi bile kullanabilirsiniz.

harmony os 2.0 beta android

Bununla birlikte Harmony OS’i, Amazon’un Fire OS’i gibi başka bir Android tabanlı versiyon olarak nitelendirmek için de henüz çok erken olabilir. Uygulama geliştiricilerinin zaten sahip olabilecekleri araçlarla hızlı bir şekilde çalışmaya başlamalarını sağlamak için bu durumun yalnızca beta testi aşaması için geçerli olma ihtimali de var olabilir. Ayrıca bu sürüm, Harmony OS’in daha az Android unsuru içeren veya hiç içermeyen bir sürümü için, belki de 3.0 sürümüne göre sadece bir basamak niteliği taşıyabilir.

Aynı zamanda, Huawei’nin bu yola devam etmesi biraz da iş açısından mantıklı görünüyor. Her ikisi de Android tabanlı olan AppGallery ve Huawei Mobil Hizmetlerine çok fazla yatırım yaptıktan sonra, hepsini hemen çöpe atarsa yapılan çalışmalar tamamen yabana gidecektir. Geliştiricilerin, daha sonra herhangi bir Google izinden tamamen arınmış bir işletim sistemine sorunsuz bir şekilde geçiş yapmaları için kullanılacak Huawei API’lerine güvenmelerini sağlamak bir strateji olabilir.