Huawei bir harita servisi geliştiriyor. Çin’in devlet yayın organı China Daily tarafından geçilen bir habere göre bu servis Google Haritalar ile rekabet etmesi için tasarlanıyor. Ancak bu servis beklediğiniz gibi, son kullanıcılara hitap eden bir nitelik taşımayacak.
Açıkçası bu servis yazılım geliştiricilerini hedefliyor. Yani, navigasyon veya araç kiralama gibi hizmetler sunan uygulamalar kendi haritalarını kullanmak yerine Huawei’nin planladığı harita teknolojisini kullanacak.
Bir Huawei yöneticisi China Daily’ye, MapKit adını taşıyan harita servisinin geliştiricilere, kendi uygulamalarında kullanabilecekleri, aynı zamanda kullanıcılara gerçek zamanlı trafik koşullarını sunabilecekleri bir sokak navigasyon sistemi sağlayacağını kaydetti. Yönetici, MapKit’in artırılmış gerçekliği (AR) de destekleyeceğini söyledi. Bunun ne anlama geldiğini bilmiyoruz, ancak Google’ın yakın zamanda çıkardığı AR tabanlı yürüme yol tariflerine benzeyebilir.
Haber, Huawei’nin harita verilerini nereden sağlayacağı hakkında bazı ipuçları da içeriyor. Map Kit’in yerel harita servislerine bağlanacağı belirtiliyor. Bir kaynak, Huawei’nin Rus internet servis devi Yandex ile iş ortaklığına gideceğini öne sürüyor. Yandex, harita servisi sunuyor ve aynı zamanda harita servisleri API’si de sağlıyor. Türkiye’de de Yandex Haritalar servisi oldukça popüler durumda.
Bir telekom endüstri kuruluşunun genel direktörü, Huawei’nin telekomünikasyon baz istasyonlarının uydu konumlandırma verisini tamamlayıcı nitelikte bilgiler sunabileceğini söyledi.
Çinli yayın organının kaynağı, Huawei’nin Booking Holdings ile de iş ortaklığı yapacağını söylüyor. Booking şu anda çevrimiçi seyahat servisleri için Google Haritalar’ı kullanıyor. Muhtemelen Booking, harita verisi sağlamaktan çok bir MapKit müşterisi olabilir.
Huawei’nin haritalar tarafında rekabet edebilmesi için yoğun yatırım yapması gerekecektir. Bu alanda başarılı bir şirket olan Google epey uzun bir yol aldı. Google Haritalar 2005 yılında kuruldu ve Google o zamandan bu yana yoğun şekilde yatırım yapıyor. 2013 yılında Waze’in 996 milyon dolar karşılığında satın alınmasını da bunun örnekleri arasında düşünebiliriz. Aynı zamanda şirketin otomobilleri dünyanın dört bir yanında yolları ve sokakları arşınlayarak harita verileri topluyor.
Apple da 2012 yılından bu yana kendi harita servisini geliştiriyor. Apple Haritalar’ın başlangıcı biraz tartışmalı oldu ve o zamandan bu yana şirket Google’ı yakalamak için yoğun biçimde çalışıyor. Apple başlangıçta TomTom, OpenStreetMap ve diğerlerinin verilerinden yararlanma yoluna gitmişti. Ancak geçen yıldan beri kendi harita verilerine geçiş yapıyor. Nokia, 2015 yılında Alman otomobil şirketlerine 3 milyar doların üstünde fiyattan satmadan önce, birkaç yıl boyunca Here harita servisini işletmişti. Bu veriler Microsoft’un Bing Haritalar servisinde de kullanılmıştı.
Huawei harita servisi haberleri tartışmalı bir zamanda geldi
Huawei’nin yeni servisi ile ilgili haberler tam da Huawei üzerinde ABD hükümetinin uyguladığı ticari kısıtlamaların ardından geldi. Söz konusu kısıtlamalar nedeniyle şirketin Amerika menşeli teknolojilere olan bağımlılığını azaltması ve kendi donanım ve yazılım çözümlerine yönelmesi şart oldu. Mayıs ayında Amerikan hükümeti Huawei’ye 19 Ağustos’ta süresi dolacak bir lisans vermişti. Bu sayede Amerikan teknoloji şirketleri Huawei ile çalışmaya devam etme imkanı bulmuştu. Ancak Huawei’nin akıllı telefonlarında uzun vadede Android’i kullanmaya devam edip etmeyeceği bilinmezliğini korumayı sürdürüyor.
Huawei şu an için akıllı telefonlarında Android’e bağlı kalmayı planlıyor. Ancak yakın zamanda ürünleri için kendi bünyesinde geliştirdiği HarmonyOS işletim sistemini çıkarmıştı. Şirketin CEO’su, şirketin Android ile devam edemeyecek duruma gelmesi hâlinde birkaç gün içinde Android’den HarmonyOS’e geçebileceğini de kaydetti.
Haberde MapKit’in ekim ayında çıkacağı belirtiliyor. Servis 150 ülke ve bölgeyi kapsayacak ve 40 farklı dilde sunulacak.