Teknoloji pazarı Huawei ve onun ABD’nin getirdiği kısıtlamalar karşısında yaşama şansının ne olduğuna dair farklı görüşler ortaya atıyor. Bazıları şirketin gerçekten casusluktan dolayı suçlu olduğunu, en azından yasal olmayan ticari faaliyetlerde bulunduğunu düşünüyor. Bazıları ise Huawei’nin sıkıntılar karşısında güçlü olduğuna inanıyor. Bazıları ise Huawei’nin rakamlarda kendi lehine oynamalar yaptığına dair şüphe duyuyor. Tüm bu belirsizliklere ve farklı görüşlere rağmen, Huawei kendisine fazlasıyla güveniyor ve Google’ın desteği olmadan da dünyanın bir numaralı akıllı telefon satıcısı olma hedefine ulaşacağına inanıyor.
Huawei kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei, Google ile çalışmayı tercih ederdi, ancak gerektiği takdirde onsuz ilerlemeye dair hazırlıklarını da yapmış durumda. Huawei, B planı ile ilerlediğini saklamıyor. Geçtiğimiz aylarda tanıtılan Harmony OS şu anda ilk kez akıllı TV’lerde kullanılıyor. Eğer telefonlarda Android’in düzgün şekilde kullanılmasına getirilen engellerin sürmesi durumunda, bu işletim sisteminin eninde sonunda tüm akıllı ürünlerinde yer alacaktır.
Tabii ki, Huawei’nin iddiası bir hayli cesur sayılır. Şirket şu anda Çin mobil pazarında önemli bir payı elinde tutuyor olabilir, ancak ana vatanı dışındaki pazar payında değişimler gözleniyor. Şirketin kendi Android uygulama mağazası var, ancak Google Play Store’da bulunanların çok küçük bir dilimi bu mağazada yer alıyor. Üstelik bu uygulamaların bir çoğu sadece Çinli kullanıcıların kullanabileceği ya da onların işine yarayacak uygulamalar.
Ne var ki, Zhengfei Huawei’nin yaşayacağı ve hatta zirveye çıkacağı konusunda herhangi bir şüphe duymuyor. Aynı zamanda ABD ve Amerikan şirketlerine karşı durumu kendi lehine çevirmeye çalışıyor. Tepe yöneticisi, ABD’nin sıkı duruşunun en sonunda bu ülke dışındaki şirketleri rekabeti artırma ve ABD ürünlerini gereksiz kılacak alternatifleri geliştirme yoluna iteceğini söylüyor.
Zhengfei, en azından şu an için ABD’nin yenilikçilikte öncü rol üstlendiğini, ancak bunun değişmesinin an meselesi olduğunu kaydetti. Ne yazık ki, Huawei için zaman o kadar geniş sayılmaz. Şirkete üç aylık ek süre tanınmış olsa da, geçici lisanslar hâlâ onay veya red aşamasında bulunuyor. Üstelik Google da, bu konuyla ilgili olarak sessiz tavrını uzun zamandır koruyor.