Kablosuz kulaklıklar tarafında son yıllarda oldukça aktif olan Huawei, geçen yılın sonlarına doğru kulak üstü kulaklık pazarına da Huawei FreeBuds Studio modeliyle giriş yapmıştı. 3699 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatına sahip olan bu ürün rakipleriyle karşılaştırıldığında rekabetçi bir fiyat noktasından sunuluyor. Apple, Sony, Bose gibi üreticilerin bu alanda bilinen ürünleriyle rekabet eden FreeBuds Studio’yu birkaç haftadır kullanıyoruz. Bu kulak üstü kulaklık ile ilgili olarak daha önce yayınladığımız kutu açılımı videosunda kutu içeriğine bakmış, aynı zamanda kulaklığın Huawei Mate 40 Pro ile eşleştirme işlemlerini aktarmıştık. Öte yandan sunduğu ses kalitesine kısaca değinmiştik. Huawei FreeBuds Studio inceleme yazısında ise aktif gürültü engelleme özellikli kulak üstü kulaklık hakkında daha detaylı biçimde izlenimlerimizi ve yorumlarımızı aktarıyoruz.
Huawei FreeBuds Studio inceleme: Tasarım
FreeBuds Studio malzeme kalitesi ve verdiği his bakımından rakiplerinden geri kalmıyor. Siyah ve altın olmak üzere iki farklı renk seçeneğiyle sunuluyor. Siyah renk biraz daha sportif bir hava verirken, elimizdeki altın renk ise biraz daha resmi duruyor. Hangisini seçeceğiniz size kalmış. Bir kulak üstü kulaklığa göre ağırlığının çok da yüksek olmadığını söyleyebiliriz. Bu durum kulaklığın kafanızda yorgunluk hissi yaratmadan kalma süresini biraz daha uzatıyor.
Huawei, kulak pedlerinde ve kafa bandı bölgesinde deri kaplamalı sünger kullanmış. Bu yumuşak sünger hem kulaklarınızın hem de kafa bölgenizin rahat etmesini sağlıyor. Yine de, belli bir kullanımdan sonra kulaklıkları kafanızdan çıkarıp biraz nefes almak isteyebilirsiniz. Ancak bu sürenin ortalama bir kulak üstü kulaklığınkinin üzerinde olacağını söyleyebiliriz.
Kulak pedlerinin yumuşak ve deri süngerle kaplı olduğunu söylemiştik. İç kısımlarda, sürücülerin üstünde de kaliteli kumaş kullanılmış. Rahatlıkla okunan L ve R harfleriyle kulaklığın düzgün biçimde takılmasını garanti altına alabilirsiniz. Kulaklıkların başınıza göre ayarını menteşelerle rahatlıkla yapabilirsiniz. Bunlar ne çok sert ne de çok oynak. Rahatlıkla hareket ettirebilirsiniz. Ayrıca kulaklıklar döndürülebiliyor, böylelikle kullanmadığınız durumlarda boynunuzdan asılı biçimde durması veya taşıma kılıfına yerleştirilmesi kolaylaşıyor.
Kulaklıkların dış kısımlarında Huawei logosunu ve hemen altlarında bulunan mikrofon ızgaralarını görüyoruz. Sağ kulaklığın dış kısmı dokunmatik yüzey barındırıyor. Burada sürükleme veya dokunma hareketleriyle çalan parça veya ses kontrollerini yerine getirebilirsiniz. Öte yandan sağ kulaklıkta güç ve Bluetooth tuşlarını görüyoruz. Sol kulaklıkta ise aktif gürültü engelleme kontrol tuşu var. Bu iki kulaklık tekindeki tuşlar arka tarafa bakacak biçimde yerleştirilmiş. Bu sayede baş parmaklarınızla rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.
Huawei FreeBuds Studio’nun şık bir taşıma kılıfı da bulunuyor. Burada bulunan ve mıknatıslı bir kapağın arkasında şarj kablosunu muhafaza edebilirsiniz. Kulaklıkları yuvasına yerleştirmek ve çıkarmak da zahmetsiz. Kulaklığın hacmine fazladan ekleme yapmıyor, sırt çantasında da aşırı kalabalık yapmayacaktır.
Huawei FreeBuds Studio inceleme: Aktif Gürültü Engelleme
FreeBuds Studio da diğer üst sınıf Huawei kulaklıklarında gördüğümüz şekilde aktif gürültü engelleme özelliğine sahip. Huawei’nin FreeBuds Pro gibi kulaklıklarından bu sistemin oldukça güçlü biçimde çalıştığını biliyoruz. Şirket, bu deneyimini kulak üstü kulaklığına da en iyi şekilde taşımaya çalışmış.
Kulaklığın kulakları tamamen kapatan yapısı, aktif gürültü engelleme açık olmadığında bile trafik gürültüsünü veya çevredeki uğultuları büyük oranda kapatıyor. Ancak aktif gürültü engelleme açıldığı takdirde özellikle düşük frekansta ve sürekli şekilde olan gürültünün; örneğin trafik veya motor uğultusu seslerinin büyük oranda giderildiğini görüyoruz. Yüksek şiddette ve frekansta olan sesler duyulmaya devam ediliyor, ancak bunların da dikkate değer biçimde filtrelendiğini söyleyebiliriz.
Farkındalık modu ise, FreeBuds Pro veya 4i gibi kulak içi kulaklık modellerine nazaran biraz daha mikrofonik bir deneyim veriyor. Dış ortamın gürültüsü ve konuşulanlar gayet rahat duyacağınız biçimde geçiriliyor, ancak gelen ses biraz daha mikrofondan geçmiş ve yapaymış hissi veriyor. Ancak amacın dış ortamı duymak olduğunu düşünecek olursak, Farkındalık modu işini iyi biçimde yerine getiriyor.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, aktif gürültü engelleme kontrolünü sol kulaklıktaki fiziksel tuş yardımıyla yerine getirebilirsiniz. Bir kez basarak aktif gürültü engelleme, farkındalık modları arasında geçiş yapabilir veya bu sistemi tamamen kapatabilirsiniz. Bunun yanı sıra AI Life uygulaması üzerinden aktif gürültü engelleme sistemini daha kapsamlı biçimde kontrol edebilirsiniz. FreeBuds Pro modelinde olduğu gibi dinamik gürültü engelleme yapılıyor. Ortamdaki gürültü yoğunluğuna göre gürültü engellemenin nasıl yapılacağı belirleniyor. Buna ek olarak çeşitli profillerden bir tanesini de seçebilirsiniz.
Huawei FreeBuds Studio inceleme: Ses
FreeBuds Studio, yüksek seste müzik dinlemeyi sevenleri tatmin edecek bir ürün. Huawei Mate 40 Pro veya iPhone 12 Pro Max ile yaptığımız testlerde her iki cihazda da maksimum ses seviyesinde doyurucu bir seviye elde ettik.
Ses genel olarak tüm frekanslara adaletli biçimde dağıtılıyor. Müzik dinlerken basları daha fazla hissetmeyi sevenler belki tatmin olmayacaktır. Basların varlığı hissedilse de, bu çok yüksek seviyeye çıkmıyor. Belki bu iyi de olabilir, bu sayede vokaller veya diğer enstrümanlar öldürülmüyor ya da kafanızın içinde basların yarattığı titreşimden dolayı bir baskı hissedilmiyor. Tizler ise dengeli ve yüksek ses şiddetinde patlama veya parazitlenme söz konusu değil.
Sonuç olarak Huawei FreeBuds Studio temiz ve berrak bir ses çıkışı sunuyor. Basların yoğun olduğu bir ses deneyimini tercih edenleri çok fazla tatmin etmese de, genel olarak müzik dinlemeyi seven her kesimin zevkine uygun bir ses kalitesi sunuyor.
Film veya dizi izlerken de bu kulaklıkların iyi bir seyir zevki sunduğunu söyleyebiliriz. Gecikme fark edilmeyecek seviyelerde kalıyor. Çevresel ses etkisi iyi, efektler de yoğun şekilde hissediliyor. Konuşmalar da net ve anlaşılır. Bunun dışında podcast dinlemeyi sevenler için de bu kulaklıklar iş görecektir.
Huawei FreeBuds Studio inceleme: Pil, bağlantı ve kontroller
Huawei’nin belirttiğine göre, FreeBuds Studio tek bir şarjla, aktif gürültü engelleme kapalıyken 24 saate varan bir dinleme süresi sunuyor. Aktif gürültü engellemeyle birlikte bu süre biraz daha aşağılara iniyor. Ancak deneyimlerimiz, 3-4 günde bir şarj etmenin bu kulaklık için düzgün bir kullanım sunacağını gösteriyor. FreeBuds Studio, hızlı şarj performansıyla da dikkat çeken bir ürün. Sadece 10 dakikalık bir şarjla aktif gürültü engelleme açıkken 5 saate kadar, kapalıyken de 8 saate kadar dinleme ömrü sunuyor. Bu durumda dışarıda spor veya yürüyüş yapmadan veya yolculuğa çıkmadan önce hızlıca şarj etmek kulaklığı verimli biçimde kullanmak için yeterli olacaktır. Şarj işlemi, sağ kulaklıkta bulunan USB-C portu üzerinden gerçekleştiriliyor. Kutudan çıkan USB-C – USB-A kabloyu ister bilgisayara ister uygun bir güç adaptörüyle prize bağlayarak kulaklığı şarj edebilirsiniz.
FreeBuds Studio’nun diğer cihazlarla bağlantısı Bluetooth 5.2 üzerinden gerçekleştiriliyor. Hem Android telefonlarla hem de iPhone veya iPad’lerle kullanabilirsiniz. Tabii ki, bilgisayar ve diğer Bluetooth destekli cihazlarla da kolaylıkla kullanmak mümkün. Ne var ki, en kolay ve pratik bağlantı Huawei Mate 40 Pro gibi EMUI 10 veya 11 gibi sürümlerle çalışan telefonlarla gerçekleşiyor. Daha önce yayınladığımız kutu açılımı videosunda da gösterdiğimiz gibi, sadece birkaç saniyede Mate 40 Pro ile bağlantı gerçekleşiyor.
Tabii ki, Huawei telefonlarına veya diğer Android telefonlara AI Life uygulamasını yükleyerek FreeBuds Studio’nun kontrollerini daha iyi biçimde yapabilir, aktif gürültü engelleme sistemini kontrol edebilir veya güncelleme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Yakın zamanda iPhone için de AI Life uygulaması yayınlandı. Üstelik bu uygulama Huawei FreeBuds Studio’yu da destekliyor. Ne var ki, iPhone 12 Pro Max ile denediğimizde, uygulama üzerinden Studio bağlantısı kurulsa bile kontroller tam olarak gerçekleştirilmiyor. Sesi duymak için FreeBuds Studio’yu iPhone’un Bluetooth menüsünden bir kez daha eşleştirmemiz gerekti. Tahmin ediyoruz ki, Huawei bu sorunu kısa sürede giderecektir.
Kontroller konusunda FreeBuds Studio yeteri kadar pratik görünüyor. Kulaklığın sağ tekinin arkası dokunmatik kontrollere ayrılmış. Burada yukarı aşağı sürükleyerek ses ayarını, sağa sola sürükleyerek çalan parça ayarını yapabilirsiniz. Tek veya çift tıklatma ise parça duraklatma veya oynatma işlerini yerine getiriyor. Giyme algılama da mevcut. Bir kulaklık tekini bile oynatıp kulağınızdan çıkardığınız anda çalan içerik duraklatılıyor.
Huawei FreeBuds Studio inceleme: Sonuç
Huawei FreeBuds Studio, 3699 TL’lik fiyat etiketine sahip. Belki fiyatı bir kulaklık için yüksek görünebilir, ancak üst sınıf ve gürültü engelleme özellikli kulak üstü kulaklık arenasında fiyatının rekabetçi olduğunu söyleyebiliriz. Huawei, iyi bir malzeme seçimi yapmış. FreeBuds Studio, uzun süreli kullanımlarda bile fazla baskı ve sıkıntı yaratmıyor. Sunduğu ses kalitesi, genel kullanıcı kitlesinin ilgisini çekecektir. Ne var ki, basların yoğun olduğu bir müzik deneyimi isteyenler veya ses konusunda hassas bir kulağa sahip olduğunu düşünenler tatmin olmayabilir.
Aktif gürültü engelleme sistemi genel olarak iyi bir performans sergiliyor. Farkındalık modu da işini iyi şekilde yapıyor. Pil ömrünü göz önünde bulundurarak aktif gürültü engellemeyi kullanmasanız bile çevreden izole olma konusunda eliniz güçlü olacaktır. Pil ömrü konusunda da FreeBuds Studio, belki rekabette en iyisi değil, ancak kullanıcı deneyimi ve memnuniyeti açısından iyi bir yerde bulunuyor. Kulaklık üzerindeki dokunmatik kontroller de kullanışlı, taşıma çantası kulaklığın artıları arasında yer alıyor.
Eğer bir Huawei akıllı telefonunuz varsa, FreeBuds Studio öncelikli tercihlerinizden olabilir. Bu telefonlarla kolay biçimde anlaşması avantajına oluyor. iPhone için AI Life uygulamasının çıkması ve FreeBuds Studio’nun ilk desteklenen telefonların arasında yer alması iyi bir gelişme. Ancak Huawei’nin bu uygulamayı biraz daha iyi hâle getirmesi gerekiyor. O zaman iPhone kullanıcılarına biraz daha hitap eden bir kulaklık olacaktır.