Teknoloji

Huawei Google Maps’in yerini alacak harita servisini buldu

huawei developer accelerator

Çinli teknoloji devi Huawei’ye ABD tarafından uygulanan yasağın sürmesiyle birlikte, akıllı telefon üreticisi hem yazılım hem de donanım tarafında ABD’li şirketlerden temin ettiği her teknolojiyi değiştirmenin yollarını buluyor. Yasağın en büyük etkisi Huawei’nin telefonlarında Google tarafından üretilen herhangi bir ürünü kullanamaması oluyor.

Şirket, en azından arama devinin en önemli servislerinden bir tanesinin yerini alacak hizmeti buldu gibi görünüyor. Navigasyon konusunda uzmanlaşan TomTom ile iş birliğine giden Huawei, akıllı telefonlarında bu şirket tarafından sağlanacak canlı trafik bilgileri ve harita yazılımlarını kullanacak.

TomTom Hollanda merkezli bir şirket olduğu için, Huawei ABD yönetiminin uyguladığı ve Amerikan şirketleriyle iş yapmasını engelleyen ticaret yasağına takılmıyor.

Reuters’e konuşan TomTom sözcüsü Remco Meerstra, Huawei ile yapılan anlaşmanın bir süre önce sonuçlandığını, ancak şirketin bu haberi belirtmediği nedenlerden dolayı kamuoyuna açıklamayı geciktirdiğini kaydetti.

Geçtiğimiz ağustos ayında, Huawei’nin Map Kit adı verilen kendi Google Maps rakibini geliştirdiği söylenmişti. Bunun canlı trafik bilgilerini ve artırılmış gerçeklik özelliklerini sunacağı belirtilmişti.

Yeni Huawei telefonlarında Android 10 var, Google uygulamaları ve servisleri yok

Huawei’nin en yeni telefonlarında Android 10 çalışıyor. Ancak aralarında Google Play Store’un da bulunduğu Google uygulamaları ve servisleri telefonlarda yer almıyor. Bu da telefonların Asya dışındaki bölgelerde satılmasını daha zor hâle getiriyor. Ancak Huawei, Mate 30 Pro gibi en yeni Android telefonunu Avrupa’da satmaya başladı. Bugünlerde Türkiye’de de satışa çıkmasını bekliyoruz.

Eğer Huawei Android’i tamamen bırakmaya zorlanırsa, şirketin B planı da hazırda bekliyor. Harmony OS olarak adlandırılan açık kaynak tabanlı işletim sistemi akıllı telefonlardan TV’lere, akıllı saatlerden dizüstü bilgisayarlara kadar birçok üründe çalışacak biçimde geliştiriliyor.